Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 23:30 1 812 4

Важните новини във ФАКТИ на 17.10.2022 г.

  • гроздан караджов-
  • адм. емил ефтимов-
  • петър стоянович-
  • велизар шаламанов-
  • румен радев-
  • съд-
  • бсп-
  • румен гечев-
  • петър ганев-
  • росен плевнелиев-
  • среща-
  • българи-
  • нси-
  • корнелия нинова-
  • банишора-
  • делян добрев-
  • тодор галев-
  • николай денков-
  • ивайло мирчев-
  • иван шишков-
  • искрен арабаджиев-
  • морга-
  • хакер

Той беше категоричен, че четворната коалиция не се е скарала заради пари

Важните новини във ФАКТИ на 17.10.2022 г. - 1

Гроздан Караджов: ГЕРБ нямат моралното право да съставят правителство

Суверенът иска спокойствие и ние да се разберем помежду си, защото идват тежки кризи. Някой трябва да ги преодолее и най-добре това да бъде действащ парламент и правителство, а не служебен кабинет. Това каза бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в ефира на Нова телевизия.

Адм. Емил Ефтимов: Два пъти наши изтребители са вдигани под тревога за последните два дни

Два пъти през последните два дни българските военновъздушни сили са вдигани във въздуха след сигнали от Център на НАТО за координация на въздушното движение, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след церемония по предаване от българска страна командването на Многонационалната бойна група на Италия като рамкова държава. Той не коментира, защо днес е вдигнат боен самолет съобщават от БНР.
Началникът на отбраната адмирал Ефтимов обясни защо е поискано да бъдат вдигнати българските изтребители: "Имаме 2 привеждания на дежурните изтребители. Единият беше по самолет, изгубил радиовръзка. Днес имаме друго привеждане, по друга активност".

Петър Стоянович: Не е необходимо на всяка цена да има правителство, не сме пред щурма на Зимния дворец

„Правителство или смърт, тук не сме през април 1876 г. Няма нужда да правим априлско въстание. Не е проблемът толкова голям. Не е необходимо на всяка цена да има правителство, не сме пред щурма на Зимния дворец“, каза проф. Петър Стоянович в предаването „Лице в лице“.
Според него въпреки нашите очаквания да имаме подготвени, образовани и отдадени на политиката хора, имаме доказателства за точно обратното.

Шаламанов: Под заплаха е Европа, бъдещето на България, след като до нас има война, ескалираща всеки ден

Мисията на бойната група на НАТО у нас е усилване на предната отбрана, демонстрация на готовността на Алианса да защити страните членки с всички способности, също даване на добър пример за модернизация на българската армия. Това заяви бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов в ефира на БНТ.
Той е категоричен, че страната ни е защитена: „България е защитена по силата на чл. 5 и по силата на усилията на българските военнослужещи. Ситуацията обаче е динамична и ние трябва да се ориентираме към ускорено превъоръжаване.”

Радев: Мантрата, че ще получим въоръжение, ако изпратим на Украйна, е опасна наивност

„Мантрата, че ще получим въоръжение от НАТО, ако изпратим в Украйна е опасна наивност или некомпетентност“. Това обяви президентът Румен Радев от полигона в Ново село.

Близки на загиналите македонци на АМ "Струма" ще съдят АПИ за 2 млн. лева

Експертиза е установила неизправности по магистрала Струма. Експертизата ще бъде внесена в Районния съд в Перник в производство по обезпечение на доказателствата.
Експертизата е заради катастрофата от миналия ноември, при която загинаха 46 туристи от Северна Македония, след като автобусът им се запали след удар в мантинелата. Експертизата, която се депозира сега, е заради делата за обезщетения, заведени от част от близките на жертвите, припомня 19min.bg.

БСП ще издигне кандидат за председател на НС

И БСП ще издигне кандидат за председател на парламента. Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата с парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание.

Румен Гечев, БСП: Оръжията за Украйна само ще удължат агонията им

Нашите разговори за съставяне на правителство ще започнат от партията на промяната – втория мандат. След това ще видим кой ще бъде третият – „Възраждане“, БСП или „Български възход“ – каквото реши президентът.

Петър Ганев: От инфлацията по-лошо е съкращаването на работни места

Когато говорим за крайна бедност, често пъти става дума за райони в Африка, Азия или в Латинска Америка. Но за Европа въпросът за бедността, за неравенствата също е много важен. Дори и да си покрият базови нужди, възникват други теми – за образованието, за по-високо качество на живот.

Росен Плевнелиев и Соломон Паси обявиха графика на преговорите с партиите

Бившият президент Росен Плевнелиев и председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси обявиха графика на преговорите с партиите. Това става ясно от изпратено от тях писмо до парламентарните групи.

Приключи срещата на партиите в НС, няма общи решения

БСП инициира среща на парламентарно представените партии в 48-ото Народно събрание. Темите, които обсъждат бъдещите депутати, са държавният бюджет, пари, инфлация и доходи. На влизане в срещата лидерът на Левицата подчерта, че разговорите не са заявка за коалиция между БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме Промяната”, които взеха участие в нея.

Над 2 млн. души в България живеят в риск от бедност и социално изключване

“Борбата с бедността е тема, свързана тясно с развитието на нашето общество. Бедността е дълбок проблем на всяка една нация и затова ние всички трябва да признаем правата на хората, които живеят в бедност. В изпълнение на европейските мерки до 2030 г. трябва да намалим бедността в България с над 700 000 души. Планът по Европейска детска гаранция е готов, очаква се да бъде гласуван в НС.“ Това заяви служебният заместник-министър на труда и социалната политика Надя Клисурска, предаде БГНЕС.

Клисурска уточни, че тази година ситуацията е критична, породена е от множеството кризи. Необходимо е гласът на хората да бъде чут по темите, които ги засягат, затова трябват мерки в образованието, доходите, здравеопазването.

Над 2 млн. души в България живеят в риск от бедност и социално изключване, ние сме на второ място в ЕС. Всяко трето дете е засегнато, затова вярвам, че с общи мерки ще решим проблема с бедността”, допълни още тя.

“Основаната цел на мрежата е да се обърне внимание както на националните така и на европейските институции да приемат насериозно проблемите с бедността. В моменти на упадък е още по-важно да имаме отношение в това как пребивава обществото. Много е важно, отбелязвайки този ден, да търсим ясни пътища за преодоляване на неблагополучията и да поставяме гражданите в центъра на публичните политики, подчерта доц. д-р Мария Желязкова от Изпълнителния комитет на Европейската анти-бедност мрежа.

Тя отбеляза и че данни от Евростат показват, че в България 31,7% от населението живеят в риск от бедност и социално изключване, което ни поставя на второ място в ЕС, след Румъния. “Страната ни е само с 1,9 пункта по-ниско в сравнение с 2020 г.”, коментира още доц. Желязкова.

Доц. Желязкова посочи, че откакто България е член на ЕС, мястото ѝ в класацията по бедност не се променило значително. "България не успя да използва годините на европейска интеграция, за да намали нивата на бедност и от 2007 г. показателите ѝ са в критични стойности. По втория показател тежки материални и социални лишения България отново е втора след Румъния, има траен спад от 2015 г., но и двете страни са на много голямо разстояние от средното за ЕС, което е 6,3.

Ако коментираме обаче острата материална депривация един индикатор дълго време използван от ЕС, България дори задминава Румъния с 11,4% за 2020 г., в който средният за ЕС е 5,9%.", заяви още доц. Желязкова и допълни, че и страната ни за 2021 г., преди да започнат кризите и повишаването на цените на енергоизточниците, е с висок показател по дял хора, които не могат да отопляват домовете си.

"Важно е да се обърне внимание и че по този показател сред страните с високи стойности са Кипър, Гърция и Португалия, които са с доста добри климатични условия. От другата страна, държави с ниски показатели са Швеция, Финландия, където климатичните условия са много тежки. Следователно въпрос на държавна политика е дали в дадена страна хората ще стоят на студено през зимата или пък напротив ще посрещнат студа в благоприятни условия."

Желязкова засегна и коефициента на Джини, който показва разликата между 20% най-богати и същият процент най-бедни граждани в една страна. "От 2017 г. България има най-големият показател на Джини, около 40% и се намира на огромно разстояние от средното за Европа, което е около 10%", заяви още тя и допълни, че първичното и вторичното преразпределение при равнищата на заплащането имат малко общо със съвременните европейски правила за преразпределение.

Пиер Колио, директорът на Френския институт и Ливия Отал, главният координатор на сдружение “Лекари на света” също отчетоха необходимостта от дискусията за достоен живот и справедливи доходи. “Бедните би трябвало да знаят, че не са забравени и изоставени от обществото и те трябва да бъдат ангажирани”, отбеляза директорът на Френския институт. Ливия Отал уточни, че без да бъдат подкрепени действията ни от държавата, те няма как да бъдат ефективни. “Ние сме убедени, че когато се обединим ще намерим устойчиво решение на проблемите”, отбеляза още тя.

Смъртността в България намалява

Близо 20% намаление на смъртността у нас отчитат от Националният статистически институт.

Корнелия Нинова: Таван за цените и 850 лв. минимална заплата ВИДЕО

БСП предлага таван на цените и минимална заплата от 850 лева. Това обяви пред журналисти в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Разкриха жестоко двойно убийство, прикрито с пожар

Жестоко двойно убийство, прикрито с пожар, е разкрито от екип от криминалсти преди часове, научи NOVA от свои източници.

Делян Добрев: Скъпи колеги, стига сте си гледали собствения кеф. Дайте да се захващаме за работа

БНБ намали прогнозата за икономическия растеж в България от 1.7% на 0.1% за 2023. С други думи, БНБ ревизира надолу прогнозата си с 94.12%!!! Тоест, икономиката на страната догодина ще е много по-зле от първоначалните очаквания. Това написа във Фейсбук Делян Добрев от ГЕРБ.

Тодор Галев: Ако България и нейните институции са нарочени, ще има още хакерски атаки

Установен е конкретен извършител на хакерската атака срещу сайтове на държавни институции в събота. Виновникът за тях се намира в Русия. Информацията дойде от директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Българската прокуратура пък обяви, че атаката идва от руския град Магнитогорск. Руската хакерска група KillNet пое отговорност за извършването ѝ.

Николай Денков каза кой е най-добрият избор за председател на НС

Никола Минчев е възможно най-добрият избор за председател на НС. Това заяви в ефира на Нова телевизия избраният за депутат от "Продължаваме Промяната" акад. Николай Денков.

Мирчев: ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС

„ГЕРБ трябва да бъде държана далеч от изпълнителната власт, както и ДПС. Това е наш ясен ангажимент. Да напуснете ГЕРБ в изпълнителната власт, е като да оставите дете само в сладкарница“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Иван Шишков: Липсата на асфалт води до предсрочен ремонт на АМ "Тракия"

Участъкът oт автомагистрала „Тракия" между Стара Загора и Ямбол се нуждае от основен ремонт, това са около 30 км, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в ефира на БНТ.

Искрен Арабаджиев: Планираме увеличение на пенсиите с 12-15% от 1 юли

Изненадах се колко пенсионери не знаят как им се изчисляват пенсиите и каква е формулата. Това е важно, за да се разберат различните механизми, по които се увеличават пенсиите. Индексациите през юли, които са за всички и преизчислението, което въведохме на 1 октомври.

Моргата в Бургас е препълнена с тела на мигранти

Болниците в Бургас са пълни с неустановени загинали лица, които ловци намират в гората. Те не могат да бъдат освободени, защото не може да се установи самоличността им", обяви преди ден главният прокурор Иван Гешев, за да онагледи мигрантския натиск.

Искаме екстрадиране на хакера, атакувал български сайтове

Очаква се България да поиска екстрадицията лицето, което е устрановено като извършител на хакерската атака, която през уикенда блокира сайтовете на 14 държавни институции у нас, предаде NOVA.

БСП организира среща на парламентарните партии за цените и бюджета

2 дни преди началото на 48-ото НС БСП организира среща между парламентарно представените партии, за да бъдат обсъдени спешните въпроси за цени, доходи и бюджет.

Според левицата ключовите теми за българските граждани са високите цени и ниски доходи, инфлацията и липсата на предвидимост.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йкло

    3 0 Отговор
    През 1783 г. край стените на Ейск град, в присъствието на войските на Александър Суворов , е прочетен манифест за присъединяването на Крим към Русия!
  • 2 Сатана Z

    1 0 Отговор
    Факти трябва да кажат на Българите ,че бомбоубежища за населението няма.
    Това трябва да е водеща новина.В СФ живеят над 350 000 души,къде ще се скрият? При Румбата е пълно и тясно.Лекарствата се рекламират по ТВ но на практика липсват в аптеките.Това не е новина а констатация.
    И най-интересното е ,че банките в БГ са минали в нелегалност.Никакви реклами за евтини кедити.
  • 3 Стефан

    1 1 Отговор
    Суверенът иска спокойствие и ние да се разберем помежду си, защото идват тежки кризи. А ти ОЩЕ ЛИ НЕ РАЗБРА че вие сте извън парламента и вече никой не ви бръсне, или ти услади министерството, а като знаеш и колко милиарда има за раздаване може да приложиш схемата на мутрата.
  • 4 Васил

    0 1 Отговор
    Караджов нали и ти беше член на тази мафиотска групировка Герб какво ревеш сега?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол