Last news in Fakti

17 Ноември, 2022 23:07 1 549 11

Икономисти: Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова

  • икономисти-
  • влизане-
  • еврозона-
  • сериозна подготовка

„За да имаме някакви ползи от един подобен съюз, всяка една страна трябва да бъде близка по икономическо развитие и икономически фундаменти с останалите партньори. Именно по тази причина България има много да догонва. Много работа има и от гледна точка на институции, и от гледна точка на конкурентоспособност”, коментира икономистът Владимир Сиркаров

Икономисти: Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова - 1
Снимка: NovaNews

Влизането в еврозоната изисква много сериозна подготовка, а България все още не е готова. Това коментираха икономисти в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

„За да имаме някакви ползи от един подобен съюз, всяка една страна трябва да бъде близка по икономическо развитие и икономически фундаменти с останалите партньори. Именно по тази причина България има много да догонва. Много работа има и от гледна точка на институции, и от гледна точка на конкурентоспособност”, коментира икономистът Владимир Сиркаров.

Идеята на влизането в еврозоната трябва да е България да има по-добър икономически растеж и стандартът на живот да се повишава.

„Когато нямате работеща икономика, нещо, което да върти машинката и да генерира приходи в икономиката, няма откъде да връщате кредитите. Българинът произвежда 55% от това, което произвежда средният европеец. Не, защото е мързелив и не знае как да работи, а е въпрос на организация”, обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    25 6 Отговор
    Ква евро зоничка, когато евро съюзчето вече се разпадна?
  • 2 Котка ученият

    24 7 Отговор
    Сталин не поставяше условия и не изискваше унижение. СССР строи в България електроцентрали и тракторни заводи, доставяше електрически влакове и граждански самолети, осигуряваше евтини суровини и предоставяше преференциални кредити, обучаваше безплатно десетки хиляди студенти и аспиранти, внимателно и внимателно се отнасяше към исканията и желанията на българите.

    Коментиран от #4

  • 3 Студопор

    20 6 Отговор
    Нещо, което всеки средностатистически българин знае - еврото ще ни съсипе!
  • 4 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #2 от "Котка ученият":

    сталин не е дал нищо на България. Успехите се дължат на политиката на Тодор Живков. Сега нямаме политици мислещи за България
  • 5 Евроатлантик

    5 22 Отговор
    Какви икономисти са тези червени мекерета Сиркаров и Сарийски.Да си ходят в Сибир.
  • 6 ха ха

    3 19 Отговор
    Абе, мисирките, не ви е простено да каните и оставяте папагали да повтарят глупости. Няма "среден европеец"... Разликата между производителността на грък и германец е от земята до небето. Ние с какво сме по-лоши от балтийците? Не е истина, че в борд може да има позитиви от запазване на лева. Може да има макроикономически преимущества от запазване на лева, когато той се обезценява. Обяснете го сега на българина, че не е никак лошо да започне да получава пак по 200 евро заплата. Ама, никак не е лошо, щото икономиката ще върви! ;)

    Коментиран от #8

  • 7 Шопо

    9 4 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 8 Източна ромелия

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    А сега кажи как ще върви икономиката на България при 200 евро заплата. Тогава и гръцки шопинг туристи няма да имаме
  • 9 ...

    8 0 Отговор
    "Българинът произвежда 55% от това, което произвежда средният европеец". А дали доходите в България са 55% от доходите на средния европеец? Българският чорбаджия върти-сучи, но трудно дава заплати. Причините са комплексни - няма сдружаване на работниците, за да си търсят правата, няма ефективни наказания за масовите нарушения на трудовите наредби, работодателите не разбират изцяло колко ценен е добрият работник, работодателите са неграмотни и не знаят как да организират ефективен бизнес... В крайна сметка бизнесът остава без квалифицирани работници, защото вместо в България хората предпочитат да работят в Европа...
  • 10 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Новите ни "капиталисти" в болшинството си са старите комунистически експерти, които успяха да приватизират де що могат. Те може много неща да не знаят, но знаят как се крадат пари. Единици са новите / в 33-те години след социализма/ работодатели, които с робски труд и постоянство успяха да подхванат някое ново производство.
    Нека не забравяме, че всичките те работят в едни странни законодателни условия, в едни икономически приумици на нвекъдърните ни политици. Последните много искат да са "американски законотворци", ама просто им е нисък тавана и си блъскат главите като ненормални в гредите непрекъснато. Жаелаят и да са вечни и богати, т.е. алчността и амбициите им ги бъркат тотално и не успяват да създадат условия за нормален живот на българина – да създаде семейство, да има дом, да отгледа деца. И тук е трагедията на страната ни като цяло. Няма да прокопсаме с такива умници като Р.В.Гечев, Данчо Ментата и подобните на тях "вечни деипутати, докато не ги изнесат от Партийното събрание с краката напред !!!
  • 11 Бай Стоил

    1 0 Отговор
    Тоя Сарийски от комбайнер стана икономист
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол