Last news in Fakti

23 Септември, 2022 11:07 1 570

Иван Ганчев: От БСП успяхме да изпълним поетия ангажимент

  • бсп-
  • иван ганчев

По-силна социална политика, която обхвана всички поколения

Иван Ганчев: От БСП успяхме да изпълним поетия ангажимент - 1

Иван Ганчев е на 33 години и е от Нови пазар. По образование е юрист. Бил е председател на Общинския съвет на Община Нови пазар, председател на Местна инициативна група Нови пазар – Каспичан, както и народен представител в 47-ото Народно събрание. На тези избори Иван Ганчев е втори в листата на „БСП за България“ в област Шумен.

Г-н Ганчев, Вие бяхте народен представител в 47-ото Народно събрание. Кои за Вас са най-големите постижения на парламентарната група на „БСП за България“ в изминалия парламент и кои важни предложения не успяхте да прекарате през пленарната зала през тези осем месеца?

БСП беше социалният стълб в кабинета „Петков“. Въпреки сложната откъм диалог коалиция, във времена на изпитания и привнесени кризи, със само 26 народни представители и четирима министри успяхме да изпълним поетия ангажимент и проведохме силна социална политика, която обхвана всички поколения. Увеличихме минималната работна заплата, данъчните облекчения за работещите млади семейства и размера на майчинството. През това време пенсиите бяха увеличени с повече, отколкото през последните 12 години. Осигурихме безплатни детски градини и ясли, а родителите на първокласници и осмокласници могат да разчитат на 300 лв. еднократна помощ. Наложихме мораториум върху цената на тока, за да нямат домакинствата високи сметки, а за работодателите предвидихме компенсации, за да няма фалити и да запазим работниците. Благодарение на участието на БСП в последното редовно правителство, България не бе замесена във военния конфликт в Украйна. За нас бе червена линия изпращането на оръжия и ние не я прекрачихме. Апропо такова бе и желанието на огромната част от българския народ. Разбира се подкрепихме хуманитарна, икономическа и всяка друга помощ, която цели запазването на човешки животи, а не тяхното отнемане. Благодарение на усилията на парламентарната ни група и острото противопоставяне срещу предложението на ПГ на ГЕРБ, 3 март бе запазен като национален празник. В денят следващ деня на решението на Кирил Петков да изгони 70 руски служители, обявени от него за персона нон грата, внесохме в деловодството на Народното събрание проект на решение за незабавна отмяна на едноличното му решение и настоявахме за нормализация на дипломатическите отношения с Руската федерация. С действията си в рамките на 47-ото Народно събрание показахме, че сме диалогични, принципни, последователни и отговорни. Доказахме, че когато другите партии, дали поради липса на опит, дали умишлено с цел по-голямо влияние и власт, всяват хаос, БСП гарантира стабилност.

Иван Ганчев: От БСП успяхме да изпълним поетия ангажимент

Въпреки че бе внесен навреме, не успяхме да разгледаме на второ гласуване т. нар. Закон за колекторите, с който целяхме да защитим потребителите от терора и тормоза на колекторските фирми. Не ни остана време, а и нямаше воля у част от народните представители да приемем нов антикорупционен закон.

За жалост, живота на 47-ото Народно събрание се оказа твърде кратък, за да се разработят и реализират мащабни политики във всяка сфера, политики от които страната ни безспорно има нужда. Вярвам, че в следващия парламент ще имаме както време, така и достатъчно мнозинство, за да проведем дългоочакваната от всички съдебна реформа, за да премахнем търговския статут на болниците ни, а хората, работещи в здравеопазването, да получават достойни доходи. БСП ще продължи със силната социална политика, която е същността на нашата партия, нашето сърце! Да, влизаме в тази предизборна кампания със самочувствие на добре свършена работа, но и с ясната представа колко много още предстои.

Какви са най-големите проблеми на Шумен и региона? Кои от тях ще откроите като най-належащи и какви решения предлага БСП?

През последните 12 години едноличното управление на Борисов и липсата на адекватни решения доведе страната ни до тотална разруха. Шумен и Североизточна България не правят изключение. В XXI век, когато целият свят е развит, модернизиран и иновативен, в Шумен има проблем с… водата. Освен, че нищо не се предприема, за да се подобри качеството на водопреносните мрежи и водата, цената и остава най-високата в България. Решението, което БСП предлага, е активна държавна подкрепа за реконструкция на водопроводната мрежа и довършване на пречиствателната станция за битовите нужди.

Друг основен проблем е липсата на кадри в МБАЛ – Шумен. Заради по-доброто заплащане и по-малкото натоварване, много специалисти бягат към други градове или към други специализирани лечебни заведения. Необходими са промени и във филиалите на Спешна медицинска помощ, които на места за жалост извършват само транспортна дейност.

Необходимо е развитие на професионалните гимназии в Шумен и региона, съобразно потребностите на бизнеса. В Шумен не липсват инвестиции, въпреки абдикацията на централната власт. Тук са разположени редица предприятия с национална значимост и „жаждата“ за квалифицирани кадри с техническо образование непрестанно расте.

Липсата на единна политика за развиване на туризма в областта пречи за разгръщане на големия потенциал на региона, в който са разположени старопрестолните Плиска и Велики Преслав, Мадара, както и други важни историко-туристически обекти от национално значение. Забележете легловата база е с капацитет 1200 места за цялата област, което е крайно недостатъчно. Като народен представител зададох два въпроса на министър Атанасов, първият бе относно актуализиране на статута на римска крепост Динея, находяща се в село Войвода, община Нови пазар с настояване да бъде обявена за паметник от национално значение. Вторият бе относно голямата базилика в град Плиска с настояване да се предвидят средства, за да се завърши в цялост базиликата.

Не на последно място е инфраструктурата. Най-пряката връзка между северната и южната част на България, от границата с Румъния до тази с Република Турция, е Републикански път I-7, който в частта на Върбишки проход е затворен за движение от повече от 20 години. С ремонтирането на компрометираните участъци по споменатия участък и отварянето му за движение, безспорно ще се подобри транспортната достъпност, ще се намали натовареността на алтернативните трасета (Ришки проход) и ще се създадат условия за икономическо развитие както в област Шумен, така и в останалите четири области, през чиято територия преминава пътя.

През последните години в публичното пространство активно се дискутира съдебната система и по-точно промените, които трябва или не трябва да се правят в нея. Какво е Вашето мнение за състоянието на българската съдебна система и до каква степен трябва да се промени тя?

В 47-ото НС започнахме, но не успяхме да довършим реформата в съдебната система. Закрихме специализираните съдилища, които въпреки, че бяха създадени с цел реално правосъдие, както всичко до което се е докоснало ГЕРБ, се превърнаха в бухалка, в инструмент за репресии. Това далеч не е достатъчно. Според мен нов антикорупционен закон с реални разследващи функции и с възможност да се обжалват отказите на прокуратурата е една от най-лежащите промени в съдебната система.

Младите хора са все по политически незаинтересовани. Какви са причините за това и какви са решенията?

Искам да обърна внимание, че листата на „БСП за България“ в 30 МИР – Шумен, противно на очакванията, е най-младата от всички листи в областта. Средната ѝ възраст е 42 години, а 1/3 сме под 35-годишна възраст. Тук младежката организация на БСП, под прекрасното председателство на Аян Мехмедов, наброява над 50 активни и дейни членове. Инициативите ни са безброй и в голямата си част се провеждат извън предизборни кампании. Разбира се, иска ми се все повече млади хора да вземат участие в политическите процеси, които предопределят бъдещето на всички нас. Само по този начин ще преборим липсата на справедливост и беззаконието, ниските доходи и несигурността, които водят до апатия и бъдеще извън родината. Убеден съм, че с решенията, които предлага БСП, с дързостта, енергията и решимостта, които ние – вече избралите да участваме активно в политиката, влагаме в работата си ще „заразим“ още повече младежи, с които да поемем бъдещето на България в свои ръце!

Иван Ганчев: От БСП успяхме да изпълним поетия ангажимент



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове