Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 16:50 3 814 25

"Активни потребители": Купуваме сирене, консумираме вода

  • сирене-
  • водно съдържание-
  • активни потребители

Това води до нежелани химични процеси и образуване на вредни и дори канцерогенни съединения, казват от асоциацията

В сиренето на пазара у нас има твърде много вода. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години", съобщават от Българска национална асоциация "Активни потребители", основавайки се на резултатите от последното им проучване.

"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът, наречен "Свежо сирене" и произведен от "Ракево Милк Трейд" ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика", уточняват от "Активни потребители", цитирани от "Фокус".

При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.

Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.

"43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин "Била" с името "Даная". Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм", посочват от организацията.

"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители", като допълват:

"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите."

В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като допълват: "За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един друг

    36 0 Отговор
    Това се констатира всяка година и ефект няма никакъв, в България отдавна няма контрол не само върху сиренето. Много отдавна купувам сирене само от съседните страни. Откакто тоя Зоров е председател на производителите на млечни продукти, мляко в българското сирене няма, той самия се похвали, че произвеждал сирене от палмово масло и дори го изнасял в Сърбия.
  • 2 С пъдня- боя

    24 0 Отговор
    Български работи. И пари вземат.
  • 3 глупости

    3 29 Отговор
    Пак почнаха с глупостите. Ами тогава правете си домашно сирене с чешмяна вода и не го купувайте.
  • 4 Тити

    22 0 Отговор
    Ако питате производителите всичко е 100% натурално ама къде ти.
  • 5 де да беше само вода

    34 1 Отговор
    Лошото е че това, на което му викат вода, всъщност е отровна химия, набутана в сиренето.
  • 6 Цар

    29 0 Отговор
    То мляко няма истинско вие искате сирене да ядете при това истинско.зоров и Маджаров са най големите вносители на сухо мляко за България
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    26 0 Отговор
    Е как бе, нали млечните продукти минават през държавен контрол, как е станало така? Нали затова не трябва да консумираме млечни продукти от нерегистрирани производители? Да, ама те носят издоеното тази сутрин прясно мляко, заквасваш го и си правиш истинско кисело мляко. Без никакви "НЕМЛЕЧНИ СЪСТАВКИ", води и отрови!
  • 8 Прецакан

    18 0 Отговор
    Горивата също са имитиращи.Скоро 5 от 6 горивни дюзи на колата ми дефектираха след зареждане на супер-дизел от голяма верига чиято цена на всичкото отгоре беше с около 35ст. над масовия.В сервиза ми демонстрираха как тази течност не пламва и при допир с пламък.

    Коментиран от #15

  • 9 емигрант

    41 1 Отговор
    Ами ако погледнете назад реално и без пристрастия ще разберете защо купувате вместо сирене вода ! Кой разреши производството на "имитиращи хранителни продукти" и защо не протестирахте срещу това безобразие ? Ами водата в сиренето не е престъпление бе, това е "имитиращ хранителен продукт", а и за такъв продукт да сте прочели, че фирма е наказана, а за такова нещо тук на Запад тази фирма няма повече да съществува ще има и съд ! Знаете ли, че в Испания има над 500 вида сирена произвеждани по специални над 100 годишни технологии които не са нарушавани, това са семейни мандри никога не нарушили наследената рецепта, а клиентите търсят точно това, на всеки етикет пише от коя мандра е сиренето, датата на основаване на мандрата, селото или градът ! Сега тази фирма какво ще и направят знаете ли - НИЩО ! Сами сте си виновни пак си избрахте ГЕРБ за да ви хранят с имитации - нямате право да ревете !
  • 10 Да, да

    11 0 Отговор
    А имало световно засушаване.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня с магарето

    17 0 Отговор
    Да го бутилират не да го режат
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А У ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Прецакан":

    Всичко си гори НА шест....само за 1.60
  • 16 няма орган да изтеслари мандражиите

    14 0 Отговор
    Купуваме сирене, консумираме вода
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бизнесмените на ПП то

    18 0 Отговор
    А кога ще обърнат внимание и на меките салами?! Например пише ТЕЛЕШКИ салам, а съдържанието е-пилешко "месо", най-вероятно кожи и кокали, всички видове Е-та и нитрити и всякакви гадости, които могат да навредят на здрав човек, а камо ли на пенсионери с диабет, които трябва да ядат телешко. Ама телешкото е 30 кинта килограма?! Кога пионките дето са по санитарния контрол ще си размърдат дебелите седалищни части и ще забранят веднъж завинаги назоваване на продукт с подвеждащи имена?! Както има имитиращи продукти при сирената, маслото, млякото, така трябва да е и със саламите.А да не говорим за кренвиршите, в които има всичко, само не и месо😂😂😂

    Коментиран от #20, #25

  • 19 Йо Несбьо

    5 1 Отговор
    Българско сирене не съм купувал с десетилетия, няма и да купя! Живея в Чехия и предпочитам местните марки. Разбира се, тук бяло саламурено сирене почти няма, а и човек не може да е сигурен, че се прилагат стандарти без растителни мазнини, но поне другите сирена са истински. Много харесвам Чедър, козе сирене, овче сирене и съм готов да платя малко отгоре, за да ги имам на масата. Е, не е всеки ден, но на мен ми стига.
  • 20 Йо Несбьо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бизнесмените на ПП то":

    Колбаси и салами купувам рядко. Вземам тези с високо съдържание на месо и задължително сухи, но това е 3-4 пъти в годината. Имат Е-та, за които даже човек не подозира и са пълни с мазнини и сол. Най-добре е купено охладено месо, което да се приготви веднага. Хубави месни продукти могат да се направят и по домашни рецепти. Аз например съм фен на домашната пастърма. Първо, няма нищо, което ти самият не си сложил и второ, ако я купуваш от магазина, ще ти е много скъпа.

    Коментиран от #22

  • 21 чичо стамат шумков

    13 0 Отговор
    ДА ПОСОЧАТ КОИ МАРКИ СА В НАРУШЕНИЕ И КУПУВАЧА ДА СИ ПРАВИ ЗАКЛЮЧЕНИЕ КАКВО ДА КУПУВА. В ЦЯЛ СВЯТ ИМА СТАНДАРТИ КОИТО СЕ ПРОВЕРЯВАТ И СПАЗВАТ.ПРЕДЛАГАМ НА ТАЗИ АСОЦИАЦИЯ ДА ПРОВЕРИ И ДЕПУТАТСКИТЕ КЮФТЕТА С КАКВО КАЧЕСТВО СА ЗАЩОТО МИ Е ПРИТЕСНИТЕЛНО ДАЛИ НАШИТЕ НАР. ИЗБРАННИЦИ СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО А, НЕ САМО ЕВТИНО.
  • 22 чичо стамат шумков

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Йо Несбьо":

    ТО И МЕСОТО Е БЪКАНО С ВОДА,НЕ ЗНАМ КАК ГО ПРАВЯТ.НАСКОРО СИ КУПИХ ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ БЕЗ КОСТ КОИТО ПЛУВНАХА ВЪВ ВОДА СЛЕД КАТО ГИ СЛОЖИХ В ТИГАНА.МЕРИХ ЧОРБАТА КОЯТО ПУСНАХА ОКАЗА СЕ 300 МЛ НА ЕДИН КГ. МЕСО.
  • 23 Питащия

    9 0 Отговор
    МОЖЕ БИ ЗАЩОТО НЯМА
    Д Ъ Р Ж А В А?!
  • 24 тома

    10 0 Отговор
    Изберете българското хора.Най скъпата вода в България
  • 25 стига сте

    2 8 Отговор

    До коментар #18 от "Бизнесмените на ПП то":

    Ривали, заминавайте за русия там всичко е истинско и ефтино.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове