Last news in Fakti

30 Декември, 2022 11:18 1 452 28

"Екзакта": Песимистите-българи за 2023 г. са мнозинство, предимно хора с нисък стандарт на живот

  • проучване-
  • песимисти-
  • оптимисти

Добра 2023 г. за Европа очакват една четвърт от интервюираните - предимно млади и образовани хора с висок стандарт

Данните показват осъзнатостта на българите за това, че живеем във взаимосвързан свят, в който няма „острови на благоденствието” на фона на глобалните кризи, неблагополучия и заплахи. Българските политици ще трябва да могат да „калкулират” своите възможности и ограничения при подобна специфика на масовото съзнание.Това констатират социолозите от "Екзакта" в последното си проучване.

54% от българите дават негативна прогноза за това каква ще бъде Новата 2023 година за света. 29% от тях очакват тя да е толкова лоша колкото 2022 г., а 25% се опасяват, че Новата 2023 г. може да е и по-лоша от 2022г. 23% от българите очакват 2023г. да е по-добра за света от 2022 г. Така мислят предимно млади, образовани, заможни хора и столичани.

Скептицизмът на българите нараства когато питаме каква ще бъде Новата година за Европа. 61% имат негативни очаквания. Една трета от тях очакват Новата година да е толкова лоша за Европа, колкото е 2022 г., а 28% допускат, че 2023 г. може да е и по- лоша. Добра 2023 г. за Европа очакват една четвърт от интервюираните - предимно млади и образовани хора с висок стандарт, както и жители на столицата.

Най-много са песимистите относно това каква ще бъде Новата година за България. 65% от интервюираните декларират негативни очаквания. Според 36% от тях, 2023 г. ще е по-лоша от 2022 г., а според 29%, 2023г. ще е толкова лоша, колкото е 2022г. Песимисти за 2023 г. са по-често хора с нисък стандарт на живот, роми и жители на
градовете-областни центрове, а оптимисти-младите хора и столичаните.

Оптимистите за бъдещето на страната ни са намалели двойно за последната година. На фона на скептичните очаквания за 2023г. като цяло, регистрираме малко повече оптимисти за следващата година в личен план - 36%. Песимисти за своята 2023 г. са 47% - по-често необразовани, бедни и политически апатични българи, а оптимисти са
млади и образовани хора, столичани, симпатизанти на ПП, на ДБ и на ГЕРБ.

От вторичния статистически анализ е видно, че на 17% възлиза делът на българите, които имат оптимистични очаквания за 2023г. едновременно: за света, за Европа, за България и за себе си. 26% пък са хората с песимистични очаквания едновременно за света, за Европа, за България и персонално за себе си през Новата 2023г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянеца

    22 4 Отговор
    А като добавим и че 70% от тези хора са с нисък стандарт!

    Коментиран от #11

  • 2 Последния Софиянец

    34 12 Отговор
    Ако на следващите избори изгоним слугите на Козяк от парламента нещата в България ще потръгнат.Мислете и не ходете за гъби.
  • 3 ГЕРБ и лакомията им!

    29 6 Отговор
    Ни докараха до тук. Възмездие трябва да има!

    Коментиран от #6

  • 4 зевзек

    32 7 Отговор
    млади хора с висок стандарт - ютюбери, геймъри, стриймъри и инфлуенсерки

    Коментиран от #12

  • 5 Кучето

    15 0 Отговор
    аз също съм песимист!

    Коментиран от #19

  • 6 Да е

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ и лакомията им!":

    ПП, Слави, БСП или ДПС, ДБ не са лакоми хич.. Ма, хич...
  • 7 НАП

    32 2 Отговор
    От заглавието става ясно едно: мнозинството българи са с нисък стандарт на живот, което е самата истина!
  • 8 Орисия БГ

    28 3 Отговор
    Кирчо си е добре, плюска по ресторанти, после парапети и за десерт кристали и те така, Продължаваме Премяната!
    Бойо и той си е добре построи шкафове за 10 поколения хрантутници напред и те така ГЕРБане до дупка!
  • 9 Реалист

    20 2 Отговор
    Тя па щото 2022ра беше много убава.
  • 10 Еми

    4 19 Отговор
    ... русофили баце :)))))
  • 11 Зипо

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянеца":

    Другите 30 са роднини на депутати :D
  • 12 А също и

    4 20 Отговор

    До коментар #4 от "зевзек":

    .... лекари, инженери, мениджъри, икономисти, и пр. И сега какво: излезе, че всеки, който му се работи и има нещо да допринесе, е с висок стандарт на живот.

    Коментиран от #14

  • 13 ТаУмВзе

    12 3 Отговор
    В Инептокрация/власт на идеотите/, ще става само по Зле. Тия на запад, Още по ЗЛЕ.
  • 14 тиририрам

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "А също и":

    Да, допринесоха, но за чуждите икономики.
  • 15 Стандартът на живот

    8 2 Отговор
    се определя от кадърността, уменията, дълновидността и ... на управляващите в дългосрочна периспектива. Каквото е отношението към тях, такова е и към бъдещето. Несигурност, недоверие, съмнения...
  • 16 пестете газ и ел. енергия

    13 0 Отговор
    Да дааа, наистина Новата Година 2023 ще е безспорно по-добра от всички минали. Приходите се намаляват, разходите увеличават, шанса да отидеш на фронта е изключително голям, а и самата идея за джендърството също е много обнадеждаваща.
  • 17 с две думи

    11 0 Отговор
    Младите нехаят , бедните се увеличават, европейски стандарт.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НЕМА ЛАБАВО

    6 1 Отговор
    €врозоната ще Ви оправи !
  • 22 Факти

    14 1 Отговор
    Те тези с високият стандарт какво да ги мислиме,въпросът е да се помогне на тези "песимистите".Които в България са много благодарение на крадливият политически елит и шуробадженащина.
  • 23 !!!?

    3 4 Отговор
    Тунеядството води до песимизъм, проституция и путинофилство !!!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 мерис кристмас

    1 5 Отговор
    НАЙ-НЕДОВОЛНА Е ЦЕЛОКУПНАТА БГПУТЛЕРАСТИЯ ТЯ ВСЕ КВИЧИ НА УМРЯЛО
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хахаха

    1 0 Отговор
    Това означава, младите и образовани позитивни хора са без грам сиво вещество !!!!!!!!!
  • 28 Статистик

    0 0 Отговор
    Анкетата е безсмислена. Какво мнение за 80-те може да имат хора, които тогава са били в забавачницата? Нищо лошо, но те просто нямат спомени от това време? Между другото, през тези години България беше на 27-мо място в света по индекс на човешкото развитие - а днес сме на...87-мо!! Какво повече да коментираме?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове