Last news in Fakti

26 Януари, 2023 23:30 1 424 3

Важните новини във ФАКТИ на 26.01.2023 г.

  • ек-
  • емануил йорданов-
  • харалан александров-
  • румен радев-
  • земеделие-
  • директор-
  • посланик-
  • атанас семов-
  • софия-
  • екатерина захариева-
  • милен велчев-
  • избори-
  • служебен министър-
  • корупция-
  • весела лечева-
  • градски транспорт

От Брюксел добавят, че отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа на европейския пазар за свободно движение на хора, стоки и услуги

Важните новини във ФАКТИ на 26.01.2023 г. - 1

ЕК започва наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за гориво

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради отстъпката от 0,25 лв. за литър бензин, дизел, метан или пропан-бутан, въведена с цел компенсиране на скъпите горива.

Емануил Йорданов: Идеята за реформа в съдебната система е заявка за предизборна кампания

Идеята за реформа в съдебната система е заявка за предизборна кампания. Прокуратурата трябва да се премести в изпълнителната власт. Такова мнение изрази бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Харалан Александров: Политическата класа в момента хем е в предизборно състояние, хем някак си се е снишила и притихнала

Очевидните паралели са с безславно приключилия 46 и 47 парламент – поредица от безславно приключващи парламенти, около които се вдига много шум и накрая не произлиза нищо кой знае какво. Що се отнася до изненадващото развитие от днес, свързано с много драматично обсъжданата, силно политизирана тема за главния прокурор, аз не съм експерт, но едно е сигурно, че трябва да бъде направено нещо по въпроса, за да бъде отговорено, най-малкото, за да се отговори на изискванията на ЕС за гарантиране на контрол върху съдебната власт за контрол върху главния прокурор.

Радев: Крайно време е институциите в РСМ да противодействат ефективно на насилието срещу българите

Крайно време е институциите в Република Северна Македония да противодействат ефективно на насилието и на словесните прояви на омраза срещу българите. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархей.

Земеделски зам.-министър: Дърва за огрев има достатъчно. Дори в момента има излишък. Никой няма да е на студено зимата

Министерството на земеделието гарантира, че никой български гражданин няма да е на студено през зимните месеци. Дърва за огрев има достатъчно. В момента дори има излишък. Това каза зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Шефът на "Гранична полиция": Нямаме пари от държавния бюджет, за да инвестираме в охраната на границата

Нямаме средства от държавния бюджет, за да инвестираме в охраната на границата. Незаконният трафик е изключително засилен. Имаме над три пъти повече опити за незаконно преминаване на границата. Това искахме и да покажем при посещението на австрийския канцлер. Тогава самият той каза, че ще лобира Европа да отпусне средства за охраната на българската граница. Цялата австрийска делегация успя да види нашата охрана и патрулите, които я охраняват.
Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ директорът на "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.
"Не споделям решението на Нидерландия и Австрия за Шенген. Всички експерти са обявявали категорично, че България покрива абсолютно всички критерии за Шенген. Незаконни мигранти се хващат в цяла Европа, не само в България. Натискът по границата е много висок. Работим добре с всички чуждестранни колеги и не може да се говори за кампанийна дейност. Тук говорим за образуване на досъдебни производства, разследвания. Много е трудно да се разбие такава организирана престъпна група за трафик на мигранти и изисква много работа, няма как това да се случи кампанийно", разкри тя, цитирана от novini.bg.
"Искам да благодаря на всички колеги. Нито един не е подал молба за напускане след смъртните инциденти с колегите им. Разбира се, че не прикриваме и корумпираните служители, които участват в трафика на мигранти. Те петнят името на всички нас честните служители. Правим всичко възможно и няма да позволим на тези гнили ябълки да останат сред нас", категорична бе Росица Димитрова.

Посланикът ни в Северна Македония: Християн е нападнат от омраза. Чакаме истинско разследване и решение на съда

Няма съмнение, че Християн Пендиков е бил нападнат от омраза. Ние се движим по данните от Охрид. Засега не са ясни мотивите на престъплението, според прокуратурата в Охрид. Чакаме истинското разследване и след това решението на съда. Това заяви посланикът ни в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов в предаването „Още от деня“ по БНТ.
„Наблюдава се ескалация на радикалното говорене срещу българите, особено в социалните мрежи. Опитахме да го адресираме към властите в Скопие, но няма резултат“, посочи той.

Проф. Семов: Публичното говорене е пълно с примери за тежка неграмотност, стигащи до отказ от смисъла на словото

“Окепазяването на нашия език е стигнало до равнища, които не ни позволяват нито повече да търпим, нито да си затваряме очите и да мълчим. За съжаление публичното говорене на политици и на журналисти е пълно с нелепи абсурдни примери за тежка неграмотност, граничещи с отказ от смисъла на словото”, каза в предаването “Лице в лице” конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Според НСИ: Всеки пети българин живее в столицата. София почна да старее, и не расте

София не расте и вече започва да старее. Това показват данните на Националната статистика. Основният извод след преброяването е, че всеки пети българин е столичанин. Точно 1 274 290 са официалните жители на София. Това е 19,5% от населението на страната.
Жените преобладават, като те са близо 52%. Така, че на 1000 жени се падат 927 мъже, информират от bTV.
Градът обаче на население вече не расте. Между двете последни преброявания има спад от 17 000 жители.
Продължава тенденцията за демографско остаряване на столичани и се увеличава делът на софиянците над 65 години.
Все пак най-голяма е групата на хората в активна възраст.

Екатерина Захариева: Абсолютна грешка ще бъде да се върне ветото за РСМ. Това помага на радикалните структури там

Имам спомен, че в предишния парламент беше входиран този текст за контрол на главния прокурор и Закона за съдебната власт. Това е важен текст. Следствието се отделя от съдебната власт, както е било преди години. И в момента по Конституция съд, Следствие и Прокуратура са отделно. Това заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Eкатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Милен Велчев: Когато станем членове на Еврозоната, ще се изравним със средните доходи в Европа

Нямам планове да се връщам в политиката, но подкрепям завръщането на НДСВ. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на Nova News.

Георги Първанов: Видяхме един изблик на любов между Борисов, Нинова и ръководството на ДПС

На предстоящите парламентарни избори се очаква "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ), „Движение 21“ и "Изправи се България" да се явят заедно като формация "Левицата". Това заяви в пресклуба на БТА в Стара Загора лидерът на АВБ Румен Петков.

Слави Трифонов: Президентът Радев няма нищо общо с нашия референдум и идеята за президентска република

Лидерът на ИТН Слави Трифонов настоя, че президентът Румен Радев няма нищо общо с идеята на партията му за инициираната от тях подписка за свикване на общонационално допитване за промяна на формата на управление на страната - от парламентарна в президентска република.

Лазар Лазаров опроверга БСП: От предвидените средства за имотите сме спестили над 2 млн. лв.

Борбата на БСП с корупцията е напът да приключи бързо. Служебният социален министър Лазар Лазаров опроверга твърденията на социалистите за злоупотреби с евросредства като каза, че ЕК е одобрила проекта, за който го обвиниха те.

Първан Симеонов посочи големите фигури, които обединяват: Румен Радев и Илияна Йотова

Въпреки заявките за кабинет, дори и след предсрочния вот, пак може да няма правителство. Това прогнозира пред euronewsbulgaria.com социологът Първан Симеонов. Според него големите фигури, които могат да обединяват, са президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Другите чакат да бъдат обединени, допълни Симеонов.

БСП тръгна на борба с корупцията, подава сигнал срещу министър на служебния кабинет

Политиката на БСП категорично включва безкомпромисна борба с корупцията. Това ни накара като парламентарна група, веднага щом узнахме за неправомерни действия, които навявята на мисъл за измама и корупция, да информираме прокуратурата. Това каза пред журналисти в Народното събрание народният представител от "БСП за България“ Георги Гьоков, съобщи Агенция "Фокус“.

Лечева: Задоволството на Свиленски не отговаря на резултатите на БСП на изборите

Знам какви са настроенията на социалистите спрямо държавния глава - не отговарят на тези на ръководството на БСП и това им създава дискомфорт и огромно напрежение. Това коментира служебният министър на спорта Весела Лечева, която е член на националното ръководство на БСП, пред бТВ.

Йорданка Фандъкова е доволна, че държавата, а не общината, ще доплаща за намаленията при пътуване

Столичният кмет Йорданка Фандъкова определи решението от вчера на Министерския съвет (МС) за облекчаване на разходите на хората за пътуване в обществения и междуселищния транспорт като добра идея, която трябва да бъде обсъдена с държавата в детайли, съобщи БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    9 2 Отговор
    България трябва да започне незабавна процедура по излизане от 4ия Райх ,ако иска да оцелее в сегашните си граници и защити населението си.България може също така да направи остра забележка на Западноевропейците за енергийните помощи ,които те дават на всяко домакинство ежемесечно,което също е в противоречие и дискриминационно спрямо България,която не отделя и лев за домакинствата.
    Защо в България се предвижда мобилизация на мъжете а в Западна Европа няма такава?
    Защо…..защо…защо Z

    Z

    Коментиран от #3

  • 2 акъл

    1 0 Отговор
    ново 20
  • 3 Не се крий

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    със скапаното си "Z" по форумите.Изрисувай си го на колата и пробвай да минеш по някоя улица,или не дай боже,да паркираш някъде!Той и ония от "Ритон" се хвалеше,че Филип киркоров му подарил ланец със "Z",и от тогава гордоста му събу гащите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол