Last news in Fakti

4 Април, 2023 11:12 2 396 20

Румъния налага запор на задържаните български кораби

  • румъния-
  • запор-
  • рибари-
  • лов-
  • акула

Те ще останат в пристанището на Констанца

Румъния налага запор на задържаните български кораби - 1
Снимка: бТВ

Румънските власти започват процедура по запор на задържаните български кораби в Констанца. Рибарите, които бяха задържани заедно с корабите в Румъния трябва да се явят там в сряда.

Не е ясно колко дълго корабите им ще бъдат държани в Румъния. Най-голямата болка на моряците е, че нямат препитание, предаде bTV.

"Обадиха ни се и ни казаха, че ще правим протоколи за запор на корабите. Оттам нататък не знам – глад. Дойдоха осигуровките – нямаме пари да ги платим. Две вноски на банката вече висим", каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

Според рибарите все още няма информация за какво точно са задържани корабите.

"В последния протокол, който ни дадоха изведнъж излезе, че има някакви обвинения. Но след 48 часа неспане и разпити някакъв преводач да ти преведе, че е общо казано и "хайде, разпиши го" и ние въобще не сме обърнали внимание, че има някакви обвинения. Ако има дела, няма къде да се скрием, ще се явявам", каза Красимир Петров, собственик на два от задържаните кораби.

По думите им претенциите при задържането са били, че са осъществявали риболов в румънски води.

"Това са общностни води, не са румънски. Основните обвинения са оттам – риболов на акула в забранителен период, но това е за румънските риболовни кораби. Когато едно законодателство е само национално, а не е съобразено с европейските регламенти, то е единствено приложимо за страната, която го прилага, така че тази забрана е единствено и само за румънските кораби", каза Пламен Панайотов, собственик на един от задържан кораб.

Позицията на адвоката на рибарите е, че те са задържани на 55 мили след 12-милната зона на Румъния и няма основание за задържането им.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Американската демокрация сее смърт

    44 10 Отговор
    Румънците фашисти като украинците. Същата работа правят. Там има нещо гнило не е само риба

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 2 Реципрочно

    48 9 Отговор
    Незабавно да се забрани преминаването на румънци през България, ще гледат Великден в Гърция през крив макарон, а и без това не плащат винетки и взички карат като бесни!

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой вижда ли

    49 6 Отговор
    Че румънците последните години много ясно и настъпателно водят антибългарска политика и действия-- Евроинс, кораби със запор, КПП опашки тирове и много други примери........искат да се отделят от нас за Шенген,...До кога ще им се мазним на тези власи.....Правителството да предприеме мерки да видят и те малко дебелият.......
  • 5 Вие сте много интересни бре

    14 29 Отговор

    До коментар #2 от "Реципрочно":

    Румъния спазва правилата за улов в Черно Море ! А ние ловим с мрежи и бомби и избихме животните в планините !

    Коментиран от #10

  • 6 Пак американците са

    13 23 Отговор

    До коментар #1 от "Американската демокрация сее смърт":

    Виновни нали? Че не се спазват правила че всеки лови и гърми колкото и както си иска ! Прави са в Румъния ! Затова са държава

    Коментиран от #14

  • 7 оня

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Американската демокрация сее смърт":

    Краварите създават интриги. Първо незначителни. Да не мислиш, че са го измислили мамалигарите.
  • 8 Даките

    19 5 Отговор
    си го търсят,но не е мн.трудно да си го намерят!Мислят сигурно,че като имат натовски войски и оръжия са бетон.Те така и укрите се надяваха,ама друго се получи.Вярвам в професионализма на нашите рибари.Едвали са си позволили да бракониерстват.Сега има тех.устройства и не е трудно в всеки момент да знаеш къде се намираш.

    Коментиран от #15

  • 9 редник

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Реципрочно":

    Така е - докога държавата ни ще мълчи?
    Рибарите явно са изправени пред близък фалит - след още месец банките ще обявят кредитите им за предсрочно изискуеми и също ще искат запор на корабите и друго имущество!...
    От тук нататък няма измъкване без бързи пари отнякъде - от рибари да се преквалифицират в каналджии...

    Оче веднъж - Държавата?!...
  • 10 Реципрочно

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Вие сте много интересни бре":

    Какви правила ве, това са международни води и няма забрана за улов в тях дори на акула! Това, че мамалигите са решили, че са тяхна акватория и ще прилагат локален местен закон е Скандално! Ето затова гадни реципрочни мерки да видят хубаво ли е!
  • 11 редник

    13 3 Отговор
    Така е - докога държавата ни ще мълчи?
    Рибарите явно са изправени пред близък фалит - след още месец банките ще обявят кредитите им за предсрочно изискуеми и също ще искат запор на корабите и друго имущество!...
    От тук нататък няма измъкване без бързи пари отнякъде - от рибари да се преквалифицират в каналджии...

    Още веднъж - Държавата?!...
  • 12 Рибата

    3 0 Отговор
    Продават ли я? Или са я върнали обратно в морето
  • 13 Филип Ейджи

    6 3 Отговор
    Искат си добружа и балчик
  • 14 Въпрос

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Пак американците са":

    Гласува за ПП ( пълни п.дали) и ДБ ( да е.а и бастуните) , нали?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Румънците

    15 2 Отговор
    Първи и собственоръчно са избили своите евреи 300 000 души. Още преди германците да почнат геноцида. Смятайте що за племе са.
  • 17 Моряк

    7 7 Отговор
    Тези рибари са браконерствали в чужди води и са част от рибната мафия у нас . Затова цените на рибата в България са тройно надценени. Защо не са ловували в български води , защото у нас всичко е изтралено.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Корги

    4 6 Отговор
    Имат си закони цигaнитe. Това да не ти е Бълхapия да си мислиш, че можеш да минеш метър за всичко.
  • 20 ГЛАД

    1 7 Отговор
    😄😄😄😄😄😄😄😄 Голям глад ,с Румен Радев напред и още по-голям глад ,Русия- глад
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове