Last news in Fakti

25 Март, 2023 12:26 1 772 27

Николай Василев: Не можем да харчим необезпечено и да няма инфлация

  • бюджет-
  • инфлация

Ние изхарчихме 10 млрд. лв. за ток, което е повече от целия бюджет на държавата по времето на Иван Костов, каза икономистът

Николай Василев: Не можем да харчим необезпечено и да няма инфлация - 1

„Като има голяма инфлация конкретно на хранителните стоки, логично е много от хората да намалят своето потребление. Прогнозата ми е, че поне тази година инфлацията ще намалее. Според мен инфлацията ще падне на едноцифренно число след определен брой месеци.“

Това заяви в студиото на Евронюз България Николай Василев – бивш вицепремиер и министър на икономиката.

Половината от инфлацията при нас е външен феномен – цените на енергията, горивата, суровините по света. Втората половина е благодарение на нашия принос - екстравагантната разхитителна бюджетна политика и необезпечен бърз ръст на доходите. Тук нямам критика към частния сектор, а повече към публичния.

Не е възможно да харчим необезпечено и да няма инфлация. Ако не се обърне тази бюджетна политика няма как да намалим инфлацията, подчерта Василев.

Демографията, опазване на границите, превъоръжаване на армията – това трябва да са приоритетите в бюджета според Василев.

Ние изхарчихме 10 млрд. лв. за ток, което е повече от целия бюджет на държавата по времето на Иван Костов.

„Ако построим всички магистрали и други инфраструктурни проекти на концесия, а не с бюджетни пари и направим съкращение на държавната администрация, които май не са се случвали от времето на Тройната коалиция – ето ви много милиарди, с които няма нужда да спестяваме от нищо друго“, заяви бившият икономически министър.

Според него има голям хаос и безхаберие, с които се управлява държавата в последните години.

Икономистът не вижда проблем със сайта, обявен от правителството за наблюдение на цените на хранителните продукти. По думите на Василев обаче нито едно от последните четири служебни и едно редовно правителство не са се занимавали със сериозните проблеми в България.

„Надявам се, че ще има правителство, но като гледам как се карат и мразят политиците, не съм сигурен“, каза още бившият вицепремиер.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Скрий

    26 3 Отговор
    се , бе , най - сетне !
  • 2 кастроли

    21 3 Отговор
    Този определено е костов человек. Само дрън-дрън и нищо повече. Иван Костов разби българската икономика,а този спейшълист гледа само еврозоната и да може оттам да си пълни добре портфейла.
  • 3 Теле

    25 1 Отговор
    Факто що ни натрапвате този пропсднал политик
  • 4 празни мисли на един празен човек

    24 1 Отговор
    Току изтупат от нафталина някой провален пишман политик и ни го изтъпнят да ни "учи на ум и разум" ?! Прочете "интервюто" с Василев и кажете - да научихте нещо ново - не ,да разбрахте нещо ново - не ,да ви е дал данни и факти ,за които не знаете - не ,просто бля-бля-бля ! Чвор ,който откри току що топлата вода .
  • 5 кювл

    19 2 Отговор
    Ненормалник! Какво е харчено необезпечено, бе? Раздадоха милиарди на бизнеса като енергийни помощи, макар бизнесът да е пребогат, а сега начело с тоя ревнаха против пенсиите и МРЗ. Въздържам се от всякакви квалификации, но търпението ми започва да се изчерпва. Докога разни нищожни и провалени псевдоикономисти (Дянков, Велчев, Василев и др.) ще пълнят медийното време с простотии?! И лобистки изказвания.
    Тоя изкукалият Слави го извади от нафталина.
  • 6 Минева

    13 3 Отговор
    Тоя си е гушнал постната пица ама не я плюска той.
  • 7 Пурко

    17 1 Отговор
    Добре го бяхме забравили Малкия Мук, не знам защо му трябваше на Слави да го изважда от нафталина. Сега пак трябва да го търпим да ни дава мъдри съвети през ден без да сме ги поискали
  • 8 Пародия

    14 1 Отговор
    Държавата ще се оправи когато се съкратят 2/3 от държавните чиновници и се пренасочат в реалната икономика.
    На даскалите да се намалят заплатите до минимална,дотогава,докато единадесетокласниците започнат да си пишат трите имена без правописни грешки.
    Парамедиците и Спешна Помощ да не ги държат на петстотин евро заплата,а на две хиляди.
    Иначе всичко ще си върви както досега
    независимо коя боя ще назначи да ни управлява Геро Мусака.
  • 9 Българка

    16 1 Отговор
    Малкият Мук изобщо не разбира хората, които са на ръба на оцеляването,трудно си закупуват лекарства, храна ,плащат сметки. Той не се интересува как живеят поне 70% от българите. Важно е той и ортаците му да са добре и да ръси акъл
  • 10 Халяхульо

    12 1 Отговор
    Когато има пари и няма стока има инфлация а когато няма пари и инфлацията я няма офчи мозък ти откри топлата вода бря гагаузин
  • 11 ха ха

    13 1 Отговор
    разбирам някой да ръси акъл ако по негово време е било по добре за населението , но отявлен клептократ да ми обяснява че трябва да ям по малко за да може той и подобните му да присвояват повече е доста нагло , та да си завира микрофона и да се маха ,докато не съм размислил да го налазя , заради идиотските политики по негово време станаха куп бели така че да внимава за падащи саксии
  • 12 Макс

    12 1 Отговор
    Николай Василев беше единият кандидат на ИТН, а къде е другият Пламен някакъвси ? Не чуваме нищо и от кандидатите на ГЕРБ Герджиков , Габровски . Все пак това са хора , които са се ангажирали малко или много с тези партии, а след това безследно изчезват .
  • 13 Българка

    18 1 Отговор
    Защо тва корумпе не предложи замразяване на заплатите на депутати , министри,кърлежи на висши държавни постове ? Десетки/ стотици милиони ще бъдат спестени

    Коментиран от #17

  • 14 Пасквил за крадливия Малък Мук

    9 1 Отговор
    е равно на автоматична 1 звезда
  • 15 малкия мук

    8 1 Отговор
    не успя през чалгаря ама май се кани да се връща да ни краде с партийното опг на крадлив дедо
  • 16 ганев

    7 1 Отговор
    ОТ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ ЕКСПЕРТИ БЪЛГАРИЯ Е НАЙ БОГАТА НЕ САМО В ЕВРОПА НО И В СВЕТА ЗАЩОТО 33 ГОД НИКОЙ НЕ ОТИДЕ ПО СЕЛАТА И ДА ПОПИТАТ САМО ЕДИН ОТРУДЕН БЪЛГАРИН КОЙТО ЦЯЛ ЖИВОТ Е РАБОТИЛ И СЕ Е МЪЧИЛ И ТОЙ ЩЕ КАЖЕ РЕЦЕПТАТА СИНЕ ВСИЧКИ ГЯВОЛИ И КРАДЦИ И КОЖОДЕРИ В ЗАТВОРА И ТОГАВА ЩЕ ИМА ОТНОВО БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА

    Коментиран от #21

  • 17 Аььььььь

    3 9 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Бойко предложи по добър вариант: Намаляване на заплати и пенсии НАПОЛОВИНА и раздаване на парите за магистрали? Е това е решението! ГЕРБ го могат?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 икономист

    7 1 Отговор
    Факти , престанете да показвате Тоя Некадърник!
  • 20 Въпрос

    5 1 Отговор
    Хората едвам свързват двата края. Потреблението на какво е голямо? А може би се нуждаем от нова ДЕНОМИНАЦИЯ на лева,а не от евро.
  • 21 Искрен

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ганев":

    При конфликт на интереси никой никого не вкарва никъде.

    Коментиран от #22

  • 22 ганев

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Искрен":

    ТЪЖНО НО ФАКТ В 1970 ГОДИНИ В ИТАЛИЯ ИМАШЕ ЩО ГОДЕ СПРАВЕДЛИВО ДВИЖЕНИЕ КАЗВАШЕ СЕ ЧЕРВЕНИТЕ БРИГАДИ ИЗЧИСТВАХА БОГАТИ МОШЕНИЦИ ПОЛИТИЦИ И ДР ПОЛЗВАХА СЕ С АВТОРИТЕТ СРЕД НОРМАЛНИТЕ ХОРА И НЕ САМО БЕДНИ
  • 23 Фекален макарон

    6 2 Отговор
    Тоя плъх какво взеха да ни го завират в очите, все едно е някой
  • 24 Бамбука

    8 1 Отговор
    Този малък папуняк, брокер нищо не е дал на страната си, ако и беше министър в три министерства. Местеха го от едно в друго без успех.
  • 25 Анонимен

    8 1 Отговор
    Само такива които за нищо не стават си дават мнението
  • 26 БРАВО БЕ МИШОК - КЪРЛЕЖ НЕГЪДАВ !

    4 2 Отговор
    .........................................................................
  • 27 Асенчо

    0 1 Отговор
    папмерс, ти откъде изпълзя бре?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове