Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 23:30 1 010 2

Важните новини във ФАКТИ на 25.10.2022 г.

  • народно събрание-
  • росица велкова-
  • левон хампарцумян-
  • протести-
  • борислав гуцанов-
  • бойко ноев-
  • румен овчаров-
  • кирил петков-
  • обвиняеми-
  • служебен кабинет-
  • стефан янев-
  • румен гечев-
  • томислав дончев-
  • христо иванов-
  • мъж-
  • румен радев-
  • александър димитров-
  • живко кирчев-
  • тенчо тенев-
  • мвр-
  • надежда нейнски-
  • милен керемедчиев-
  • симеон дянков

В други проекторешения се възлага на МС да инициира лицензиране на неруско ядрено гориво

Важните новини във ФАКТИ на 25.10.2022 г. - 1
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС внесе проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна

Най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за изпращане на военна помощ за Украйна.

Министър Велкова: Мярката от 25ст. на литър гориво е проблемна, според ЕК тя нарушава единния пазар

Служебният кабинет няма да внася нов проект за Бюджет 2023. Защо - темата коментира служебният финансов министър Росица Велкова в “Интервюто на Новините на NOVA”. Велкова посочи, че служебният кабинет се е отказал от това да внесе бюджета, “защото служебното правителство е експертно, то не избрано от хората и няма парламентарна подкрепа”.
Тя обясни, че когато служебният кабинет е изготвял проекта на закон за 2023 г. при запазване на действащите политики, въведени от предходното правителство, е изчислил, че дефицитът е 6,6%. “Това е твърде висок дефицит и нарушава фискалните правила. Би следвало да се търси консолидация и намаляване на този дефицит. Но не е редно служебното правителство да предлага промени в политики, гласувани от НС”, допълни Велкова. “Не е редно да поддържаме такива дефицити и да предоставяме социална подкрепа на абсолютно всички хора и на всеки един бизнес”, каза още финансовият министър и обясни, че това би довело до много нови дългове. И предупреди: “Не очакваме в бъдеще по-добра доходност, а напротив - тя ще се влошава”.
Промяна в минималната работна заплата и пенсиите обаче може да бъде направена и без нов бюджет, потвърди Велкова. “Има много видове подкрепа, от която могат да се възползват пенсионерите”, поясни тя и даде за пример помощите за отопление.
Мярката от 25ст. на литър гориво Велкова нарече “проблемна”, защото според ЕК тя нарушава единния пазар. “Тази мярка се предлага само за български транспортни средства. Ние сме защитили, че тази мярка не нарушава единния пазар”, обясни тя. Служебният кабинет ще предложи законопроект, подобен на този, който ЕС внесе за “данък върху свръхпечалбата”. “би могло да се търси подкрепа по тази линия, а не през мярката 25 стотинки”, посочи тя.

Хампарцумян: Икономиката на България е като не много голямо одеяло - избираш дали да си завиеш главата, или краката

"Когато провинциален учител по история започне да разсъждава за международните пазари и дали да влизаме в еврозоната, малко ми идва отгоре. Влизането в еврозоната е политическо решение, подкрепено от България с подписването на цялата документация, за да влезем в Европейския съюз. Колкото по-бързо влезем в еврозоната, толкова по-добре".

Протестите спират! Такситата в София ще получат 15% увеличение на тарифите

Представителите на таксиметровия бранш преустановяват протестните си акции на територията на София, съобщи за БТА Кирил Ризов, председател на „Съюз Такси“.

Гуцанов: Ако се стигне до втори мандат, БСП са готови да разговарят с "Продължаваме Промяната"

Това, че ние сме подкрепили най-възрастния депутат е едно, но да подкрепим ГЕРБ, когато имаме с тях повече от 6-7 години остра битка за принципни различия в политиката, няма как да стане. Ако третият мандат е във "Възраждане" или ДПС, също не можем да ги подкрепим. Това заяви в "Още от деня" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Бойко Ноев: Модернизацията на българската армия е обвързана с подкрепата за Украйна

Оптимист съм, че най-после в българския парламент може да надделее разумът, като народните представители обърнат внимание на армията и новата ера, като това трябва да върви ръка за ръка с военната помощ за Украйна. Сега ние изпъкваме и това ни прави черната овца. Това заяви бившият министър на отбраната Бойко Ноев в ефира на БНТ.
„Подкрепата за Украйна е дебатирана в морален и практически аспект. Имал съм възможност вече да изразя несъгласието си с политици, които казват, че това ще донесе рискове за нас. Аз съм на мнение, че изолирането ни като колеблив съюзник ни прави уязвими“, категоричен е той.

Румен Овчаров: ДБ и ПП ще се гушнат с ГЕРБ, криейки се зад паравана на евроатлантическите ценности

Най-логично беше Кристиан Вигенин да бъде избран за председател на Народното събрание. Това каза бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в предаването „Денят на живо“ по NovaNews.

Кирил Петков: Не влизаме в дългова спирала. Ще отидем на консултациите при Радев за правителство

Ще отидем на консултациите при президента за съставяне на правителство. Това каза в интервю за „Лице в лице“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Обвиняемите за АМ "Хемус" вече са девет

Обвиненията за АМ Хемус вече са девет, съобщи bTV.

Служебният кабинет няма да внася проектобюджет за 2023 г.

Служебното правителство се отказва от внасяне на проектобюджет за 2023 година въпреки вариантите, които направи. Вместо това служебната власт ще предложи да се удължи срокът на действие на тазгодишния бюджет и при него да се работи още няколко месеца от следващата година, съобщават от Нова телевизия.
За момента не е ясно за какъв период от време през 2023 ще действа бюджетът за 2022. Подобна мярка беше предприета и в края на миналата година и бюджетът за 2021 година беше актуален до март 2022 година. А тазгодишният бюджет действа от 1 април.

Стефан Янев за военната помощ за Украйна: Засега този въпрос не е от такава важност

Парламентът има нужда от малко повече време, защото от първите дни виждаме как започна с един по-висок тон разговорът между партиите, който впоследствие се нормализира. Вече имаме наченки на диалог по много въпроси, надявам се да продължим в същата посока. Важно е да се състави мнозинство, което да излъчи правителство, защото така ще бъдем честни към българските граждани. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на "Български възход" Стефан Янев.

Румен Гечев: БСП няма да се съгласи с намаляването на разходите в бюджета

„Служебният кабинет, като всяко правителство трябва да внесе един единствен проект на бюджет. Няма международна практика да се внасят няколко бюджета. Ако вие имате други разчети при различни варианти, това би улеснило бюджетната комисия и вземането на решения, но няма как да внасяте два, три или пет бюджета.“ Това заяви народният представител от парламентарната група на “БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на изслушването на финансовия министър Росица Велкова.

Томислав Дончев: Ще се явим на свиканите от президента консултации

Ще се явим на свиканите от президента консултации. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор - основната е шансовете и възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и на правителство в рамките на този парламент, заяви в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС.

Христо Иванов: Системната корупция е разделителната линия

Няма никакви договорки. Има обща воля да работим за модернизация на Българската армия. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по отношение на общата евроатлантическа декларация

"Разговори е имало, но това не са били разговори за правителство. Познавам г-н Плевнелиев и г-н Паси, мисля, че се уважаваме взаимно", заяви той по отношение на президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които оглавиха Контактната група за преговори с евроатлантическите формации в парламента.

"Това, че в България има системна корупция, корупцията делегитимира институциите в очите на българските граждани, това е разделителната линия", подчерта Иванов по отношение на дълбоката фрагментация между парламентарно представените формация.

По думите му трябва антикорупционен консенсус, за да се нормализира политическия разговор.

Той също така разкритикува тезата на президента Румен Радев за евентуална военна помощ от страна на България за Украйна. Иванов даде за пример, че цяла Европа дава военна помощ за Украйна и не е въвлечена в конфликта. И припомни, че първоначално и САЩ не се месят във Втората световна война в името на неутралитета и мира, но ако не е била мащабната програма ленд-лийз за въоръжаване, тогава какъв мир щеше да има, попита още Христо Иванов.

"Демократична България" вече внесе законопроект в Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Мъж падна от втория етаж на ресторант в Свищов

65-годишен мъж от В. Търново е в тежко състояние, след падане от втори етаж на ресторант в Свищов, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал вчера следобед, след счупване на предпазен дървен парапет.

Росица Велкова: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

БСП са притеснени за бюджета. Това стана ясно от думите на лидера на левите Корнелия Нинова по време на изслушване на финансовия министър Росица Велкова в Народното събрание. На всяка цена трябва да приемем бюджет за 2023 г., изтъкна тя. Социалистите не са съгласни, че в предложенията на служебния кабинет се орязват социални плащания. Освен това Нинова се опасява, че някои партии ще подходят предизборно към бюджета, а това е опасно. Лидерът на червените е против контактьори, които да помагат за решенията в НС, обобщи news.bg.

Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда

Президентът Румен Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда за съставяне на правителство.

Александър Димитров: Зимата на нашето недоволство - екшън вариант може да ескалира напрежението

Зимни протести биха били с много по-тежък негативен заряд.

Бащата на загиналата млада жена от Шумен: Искаме по-бърза реакция от институциите

Пореден протест срещу войната по пътищата в Шумен и в памет на загиналата при тежка катастрофа млада жена. Фаталният сблъсък стана на 28 септември, а при него загина Светомира.

Комисар Тенчо Тенев ще съди министъра на МВР

„Министърът на вътрешните работи взе главите на почти всички полицейски началници в София“. Това сочат от заглавията в пресата. 7 от общо 9 полицейски управления се разделят с началниците си. Обосновката на министър Иван Дерменджиев е в слабите резултати и лошия контрол.

Иван Демерджиев разкри как дрогираният Георги Семерджиев успял да избяга след тежката катастрофа

Рокадите в МВР не са свързани изцяло със случая „Семерджиев”. Това коментира в „Здравей, България” вътрешният министър Иван Демерджиев, който уточни още, че са се „натрупали много инциденти”. Той допълни, че предложенията за хората, които да бъдат сменени, са дошли от професионалното ръководство на СДВР.

Надежда Нейнски: Русия ще се намеси в съставянето на правителство у нас

Политическата криза, в която се намира страната ни в момента, допринася за влошаването на имиджа ѝ в Европа.

Керемедчиев: България е в политически вакуум, а в ЕС и НАТО ври и кипи

"Този политически вакуум в страната ни и липсата на начертана ясна външна политика пречи на България да стои стабилно, защото в момента в ЕС и в НАТО ври и кипи. Не е само войната в Украйна, самата икономическа ситуация между страните членки, търсене газ от различни доставчици, да не говорим за промените, които се случват в Европа. Видяхте какво се случи на изборите в Италия", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Симеон Дянков: По 900 млн. лева на месец може да спестява България

България харчи около 1,2 млн. лева на месец за енергийни помощи върху бизнеса, пари получават най-големите ни предприятия. Това каза бившия финансов министър Симеон Дянков за Бюджет 2023 във вечерния блок "Това е България" на Радио "Фокус". Според него може да се стигне до дефицит от 3%, който е по Маастрихтските критерии, ако се запазят всички социални мерки.

"Става въпрос за увеличаване на пенсиите, които са вече обещани, майчинските, за другите по-слаби социални групи, но се фокусира много повече за помощта за бизнеса, енергийната помощ. В момента България харчи, това е добре да си го кажем, около 1,2 млн. лева на месец за енергийни помощи върху бизнеса. И понеже по времето на Асен Василев те не се фокусираха, не се прави анализ, в момента такива пари получават най-големите ни предприятия, също включително "Лукойл“, включително всички големи и печеливши предприятия, които също не зависят чак толкова много от електроенергия в някои от по-леката част на промишлеността", даде пример Дянков.

"Ако там се съкрати рязко и се фокусират само върху тези предприятия, които се нуждаят, това реално е 1/4 от тях, веднага се спестява по 900 млн. лева на месец. Като го изчислим това, близо 8 милиарда е напълно достатъчно на годишна основа да продължим със социалните мерки", пресметна той.

"Но това трябва да стане сега. А за това, разбира се, трябва политически кураж, защото в ситуация, в която партиите се подготвят вече за следващи избори, много рядко ще излезе партия и ще каже: Дайте сега да съкращаваме разходи, защото това е полезно за в бъдеще. И точно затова трябва по-широка дясна коалиция", каза още Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гай Турий

    0 0 Отговор
    Партията на безродниците и тулупа имат грежата да си осигурят кози индулгенции за съществуване и да продават ли продават България на безценица. Кой ви натиска да се грижите за фашисткия режим в Окаяна, кой??! Вас за работа за националните интереси и за вътрешните ли проблеми ви избираха, защото аз никога няма да ви посоча, или да прахосвате национални средства за чужди каузи??! Предатели, изчезвайте по-скоро от политичесия терен в родината, вие сте вредни!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол