Last news in Fakti

30 Декември, 2022 11:40 1 870 33

Експерт: Трябва политическа воля за да се идентифицират свръхпечалбите на "Лукойл"

  • свръхпечалба-
  • лукойл-
  • политическа воля

Големият риск е "Литаско" да се премести в Дубай, където мерките за контрол над компанията ще бъдат разхлабени, казва Констанца Рангелова

Много важни промени за България в енергиен план. От Нова година се слага край на добавката от 25 стотинки за литър гориво. Президентът на Русия Владимир Путин издаде указ за забрана на доставката на петрол на страни, които са наложили ценови таван на руския петрол. "Лукойл" прехвърля цялата си дейност на територията на България.

"Най-вероятно ще имаме по-засилен интерес от гражданите да заредят преди да изтече отстъпката и да има по-големи опашки по бензиностанциите в последните дни на годината, но това е стъпка в правилната посока. Стига да бъде заместена от друга мярка, която вместо средно по 25-50 лв. на човек на месец, да се дават малко повече пари на тези, които наистина се нуждаят от помощта", заяви Констанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията.

Според нея човек, който взема 2-3 хил. лв. на месец, не се нуждае от тези 25 ст. отстъпка, но ако те станат 50 ст. на литър за този, който наистина се нуждае, имат много по-голям ефект. Въпросът е да се работи върху дефиницията "енергийно беден", да се установи кой наистина има нужда, и тези хора да получават достатъчно помощ, за да могат да усетят разлика.

"От свръхпечалбите на "Лукойл" трудно може да дойде, защото "Лукойл" няма да обяви такива свръхпечалби, поне не в някакъв по-скорошен хоризонт. Големият проблем в енергетиката в момента е, че имаме Български енергиен холдинг и тази структура се използва за кроссубсидизация. Трябва политическа воля да се идентифицират свръхпечалбите и другият въпрос е дали те са най-добрият начин", обясни Рангелова пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Рангелова крайната цена за потребителите се получава най-вече от пазарните сили, така че дори да има временно изкуствено завишаване, то в един момент ще има нормализация и тези временни скокове могат с добра пазарна политика да бъдат овладени.

"Това е ежемесечен процес и начинът, по който се определя цената всеки месец, е на базата на това на каква стойност "Булгаргаз" купува на международния пазар. Част от газа е по дългосрочен договор, както примерно от Азербайджан, но има част от газа, която се купува на спотовия пазар и това излага компанията на голям риск, защото не може да предвиди в дългосрочен план колко точно ще ѝ струва да купи газа. Поради начина, по който се сформира цената, този проблем се пренася на крайните потребители", коментира Рангелова темата за предложената от "Булгаргаз" цена на газа от 1 януари.

Тя успокои, че в последните няколко дни цената на газа е тръгнала надолу и най-вероятно следващото преразглеждане на цените ще има ревизия надолу, но предвиди, че през следващите месеци ще продължим да се движим нагоре-надолу. Рангелова е категорична, че най-важното е да се направи дългосрочен план за покупка на газ, който да даде видимост за следващите 6 до 18 месеца и да я няма волатилността на цените, която се отразява и на крайния потребител.

"Това, което излезе като декрет от руския президент, е най-вече символично и това може да се види най-добре от реакцията на самия пазар на петрола. Доста дълго време очаквахме какво точно ще направи Путин, как точно ще отвърне на удара и когато това се случи, реакцията на пазара беше почти нулева. По-голямо влияние на пазара има това, че в Китай в момента разхлабват Ковид мерките", посочи гостът.

Рангелова отбеляза, че няма основание да се притесняваме, защото символичността на този акт е, че в него се говори за споменаване на тавана на цените в самите договори и до момента, в който в договорите не пише нищо и не се споменава този таван, в този случай няма смисъл да се забранява износът. Другият въпрос е до каква степен Русия ще се опита да засили тези мерки впоследствие, но шансът това да се случи е много малък, защото не е в техен интерес да намаляват износа към тези държави, защото имат нужда от приходите от петрол.

Рангелова не очаква да има голяма промяна в работата на "Лукойл", след като се премести изцяло в България. Големият риск е "Литаско" да се премести в Дубай, където мерките за контрол над компанията ще бъдат разхлабени и по-лесно ще се извършват схемите, които досега са вършили в Швейцария.

"Най-вероятно 2023 г. ще продължи да бъде турбулентна и Китай ще бъде една от най-големите движещи сили на пазара не само за петрол, но и за газ", прогнозира гостът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин Сл.

    8 4 Отговор
    ако ще и на Марс да ходи Литаско-келепира спира

    Коментиран от #19

  • 2 Делю Хайдутин

    10 10 Отговор
    От първи февруари Лукойл спира работа.Бензин с купони по 10 лв литъра.

    Коментиран от #7

  • 3 ТаУмВзе

    10 3 Отговор
    Кризираха, че няма Кражбалък без Руски петрол! Фалирахме Тоталка.
  • 4 Не трябва политическа воля....

    9 12 Отговор
    Трябва всички руски копейкаджии да се арестуват и в затвора за шпионаж и вредителство в полза на терористична държава.
  • 5 Последния Софиянец

    14 1 Отговор
    В Русия литър бензин е левче.

    Коментиран от #6, #23, #32

  • 6 Българин Сл.

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    прав ти път-продавай кафенето и заминавай
  • 7 Българин Сл.

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    ако не стане така-ще се извиниш ли ????

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Делю Хайдутин

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин Сл.":

    Разбира се.Само ,, умните и красивите,, са безгрешни.Ние сме обикновени българи.
  • 9 Адам Хилтън

    16 2 Отговор
    А свръхпечалбите на енергото и ВИК няма да ги споменаваме, щото са западна собственост и на тях е позволено да дерат кожата на "европейците" с 300 евро заплата.
  • 10 Тъп гласоподавател

    21 2 Отговор
    Само Лукойл ли има свръхпечалби, бе мушмороци. Компаниите от фармацията, останалите енергийни компании, тези в хранителната промишленост, защо не говорим и за тях.

    Явно пак ги делим на кой ни дава и кой не!
  • 11 Съвременник

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин Сл.":

    Въпреки никнейма, постовете Ви будят съмнение, относно българския Ви произход. Според вас, не е важно, ние българите, да сме добре, а руснаците да са зле.

    Коментиран от #16, #17, #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Търновец

    13 2 Отговор
    В течение на години прокуратурата и НАП трябваше да влязат в Лукойл за основна проверка, а НС трябваше да извърши собствено разследване - нищо такова, а същото и в Челопеч.
  • 14 Гост

    11 0 Отговор
    Изразът "политическа воля" трябва да бъде забранен по тия далавераджийски територии. Да се знае!!!
  • 15 Копейката и дума не обелва за тях

    8 4 Отговор
    Костя си брани руските господари, все пак милиони лева месечно неплащане на данъци отиват в руските партии. Тия партии 30 години руска демокрация бранят руските интереси и ощетяват нас. Това са милиарди отиващи в Кремъл, милиони отиващи в корумпирането на тия руски партии. Пари от нашия джоб, от пенсиите, от пътищата, от здравето ни. Затова сме дупката на Европа.
  • 16 Българин Сл.

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Съвременник":

    какво общо има Литаско с руския народ???
  • 17 Българин Сл.

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Съвременник":

    от както се помня Рф само ни прецаква -то газ ли не беше,бензин ли,реактори ли .......нефтопровод ,шпиони-за капак и журналистите ни заплашват .....ти изобщо в час ли си????????????????????
  • 18 Литаско Митаско

    6 1 Отговор
    Пак ще изработим бедния българин .
    От руската окупация ,няма да се отървете да знаете .
    Ще си плащате ,щото ние плащаме където трябва .
  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин Сл.":

    ,,Келепира,, ще спре за нас.Лукойл-нефтохим и ЛИТАСКО СА ФИРМИ ПОД ШАПКАТА НА ЛУКОЙЛ-РУСИЯ.Литаско е собственик на рафинерията(ЛУКОЙЛ-НЕФТОХИМ).Тази фирма формално купува нефта от ЛУКОЙЛ РУСИЯ и го доставя на рафинерията за преработка и понеже е собственик на суровината продава готовата продукция и не плаща данъци в БЪЛГАРИЯ.Рафинерията (Лукойл-нефтохим) винаги е на загуба защото не е търговски субект.В самата рафинерия е седалището на търговска дирекция)занимава се с пласирането на готовата продукция),но е към .ЛИТАСКО.В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА СА ЕДНИ ОТ НАЙ НИСКИТЕ В ЕС.При евентуално национализиране или контрол от страна на държавата на рафинерията проблем и то голям ще бъде доставката на суровина ,ако се откажем от руският нефт.ТАКА,ЧЕ СЕ ПОЛУЧАВА ЕДИН ОМАГЬОСАН КРЪГ ОТ КОЙТО ЛЕСНО ИЗЛИЗАНЕ НЯМА.Главният проблем не е рафинерията а ЛИТАСКО.

    Коментиран от #20

  • 20 Българин Сл.

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    скоро ходил ли си да зареждаш в Сърбия,Гърция,Румъния ????

    Коментиран от #29

  • 21 Роки

    9 0 Отговор
    Че то Лукойл 33 години е плащало на когото трябва, само не и на бюджета на България. Ама няма прокуратура да разследва и съд да вкарва доживот в затвора. Всичките ни премиери и министри са евромилионери, със скъпи апартаменти, къщи, коли и тлъсти банкови сметки. И това не е постигнато с честен труд!

    Коментиран от #28

  • 22 Оракула

    4 1 Отговор
    Е сега вече, ще взема една жилава Суровачка ...?
    Какъв огромен проблем има , за "Лукойл България АД"и" Нефтохим АД"?
    Че Руската "Литаско" щяла да се премести в Арабския свят,
    ЗАТОВА и по този начин, не можело Нефтохим АД или Лукойл,
    да си плаща данъците в България!??? А стига измишльотени де!
    Когато една фирма независимо на кой е собственост и извършва дейност
    на територията на България , то тя е задължена да плаща данъци и такси в България!Които са и наложени!
    Има няколко начина да се затвори Нефтохим АД и пак да произвежда петролни продукти!
    Тази рафинерия се управлява в момента от Руските щатни шпионски служби, КГБ ,
    ако това беше в Русия, досега да са препродали Нефтохим АД десет пъти!
    Няма никъде по света , държава която толерира , данъчни престъпления в такъв огромен размер,
    като Българския НАП.Да напомним само , че ,данъци не са и наложени и до ден днешен , и защо е така,
    Всеки "нов -стар" директор на НАП ,който започва проверки на тази" руска ГОРЧИВА И ОТРОВНА салата",
    привършва кариерата си спрямо натиска , под който Нефтохим АД ,упражнява срещу него и правителството ни!

    Коментиран от #30

  • 23 Търновец

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Само в Чикаго има поне милион Руси, а колко са в Германия?
  • 24 дон

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Съвременник":

    че той е служебен българин
  • 25 бялата златка

    2 2 Отговор
    25години тези руски измамници не са платили един лев данъци.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Комуновирус

    1 3 Отговор
    Национализация на "Лукойл"
  • 28 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Роки":

    Че то Лукойл 33 години е плащало на когото трябва, само не и на бюджета на България ==================================================================================================Роки пак си неподготвен ЛУКОЙЛ Е СОБСТВЕНИК НА НАШАТА РАФИНЕРИЯ ОТ ТОЧНО 23 ГОДИНИ
  • 29 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Българин Сл.":

    скоро ходил ли си да зареждаш в Сърбия,Гърция,Румъния ????===========================================
    12:13 30.12.2022================================================================================= =Защо да ходя да зареждам от там .ОТ ИЗБРОЕНИТЕ ДЪРЖАВИ САМО В РУМЪНИЯ ЦЕНИТЕ СА ПО НИСКИ ОТ НАШИТЕ И ТО ЗАБЕЛЕЖИ НА ГОРИВАТА НА ЛУКОЙЛ,НА ДРУГИТЕ ИМ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ ДОБЛИЖАВАТ МАКСИМАЛНО ДО НАШИТЕ ЦЕНИ.
  • 30 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Оракула":

    Е сега вече, ще взема една жилава Суровачка ...?
    Какъв огромен проблем има , за "Лукойл България АД"и" Нефтохим АД"?
    Че Руската "Литаско" щяла да се премести в Арабския свят,
    ЗАТОВА и по този начин, не можело Нефтохим АД или Лукойл,
    да си плаща данъците в България!================================================================== ==========================ЯВНО ИМА НЯКАКЪВ ПРОПУСК В НАШИТЕ ЗАКОНИ И ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ИЗБЯГВА ПЛАЩАНЕТО НА ДАНЪЦИ В БЪЛГАРИЯ.МИСЛЯ ,ЧЕ ДО 2006 Г ЛУКОЛ БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАШЕ ДАНЪЦИ В СТРАНАТА,,НО ОТ НЕЯ ГОДИНА СТАНА НЯКАКВА ВРЪТКА С АКЦИИТЕ НА РАФИНЕРИЯТА И В МОМЕНТА 0,17% ОТ АКЦИИТЕ СА В РЪЦЕТЕ НА ЮРИДИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА,85% СА НА ЛИТАСКО ОСТАНАЛИТЕ НА РУСКИ ФИРМИ.
  • 31 Демократ

    1 1 Отговор
    Вижте какво направи Румъния с Лукойл и закона,който вчера приеха закон за облагане с 60% данък печалба всички. ЗАКОНИТЕ ТРЯБВА ДА ВАЖАТ ЕДНАКВО ЗА ВСИЧКИ.В България 30 години не важаха за Лукойл, сега пък уж ще приемат закон,който да важи само за Лукойл. Всичките сте жалки кремълски отрепки.България има нужда от прочистване и след това ще се оправи,като престане да е руска губерния.
  • 32 Баба Вуна

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Това означава че в България трябва да е 1.50лв за литър
  • 33 Баба Вуна

    0 0 Отговор
    Отваряне на държавния резерв и внос на горива от Турция, Египет и Алжир. И Лукойл ще клекне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове