Last news in Fakti

11 Януари, 2023 14:19 902 18

Правителството даде зелена светлина на договора между "Булгаргаз" и турската "Боташ"

  • договор-
  • боташ-
  • булгаргаз

Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона, посочват от Министерски съвет

Министерският съвет одобри сключването на Споразумение между „Булгаргаз” ЕАД и "Боташ", c което се осигурява достъп на „Булгаргаз” ЕАД до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на Република България, за периода 01.01.2023 г. - 31.12.2035 г.

Положителният ефект от подписването на Споразумението и последващ стандартен договор за доставка на природен газ с "Боташ", ce изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” ЕАД в размер до 1,3 млрд. куб. м. годишно, посочват от правителствената пресслужба.

Споразумението предвижда гъвкавост за доставки на природен газ от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на „Булгаргаз“ ЕАД на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на природен газ.

С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Република Турция.

Освен положително финансово и имиджово отражение за „Булгаргаз“ ЕАД като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на споразумение между операторите на газопреносните мрежи на Република България и Република Турция ще доведе до допълнителни приходи за „Булгартрансгаз“ ЕАД от резервиране на капацитет. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона, посочват още от Министерски съвет, цитирани от БНТ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хихихи..

    5 1 Отговор
    На тия "йес-мени" правителство ли им казвате?

    Коментиран от #14

  • 3 Сух

    10 1 Отговор
    Поредното предателство на правителството на Радев към българския народ. Обслужват турски и американски интереси, но не и български. Те имат турска кръв във вените!

    Коментиран от #17

  • 4 ХАХАХА

    9 1 Отговор
    Значи сменяме зависимостта с фес ,който ще ни доставя пак руска газ.
  • 5 Българка

    8 6 Отговор
    Това не е изненада. Прокремълското правителство на Радев до последно ще обслужва Путин и КО. Очакваме от БОЕЦ, които осъдиха Булгаргаз и им блокираха сметките да получат и огласят истината за националното предателство в полза на Кремъл, за кореспонденцията, мейлите, запитванията на държавната фирма, ръководена от сламения енергиен министЕр, които обслужват руските и предават българските интереси. Очакваме и подробности за подписания 13-годишен договор с "Боташ". Друг въпрос е , че радевци непрекъснато ни облъчват, че нямат право да определят в дългосрочен план българската политика

    Коментиран от #7, #8, #15

  • 6 Голям

    6 1 Отговор
    Батак се очертава .
  • 7 Засрами се МА !

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    3-та плочка - МЛЪК !
  • 8 Ти си разработка на турските служби

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Крадеца вика дръжте крадеца в твоя случай.

    Коментиран от #9

  • 9 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си разработка на турските служби":

    Всички знаем кои са крадците, ограбили за повече от 12 години България. И всички знаем, че от ДБ и ПП не са крали. Ако в обвиненията с лъжи и оклеветяване поне има грам истина, то бухалката на мафията -Каскетурата отдавна щеше да обвини набеждаваните от мутрите

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Вярвате ли си

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    че ПП и ДБ не са крали - Стотиците милиони за хотелите ... Покупката на скъп газ ... проектите по ЕС финансиранията ... много интересно е и случая с Калина Константинова, била работила във фирма по киберсигурност, след като почва да отговаря за пощите, ги хакнаха, почнаха да сменят компютри и т.н. За 2 години заеми на държавата скочиха с над 22 милиарда лева.

    Коментиран от #11

  • 11 Голем смех

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Вярвате ли си":

    Сам си пишеш и сам си отговаряш. Изглежда психопатията на любимеца ти путлер действа заразително.

    Коментиран от #12

  • 12 То е тъжно

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Голем смех":

    Че има такива хора като вас които пишат всевъзможни глупости и обиждат. Русия предлагаше тръбите да минат през България и държавата да получава комисионните, сега Турците ще вземат комисионни. Големи успехи на евроатлантиците – само набутване и заеми.
  • 13 Гост

    0 0 Отговор
    Купувал си Ган40 евтини сливи от В0ва, и си живяли двамата добре. Но дошъл Саймън, лепнал Ган40 за врата и му казал, че на В0ва сливите са лоши, агресорски и вече не трябва да ги купува. Наредил му да купува от Ердж0. На Ердж0 сливите били скъпи за Ган40, но нали Саймън така казал.... И свил устни Ган40, заделял пари от залъка и купувал скъпи сливи от Ердж0. А пък Ердж0 ги купувал евтино от В0ва.
  • 14 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    Те са хем "йес-мени", хем са "олду-мени". Който ги погне на него козируват. С такива управници положението е "Майка яде на детето си не дава".
  • 15 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Еврошмееца те върза да плащаш пре-скъпо на анадолеца, но на тебе пак проКремълски глупости ти се привиждат.
  • 16 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    И Кирито б@р@ше парапета, нали?
  • 17 Българските турци

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сух":

    Къде виждаш "предателство на правителството на Радев към българския народ" ?!...Акъла Ви е заседнал в батака на "баташкото клане" и освен змии и гущери от устата Ви друго не излиза...Само на две крачки от турските дупки в Черно море във вашата акватория имате залежи които ще ви стигнат да си точите газ 100 години безплатно...Ама нямате акъл да се споразумеете с Ердоган да ви отвори и на вас една дупка на морето !... Покойният Тодор Колев не напразно години наред Ви пееше за Нея !!!... Ама вие сте хъшове и "глава си давате" ама не давате на турчин да дупчи ... нали ?!...И да ви кажа още... Плюете Радев и Бойко ама за сега са най умните българи...Защото се разбраха с Ердоган да дупчи и Българскoто Черно море и да ви дава вашия газ през турските тръби и турската енергийна инфраструктура !!!... Това са първите стъпки на прохождащо сътрудничество...Турците не са неблагодарници...те помнят българския ток който течеше едно време към Истанбул !!... Пък и защо се натягате като жаба видяла вол и правите дребнави сметки ?!... Колкото един окръг на Турция сте и само биогазът от преработката на битовите отпадъци на Истанбул са достатъчни за всичките ви нужди там... че се разкъсвате пак в грандомания и във ФилоФобските си пререкания тук по цял ден ...всякаш сте Гемания или Франция !!??...
  • 18 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Всички искаме по-евтив газ.Най-природосъобразното гориво да е по-достъпно.Стига високи цени и рестрикции.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове