Last news in Fakti

12 Април, 2023 23:30 875 0

Важните новини във ФАКТИ на 12.04.2023 г.

  • парламент-
  • красимир манов-
  • пламен киров-
  • асен василев-
  • милен любенов-
  • александър маринов-
  • николай денков-
  • стойчо стойчев-
  • ивайло дичев-
  • герб-сдс-
  • еврозона-
  • агнешко-
  • правителство-
  • слави трифонов-
  • печалба-
  • тошко йорданов-
  • бсп-
  • бойко борисов-
  • вежди рашидов-
  • мустафа карадайъ-
  • костадин костадинов

ПП искат ротационно председателство

Важните новини във ФАКТИ на 12.04.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът не избра председател на Народното събрание

Парламентът не успя да избра председател на Народното събрание. Депутатите гласуваха кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Петър Петров от "Възраждане", но никой от тях не получи подкрепата на мнозинството.

Красимир Манов: Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър. Няма област, в която това правителство да се справя

Помните ли същият този министър Росен Христов как отказа същите тези танкери с втечнен природен газ от същата тази компания "Шиниър“ от САЩ, която беше с неприемливи цени и с ред други причини, поради които те бяха отказани. Как така сега изведнъж се оказа, че същите тия са приемливи и цените са им най-добри? Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" Красимир Манов, енергиен експерт.

Проф. Пламен Киров: Предложението на Асен Василев за ротационен председател на НС е противоконституционно

Предложението на съпредседателя на "Продължаваме Промяната" Асен Василев шефът на Народното събрание да се избира на ротационен принцип на всеки два месеца, е противоконституционно. Това заяви преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров пред БНТ. Той коментира предложението на Асен Василев ротация да има и за председателя на правната комисия в новото Народно събрание.

Асен Василев: Предвиждаме 4 месеца живот на този парламент

Утре в 10 часа продължава днешното парламентарно заседание. След неуспешен опит за избор на председател на НС, започнаха разговорите, на които направихме предложение да се използва практиката от Европейския парламент с ротационен председател, каза в "Още от деня" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев и допълни, че това предложение не е отхвърлено.

Милен Любенов: Председател на парламента може да бъде избран и без подкрепата на ПП и ДБ

Ако се стигне до предсрочни избори през лятото, има риск да се повторят през есента. Може би ще нарасне подкрепата за антисистемните партии - "Възраждане" и ИТН на едни следващи избори. ПП да се прегърнат с Борисов ще означава да загубят голяма част от своите избиратели. Това каза политологът доц. Милен Любенов за "Денят на живо".

Александър Маринов: Борисов е хитър, опитен политик и демагог. Преследва своята цел да извади ГЕРБ от изолацията.

Бойко Борисов иска да избяга от отговорност, като се приеме бюджета на служебното правителство. То е длъжно да внесе проект за бюджет, но парламентът ще го гласува и трябва да вземе трудни решения по параметрите на бюджета. Нинова винаги търси оправдания за своите провали, което води до провали и на БСП. Ако служебното правителство беше внесло бюджета, както желаеше тя, дефицитът щеше да е над 7%. Това каза съветникът на премиера проф. Александър Маринов за "Денят на живо".

Николай Денков: Продължаваме да нямаме доверие на ГЕРБ и сме създадени, за да променим този модел на управление

„Това, което направихме днес, бе да покажем каква би могла да бъде посоката. Обсъждахме предложението ни за ротация, за да има по-голям контрол. Този парламент има останали задачи от миналия парламент, които трябва да се задвижат бързо. Няма отговор да или не за ротацията. Това заяви бившият просветен министър и настоящ депутат от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България акад. Николай Денков в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Стойчо Стойчев: Приема се сериозно перспективата за сътрудничество между ПП и ГЕРБ и то тепърва ще се разгръща

Най-важното днес беше предложението на ПП за ротационно председателство на парламента, което е знак, че се излиза от политиката на твърда конфронтация с ГЕРБ. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев. Това представляваше покана към ГЕРБ за преговори за съвместно управление на парламента, което излиза извън предварително декларираното от тях. Очевидно преговорите между парламентарните групи на "Продължаваме промяната“ и ГЕРБ ще се проточат, а това означава, че се взема насериозно перспективата за сътрудничество между тях и то тепърва ще се разгръща.

Проф. Ивайло Дичев: Цялата ни държава е увиснала на ината на Борисов. Напук продължава да е в центъра на всичко

"Всичко се повтаря по един и същи начин. Цялата ни държава е увиснала на ината на Бойко Борисов. След като три пъти управлява държавата, два пъти беше изгонен с протести, трябва да направи крачка назад. Човек трябва да знае кога да си отиде. Напук продължава да е в центъра на всичко".

След срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Още няма яснота кой ще е председател на Народното събрание

След срещата между парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ решение за това кой ще е председател на 49-ото Народно събрание няма.
Двете формации се договориха да се създадат работни групи, които да изработят законодателни инициативи и тогава да се пристъпи към избор на председател на парламента, съобщават от bTV.

Атанас Пеканов: Една година с по-висок от 3% дефицит не би трябвало да е пречка за еврозоната

„България трябва да защитава активна позиция по отношение на набиращата скорост реформа на фискалните правила в Европейския съюз и като страна с един от най-добрите показатели по отношение на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) следва да получи подкрепа и да не бъде наказвана, ако в една година бюджетният дефицит е малко над 3% от БВП“, коментира пред Investor.bg вицепремиерът Атанас Пеканов.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на втори председателски съвет обсъждат избора на шеф на НС

Малко след 14 часа в парламента започна втори за деня председателски съвет. Темата отново е възможността да бъде постигнато разбирателство за избор на председател на 49-ото Народно събрание, съобщават от БНТ.

Фермер опита да продаде 653 кг агнешко месо с неясен произход

При съвместна акция на „Икономическа полиция“ и Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Пазарджик в частен дом в град Велинград, област Пазарджик, бяха установени 53 заклани агнета, подготвени за продажба, съобщи БНТ.

Бойко Борисов видя два варианта за съставяне на редовно правителство

Първата политическа сила трябва да председателства парламента, заяви в кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той не изключи варианта Вежди Рашидов отново да оглави Народното събрание, съобщи БНР.

Трифонов: Целият този цирк в Парламента е заради едни хора, за които няма правила, етика, няма морал, няма логика

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира на страницата си във Фейсбук старта на 49-НС и неизбирането на председател на Народното събрание в рамките на днешния ден. Ето неговите думи:

Пламен Грозданов: 2022 г. е рекордна за печалбите на бизнеса - почти три пъти повече в сравнение с 2019 г.

Заради своята гъвкавост българският бизнес се представи много добре през 2022 г., въпреки политическата криза в страната и войната в Украйна. Нарушените вериги на доставки дадоха шанс на местни производители да се намесят на определени пазари, а липсата на особен натиск от страна на правителствата създаде по-добра атмосфера за работа. Това коментира Пламен Грозданов, сдружение "Съюз произведено в България", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Блумбърг България.

От ИТН отхвърлиха предложението на Асен Василев

Понякога е хубаво да си извън парламента, както ни се случи на нас в предишното Народното събрание (НС). Явно сте забравили колко грозно се държахте миналия път, когато три дни избирахте председател на НС.

Михаил Миков: БСП показва политическа всеядност, която опровергава всичките клетви за лява политика

"Погрешно е да настъпваш мотика два пъти, без да държиш сметка за законите на физиката." Това каза в интервю за БНР бившият председател на Народното събрание Михаил Миков, който беше и лидер на БСП.

Бойко Борисов за правителството: Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено

"Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. С една дума, дали изобщо ще има правителство. Всички казват, че трябва да има кабинет, но всички казаха бюджет и редовно правителство, защото се страхуват от това, което излезе вчера от Международния валутен фонд. Те казаха, че БВП на България е между 0-1%. Това означава, че след като световна банка и ЕК излизат и ти дават такъв растеж, трябва да си страхотен финансов магьосник.

Без да изберат председател на НС, депутатите "писаха днешния ден дъждовен"

Председателстващият 49-то Народно събрания Вежди Рашидов отложи заседанието по избор на председател за четвъртък.

Карадайъ: След поредните ненужни избори, днес отново сме поставени пред изпитание

Избирателите, независимо, че гласуват за различни политически сили, са обединени отново в тезата, че нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от парламентарната трибуна по повод на първото тържествено заседание на новоизбраното 49-о Народно събрание.

Костадин Костадинов: Когато говоря "АЗ", говорят 358 000 българи

Когато говоря "АЗ", говорят 358 000 българи. "Възраждане" е заплаха за националните предатели". Това каза от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Изминаха десет дни откакто изборите приключиха. Време за оценка на това, което се случи и създаване на планове за това, което предстои.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол