Last news in Fakti

14 Март, 2023 13:49 1 678 61

Министерството на отбраната търси 6 двигателя за родните МиГ-29

  • миг-29-
  • двигатели-
  • изтребители

Нуждата от нови двигатели е заради факта, че ресурсът на сегашните изтича

Министерството на отбраната търси 6 двигателя за родните МиГ-29 - 1
Снимка: БГНЕС

Шест двигателя за изтребителите МиГ-29 търси Министерството на отбраната. Обществената поръчка, която е обявена, е за 26 милиона лева.

Това става ясно от обявената обществена поръчка, уточнява БНТ

Нуждата от нови двигатели е заради факта, че ресурсът на сегашните изтича, а все още няма заместваща платформа до пристигането на осемте Ф-16 от САЩ, платени през 2019 г.

Прогнозната стойност на шестте двигателя, за които министерството е обявило обществена поръчка, е 22 млн. лв. без ДДС. Те трябва да бъдат доставени до една година след подписване на договора, а документи се подават до 24 април. Поръчката е за ремонтирани двигатели с гаранция от не по-малко от 100 часа работа или 12 месеца, припомня "Свободна Европа".

По-рано през февруари Стоянов каза, че "България никога не е отстъпвала еърполисинга си". От думите му се разбра, че еърполисингът ще се носи съвместно с друга държава, но не и коя ще е тя.

"До края на година сме с МиГ-29", каза Стоянов тогава.

Данни от сайтовете за проследяване на авиополети на живо показват, че българската граница над Черно Море се облита всеки ден от изтребители на военновъздушните сили на Великобритания и САЩ, които излитат от бази на гръцки острови. Те участват в мисия на НАТО за опазване на източната граница на Алианса.

Министерството на отбраната разчиташе да получи двигатели от Полша, но за момента това не се случва. Междувременно Полша и Словакия обявиха, че са готови да си изпратят свои МиГ-ове в подкрепа на Украйна.

България има около 18 МиГ-29 , но не е ясно колко от тях летят. През ноември миналата година министърът на отбраната Димитър Стоянов показа графика пред депутатите от комисията по отбрана, от която се видя, че в началото на 2023 г. ще останат летящи само 6 от изтребителите.

Поддръжката на МиГ-29 стана невъзможна след избухването на войната в Украйна, тъй като България разчиташе изключително на руската компания РСК-МиГ за ремонта и резервните части. Стоянов опита да намери двигатели за МиГ-29 от Полша, но Варшава дава всичките си налични части като подкрепа за авиацията на Украйна. В същото време Стоянов не допуска възможността български МиГ-29 да бъдат изпратени за Украйна.

Новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат след 2025 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Охааа

    21 2 Отговор
    Още 26 милинки за нова поръчка. Кой каза, че сме бедни?
  • 2 Гейчо

    25 6 Отговор
    Тъкмо ще ги дадем на Украйна а нато ще ни пази
  • 3 честен ционист

    21 6 Отговор
    "пристигането на осемте Ф-16 от САЩ" ще се извърши директно на полското летище. Затова се примолете на Гватемала да ви продаде някой и друг двигател.
  • 4 Гориил

    36 9 Отговор
    Тези двигатели могат да бъдат закупени при най-добри условия в Русия. Вярно, говорим за вменяеми и адекватни политическа класа.
  • 5 Муаха-ха-ха-ха...

    19 0 Отговор
    Имам един в мазето. Другите да ги търсят на Битака.

    Коментиран от #41

  • 6 да де

    20 8 Отговор
    Къде ги търси те такива не останаха всичко стана на скрап в Украйна.

    Коментиран от #10

  • 7 Равнис

    7 17 Отговор
    Шапкаря и неговата пасмина искат да се облажат за последно
  • 8 европеец

    23 5 Отговор
    първо трябва да отидат при онези от ПъПЪ и Доносническа България, те най-добре знаят откъде да намерят 6-те двигателя
  • 9 Хихихи..

    16 5 Отговор
    "Родни" били..Да не са родени в Родилния до Перловската бе,смешковци,Руссланд им е Родината! Вие по-добре намерете къде е роден "родния" чушкопек и ще стигнете до родното село на двора под крушата,ихууу...
  • 10 Гейчо

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Важното е служебното правителство да вземе процент
  • 11 Гейчо

    15 1 Отговор
    Митко Сърдитко нали каза че до края на януари ще дойдат 2 двигателя
  • 12 7те козякливи джуджета:

    12 8 Отговор
    Да ги дадем на Украйна, немедленно!
  • 13 Автомонтьор

    11 0 Отговор
    Не са ми се обадили.
    Имам ги налични в гаража.
  • 14 Най-важното

    15 17 Отговор
    Да благодарим на шефа на ВВС до 2015 година Румен Радев и на дългогодишния му чорап Шкембе войвода за състоянието на авиацията ни. Но, разбира се, НАЙ-ВАЖНОТО е да "не ни въвличат във война" и да сме обезоръжени, така че когато дойде да ни "асвабаждава" Путлер, да сме "готови".
  • 15 Защо 6 ?

    15 1 Отговор
    5. Единият нали го "боднахте" до Шабла .

    Коментиран от #43

  • 16 123456

    12 1 Отговор
    Питайте Динко ! Бас фащам , че има поне 2 , макияа ви разсипническа ....
  • 17 АРЕС

    18 7 Отговор
    Не ни трябват,скоро след третата нац.катастрофа руснаците пак ще дойдат да ни освободят от краварската мърша и ще ни ги дадат безплатно за благодарност че бутнахме паметника и снабдявахме укронадцистите с оръжие.
  • 18 Мим

    16 4 Отговор
    Явно искат да ги ремонтират и подарят на укрите ,които ще отидат на пепел в Крайна.Всичките ще горят...
  • 19 ИНЖ

    6 18 Отговор
    Тия съветски реликви(МиГ-29) да ги подарим на Украйна и да се приключи. Колко още пилоти трябва да "затрием"???
  • 20 Да не ви пука

    4 10 Отговор
    Дайте ги на Украйна, те ще намерят двигатели.
  • 21 Тома

    16 1 Отговор
    Може да намерите и повече двигатели на адрес при бай иван циганина кв. Максуда занимаваш се с бране на желязо
  • 22 Търсете

    11 0 Отговор
    Една президентка на страна от бивша Югославия беше пристигнала да разбере далаверата как двигатели от бг бракувани машини бяха сложени като нови на техните ремонтирани в Украйна самолети. Тръгна си преждевременно.
  • 23 Наемате водолази

    11 3 Отговор
    По дъното на Черно море ще намерят бая.
  • 24 От едната страна на паметника на

    5 17 Отговор
    съветската армия в София трябва да се изпишат имената на националните предатели-русофили!
    От другата страна да се изпише:
    Това е паметник на неизвестния съветски войник-мародер!
  • 25 Асен

    7 0 Отговор
    Бате кажи кога и къде ги искаш носим ги топли топли
  • 26 Токайто

    15 4 Отговор
    За руски самолети има двигатели в Русия. Но новите господари вече не позволяват да се изрече името Русия. Ще чакате "прахосмукачките" F16, a пилотите ще играят сантасе или бридж-белот.
  • 27 Мухаа,хаа!

    10 1 Отговор
    Още 26 милки( отделно разходите по демонтаж- монтаж, тестване и др). Подготвяме ги за 🤡.Чакат само директивата от Шефа.Ще ги " даряваме сватбарската.Следва трета осмица поръчка за още -3,-4 милиарда,за да се " опазим" от враговете.Принцип на зарибяването с нарко.Веднъж да захапеш куката- няма измъкване.А българан спи,и ще продължи да спи.Защото много умело,го разделиха на фили и фоби.А като ги погледнеш отстрани, и едните и другите скъсаняци отвсякъде, затънали в сметки и кредити.
  • 28 Затова трябваше да вземем Грипени

    9 1 Отговор
    Хората ги даваха веднага и вместо 8 щяха да са 10 , а втората ескадрила като искат да вземат F-16
  • 29 стискат остаряли технологии,

    2 6 Отговор
    в подсъзнателен стемеж по привилигерованите за някои времена на съветската и постсъветската епоха, в неистов страх от новото и бъдещето, където няма да са толкова привилигировани................ и много хора в свободна конкуренция ще ги задминат в свекви съревнования и в секви сектори на обществото. От сега изглеждат смешни и жалки с тез "двигателчета" за този неизползваем в бойна обстановка самолет............ Ако някой се съмнява, да посочи линк, към новина в нетя, за използване на миг29 в бойна среда!

    Коментиран от #32

  • 30 нено

    13 2 Отговор
    Дойдоха ли американските, май парите отидоха, хартиите останаха ? Не съм атакист , но Алфа предаваше директно срещата на русофилите от вижте колко страни, застанали на страната на Русия! Турция не са присъствали , но ще се включат в тази група за МИР! Нашите десни, мутрите и канадците, ще се бият на страната на украина! Срам и позор за тези продали се на Сорос пищман политици!
  • 31 мосю Трикотаж

    2 5 Отговор
    Госпдин президента и неговото президентско правителство да беше ги дало на Украйна. Щяха да му дадат Грипени в замяна. Ето ви президентска республика в действие.
  • 32 Те защото

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "стискат остаряли технологии,":

    Ф-16 са много нова технология ... МИГ-овете поне са евтини за подръжка. Ако трябваше да се купуват двигатели за Ф-16 сигурно щяха да са поне 7-8 пъти по-скъпи ...

    Коментиран от #35

  • 33 Зевзек

    3 8 Отговор
    Ей това Румен Радев ама много про... безграбначно същество, ще ми прахосва много прати за съветски двигатели. Много по-евтино е да осигурим гориво и наземна подръжка на натовски самолети на съюзници и те да ни пазят небето. Докато дойдат новите български самолети.

    Литва, Латвия, Естония нито имат самолети, нито смятат да прахосват парите да си купунат такива. Просто са се договорили с Полша, Германия, Нидерландия, Великобритания, Швеция ... техни самолет да им охраняват небето.

    Литва, Латвия и Естония нито пък за подводници смятат да си прахосване парите. Както са казали старите хора: "Прост народ, води до про... президент, про... примиер ... и до пропаднала държава."
  • 34 Чичо с Москвичо

    6 2 Отговор
    Абе ,,нашите" колко броиха преди няколко години за едни Ф-16...на хартия???
    Май бяха повече от....3 000 000 000 ...
    А сега черно на бяло ,че два двигателя за един МиГ 29 чисто нови не са повече от 8-9 000 000...т.е . с тези пари за хартиените Ф-ки можехме да си обновим и то в срок поне....50 МиГ-а....
    Аз с един ,,Москвич412" минах над 500 000 км с един осн.ремонт на мотора и ако не бях го бракувал заради изгнилото купе и ,че е демоде навярно още милион щеше да навърши....а що работа ми свърши и пари изкара....още го жаля..

    Няма такава кола нито западна, ни японска при толкова зор....толкова да изкара...

    Коментиран от #38

  • 35 когато дойдат фъ16

    5 3 Отговор

    До коментар #32 от "Те защото":

    даже няма да разбираме за текущите потребности и разходи. Инак да спомена хубавите неща за миг29, щото съм любител на авиацията - една елегантна машина с прекрасна авионика, от там нататък.......
  • 36 хихи®

    1 2 Отговор
    абе да ги платим на САЩ, като победят Русия, ще ни ги доставят...
  • 37 Всички министри на ОТБРАНАТА

    4 1 Отговор
    Не са били ОТБРАНИТЕЛНИ министри защото сме със изсухлени ГАЩИ а в същото време разпалваме ОГНЬОВЕ извън страната ! Аз знам каква присъда ЩЕ ПОЛУЧАТ от Народната Власт !

    Коментиран от #42, #60

  • 38 Кико

    2 6 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо с Москвичо":

    Стига бе вече се изтърка това с чертежите :) измислете нещо друго. Много ми е любопитно като дойдат Ф-ките какво ще се коментира. Нещо от сорта -Ама те що такъв цвят.

    Коментиран от #46

  • 39 Ген.Бойко Ноев е човекът който ГАСИ

    5 1 Отговор
    Военни пожари с " БЕНЗИН " ! А ген. Калчо Танев е ЛОДЖИСТИК оператор , Заявки и Доставки за войната в Киев ! О Бейби , донт сей МЕЙБИ ! Ще става весело у нас ! Голям БОКЛУК се натрупа за РИНЕНЕ !
  • 40 Павел пенев

    6 2 Отговор
    Поискайте тези двигатели за МИГ- 29 от САЩ, нали са наши съюзници и партньори окупанти на наша територия.
  • 41 НА БИТАКА

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    В МОСКОВИЯ☝
  • 42 то пък, колко народна беше,

    2 1 Отговор

    До коментар #37 от "Всички министри на ОТБРАНАТА":

    "народната власт"?
  • 43 Виждал ли си МИГ 29

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Защо 6 ?":

    Шест двигателя при 29-тките са за три изтребителя, при пълна подмяна.

    Коментиран от #45

  • 44 Бойко НОЕВ и в този МОМЕНТ

    4 2 Отговор
    ИЗПРАЩА боеприпаси за защита ФАШИЗМА в Украина !
  • 45 ти не отговори на парливия въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #43 от "Виждал ли си МИГ 29":

    за инцидента при учението, а се хвана за бройката на "парните" двигатели!
  • 46 Чичо с Москвичо

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Кико":

    Мани цвета бе момче(де в казарма не е ходило) цвят ни кола кара,ни самолет вдига....ами ще се питаме де ще кацат и от де ще излитат....нима само от една авиобаза за чийто преустройство още милиард ще отидат...

    Коментиран от #59

  • 47 хавиацията в България,

    3 2 Отговор
    е загубила живец! Методиката е стара съветска, с капсуловани кадри минали през другарската цедка. И със подържането на миг29, колхозниците искат да запазят тази изостаналост (съжалявам, но така изглежда отстрани). Къде са младите кадри, къде са учебните програми на всяко ниво, любителски клубове и т.н.......другари.................? Погледнете в ютуб в свободния свят, - аматьори дори, какво правят при управление на хеликоптери, самолети, авиомодели, дронове и т.н. Май наскоро беше поставен и някакъв рекорд от младеж - за някакъв дълъг полет. Кво прайм тука? - слушаме чалгата на Слави, и купуваме двигатели за таратайки - за милиони!
  • 48 Селянин

    4 0 Отговор
    Динко от Ямбол не може да няма...
  • 49 КУПЕТЕ. ГИ

    3 2 Отговор
    ОТ АМЕРИКА

    Коментиран от #50

  • 50 за да имаме

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "КУПЕТЕ. ГИ":

    самолети за парадна авиация? Всъщност РФ не използва миг 29 дори и за паради...... Но нашите специалисти незнайно защо, много държат на тази машина?! Некой нема ли да поглаголи за "бронята", за приложението в реалната практика, на това летателно съоръжение
  • 51 МалкоЛогика

    1 2 Отговор
    Призводителят на двигателите работи, дава гаранция. Но чорбаджията не дава. 4 милиарда не му стигат, не дава да се дадат 20-30 милиона за нещо не на хартия.

    Коментиран от #52

  • 52 Не на хартия?!?

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "МалкоЛогика":

    Ти пък! - търсиш "хартията", та да я изпратиш на адрес - ул. Большая Лубянка, 2 в Москве, още преди да са пристигнали хвърчилата?
  • 53 народен гласъ

    2 1 Отговор
    качествени самолети, ще пристигнат в нашата авиация, кога се махнат сталинските "кадри" от тази дейност......... все пак е необходимо да се изгради истинска защита на небето, а не алуминиева имитация............
  • 54 ще е много забавно,

    2 1 Отговор
    ако Сърбия се отърве от миговете преди нас. Ако не са го направили вече!
  • 55 Мемфис

    1 2 Отговор
    Тия номера ги върти вече десет години пудела на путин - РадеФ! Много подла сви.я излезе този червен бАклук!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 а високите на ръст

    0 0 Отговор
    добри пилоти ли са, или връзкари? Подобно на нисък на ръст гвардеец.......
  • 58 дядото

    1 0 Отговор
    търсете,търсете.то и от къде ли бихте намерили двигатели за руски самолети.няма страшно,нато ще ви продаде.нали вече ни продадоха 8 ли,16 ли ф-16,само дето ги платихте,пък самолетите ги няма,а м.б.няма и да дойдат.велики сте вие в собственото си падение
  • 59 Кико

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Чичо с Москвичо":

    Чичо Ходил съм в казарма не ме мисли. Идеята ми е , че в Бг само мрънкаме . Парите са платени, край по въпроса. Самолети ще има все някой ден. Ако не се краде като за световно може и да съберем пари за още самолети или други средства за унищожение както се казва :)
  • 60 Най ме кефеше...!

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Всички министри на ОТБРАНАТА":

    Боядисаният министър на отбраната-Ненчев...😝👍👏!
  • 61 предложение

    0 0 Отговор
    Хахахаха идете на вторични там ще намерите! Пък живот и здраве след 10 год. от там може и някой Ф-16 да докарат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове