Last news in Fakti

5 Април, 2023 11:49 519 6

Контрера за бомбените заплахи: Премиерът да свика Съвета по сигурността към МС

  • карлос контрера-
  • бомба-
  • заплаха

Несериозно е директорите да проверяват за бомби и да преценяват профила на човека, който стои зад заканата

Контрера за бомбените заплахи: Премиерът да свика Съвета по сигурността към МС - 1
Снимка: БГНЕС

След като внесе предложение в Столичния общински съвет за извънредно заседание на Комисията по обществен ред и сигурност заради безпрецедентните масови заплахи за бомби в училища и университети през миналата седмица, заместник-председателят на ресорната комисия в София Карлос Контрера предлага да бъде свикан и Съветът по сигурност към Министерски съвет.

Според общинския съветник от ВМРО Контрера ситуацията вместо да се успокоява се задълбочава, а до момента липсват решителни действия от страна на службите за сигурност. Не е ясно налице ли е необходимата координация между различните държавни структури, дали те работят в синхрон и до къде е стигнало разследването за първите атаки, организаторите им, мотивите и причините.

„Смятам, че категорично става дума за кибертероризъм. Най-вероятно структури извън страната целят дестабилизация, всяване на паника, вкореняване на чувство за страх и несигурност. Имахме няколко вълни на подобни атаки, в които се заплашва живота и здравето на деца и учители. Все още няма яснота за първопричината, мотивите, организаторите на този вид тероризъм. Първите актове отприщиха и вълна от имитатори, несвързани със сигурност с началото на тази, да я наречем, кампания. Може би това е била една от подцелите – да се създаде тренд, мода един вид, за да ескалират нещата“, аргументира се Карлос Контрера.

Според него реакцията на МВР е била тествана и когато се вижда, че реално вътрешното министерство не се справя, това сгъстява черните краски. Той определя като абсурдно и непрофесионално изказването на главния секретар на МВР, че „директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи днес, са в нарушение“. Подобни изказвания не помагат, а допълнително внасят разнобой. Липсата на стриктни протоколи за действие е по вина на МВР, не на директорите, смята Контрера. Очевидно превенцията и обучението как се действа не са на ниво, а сега МВР се опитва да прехвърля отговорността на училищните ръководители, които не са експерти в тази област, но те отговарят за живота и здравето на децата в училище, както и за педагогическия и непедагогическия персонал.

Припомняме, че приблизително 10 училища в София отново са заплашени на 4-ти април чрез имейли за поставени бомби. Децата са изведени на двора. В две от учебните заведения занятията са преустановени за целия ден. Всички ученици от въпросните училища са изведени от сградите. Затворени за 24 часа са 105 СОУ, 25 СОУ и 119 СОУ.

Сигнал за взривно устройство е подаден и за 179 ОУ в село Доброславци. В следствие на което 4-ти и 5-и април са обявени за неучебни.

„Смятам, че понеже не виждаме последователни и ефективни действия, Съветът по сигурността към премиера незабавно трябва да бъде свикан, всички служби да бъдат събрани и да се начертае, както план за противодействие на кибератаките, така и превенция за бъдещи подобни ситуации. Една от функциите на Съвета е точно такава – „предлага на министър-председателя или на Министерския съвет конкретни мерки и задачи за ограничаване на рисковете, противодействие на заплахите и за защита на националната сигурност, както и за управление при кризи.”

Въпросът е не дали да бъде свикан съвета, а защо още не е свикван. Очевидно службите за сигурност не работят в синхрон, а това е проблем, обобщава Контрера.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бсфн

    4 0 Отговор
    Контра нямаш какво да дадеш твоя дебелак плати ф-16 на хартия
  • 2 контрера

    4 0 Отговор
    този кубинец ли е или обикновен ман.ал

    Коментиран от #4

  • 3 Бай шиле

    5 0 Отговор
    Туй заплахи са от някой мързелив ученик , рекъл да съкрати учебната година . Аре сега викайте че Путин , Сталин , Ленин дори Маркс и Енгелс са виновни .
  • 4 Баровец

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "контрера":

    Второ то.
  • 5 КОНТРЕРА ДА КОНТРИРА ПРИЯТЕЛЯ СИ ДЖАМБАЗ

    4 0 Отговор
    АЙ ЧИБА СА !
  • 6 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Това циганче в последно време се изказва по всички въпроси касаещи изпълнителната власт, а е прост общински съветник. Какво нахалство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове