Last news in Fakti

23 Ноември, 2022 16:53 3 238 43

Кольо Парамов: Интересът на България да влезе в еврозоната е фундаментален

  • еврозона-
  • доходи-
  • пенсии

След приемането на еврото ще имаме преизчисляване на доходите, казва финансистът

Храните в другите европейски страни са по-евтини и ако не влезем в еврозоната ще изпаднем в дупка, казва Кольо Парамов пред bTV.

"Преизчисляването на доходите, когато влезем в еврозоната ще стане веднага, но ще се отнеме малко време да се напаснат така че потребителите на не бъдат ощетени. Няма как, ако един човек сега взима заплата 1500 лева, като приемем еврото, да започне да взима 1500 евро. Теоретично това няма как да стане. От начало се тръгва на базово преизчисление по курса на лев към евро", допълни финансистът и бивш ревизор на БНБ Кольо Парамов.

При преизчисляване на пенсии и заплати трябва да бъдат получавани в евро след датата на въвеждане на еврото, като бъдат закръгляни в полза на служители и пенсионери.

"Още на втория, третия месец ще стане ясно горе долу каква ще е покупателната способност при това преизчисление и спрямо него ще се нагодят и доходите, така че хората да имат адекватен доход. Преизчисляването на цените на стоките ще са на същия принцип", добави Парамов.

"Промяната касае особено много пенсиите, защото няма как пенсионер, който ще взима 200 евро, равни на 400 лева пенсия, да изкара месеца. При пенсиите ще се наложат компесаторни механизми. Такива механизми имаше при влизането на Португалия, Испания и други държави в еврозоната. Този механизъм продължава от 6 до 9 месеца, за да се преизчислят разликите на ползваемостта на определени стоки, най-вече хранителни стоки. Всичко останало ще се нагоди спрямо тези параметри", обясни още финансистът.

По думите му що се касае до пенсиите, абсолютно неразумно е те толкова години да се поддържат на тези ниски нива, така че там има много какво да се работи още.

"Много от храните в магазините в европейски столици са по-евтини от тези в България. Ако сравните цената на сирене, мляко и изобщо на млечните продукти, ще видите, че тук продуктите са по-скъпи. Но това е национална политика, която не е добре съгласувана. Ние ликвидирахме животновъдството си и започна липса на прясно мляко. Започнахме внос на мляко за млечни продукти от Унгария и Румъния. По-високите цени диктуват инфлация, а тя диктува стандарт на живот", каза още експертът.

"Ако ние в момента бяхме в еврозоната, щяхме да имаме междинна финансова политика по отношение на цените и нямаше да разтворим инфлационната ножица толкова много. Инфлацията щеше да е колкото в Европа", категоричен е той.

Според него 1 литър прясно мляко в родните магазини се продава за над 3 лева, а в "магазини на пъпа на Лондон" 2 литра прясно мляко да струва 1,20 паунда, тоест литърът там е около 1,2 лева.

Ако ние изпуснем срока за влизане в еврозоната през 2024 г., ще влезем в тежък период на неравновесие, от който ще загубим твърде много. Интересът на България да влезе в еврозоната е фундаментален. Необходимостта ни е свързана с няколко основни интереси и баланси, свързани с допълнителните средства, които ще ни трябват през следващите години", смята Парамов.

Той е категоричен, че влизайки под опеката на Европейската централна банка, това значи, че ние можем да разчитаме на нея и влизаме в една спокойна среда по отношение на разплащане. Страната ни трябваше да влезе в еврозоната още преди години, но това не се случи и ние загубихме огромни пари, добави финансистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъмен субект

    59 10 Отговор
    Големи глупотевини говори тоя човечец! Ако минава за "експерт", жална ни майка!
  • 2 Още един преходен

    54 10 Отговор
    боклук се изказа по въпроса.
  • 3 Адам Хилтън

    54 3 Отговор
    Фундаментално ще е заедно с еврото да получим и минималната белгийска заплата.
  • 4 Бибитко

    50 8 Отговор
    Тоя пишман специалист Парамов сравнява Англия с България и колко струвало млякото в Лондон, и как щяло да бъде много по-евтино тук, ако се приеме еврото. На западните слуги като им пошушнат господарите някаква директива те ден и нощ се напъват, за да я претворят в живота. Естествено срещу щедро заплащане...
  • 5 Хахаха

    46 7 Отговор
    По големи глупости не бях чел скоро:)
  • 6 Реалност

    49 4 Отговор
    Абсолютно същото слушахме когато влизахме в ЕС - ще имате преизчисляване на доходи и ще станете супер...всички знаем какво се случи
  • 7 Кольо Парамов?? На кой разтегаш тея

    44 6 Отговор
    Локуму!! Какво ще се Пеизчисляват и ти имаш пари по Овшорките, за това даваш зор!! Народа казва НЕ на Еврото!! НЕ!!
  • 8 Ясни сте бе

    41 1 Отговор
    Интересът е само за големите фирми и богаташите, същите които плащат на експерти като тоя.
  • 9 Даамм

    34 4 Отговор
    Луда работа, но за бачо колю е добре подплатена. Да приемем сега, в този контекст, еврото, е доубиване на едва оцеляващите бедни българи, които отнесоха тежестите на прехода, за да охранят новобогаташите си. Политиците ни са толкова експерти, колкото и населението. Еврото- само след референдум!
  • 10 Про митак

    29 1 Отговор
    спор няма, за шопари като Хампърдомян е въпрос на живот и смърт
  • 11 Котка ученият

    4 13 Отговор
    Русия отменя всички преференции, анулира данъчни сделки и търговски облекчения.
  • 12 Сатана Z

    29 2 Отговор
    Бай Кольо,знаеш,че много те уважавам,но 9 месеца са критични за пенсионерите .България не е нито Испания,нито Португалия с които да я сравняваш.България се подържа на искуствено дишане и е пред фалит откъдето и да го погледнеш.Тази зима за нас ше е :я камилата—я камиларя.Няма даян,няма пари,няма енергия,няма манджа.А гладен човек не мисли с главата си колко евро ще вземе след зануляването на държавата.

    Z
  • 13 Референдум за еврото!

    30 5 Отговор
    За еврото трябва да има широк обществен дебат, да се изяснят всички плюсове и минуси от приемането му, след което да се проведе национален референдум. Този въпрос касае всички ни, че и хората след нас. Собствената валута е един от стълбовете на суверенитета. Съюзите са нещо твърде преходно.
    Някой случайно помни ли, че бяхме в СИВ и ползвахме преводна рубла?
    Тоя ЕС не е изкарал още 50 години, а унищожим ли си веднъж валутата после е много трудно да я върнем обратно.
  • 14 БеГемот

    7 16 Отговор
    Българина може да изяде целия вол барабар с копитата и рогата ама винаги му присяда на опашката хаха...като гледам какъв вой е за това евро сякаш живи ви дерът...а вие вече сте го приели бе само че му викате лев иначе това е евро с фиксиран курс без право на печатане на пари с един огромен финансов ресурс който стои в банката за да гарантира борда все едно пари под дюшека за сватбата на унуките...вие вредите сте ги изконсумирали вече само трябва да смените името и да разделите на две и от тук нататък само ползи...

    Коментиран от #15

  • 15 Хари Потен

    22 4 Отговор

    До коментар #14 от "БеГемот":

    ми като вече сме го приели, за какъв е този рев от политиците да го приемаме пак бе, експертине????

    Коментиран от #18

  • 16 Джони Чеп

    24 3 Отговор
    тоя дедик ако е експерт, спукана ни е работата. Той със зор закопчава дюкяна, тръгнал да решава съдбините на България
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БеГемот

    2 12 Отговор

    До коментар #15 от "Хари Потен":

    Заради ползите бе ...няма ползи без смяна на името и официализиране на ситуацията....

    Коментиран от #23, #24, #28

  • 19 Сандо

    24 3 Отговор
    Да се чете:Интересът на група лица,основно от финансовата сфера,политиката и едри бизнесмени,чийто говорител съм и аз,неистово искаме да влезем в еврозоната.А останалите да духат супата,която им поднасяме всеки ден от 30 години!
  • 20 все за добро вървим към лошо

    14 2 Отговор
    Като огледна хала до който ни докараха подобни " експерти " коса ми щръква от ломотенето им.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Виден комуняга

    7 8 Отговор
    и ДС агент казва горното, форумните лъвове на Мутростакановна отричат та отричат!
    Е, питам има ли по-големи национални предатели от ватниците?
  • 23 Хари Потен

    12 4 Отговор

    До коментар #18 от "БеГемот":

    едно си ганю знае, едно си бае. Няма за него анализи и професори по икономика, печален опит на съседни държави - не, той знае най-добре. Пълна мистерия е защо този така силно знаещ и можещ ганю е последен по всичко и най-беден в Европа...
  • 24 Про митак

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "БеГемот":

    ползите бе, ползите, приятелю, ще ги ползваш ако имаш банка. Във всички останали случай си ти използваният. Казвам ти го като на човек с ограничен интелект, дано поне сега разбереш
  • 25 Котка ученият

    2 3 Отговор
    Само под натиска на Кремъл Лукойл се съгласи на сделката. Това говори много. Не убивай надеждата.
  • 26 7373773377

    10 1 Отговор
    Ш тоя въобше не енаясно какво плащат на запад за ток,водица и храни ,навсякъде бичат митинги против западните елити ,де ги намирате такива да говорят за всички,аз не ща техната состема дране на хорските бюджети.
  • 27 електрически Москвич

    8 2 Отговор
    03.12 от 12:00 пред НС
  • 28 БеГемот=тъпак

    14 1 Отговор

    До коментар #18 от "БеГемот":

    Не става въпрос за никакви ползи, а само за отказ от българския лев и от българската държава, без право на възстановяване, сиреч за доброволно хилядолетно олигархо-банкерско, юдео-масонско и сатанинско робство.

    Всъщност, България не само трябва да се откаже от собствения си остатъчен суверенитет в паричната си политика (от Валутния борд винаги можем да излезем със запасен лев и без никакви щети), но и ще трябва да влезе в еврозоната, т.е. в зоната на големите длъжници като Италия, Испания, Португалия, Гърция, които имат държавни заеми непосилни за техните икономики. Така например, Гърция има държавни заеми в размер на 185% от гръцкия брутен вътрешен продукт.

    С набутването на България в кошарата на еврозоната, ставаме и солидарни длъжници със супер адлъжнелите държави, защото ще бъдем принудени да закупуваме техните ценни книжа, които поради супер задлъжнялостта на тези държави, всъщност нямат покритие и ние ще бъдем кредитори на богатите, без да имаме реалната възможност да си получим парите по кредитите, които за времето на кредита ще бъдат обезценени, в резултат на запуснаната от банкерите инфлация.

    Освен това, отпадат ограниченията за българските банки за отпускане на кредити на куцо и сакато, така както беше в началото и средата на 90-е години, което доведе до фалита на българската банкова система, от който спечелиха единствено и само банкерите и посветените спекуланти, които теглиха необезпечени заеми, а левът достигна до 3000лв/долар.

    Раз

    Коментиран от #29

  • 29 БеГемот=тъпак

    12 1 Отговор

    До коментар #28 от "БеГемот=тъпак":

    (продължение)

    Разликата ще бъде единствено, че през 90-е години БНБ (Т. Вълчев) отпусна юздите на търговските банки, а с вкарването ни в Еврокошарата юздите ще бъдат отпуснати от Европейската централна банка, с цел задлъжняване на България и последваща конфискация на българските материални активи - пристанища, летища, подземни богатства...
  • 30 взвд

    13 1 Отговор
    кольо соросоид нещастен никакво евро само български лев
  • 31 Байрямов

    9 1 Отговор
    Говорите за доходите Господине , а нищо за това кой и как ще контролира изтърваните търгаши по магазините . Сега от склада на едро до магазина са 40 процента поне надценките . кой и как ще узапти тази нагла паплач прекупвачи и магазинери ? С комисийки и измислени закончета които няма кой да контролира защото взема рушвета и си трае ,няма да стане. Обръщане на заплатата и пенсия в евро е ясно ,но кой ще задължи това да направи и оня изедник в магазина. Всеки ден си сменят и сега цените от почти две години , а Еврото излиза ,че с нищо няма да е виновно за 5 пъти вдигнатите цени още преди приемането му. Закон за спекулата , но драконовски първо . Закон за незаконно полагания нелегално труд на цял един етнос . Данъчните да прилагат законите за всички и навсякъде , а не само в трите големи града . Да излязат от кабинета където адвокати им носят пликовете с подкупа. Това първо трябва и тогава Еврото . Онея на запад не са прости и затова не ни искат. Т.Е. не искат политиците олигарси владеещи скапаната икономика ,туризъм и селско стопанство с подставени лица "бизнесмени ".
  • 32 БеГемот

    2 8 Отговор
    Ба ей тука са събрали най големите разбирачи...фенки на Възраждане на българският лев...истината е че ако това котенце бъде отвързано от каишката на борда и ще изгуби стойност също като унгарският форинт...големи сте икономисти ей...

    Коментиран от #34

  • 33 Коко

    7 2 Отговор
    На такива човечета на село им викат ТИКВЕНИК
  • 34 Мони Стораро

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "БеГемот":

    няма нужда ние да сме икономисти, баче. А истината - истината я каза доц. Сарийски. Който разбрал - разбрал. Или на теб са ти по-ясни нещата? Пхахахахахахахахахааааа
  • 35 Добре го обясни, ама

    3 7 Отговор
    Русия НЕ ДАВА😤
    А нашия русофил-предател не се интересува от факти. Той иска да живее като в пРосия. И така живее. Гледа останалите в Европа и пита защо и той не е като тях, а когато трябва да реши нещо прави като рашляка🙄🙄🙄
    Ами затова живее мизерно, като ватник - защото мисли и действа като ватник🤯

    Коментиран от #36

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Коментар # 35 добре го обясни, ама

    5 3 Отговор
    С тази опорка за това, че Русия не дава, не могат вече да се изкарат пари, тя просто работи само срещу тези, които я използват. От нея излиза, че на Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Швеция, Дания, Русия не е разрешила да приемат еврото и за това те са запазили националните си валути. Ама България била русафилска. Да не би русофилите да управляват страната. Ако е така дайте поименно доказателства и каква правим тогава. в ЕС и НАТО?
  • 39 Хххх

    6 2 Отговор
    Защо Парамов не сподели с хората какви са месечните му доходи? Защо не пита пенсионерите с 500 лв.пенсия и работещите бедни с 710 лв. минимална заплата как живеят семействата им! Ако е получил 3400 лв.пенсия и получава заплата може да си позволи да лети в космоса!
  • 40 Интереса, "клати феса"

    2 1 Отговор
    Не клати феса ни на един дядо и на една баба, но на управниците даже "подскача"
  • 41 Този абсолютен тъпак

    0 1 Отговор
    и той се изказа....
  • 42 Фернандо Алонсо

    2 0 Отговор
    Хората с черни пари, мафиоти, всякакви държавни служители с много левове от корупция са против Еврото. Хира ние практически сме в еврозоната, но не ползваме благините на това. Основната полза е да се изсветлят парите, да нямаме достъп до печатане на пари, да няма местната , КОРУПЦУОННА политическа система достъп, до контрол. Да има референдум дали,да се приеме еврото, е все едно, да има референдум, как точно, да се извърши хирургическа операция на мозък или как да изстреляме ракета в космоса. Бай Ганьо масово е функционално неграмотен, безумно е да се пита, неща, за които е АБСОЛЮТНО НЕКОМПЕТЕНТЕН
  • 43 Хммм

    0 0 Отговор
    Не на еврото лева си ни е добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове