Last news in Fakti

29 Декември, 2022 17:44 1 973 28

Планински спасители издирват турист, изгубен под връх Отовица в Рила

  • турист-
  • рила-
  • спасители

Човекът е с фрактура на краката и положението му е тежко

Спасителна акция провежда в момента Планинската спасителна служба в Дупница. По първоначална информация, под връх Отовица в Рила планина, е паднал мъж, който е с фрактури на краката.

"Тежко е положението, все още вървим към мястото", каза за БТА Божидар Джонкин, който участва в акцията по спасяването.

Знаем мястото, горе-долу, и състоянието на пострадалия, каза и Кирил Чолаков от ППС Дупница. Той уточни, че сигналът за инцидента е подаден през дежурният пост.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    20 5 Отговор
    Хора без работа тръгнали по чукарите.
    Да вземат някое стадо и да обикалят къра по цял ден,борем има файда от тях.

    Коментиран от #13, #24

  • 2 ТИРбушон

    7 4 Отговор
    Планината хапе! Внимавайте! Никога не съм се отдалечавал на повече от 12км. Не че белята не става за секунда.... И с изкълчен глезен съм се прибирал и след блъскане в дърво...

    Коментиран от #12

  • 3 🇧🇬⚡️🇪🇺🐑💯

    7 3 Отговор
    Алоуу, времето, “пагодата” се развали и нещастните случаи се увеличават “лавинно”, аве ей хора не е срам, ако не сте подготвени, нямате екипировка и знание за преход в планината, да си останете в къщи!
    📌 Горните три условия може да се разглеждат вкупом или по единично но за Бога и за Здравето на мъжете от ПССето (защото и те имат семейства да хранят в къщи и повечето от тях са Доброволци в Планинското Спасяване, “което не е лесна работа”) останете си в къщи ве хора, пийте ена ракия или водка, или whiskey, стойте си близо до жената, салата нещо на масата, вай, вай, няма зима ама глупци има.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    6 1 Отговор
    Българина “мярка” няма и в България
    “превенция” няма!!! Дали за пътища, дали за планина, дали за корупция❗️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТИРбушон

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬⚡️🇪🇺🐑💯":

    По твоята логика дай да не караме коли защото смъртността е доста по-висока!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Да ти имам логиката

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    Какво налага този човек в това време на годината да хукне по баирите.

    Коментиран от #17, #19

  • 8 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ТИРбушон":

    :) Мойта логика е строго “парцелирана” а твойта логика :) е разтегателна и няма мярка❗️каави “кочини” на четири колелета ми буташ тука, кат говориме за планина и кат казвам кочини имам в предвид и мерцедесите и беемветата и вся останала паплач дет се предвижва на четири колелета❗️, за Планината говориме “българино”, за планината.

    Коментиран от #10

  • 9 Опааа

    2 0 Отговор
    Не го издирват!!!
  • 10 ТИРбушон

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯":

    Да бе. За това говорим. Защото аз живея доста високо в планината. Между 1800-2400м. Според зависи какво има за работа. И не ми обяснявай кой и за какво е тръгнал и къде. Повярвай ми, ти си пълен лаик по темата.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТИРбушон":

    Слизал съм сам от витошко лале 2 с жестоко разтегнато ахилесово сухожилие ляво......с всякакви разкъсвания на меки тъкани около глезен ляв и дори не отидох в Пирогов,а се прибрах в къщи и след като спадна отока за 4дни ,свален с хляб напоен с оцет и вода.от моя оцет, отидох за снимка да не би да имам някоя костица......Което бе глупост и съжалявам,щото.....само чакането и обслужването...после ми обясняваха ,че трябва 45дни със специална шина.......Без да взема това под внимание на 10ден карах колата ни ,а по стълбите слизах стъпало по стъпало......интересно ,че се качвах без проблем ,а слизах така......Мисля,че се подхлъзнах на малко камъче,но така и не разбрах,все едно ме простреляха долу при левия прасец с оръжия но без свинец.За да сляза си стегнах здраво глезена с някаква фанелка бе лято август.

    Коментиран от #16, #18

  • 13 хора всякакви

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    едни се напиват, други качват планина. от време на време и двата вида имат нужда от спец. помощ.

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    дано открият ТУРИСТЪТ ЖИВ ЗДРАВ НЕВРЕДИМ
  • 16 ТИРбушон

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Във Вал дизеер ме помете лавина и ме засили в едно дърво. Челен удар с товарния влак. И през ум не ми е минало да търся помощ. Можеш ли да се движиш значи не трябва да безпокоиш или ангажираш спасителите защото в същото това време някой може наистина да има нужда от тях. Всяка сутрин си пиех кафето с кроасана пред офиса на спасителите и си бяхме приятелчета. Такива неща чух от тях че ми настръхна косата. Френските, а и не само спасители са сурови хора и черния хумор им идва отвътре.

    Коментиран от #21

  • 17 а какво налага

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да ти имам логиката":

    на останалите да проверят колко им носи черния дроб? всеки да си прави неговото и да не стигаме до спасяване. па ако речено ще ни спасяват тези, които са си избрали това да правят.
  • 18 Мислителят

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Така става , защото при слизане и при качване участвуват различни сухожилия и мускули и се оказва различен натиск и сила върху тях и ставите . Весели празници !

    Коментиран от #22

  • 19 ТИРбушон

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да ти имам логиката":

    И по кое време на годината е удобно човек да "хукне" в планината според теб?! Проверих времето в България и не видях нищо обезпкоително. Някъде под 17градуса под нулата вече има проблем. Тогава си е зор!
  • 20 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "хора всякакви":

    Точно, и двата случая, “ едни се напиват, други качват планина. от време на време и двата вида имат нужда от спец. помощ” стои в повечето случай нямането на “мярка”.
    Да се генерализират нещата и да се отсъждат вкупом си е простотийка и неразбиране на проблемите.
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ТИРбушон":

    Първата ми работа бе,да си стъпя на кракът..........щом стъпих разбрах,че няма да лазя....И по нататък го описах.От тогава си нося и бинт и нещо за стягане!Доста време ходех и после с две глезенки на левия крак.Интересно като стане по студено и си усещам понякога левия ахилес.никога не съм предполагал,че е толкова важен.той прави геометрията на тялото.Не случайно гадините като хапят търсят ахилеса.!

    Коментиран от #25

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мислителят":

    Весели празници,желая на вси Вас и фамилиите ВИ: Здраве,Късмет и каквото захванете да го завършвате!

    Коментиран от #26

  • 23 Изтрит

    1 1 Отговор
    Аман от туристи и мотУристи...Едните планинарски,другите на постарки,ама Сите с пари и възможности,но с по малко акъл и от Шашко.А сега пак трийте...
  • 24 Чобан Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сменям си ник-а":

    А за тая работа и акъл требе,ама де у тях такъв:)))
  • 25 ТИРбушон

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Когато ме помете лавина бях ниско долу. Когато си изкълчих крака беше малко над 3500м. Връщането беше ад. Нямах ски. Последните 300 м надолу пътем ме взе една шейна и ме попита дали да ме кара в спешния център?! 😆😆😆Да бе! Е... Цяла седмица си куцах, но кефа от 3600м поглед много от хорицата тук няма как да видят и усетят. Планината е изключително опасна за сам турист или алпинист. ВНИМАВАЙТЕ. Мислете и мнооого внимавайте. Наистина боли.

    Коментиран от #27

  • 26 ТИРбушон

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    В твоя чест публикувам нещо което изключително малко хора са виждали с очите си. Аз съм от щастливцитте. 😊Витошко лале

  • 27 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "ТИРбушон":

    Миналата година на 02.09. намерих в горите под ВИтошко Лале Царска манатарка 3450грама.Слязох към Драгалевци и няколко човека се снимаха с нея.това вероятно е повече от Световен рекорд.тази година на 03.09 наблизо до рекордьора намерих пак голяма ,но само 2340гр.и Двете бяха здрави.Първата бе с диаметър на шапката 43см и обиколка на пънчето 40-41см!И двете бяха ядени от сръндак,там има сръндак и сърна и обикалят.Садя и купувам луковици на най различни лалета,но Витошко виждам за първи път.Браво,това е добро попадение.Тази гъба съм я снимал,но аз имам много снимки на Манатарки и тя ще остане след мен.Това Чудо на каква височина и вероятно някъде ???Юни начало или края на май,кога расте?Планината е единственото място където не Мислиш за нищо и никой!Затова ходя повечето сам!

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове