В сиренето на пазара у нас има твърде много вода. От тестваните 48 марки сирене при 35 водното съдържание е над 60%, а от тях в 12 е дори над 70%. Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Такъв проблем има от 10 години", съобщават от Българска национална асоциация "Активни потребители", основавайки се на резултатите от последното им проучване.
"Изразено в проценти, 73% от сирената са оводнени, а 25% са свръховоднени. Рекордьор е продуктът, наречен "Свежо сирене" и произведен от "Ракево Милк Трейд" ЕООД, който съдържа 86,95% вода – това е невиждана стойност в българската и световната практика", уточняват от "Активни потребители", цитирани от "Фокус".
При евтините марки водата е повече, показва проверката на асоциацията. Логично е при по-евтините водата да е повече. При 34 евтини марки (с цена под 14 лева), оводнени са 29 (85%), а от тях 10 (29%) са с вода над 70%. При по-скъпите сирена оводнените са два пъти по-малко – общо 6 (43%), от тях 2 (14,3%) са свръховоднени.
Имитиращи продукти се предлагат като сирене, е другата установена практика при проучването на "Активни потребители". Общо при 6 селектирани проби е определено съдържание на немлечни мазнини.
"43% съдържание на немлечни мазнини се откриват в марка, продавана неопакована в магазин "Била" с името "Даная". Имитиращият продукт се предлага на скандалната цена от 20,90 лв. на килограм", посочват от организацията.
"Количеството на водата в сиренето е изключително важен показател, защото от него зависят биологичните и физико-химичните му свойства. Малка промяна в съдържанието на вода може да доведе до драстични изменения в качеството и безопасността", категорични са от "Активни потребители", като допълват:
"Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите."
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите, уточняват от асоциацията, като допълват: "За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти. Дори когато са разрешени за влагане в други храни, не е напълно ясно дали са подходящи за сирене".
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 един друг
17:01 17.11.2022
2 С пъдня- боя
17:07 17.11.2022
3 глупости
17:09 17.11.2022
4 Тити
17:09 17.11.2022
5 де да беше само вода
17:11 17.11.2022
6 Цар
17:14 17.11.2022
7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣
17:16 17.11.2022
8 Прецакан
Коментиран от #15
17:16 17.11.2022
9 емигрант
17:17 17.11.2022
10 Да, да
17:18 17.11.2022
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 оня с магарето
17:41 17.11.2022
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 А У ГРАДСКИО ТРАНСПОРТ
До коментар #8 от "Прецакан":
Всичко си гори НА шест....само за 1.6017:43 17.11.2022
16 няма орган да изтеслари мандражиите
18:02 17.11.2022
17 Този коментар е премахнат от модератор.
18 Бизнесмените на ПП то
Коментиран от #20, #25
18:57 17.11.2022
19 Йо Несбьо
19:02 17.11.2022
20 Йо Несбьо
До коментар #18 от "Бизнесмените на ПП то":
Колбаси и салами купувам рядко. Вземам тези с високо съдържание на месо и задължително сухи, но това е 3-4 пъти в годината. Имат Е-та, за които даже човек не подозира и са пълни с мазнини и сол. Най-добре е купено охладено месо, което да се приготви веднага. Хубави месни продукти могат да се направят и по домашни рецепти. Аз например съм фен на домашната пастърма. Първо, няма нищо, което ти самият не си сложил и второ, ако я купуваш от магазина, ще ти е много скъпа.Коментиран от #22
19:09 17.11.2022
21 чичо стамат шумков
19:53 17.11.2022
22 чичо стамат шумков
До коментар #20 от "Йо Несбьо":
ТО И МЕСОТО Е БЪКАНО С ВОДА,НЕ ЗНАМ КАК ГО ПРАВЯТ.НАСКОРО СИ КУПИХ ВРАТНИ ПЪРЖОЛИ БЕЗ КОСТ КОИТО ПЛУВНАХА ВЪВ ВОДА СЛЕД КАТО ГИ СЛОЖИХ В ТИГАНА.МЕРИХ ЧОРБАТА КОЯТО ПУСНАХА ОКАЗА СЕ 300 МЛ НА ЕДИН КГ. МЕСО.20:02 17.11.2022
23 Питащия
Д Ъ Р Ж А В А?!
20:20 17.11.2022
24 тома
20:59 17.11.2022
25 стига сте
До коментар #18 от "Бизнесмените на ПП то":
Ривали, заминавайте за русия там всичко е истинско и ефтино.23:06 17.11.2022