Last news in Fakti

12 Декември, 2022 16:45 5 030 86

ВКС: Край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза

  • симеон сакскобургготски-
  • врана-
  • вкс

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „Врана“ , но съдът не прие нейните основания

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ и всички претенции на държавата спрямо тях са отхвърлени окончателно. Това става след като днес Върховният касационен съд (ВКС) не допусна до обжалване решението на Софийския апелативен съд (САС), с което миналото лято двамата бяха признати за собственици на имота, съобщи lex.bg.

Върховните съдии Бранислава Павлова (председател на състава), Теодора Гроздева (докладчик) и Милена Даскалова изтъкват, че решението на САС следва изцяло най-новата практика на ВКС – по делото „Царска Бистрица“, която беше постановена след произнасянето на Конституционния съд (КС).

Именно по делото за „Царска Бистрица“ ВКС за първи път уважи искането на защитата на Сакскобургготски да бъде попитан Конституционният съд (КС) какъв е ефектът от решението му, с което през 1998 г. обяви за противоконституционен Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). КС се произнесе и прие, че закони като него трябва да се считат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 г.

Държавата твърдеше, че е придобила двореца „Врана“ на три основания. Миналата година и трите бяха отхвърлени от апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик). А с днешното определение на ВКС решението им остава в сила.

Държавата е поставила 11 въпроса, с които да обоснове допускането на касационно обжалване, включително и поискала и делото да бъде спряно и да бъде образувано тълкувателно дело. ВКС отхвърля искането за постановяване на тълкувателно решение, като сочи, че въпросите, на които държавата иска да се отговори в него, или са изяснени, или са неотносими към казуса „Врана“.

ВКС допуска обжалване на решението на САС само по отношение на останалите наследници на бившите царе – Фердинанд фон Вюртемберг, Александър фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз и Маргарет Люс-Байи дьо Шовини, тъй като без да са подали въззивни жалби, САС се е произнесъл и за тяхната собственост.

„С това решение се слага край на спора за „Врана“ – тя принадлежи на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза и се възстановя една правна и житейска справедливост, защото когато държавата е отнела от някого нещо и го връща, самата тя трябва да се съобрази със своите актове. След като някога е отнела „Врана“ от царското семейство именно като имущество на царя, няма как години по-късно да твърди, че то е нейно още към момента на одържавяването“, коментира адвокат Валя Гигова, която осъществи защитата на Симеон и сестра му по делото „Врана“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    78 23 Отговор
    Един паразит няма как да е собственик и това ще ви го каже всяко едно гражданско право.

    Коментиран от #9, #11, #28

  • 2 Анализатор

    66 8 Отговор
    Учудвам се, че Пеевски/Доган/Борисов не са го откраднали.....
  • 3 Адам Хилтън

    77 18 Отговор
    ....Докато народа не се сети да си ги поиска обратно, и ги набие на кол вместо да ги гони в Чужденеция. То бива безсрамие, ама те половината гори в България присвоиха, а най-вероятно и ги изсичат и продават за дървесина.

    Коментиран от #81

  • 4 Монархия

    30 61 Отговор
    Сега е рад да възстановим държавата си след 80 години, чрез Конституционната си монархия, защото виждаме, че вече 33 години парламентарната република не работи!

    Коментиран от #8, #32

  • 5 SDEЧЕВ

    21 57 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ ЦАРЯ.
  • 6 МОЖЕ НО БЕЗ ПРАВО ДА ПРОДАВА

    62 19 Отговор
    И САМО СЛЕД КАТО СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ И РЕМОНТИТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, ТОВА Е ДЪРЖАВНА СОБСНВЕННОСТ.
  • 7 Мим

    46 18 Отговор
    Ами тя навремето цялата страна е принадлежала на царя.Да им се върне в реални граници..

    Коментиран от #10

  • 8 Петьо Петров

    29 12 Отговор

    До коментар #4 от "Монархия":

    Това е добра идея, но ние да си го издигнем, крадливи изтърсъци отвън не са нужни на българите.

    Коментиран от #12

  • 9 Име

    22 40 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Ясно е колко разбираш, щом смяташ, че думата "паразит" присъства в правото. Нормално е тези имоти да се върнат на собствениците им. Не може реституцията да е избирателна, освен ако това не е описано със закон. Това дали някой харесва Симеон Сакскобургготски или не няма касателство със закона.
  • 10 Гринго

    42 7 Отговор

    До коментар #7 от "Мим":

    Само в твоята глава държавата е принадлежала на Царя.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Спорно е

    18 9 Отговор

    До коментар #8 от "Петьо Петров":

    племето ще издигне Тиквата за Цар!
  • 13 Герань

    26 5 Отговор
    Много им се искаше на крадливите политици да национализират Врана а после да я приватизират.
  • 14 Пенсионер

    26 16 Отговор
    Царя доживя до справедливост. Сега може да се пресели в отвъдното.
  • 15 Агата Кристи

    53 12 Отговор
    Тоя всъщност кого "оправи за 800 дни" - себе си, близките му роднини и върхушката на НДСВ, или наивния народ, дето му повярва ?
    "ВЕРВАЙТЕ МИ.."

    Коментиран от #30

  • 16 Благой от СОФстрой

    23 14 Отговор
    ЕКСбеглеца Сакскобургготски изгонен от болшевиките прие руските "килимявки" във Враня и BGсъдът отсъди!
  • 17 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    14 13 Отговор
    ЕИИИИЙ , ТИЯ НАПРАВО МЕ УТЕПАА ,.АБЕ КАК МОЖЕ ЕДИН ДВОРЕЦ ДА ПРИНАДЛЕЖИ НА ЕДИН БУЛЕВАРД В ГР.СОФИЯ , МАРИЯ ЛУИЗА , ВИЕ МИСЛИТЕ ЧЕ ТОВА Е НЯКЪКВА ПРИКАЗКА ЗА ДЕЦА , БУЛЕВАРД ДА Е СОБСТВЕНОСТ НА ЗАМЪКА ВРАНЯ ,.БОЖЕЕЕ ГОСПОДИИ , ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ !!!😂😀🤣😃😁😁.

    Коментиран от #33

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Американско говедо

    14 43 Отговор
    И аз съм за Конституционна монархия.Царя е десетки милиони пъти по добре от Кирчо,Бойко,Курнела,Доган,Копейкин и д-р.

    Коментиран от #24

  • 20 пръв поглераст

    38 8 Отговор
    Вийте вълци и чакали мадритския лъжец виоправи за 700дни и си взе това, което му принадлежи и НЕ пренадлежи.

    Коментиран от #29

  • 21 Никой

    40 11 Отговор
    Най накрая мадритския мошенник се оправи за 800 дни. Той и затова бе повикан от ген. Любен Гоцев. Плана " Шипка " успя. Много умно кукловодите на прехода успяха да предвидят наивността и глупотата на Българския народ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Резиденция Врана е изградена с

    11 17 Отговор
    парите от заем - 2 млн.зл.швейцарски франка, който руския император предоставя на княз Фердинанд. С Договори от 1902 и 1908 г. последния оставя и военната и външната ни политика в пълна зависимост от Русия. Да, точно Фердинанд е най-големият русофил в нашата история. Заемът не е върнат , но България попадайки изцяло под руска зависимост бива попарена от руското предателство по време на Първата и Втората Балкански земи. От този момент се ориентираме към Германия !

    Коментиран от #25

  • 24 ПАВКАТА ОТ ОРКЕСТЪРА

    18 8 Отговор

    До коментар #19 от "Американско говедо":

    АИДЕ НЕ МИ ГИ ВАДИ ПОВЕЧЕ ТЕЗИ ОТ НЕФТАЛИНА , ВИДЯХМЕ И ЦАРЯ КВО НАПРАВИ ЗА 800 ДНИ , И ТЕБ ЛИ ИСКАШ ДА ТЕ ОПРАВИ , САМО ЧЕ ТЕБ МОЖЕ И ЗА 1800 ДНИ МОЖЕ ДА ТЕ ОПРАВИ АКО НЕ ЗНАЕШ , НИЕ НЕ ЯДЕМЕ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ И ТИКВИТЕ С ДРЪЖКИТЕ , И ОЩЕ ПУШИМЕ ЦИГАРИ КЕНТ И ЯДЕМЕ БОНБОНКИ ТИК-ТАК , ФИТИПАЛДИИИИ !!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!.
  • 25 Врана е изградена с руски пари, затова

    11 13 Отговор

    До коментар #23 от "Резиденция Врана е изградена с":

    след посещението на Митрофанова при Симеон, след дни, българския съд веднага присъди резиденцията на царя !
  • 26 Поставени лица

    21 8 Отговор

    До коментар #11 от "SDEЧЕВ":

    от Запада с цел държане и експлоатиране на колонията България. И до 1944 година само са ни набутвали с глупостите на Германия и сега продължават ... Лошото е, че Българите са наивна нация и се оставиха пак да бъдат ограбвани ...
  • 27 Хасковски каунь

    17 11 Отговор
    Мадридският Шмекер гътна Бай Ганьо.
    Проклети да са Коборготите !
  • 28 Леля Гошо

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Псевдоним":

    Много от коментаторите тук явно сте потомци на цървулите които на 9 септември са дошли в София, нахлували са в хубавите апартаменти в центъра с разкопчани кобури, изгонвали са собствениците "в името на народа" и са си ги присвоявали. Това ми било "национализация" и имотите не трябвало да се връщат на законните собственици, защото били "фашисти, изедници, гадове" и пр.

    Коментиран от #35

  • 29 ПРИПОМНЯНЕ

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "пръв поглераст":

    Е да де, ама дворецът е удържавен през 1946г. с постановление на Министерския съвет, нещо май послъгваш, като пропагандатор на открито партийно събрание...
  • 30 SDEЧЕВ

    11 7 Отговор

    До коментар #15 от "Агата Кристи":

    Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прословутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви”, казва царят ТОВА КАЗВА ЧОВЕКА. После пише в Автобиографията си-Майка ми, която идеализираше всичко, свързано с България, като се почне с образа на баща ми, ми втълпяваше мисълта, че ние, българите, сме най-работливите и най-честните. Този стереотип, разбира се, беше далече от реалността - това си беше чист шаблон, защото за половин век тоталитарната система бе унищожила всякаква индивидуална инициатива. А аз не бях осъзнал до каква степен...

    Формулата за “800-те дни” трябваше да бъде силна, за да подтикне икономическото развитие. Бях я заимствал от един икономически трактат, в който се казваше, че когато едно предприятие изпадне в затруднение, е необходима една година за вглеждане назад, след това една година за възстановяване, а после още стотина дни, за да се видят първите резултати. Излагайки този си подход, разбира се, не исках да кажа, че гледам на България като на частно предприятие! А тъкмо в това бях грубо и глупаво упрекван. Може би защото аз самият идвах от частния сектор и никога не съм имал работа с държавната администрация се изразих по този начин.
  • 31 Антимонархист

    27 12 Отговор
    Тоя мошеник не е цар, не е бил коронован. Имотите са строени с парите на царското интендантство събрани от нашите данъци. Това е пладнешки грабеж. А тоя най-нагло излъга цяла България.
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 11 Отговор

    До коментар #4 от "Монархия":

    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 33 Буха ха

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ":

    Мария Луиза е булевард и може по закон да притежава дворци, докато Аспарух и Самуил са просто улици и не могат да притежават нищо.

    Коментиран от #41

  • 34 Тиквето 🎃

    9 6 Отговор
    Нема лошо.Като ритне камбаната Дедо Симо,че го напраим на бардак.У зайчарника много тесно.
  • 35 Тия даже не са Българи

    17 8 Отговор

    До коментар #28 от "Леля Гошо":

    Докарани от Европа и назначени на работа ... и имат претенции за имоти ...

    Коментиран от #38, #58

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 14 Отговор
    Единственото спасение от културното и национално обезличаване на България е ВЪЗРАЖДАНЕ ЦАРСТВОТО НА БЪЛГАРИТЕ - т.е. конституционна монархия. По този начин ще се ЗАПАЗИМ КАТО НАРОД.За комунистите с гренясъл мозък, цирковете с избора за президент са любимата им забава, а "бате Ламбо" беше техен кумир. Като държава, която поне 2000 души в света могат да я изкупят до последния клозет, ние нямаме друга алтернатива за оцеляване, освен КОНСТИТУЦИОННА МОНАРХИЯ. БЪЛГАРИЯ трябва един път за винаги да възстанови суверинитета си, като върне Търновската(сребърна) Конституция.
  • 37 Анонимен

    10 7 Отговор
    Е, оправи се, това му беше "родолюбието"! Кой каквото можа, взе за себе си! Хайде сега да видим как ще направи дарение, да речем за санаториум!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Леля Гошо

    7 13 Отговор
    Ратаите, слугите, козарите, овчарите и говедарите които на 9 септември са се писали шумкари имат по-основателни претенции. Прадядо ти от кои е бил?

    Коментиран от #44

  • 40 Бай Митко

    13 11 Отговор
    Всички "царски" имоти в Бг са строени от царската държава и са собственост на тогавашното "Интендантско обслужване".
    Същото е и с резиденциите на Тодор Живков, построени от социалистическата държава и собственост на "Управление безопасност и охрана".
    След като се преписват и връщат държавни имоти на Симеон, то трябва да се върнат и държавните имоти на Живков.

    Коментиран от #54

  • 41 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    3 7 Отговор

    До коментар #33 от "Буха ха":

    Е ТО ТОГАВА ПО ТАЗИ ЛОГИКААА , БУЛ. ХРИСТО БОТЕВ ДА ПРИТЕЖАВА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО НА УЛ. ДОНДУКОВ 2 , А ? КО ШЕ КАЖЕШ ХИТРО НАЛИ? , ПОНЕ Е БУЛЕВАРДА КРЪСТЕН НА ПАТРИОТ ТРЪГВАЩ ОТ 5-ТЕ КЬОШЕТА И СТИГА ЧАААК ДО ЦЕНТРАЛНА ГАРА , И ДА ТИ КАЖА ТИХИЧКО ДА НЕ НИ ЧУЯТ ДРУГИТЕ , ЧЕ ХРИСТО БОТЕВ НЕ Е (ШАРЛАТАНИН) КАТО НЯКОЙ ТАМ НА ДОНДУКОВ 2 !!!😁😃🤣😀😂😄

    Коментиран от #43

  • 42 ЗАЛОЖНА КЪЩА

    8 7 Отговор
    ЧАКАМЕ ГО И ТОВА ДА ЗАЛОЖИ ЗА КОМАР ....
  • 43 Буха ха

    7 7 Отговор

    До коментар #41 от "ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ":

    Ами ако пак се сменят времената и възстановят бул. Ленин, да видиш тогава какви дела за имоти ще се водят. 🤣

    Коментиран от #46

  • 44 На мен

    1 7 Отговор

    До коментар #39 от "Леля Гошо":

    един от пра-дядовците ми е бил земеделец. Един от синовете му бил шумкар и му теглили доста здрав бой в полицията. Човека какво е виновен какъв е бил синът му ... Същата работа и тогава е била – няма законност, няма ред ...
  • 45 Генерал 🇧🇬

    18 9 Отговор
    1. Симеон Борисов Кобургготски никога НЕ е бил ЛЕГИТИМЕН "цар на българите" и България!

    2. Рoдaтa нa Cимeoн Caкcкoбурггoтcки вкaрa Бългaрия в три нaциoнaлни кaтacтрoфи.
    Управлението на Фердинанд е оценявано от цялата историческа и мемоарна литература като изключително пагубно и разрушително за България, а политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, като некадърна, хазартна, престъпна и предателска. Тези констатации са потвърдени и в мотивите на съда тогава, разследващ причините и виновниците за националните катастрофи. Само монархическият имунитет, наложен с неписан закон от епохата на абсолютните монархии, го спасява от най-тежката наказателна санкция.

    3. Цялото имущество и капитал на Cимeoн Caкcкoбурггoтcки не може да покрие и една частица от огромните загуби и мъка на България и българите, а сега му се дава имот!!
    Представете си в какви времена живеем и на какво сме свидетели.

    Коментиран от #53, #68

  • 46 ЗДРАВКО АХИЛЕСОВ

    2 6 Отговор

    До коментар #43 от "Буха ха":

    АБЕ ЗА ЛЕНИН И СТАЛИН НЕ ЗНАМ , АМА ЗА ГОШО ДИМИТРОВ Е ПО ВЕРОЯТНО , ИЛИ БАЙ ТОШО НАПРИМЕР , ЩО ДА НЕ Е , КАК МИСЛИШ ?.ХИТРО НАЛИ? 😁😃🤣😀😂😄.
  • 47 разума

    11 7 Отговор
    Оказа се че Тодор Живков е най честния политик в България. По време на своето управление не е присвоил нищо държавно. Служел е на държавата като Васил Левски за една заплата а не като царете и кралете за да забогатява.

    Коментиран от #52, #57, #59

  • 48 Имота принадлежи

    9 8 Отговор
    на Държавата България! В частност на Софийска община,и пак ще бъде така!!!

    Коментиран от #65

  • 49 Мдааа

    11 5 Отговор
    А едно време държавата принадлежеше на народа. Капитализъм, батка.
  • 50 България

    11 21 Отговор
    Да живее негово величество Царя Симеон Втори
    Цар на Българите.
    Братовчед на Английската Кралица Нейно Величество Елизабет Втора Бог да я прости.
    Цар Симеон Втори е най големия патриот и той пази България.
  • 51 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    12 8 Отговор

    До коментар #11 от "SDEЧЕВ":

    ДИНАСТИЯ КОЯТО ДОКАРА БЪЛГАРИЯ ДО ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ.СЕГА ПРОДАЖНИТЕ НИ СЪДИИ ИМ ВЪРНАХА ИМОТИ КОИТО СА БИЛИ ДАДЕНИ ЗА ПОЛЗВАНЕ ..НЕКА МОНКАТА ДА ОТИДЕ В ГЕРМАНИЯ И ДА ВЗЕМЕ ИМОТИТЕ НА ДЯДО СИ ФЕРДИНАНД.ОТ БАЛКАНСКИТЕ ДЪРЖАВИ САМО В БЪЛГАРИЯ ВЪРНАХА ИМОТИ НА БИВШИЯ СИ ЦАР.

    Коментиран от #55

  • 52 БАЙ ТОШО ЖИВКОВ ОТ ОТВЪДНОТО

    7 8 Отговор

    До коментар #47 от "разума":

    ТАКА Е МЛАДИ МОМКО , НО ЗА РАЗЛИКА ОТ НЯКОЙ АЗ НЕ СЪМ ПОЛЗВАЛ БЯЛАТА ДЖИПКА И ДА СЕ ВОЗЯ С НЕЯ И МОЙТЕ АВЕРИ КАТО КУФАРИ НА ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ , А СЕ СПЛИТАХ САМ И ПЕША ОТ НЯКЪДЕ , А ДО ТАМ С ВОЛГАТА ИЛИ ПУРАТА , ЩОТО ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ХОДИ ПО ОБЕКТИ КАТО БЯЛАТА ЖИПКА , ЗА ТОВА МОЙТЕ МАГИСТРАЛИ СА САМО ДО ПЛОВДИВ И ПРАВЕЦ , И НАЙ ВАЖНОТО ЕДНА СТОТИНКА НЕ СЪМ ГЕПИЛ ,.ТОВА КОЕТО НАРОДА ПОСТРОИ ПОД МОЕ РЪКОВОДСТВО , СЕГА САМО СЕ РУШИ И ОГРАБВА , КАМИ ЛИ ДА ГО БОЯДИСАТ ЛАТЕКС ИЛИ БОЯ , ЗАЩОТО МОЙТА РЕТОРИКА БЕШЕ ПЪРВО ДА ПОМИСЛЯ ЗА НАРОДА И СЛЕД ТОВА ЗА МЕН , А СЕГА Е ТОЧНО ОБРАТНОТО ,.РАЗНИ КОЛОНИЗАТОРИ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА ВСЕКИ БОЖИ ДЕН , ОТ НЕБЛАГОДАРНОСТ ОТ САМИЯ МЕН И МОЙТА ПАРТИЯ !!!!!🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬♥️♥️♥️♥️♥️♥️!!!.
  • 53 Американско говедо

    12 3 Отговор

    До коментар #45 от "Генерал 🇧🇬":

    Бая глупости си написал...дано да знаеш че не сме били абсолютна монархия по времето на Фердинанд.

    Коментиран от #63

  • 54 Грог

    10 4 Отговор

    До коментар #40 от "Бай Митко":

    Айде първо да прочетеш какво е Инденданство на цивилната листа,а чак после да ръсиш небивалици.
  • 55 Американско говедо

    9 4 Отговор

    До коментар #51 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Човек трябва да дава мнение след като си направи елементарен труд да се информира.Царят в Третото Българско царство не е можел да взема еднолично решения и в това няма никакво съмнение.Примерно на стенограмата когато се взема решение дали да обявим война на Гърция натежава мнението на великият генерал Жеков който казва "след три дни ще превземем Солун".Грешките на България по време на войните са описани много добре и безпристрастно в книгата "България по пътя на първата световна война"
  • 56 Васко да Гама

    11 5 Отговор
    Борис връща Добруджа без капка пролята кръв.Глупците да замълчат.

    Коментиран от #60

  • 57 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    0 8 Отговор

    До коментар #47 от "разума":

    ОТ НАУЧНИТЕ СИ СЪЧИНЕНИЯ ДР.ТОДОР ЖИВКОВ Е СПЕЧЕЛИЛ ХОНОРАРИ ЗА НАД 1,5 МИЛИОНА ТОГАВАШНИ АМ. ДОЛАРИ.ТЕЗИ СЪЧИНЕНИЯ БЯХА ИЗДАВАНИ ОТ,, ПАРТИЗДАТ,,ИЗДАТЕЛСТВО НА БКП(БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ)Пиша тогавашни долари защото сегашната им стойност трябва да се умножи най малко по 5 пъти ако не и повече
  • 58 Луд къшик

    4 8 Отговор

    До коментар #35 от "Тия даже не са Българи":

    Асеневци също не са от български род.Тертеровци също.Дворецът Врана е построен с личен кредит от руския император който е кръстник на Борис,даже се знае че заемът не е върнат защото цялото семейство на императора е избито от болшевиките.

    Коментиран от #62

  • 59 Люси Дяковска

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "разума":

    Я виж внуците му къде живеят и от какво се издържат!
  • 60 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    7 7 Отговор

    До коментар #56 от "Васко да Гама":

    А кой я загуби тази ЮЖНА ДОБРУДЖА И ОКОЛО ОЩЕ 30 000 КВ КМ, ТЕРИТОРИЯ С ГЛУПАВИТЕ СИ НАМЕРЕНИЯ ДА СТАВА ИМПЕРАТОР.ПИСАХ В ДРУГ КОМЕНТАР ПО ДОЛУ ОТ ТАЗИ ДИНАСТИЯ (САКГОБУРГОТСКА) БЪЛГАРИЯ Е ПОЛУЧИЛА ТРИ НАЦ.КАТАСТРОФИ И ОКОНЧАТЕЛНО Е ЗАГУБИЛА БЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОБЕДИНИ В ЕТНИЧЕСКИТЕ СИ ГАРАНИЦИ(според САН СТЕФАНСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР от 3 март 1878 г площ от около 180 000 кв.км.)

    Коментиран от #61

  • 61 Васко да Гама

    9 5 Отговор

    До коментар #60 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    Най доброжелателно те моля да вземеш да се образоваш.Няма Санстефански мирен договор.Това е примирие.Има берлински мирен договор,и Фердинанд няма никакво отношение и към двата.

    Коментиран от #67, #70

  • 62 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    7 7 Отговор

    До коментар #58 от "Луд къшик":

    МОЖЕ АСЕНЕВЦИ ДА НЕ СА ОТ БЪЛГАРСКИ РОД(КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА НЯМА) .НО ВЪЗРАЖДАТ БЪЛГАРИЯ,ДОКАТО СКАСГОБУРГИТЕ Я ЗАКОПАХА.ИМОТИТЕ НА АСЕНЕВЦИ СА БИЛИ В ОКЛНОСТИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАТОВА МОЖЕ БИ ИМАТ И БЪЛГАРСКА ЖИЛКА.
  • 63 Генерал 🇧🇬

    9 2 Отговор

    До коментар #53 от "Американско говедо":

    Когато се чете, трябва и да се разбира.
    Много добре знам, че е било конституционна монархия. Писал съм за монархическият имунитет, наложен с неписан закон от епохата на абсолютните монархии, което го спасява от въжето.
  • 64 Американско говедо

    7 6 Отговор
    Какъв имунитет те гони.Решенията в държавата не са вземани от Царя.Какво значение има имунитета на Царя след като не той е взел решенията.Стига сте чели комунистическата история след 9.9.1944.

    Коментиран от #69

  • 65 ПРИПОМНЯНЕ

    4 5 Отговор

    До коментар #48 от "Имота принадлежи":

    Е да де, ама дворецът е удържавен през 1946г. с постановление на Министерския съвет, нещо май послъгваш, като пропагандатор на открито партийно събрание...
  • 66 Гьобелс

    2 7 Отговор
    Държавата е Царско владение, населението ВЪН
  • 67 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 5 Отговор

    До коментар #61 от "Васко да Гама":

    Санстефанският предварителен мирен договор е прелиминарен (предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877 – 1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

    Договорът е подписан около 17 ч. на 3 март (19 февруари стар стил)2 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал на Истанбул), от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Няма присъстващ свидетел на подписването от българска страна, независимо от това, че българите са участвали във военните действия и са дали 3456 убити опълченци.===================================================================== ЗА КАКВО ПРИМИРИЕ СТАВА ВЪПРОС СПОРЕД ТЕБ СЛЕД КАТО ИМА СТРАНА КОЯТО Е ЗАГУБИЛА ВОЙНАТА.
  • 68 Допълнение

    4 9 Отговор

    До коментар #45 от "Генерал 🇧🇬":

    Така е ,но допълвам.Фердинанд е принуден да абдикира след Втората национална катастрофа.И абдикира на 3 октомври 1918 г. Калпавите ни политици тогава, обаче приемат да остане на престола сина му Борис.Голяма грешка!Знаем какво прави Борис през 1941г.Управлението му е авторитарно след 1937г.
    От краят на 19в.,Фердинанд въвежда личен режим,който е причина за двете национални катастрофи през 1913 и 1918г.През 1911г.променя чл.17 на Търновската конституция,даващ му правото да сключва външни договори без знанието и одобрението на Народното събрание.
    И тук в коментарите правилно бе зададен въпроса;"Защо Симеон не си върна двореца в Кобург,където живя дядо му до 1948г"?

    Коментиран от #73, #76

  • 69 Генерал 🇧🇬

    5 7 Отговор

    До коментар #64 от "Американско говедо":

    Решенията в държавата не са вземани от Царя!!!! хе-хе
    Само дето не суспендира конституцията и не премахва парламента, а установява едноличен контрол върху ключовите лостове на властта.
    Решенията в държавата не са вземани от Царя, а в същото време бяга в последните дни на Първата световна война, за да не се върне никога в България, тъй като тук не е желан нито от сина си – цар Борис III, нито от българските политици, държавници и общественост!?!?
    Направо изкърти бетона до арматута!!
  • 70 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 6 Отговор

    До коментар #61 от "Васко да Гама":

    .Има берлински мирен договор,и Фердинанд няма никакво отношение и към двата.
    Коментиран от 67============================================================================= ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ ФЕРДИНАНД НЯМА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕЗИ ДОГОВОРИ.ПО ТОВА ВРЕМЕ Е ИМАЛ ОТНОШЕНИЕ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ КАЗИНА(ПО ТОЧНО МОЖЕ БИ Е ПРАВИЛ ПРОЩЪПУЛНИК В ТАЗИ ОБЛАСТ).НЕЩО ДА ТИ ГОВОРЯТ 1913 И 1918 ГОДИНИ И РОЛЯТА НА ФЕРДИНАНД В ТЯХ.МАЙ И ТИ ТРЯБВА МАЛКО ДА СЕ ОБРАЗОВАШ
  • 71 ГОСТ

    6 8 Отговор
    Щом не е цар, не е собственик.
    Те са му подарени, понеже е в качеството на цар и се наричат царска еди какво си.
    Какви са тия адвокати национални предатели? Ненормални ли са?
    На всеки, печелил дело срещу държавата, да му се отнема паспорта.
    Аз също съм държавата.
  • 72 Народ

    2 2 Отговор
    Какъв цар е тоя, бе!? Отврат! Няма справедливост за народа, това е!
  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Допълнение":

    Врaгoвeтe нa Бългaрия мнoгoкрaтнo ca ce oпитвaпи чрез преврати дa прeмaхнaт КOНCТИТУЦИOННAТA МOНAРХИЯ, зaщoтo тя e cимвoл нa нeзaвиcимocттa.
    E, нaй-нaкрaя уcпяхa,... прeз ІХ. 1944г.
  • 74 Вуте

    0 0 Отговор
    Малиии що простотии прочетох,с малки изключения. Добре,че имам време за губене.
  • 75 686

    1 2 Отговор
    За сведение на драскачите тука ще кажа,че Фердинанд няма вина за катастрфите от 1913 и 1918г.
    Вината е главно на висшето военно командване допуснали тактически грешки от самонадеяност и на някои министри
    правили далавери с храни,кожи и платове.Като държавен глава с достойнство,загубил войната,Фердинанд абдикира.След абдикацията,споменатите виновници се надпреварват да хвърлят вина за всичко върху Фердинанд.Историята се повтори през 1989г. когато свалиха Тодор Живков. Надпреварваха се да го изкарват виновен за всичко.

    Коментиран от #77

  • 76 686

    1 1 Отговор

    До коментар #68 от "Допълнение":

    Не се притеснявай за двореца в Кобург където Фердинанд живя до 1948г. Наследен е от дъщерите му Надежда и Евдокия,а после от децата на Надежда.Ако толкова те боли за хорските имоти,провери и за имотите им в Австрия и Унгария.И там имат,тяхна работа как са се разбрали кой какво ще вземе.
  • 77 Неграмотен си

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "686":

    Кой е Главнокомандващ?!Според Търновската конституция какви са правомощията на монарха?
    Двореца в Кобург е одържавен.
    Върни се в седми клас!!!
    Историографията е висока топка.

    Коментиран от #82

  • 78 НДК

    4 2 Отговор
    Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза са собственици на парка и двореца „Врана“ ???

    Е как става тази работа да станеш собственик на нещо , което никога не е било частна собственост , а е било построено и дадено за ползване, е същото нещо като, наследниците на Тодор Живков да претендират за собственост и да станат собственици на ползваните от Живков резиденции...!!!
    Затова нека Симеон Сакскобургготски първо да докаже че е собственик на имотите по наследство, като покаже Нотариален акт за ЧАСТНА собственост за „Врана“ на баща си или дядо си и за останалите имоти и че са били записани в имотния регистър на тяхно име , като са плащани данъци за тях и за ремонтите и поддръжката им през годините ...!!!
  • 79 Гост

    3 0 Отговор
    Този крадец мошеник хубаво се управи за 800 дена.Да не би да е платил тои или баща му Врана.Национализация на всички царски имоти!!!!!
  • 80 Уффф

    2 0 Отговор
    Аман от продажници!!!С какни пари и как са придобити от" нашите "царе тия имоти?!?Пак някой иска да се нагуши с лесни пари...Сигурно,собственниците на тези имоти са работили цял живот на полето или в някой завод,та са спестили малко парици и са построили тия сгради,или...както при Живково време,са спестявали от закуските!?!...Ако не беше жалко,щеше да е мнооого смешно,...са,ама не!!!
  • 81 Дядя Ваня

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Адам Хилтън":

    Чамкория,Симеотчо още докато беше в България,я изсече цялата,и оголи целия връх,без да насади,нито някой от семейството му да е садил бормета!!!
  • 82 686

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Неграмотен си":

    Като главнокомандващ е трябвало да одобри решенията на висшите военни,което е направил.
    Прав си,че историята е висока топка.Явно не е за тебе.Преди да се изкажеш трябва малко да помислиш.

    Коментиран от #86

  • 83 Дядя Ваня

    0 0 Отговор
    Чамкория,Симеотчо още докато беше в България,я изсече цялата,и оголи целия връх,без да насади,нито някой от семейството му да е садил борчета!!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Историята

    0 0 Отговор
    е едно, а историографията съвсем друго!
    Там е посочено как Фердинанд напуска България.ЗАПОМНИ-НЕ по достойнство,а по искане на съюзните сили.Солунското примирие е подписано на 29.09.1918 г.,и това /Фердинанд да абдикира/е едно от условията на Антантата за примирие с България.
    Същите условия има и след 9.09.1944г.
    Може би ти си от царската камарила,която надига глава сега?!
  • 86 Корекция

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "686":

    Коментар 85 е отговор на ком. 82
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове