Last news in Fakti

19 Декември, 2022 23:30 1 521 6

Важните новини във ФАКТИ на 19.12.2022 г.

  • пп-
  • цвета караянчева-
  • корнелия нинова-
  • огнян герджиков-
  • ваня нушева-
  • наталия киселова-
  • еленко божков-
  • боби ваклинов-
  • калина константинова-
  • мира баджева-
  • вежди рашидов-
  • чиста енергия-
  • общинска сесия-
  • лекар-
  • съд-
  • тубдиспансер-
  • нискоемисионни зони-
  • втори мандат-
  • прокуратура-
  • експертен кабинет-
  • евросредства-
  • левица-
  • побой-
  • миграция

Този четвъртък социалните партньори ще обсъждат проекта на постановлението

Важните новини във ФАКТИ на 19.12.2022 г. - 1

ПП предлага минимална заплата от 868 лв. за 2023 година

Минимална заплата от 868 лева за догодина. Това предлагат от партия „Продължаваме промяната“ (ПП) с внесени предложения между първо и второ четене на промените в Кодекса на труда.

Караянчева: Радев вдигна юмрук и вкара тази конфронтация, за да не намират партиите контакти за разбирателство

Панаирите, които се случват в НС, няма как да не провокират у гражданите отрицателни чувства. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Цвета Караянчева, председател на 44-тото НС. "С разочарование наблюдавам как представители на младите партии бързо усвоиха парламентарните хватки. Когато нещата се разтягат във времето и топката се тупка на едно място това, освен до нисък рейтинг, води и до безразличието на българските граждани. За това заслуга имат и предните два парламента", каза Караянчева. По думите и, у нас са се водили сериозни инициативи за сваляне на рейтинга.

Нинова: "Продължаваме Промяната" поставят условия, които не им гарантират мнозинство

Твърде много се забави процедурата и с първия, сега и с втория мандат за съставяне на правителство, това е загубено политическо време, каза в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Смятаме, че до края на тази година трябваше да се връчи и вторият мандат и да става ясно ще има ли или не правителство", коментира Нинова, цитирана от БТА.

Проф. Герджиков: Днес някой да мисли, че може да получи мнозинство – трябва да е голям фантаст

„Цяла Европа се отказа от машините, защо са отречени. Ние ли сме най-умни от цяла Европа с най-малко стаж в демокрацията”, каза в интервюто на „Твоят ден” по NOVA News Огнян Герджиков – председател на 39-ото Народно събрание, бивш служебен премиер - 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. Той препоръча да се търсят механизми за минимализиране на опасностите от фалшификация на изборните резултати, вместо да се търсят машини.

Ваня Нушева: Електронната памет не трябва да бъде изхвърлена от изборния процес

„Изпразва се от съдържание машинното гласуване. С така приетия закон машините за гласуване се превръщат в едни печатащи устройства като принтери”. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS изборният експерт Ваня Нушева – преподавател по изборни системи в СУ „Климент Охридски”.
„Дискусията в Народното събрание трябва да се съсредоточи върху това какъв е ефектът върху организацията на изборния процес, особено върху отчитането на изборните резултати. Най-големият проблем, който в момента създават депутатите е, че не просто се създава усложнение, създават се нови проблеми в изборния процес. На първо място – игнорирането на електронната памет, може да позволи при липса на контрол, да се гласува в един определен момент от хора, които фигурират в списъка, но не живеят в страната. Гласуването не става само в полза на една партия”, уточни тя.

Доц. Киселова: Вместо да има усилия за кабинет, се поставят условия. А чакат да бъдат приети важни закони

Както преди връчването на първия мандат, така и преди връчването на втория, Конституцията не е предвидила изрични срокове. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Еленко Божков: Можем да сме спокойни, че цената на парното няма да скочи внезапно

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха съгласие и въвеждат таван на цената на природния газ от 180 евро/MWh. Темата коментира в студиото на "Още от деня" заместник-енергийният министър Еленко Божков. По думите му преди имаше предложение на редица от европейските страни за цена на газа от 275 евро/MWh. С течение на времето цената намаля до 200 евро/MWh.
"Нашето предложение беше за таван от 150 евро/MWh, но в крайна сметка тези 180 евро, около които се обединиха всичките страни вече са по-близо до нашето предложение. Това означава, че можем да бъдем спокойни относно възможността цената на топлинната енергия да бъде увеличена внезапно или от 1 януари - такова нещо не бива да се очаква сега с новия таван", обясни Еленко Божков - заместник-министър на енергетиката.
Той уточни, че в цената на "Булгаргаз" влизат три цени - едната е от азерски газ, втората цена е от борсата TTF, за която се казва, че ще бъде ограничена до 180 евро/MWh и третата цена е от газохранилището в Чирен.
Божков добави, че договорът за азерския газ е сключен преди много време и това няма как да повлияе на цената му сега. Той очаква да се ограничи увеличаването на цената на газа през зимните месеци. Забелязва се едно успокояване на цените на международните борси и за нас това е полезно, добави Еленко Божков.

Боби Ваклинов забърка зрелищен скандал с Костадин Костадинов ВИДЕО

Репортерът Боби Ваклинов подгони Костадин Костадинов из сградата на Народното събрание (НС), след като стана ясно, че лидерът на "Възраждане" и председател на парламентарната комисия за българите, живеещи зад граница се е обаждал на български доброволци, за да урежда те да пратят генератори за Украйна.

Константинова: Нека да видим през гласуване на конкретни закони, а не с обещания на хвърчащи листчета

Това, което видяхме, е агресивната оправдателна реакция на един лидер, който не съумя да намери такова мнозинство и му беше гласуван този ангажимент. Сега се бяга от това кой е по-виновен за тяхната неспособност и импотентност. Така Калина Константинова от „Продължаваме промяната“ коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за това, че правителство на малцинството е нещо смешно, в ефира на бТВ.

Мира Баджева: Прогнозирам избори през март

"Присъствието на акад. Николай Денков ще успокои тона и ще предразположи към по-нормален диалог. Трудно ще се получи подкрепа от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, за "Български възход" ми е неясно какво ще се случи. Затова прогнозирам, че няма да има кабинет с втория мандат".

България е поела ангажимент за среща ЕС-Турция

Българският парламент да бъде инициатор на международна среща на високо равнище ЕС – Турция по въпросите на миграцията. За това са се договорили председателите на българския парламент Вежди Рашидов и турският му колега Мустафа Шентоп. Двамата проведоха среща на „четири очи“ и поставиха началото на пленарни разговори във Великото Национално събрание на Турция, съобщи БНР.

Трети сме в света по смъртност заради мръсен въздух

България е трета в света по смъртност заради мръсен въздух и към страната ни вече са предявени искания за налагане на санкции заради недопустимите нива на замърсяване. Само през 2016 г. емисиите на фини прахови частици, серен диоксид и азотни оксиди от въглищните централи в България са довели до 607 преждевременни смъртни случая, 13 865 дни със симптоми при деца с астма и 298 случая на хроничен бронхит при възрастни. Здравните разходи за подобни случаи са между 1 млрд. евро и 1 млрд. 800 хил. евро на година, сочи анализ на CAN Europe (Мрежа за действие за климата - Европа).

Протестиращи прекъснаха общинска сесия в Пловдив и взеха думата

„Думата имат гражданите на Пловдив!", заяви председателят на Общинския съвет в Пловдив Александър Държиков и призова за изказвания всички записали се за речи протестиращи граждани. Така общинската сесия беше прекъсната за втори път, съобщи БНР.

Лекар от София блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

66-годишен мъж блъсна 67-годишна жена на пешеходна пътека на булевард "Димитър Солунски“ в Благоевград, предаде БГНЕС.

Пострадалата е с вероятна фрактура на ръката и натъртвания. Тя е транспортирана в лечебно заведение.

Автомобилът е управляван от лекар от София, ще му бъде взета проба за алкохол.

Районът на пътно-транспортното произшествие е отцепен от полицията.

Дежа вю: Втори фалстарт на делото срещу Митьо Очите

За втори път Софийският градски съд не успя да даде начало на делото срещу Димитър Желязков и още няколко души.

Медици от тубдиспансера във Варна отново излязоха на протест

Работещи в болницата за лечение на туберкулоза във Варна протестираха днес. Те затвориха за около час пътя Константиново - Белослав с искане здравното заведение да продължи да работи. Болницата е без ток заради дългове, а медиците не са получавали заплати от 10 месеца. Преди дни неизлекувани от туберкулоза бяха изпратени по домовете си, съобщи БНТ.

Общинар: Има година до забраната за стари автомобили в София, засегнатите трябва да са готови

Нискоемисионните зони имат за цел борба със замърсяването с фините прахови частици, да бъдат ограничени замърсителите и именно това да са най-старите автомобили. Това каза пред Радио "Фокус“ Зафир Зарков – заместник-председател на Комисията по транспорт към СОС. "Важна е и програмата на Столична община за подмяната на отоплителни уреди на твърдо гориво с други такива на газ, пелети, климатици и т.н.“

Срокът, който е записан в Наредбата е от 1 декември до края на м. февруари, обясни Зарков. "Това улеснява и уведомяването на гражданите, защото когато имаме такъв период, който е всяка година, могат да се информират водачите, които притежават най-старите автомобили и този срок във времето може да се наложи по този начин и ще бъде възможно достатъчно добре да са информирани гражданите. "

Контролът ще се осъществява от камери, които са монтирани, в така наречения "малък ринг“, допълни Зарков. "От следващата година 1 декември трябва да кажем – това е достатъчно дълъг срок да се проведе тази информационна кампания и всички, които касае тази наредба да бъдат подготвени. Тази забрана влиза в сила от 1 декември 2023 г.“

Глобите са предвидени в Закона за чистотата на атмосферния въздух и те са от 50 до 500 лв. за физически лица и от 200 лв. до 1000 лв. за фирмите, обясни Зарков. "В общия случай глобите ще бъдат 50 лв.“

"Хартиеното мнозинство" срещу втория мандат-това е дилемата, казва Даниел Смилов

„Вторият мандат – това, което го прави труден е, че в това НС има едно мнозинство, така нареченото „хартиено мнозинство”. Неслучайно всички залагаха надежди на третия мандат, където то би могло да се реализира около „Български възход”, каза пред Нова телевизия доц. Даниел Смилов.

Акция на прокуратурата и МВР тече във Видин и Враца

Няколко ареста на криминално проявени лица са извършени през последния час във Видин и Враца, съобщи БНТ.

Политолог: Експертен кабинет? Това е някаква перверзия, дъвка или смокиново листо

"Времето е най-дефицитният ресурс на българската политическа и партийна система. Гражданите започват да отвръщат поглед от политиката и това би трябвало да е притеснително за политиците." Този коментар направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в Нов български университет.

Атанас Пеканов: Няма да дойдат още европейски пари, без да си свършим работата тук

Справихме се с първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, всички оперативни програми бяха одобрени в рамките на служебния кабинет. Това заяви в "Денят започва" по БНТ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Политолог: Да не бъркаме лидерството с вождизъм

"Намираме се в ситуация, в която е видим краят на неолиберализма.“ Това заяви политологът Борислав Ангелов по време на дискусията, инициирана от БСП - "Левицата в България – идеи, програми, политики“.

По неговите думи европейската и световна левица се намират в огромна криза на идентичността от поне 2 десетилетия. "Погледнете какво се случва с европейските социалисти. Някой предполагал ли е, че това ще прилича повече на най-ястребското крило на Демократическата партия. В момента наблюдаваме точно това. Те не говорят за мир и дипломатическо решение, а за победител на всяка цена“, отбеляза Ангелов, цитиран от "Фокус".

Той посочи, че е важно да видим къде е левицата в цялата тази ситуация и какво ще правят хората в кризата. "Ще въвеждаме ли някаква форма на базов доход? Идеята за 4-дневна работна седмица тръгна именно с това, което случва с интелектуалната собственост. Искам да обърна внимание на нещо много важно - не трябва да бъркаме лидерство с вождизъм. Лидерът при демокрацията е нещо положително. А диктаторите не са лидери – те са вождове“, коментира политологът.

"Китай не е модел към общество, към което можем да се причисляваме. Не е модел и днешна Русия – тя не е социална. Българската левицата е създадена на база документи на идеологическите социалдемократи. Въпросът е как да бъдем ние в цялата тази ситуация, която днес я виждаме. Много европейски леви партии тръгват от там, където ние вече сме били. В един момент всичките големи медии в България се управляваха от жени и то изключително успешно. За сектор култура трябва да се види как да се финансира от бюджета допълнително“, каза още Борислав Ангелов.

Момичета пребиха съученичка

В социалните мрежи беше разпространен видеоклип, на който се вижда, че момичета нанасят побой и отправят заплахи към своя съученичка в Раднево. Каква е причината за агресията не е ясно, съобщи БНТ.

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграцията към България не е имало и тя е била "нулева", припомня БНР, проверявайки фактите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роня Р.Караманска

    1 2 Отговор
    Цвета Караянчева защо приказваш срещу Румен Радев. На 03.03.2021 не друг, а ти беше с него на Бузлуджа🤣за честване на Националният празник на България. 2022 той е действащ, а ти къде си ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пенко

    0 0 Отговор
    ОЩЕ НЕ Е ПАРТИЯ --- НО ЯВНО НЯМА И ДА БЪДЕ --УВАЖАЕМЕ БЪЛГАРИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Аз предлагам МРЗ за 2027 год. от 2 868, 63 / две хиляди осемстотин шестдесет и осем лв. и 63 стотинки/ !!
    Има ли други да наддават ?? Влизаме веднага в Парламента през парадни вход !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол