21 Май, 2023 22:30 3 304 10

Важните новини във ФАКТИ на 21.05.2023 г.

  • иван гешев-
  • любен дилов - син-
  • надежда йорданова-
  • росен желязков-
  • бойко рашков-
  • владимир кисьов-
  • хамид хамид-
  • мирослава тодорова-
  • стою стоев-
  • румен гечев-
  • десислава атанасова-
  • иван демерджиев-
  • лена бориславова-
  • никола стоянов-
  • владислав панев-
  • екатерина захариева-
  • делян добрев-
  • дсб-
  • бсп-
  • герб-
  • куче-
  • инфлация-
  • протест

Кузманов обяви, че не е участвал лично в протеста в защита на Гешев

Важните новини във ФАКТИ на 21.05.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Гешев към прокурор, поискал отстраняването му: Кой ти се обади?

„Не съм разговарял с никой политик по тази тема. Това ме пита и г-н Гешев, когато ми се обади – „кой политик ти се обади?“ Никой, аз съм избран от колегите си магистрати от страната съм отговорен единствено и само пред тях“.

Дилов- син: Ротационен премиер метафорично е като дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения

„50% е шансът за правителство с първия мандат. Ротационен премиер ми изглежда много сложно, защото има актове в управлението, които изпълнителната власт трябва да довърши. Изглежда сложен вариант, но в последните години се нагледахме на чудатости в българския политически живот. Метафорично прилича на дете между русалка и кентавър, а то самото болно от шизофрения. Толкова е разчетворено – защо да няма ротационни председатели? Докато не бъде договорено всичко, нищо не е договорено. Ние ще стоим на този вариант – утре Мария Габриел да представи кабинет, който следващата седмица да влезе за гласуване“, обясни в ефира на bTV народният представител от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син.
По-рано „Капитал“ съобщи, че ГЕРБ и ПП-ДБ са разговаряли за съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер

Надежда Йорданова: Случващото се е не само криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността

„Ако само преди седмица бяхме разглеждали хипотетично такъв низ от факти, щях да ви кажа: Боже дано да не стигаме до там. Това, което се случва пред очите ни, не е просто един криминален сериал с елементи на политически трилър, а разпад на държавността до опасни нива“, каза депутатът от коалицията ПП-ДБ Надежда Йорданова в ефира на bTV по повод случващото се в съдебната система през последните седмици.
Бившият правосъден министър е категоричен, че съдебната система не е способна да се справи със случаи, при които главният прокурор и висши магистрати уронват престижа на институциите. Тя е възмутена от т.нар. „надиграване“ с пресконференции, вместо да се образува досъдебно производство и да се осъществи обективно разследване.
Йорданова допълни,че Иван Гешев не е опасен за политиците, а единствено за авторитета на съдебната система и държавността.

Росен Желязков: Лицата в списъка на Мария Габриел са неполитически натоварени, с висока експертиза и ценности

„Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер.Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант - ще се разбере". Това каза в предаването „На Фокус” председателят на народното събрание Росен Желязков. Той допълни още следното:

Рашков: Ако имаме Инспекторат, ВСС, само за думите, че политическата класа е „боклук” Гешев трябва да излети

„Ако имаме Инспекторат, ако имаме Висш съдебен съвет, само за думите, че политическата класа е „боклук” Гешев трябва да излети”, каза депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков в предаването „На фокус”.
Според него пресконференцията на главния прокурор е била глупава. „Когато си бил приятел, си трупал материали за него, държал си ги и в момента, в който те застрашат, ги вадиш. Това е нож с две остриета – може да засегне някой, от друга страна – ще покаже собствения си морал”, каза Рашков и иронизира, че при посещението си в САЩ Гешев се е отбил до Холивуд и е научил някои актьорски похвати.

Владимир Кисьов: Не може, когато си публична личност на висока длъжност, да лепиш лекета на собствената си държава

„През тази седмица станахме свидетели на много простотия. Изявлението, което направи главният прокурор, не подхожда на подобна длъжност. Обяснявам си това с простотията, с липсата на всякакво възпитание и етика в поведението. Не може, когато си публична личност на висока длъжност, да лепиш лекета на собствената си държава”, коментира пред Нова телевизия един от знаковите политици на СДС от първите години на прехода Владимир Кисьов.

Хамид Хамид: ДПС ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България

"Ще се види кои народни представители са водени от теснопартийния и личен интерес. ДПС ще подходи в нужния диалог и ще участва в едно евроатлантическо мнозинство, което да даде тласък на България", каза Хамид Хамид от ДПС в село Пристое, цитиран от БНТ.

Съдия Тодорова: Ако не се стигне до същината на проблема, смяната на Гешев, Сарафов и Тодоров с подобни не върши работа

В предаването "Политически НЕкоректно" по БНР съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова посочи, че "ако не се стигне до източника на проблема, смяната на Иван Гешев, Борислав Сарафов или Ясен Тодоров с други от същия вид, със същия бекграунд, избрани през същите сенчести центрове, няма да бъде достатъчно".
И тримата, замесени в събитията, няма да оцелеят на административната позиция, която заемат, "защото това би било самоубийствено за политическата система".

Новият шеф на правната комисия в НС: Има готов проект за промяна на Конституцията. Ще го обсъдим следващата седмица

Стою Стоев, новият председател на правната комисия в парламента, каза пред bTV,че има написан проект за промяна на Конституцията. Той ще бъде обсъден вероятно следващата седмица.

Румен Гечев: Съставяне на правителство с нелепи хитрости не може да издържи дълго

Има 2 варианта. Единият е да се състави редовно правителство и да се приеме нов бюджет за 2023 г. Веднага след това трябва да започне работа по бюджет 2024.Ако няма правителство, най-малкото парламентът трябва да гласува удължаване на удължението.Това каза Румен Гечев от БСП пред БНР.Той добави: "Няма причина за особена паника, но има причина за тревога. Даже удължаването на бюджета означава много сериозни финансови ограничения както за държавните институции, така и по проектите на общините".

Десислава Атанасова: Някой предпочита да пази електоралната си тежест пред това да пази интересите на държавата

"Сега ако сложим на везната интересите за конституционна реформа, за България с реализиран първи мандат, за подкрепа на всички приоритети, които г-жа Габриел изброи и срещна подкрепа при разговорите си, а от другата страна сложим липса на парламент, липса на Закон за държавния бюджет, липса на конституционна реформа, само защото политическият инат трябва да победи и само защото някой предпочита да пази електоралната си тежест пред това да пази интересите на държавата, смятам, че този някой рано или късно ще понесе огромни щети не само за своя имидж, а той ще сподели тези щети и с държавата". Това каза пред БНР Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.
Тя допълни: "нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме депутати от други парламентарни групи, извън тези, които публично заявиха своята подкрепа - ДПС и ИТН, за това правителство".

Демерджиев: Неприятно е, когато кръгове от политиката и от прокуратурата си разчистват сметки. Дано няма лов на вещици

"Изключително неприятно изглежда ситуация, в която политически кръгове и кръгове от прокуратурата си разчистват сметки. България очаква работеща прокуратура, че трябва да има обективен и еднакъв подход към всички производства. Това се разбра частично. Надявам се да няма лов на вещици, а реални действия. Иван Гешев и Борислав Сарафов признаха практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност. Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха". Това каза пред БНР вътрешният министър Иван Демерджиев. И допълни, че събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР. От девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията. Той уточни, че има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор.

Лена Бориславова: Първият мандат - след разкритията на прокуратурата, става все по-токсичен и труден за реализиране

"Не чуваме обратна връзка по същество... Първият мандат - след разкритията на прокуратурата, става все по-токсичен и труден за реализиране. Мандат на ГЕРБ - с премиер на ГЕРБ и с представители на ГЕРБ в правителството, е силно притеснително. Нямаме доверие в тяхната възможност този път да управляват прозрачно и справедливо. Във всички разговори, които имахме досега, никой не каза и дума, че моделът на управление досега не е бил правилен. Ние сме в политическа криза и не можем да си позволим да отидем отново на избори, затова премиерът, който трябва да намери баланса и да поведе страната напред, трябва да е човек, на когото имаме доверие - че ако дневният ред се подмени, ще подаде оставка". Тов каза пред "Неделя 150 " по БНР Лена Бориславова от ПП-ДБ.

Никола Стоянов: На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета. И държавата няма да може да се разплаща

"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което значи, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния". Това каза по БНТ министърът на икономиката Никола Стоянов.
При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди той.

Владислав Панев: Не знам дали Борисов действа наивно, като се обяви срещу Гешев, или няма козове в ръкава

"Не знам дали Борисов действа наивно, като се обяви срещу Гешев, или няма козове в ръкава. Тази война е интересна и тя може да бъде за доброто на България. Защото знаете, че от случайни събития нещата могат да тръгнат в едната посока, могат да тръгнат и в другата посока. Нашата работа е да се тръгне към просперитет на България и това не са просто празни приказки. Това наистина е време разделно в момента в българската политика и в българския обществен живот". Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" съпредседателят на "Демократична България" Владислав Панев. Според него Борисов може да влезе в затвора, да кажем, защото като няма парламент, няма и имунитет - така че дилемата е много сериозна. Специалитет на Гешев беше да събира папки с дела в чекмеджета, така че да може да рекетира политици и те да му слугуват. Вижда се, че това вече не работи в такава степен, допълни политикът.

Екатерина Захариева: ПП-ДБ от БСП и "Възраждане" ли ще търсят подкрепа за втория мандат? Защото само това остана

"Лидерът ни много пъти е казвал, че ако се разберем предварително - това в чий мандат е, е технология. Лошото е, че не виждам да сме се разбрали предварително и не виждам логика как, ако не се случат нещата с първия мандат, ще се случат с втория.Моят призив е към ПП-ДБ е да кажат с кой от приоритетите на Мария Габриел не са съгласни. И това заинатяване - "100% ще стане с втория мандат, ако не стане с първия" - от кого ще търсят подкрепа? От БСП или Възраждане ли ще търсят подкрепа? Щото това остана - те са обявили, че няма да подкрепят първия мандат", каза в "Денят започва с Георги Любенов" Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Делян Добрев за проектокабинета "Габриел": Вътре няма нито един от ГЕРБ, който до момента да е бил министър

Вътре няма нито един човек от ГЕРБ, който до момента да е бил министър. Това каза по повод проектокабинета „Габриел“ Делян Добрев в интервю за „Тази неделя“
„Не мога да кажа кои ще са министрите. Мога да кажа кои няма да са, мога да кажа какъв ще бъде профилът на министрите. Профилът ще е експертен, кабинетът ще бъде с ограничен мандат. Няма да бъдат включени ярки политически фигури“, уточни той. Депутатът от ГЕРБ допълни още,че партията продължава да търси по-широка подкрепа за това проектоправителство, освен заявената вече от ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН). С подкрепата на ДПС и ИТН се събират 116 гласа, а са нужни минимум 121, напомни депутатът от ГЕРБ.
По думите броят на експертите от подкрепящите партии ще бъде разпределен пропорционално на боря на депутатите в съответната партия – ГЕРБ ще има между 13 и 15, ДПС – между трима и петима, а ИТН – двама.
Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще върне утре на президента Румен Радев изпълнен първия мандат за съставяне на редовно правителство. Имената на министрите ща станат ясни на церемонията.

ДСБ потвърди позицията на ПП-ДБ за кабинета "Габриел"

Да не се дава подкрепа за предложения проекто-кабинет "Габриел". Тази позиция потвърди ИС на "Демократи за силна България", част от "Демократична България". Позиция, казвана много пъти преди това и от ръководството и ПГ на формацията ПП-ДБ. Според ръководството на ДСБ решението на политическата криза минава през експертна управленска формула с втори мандат в това Народно събрание, съобщават от БНТ.

В местните избори БСП ще участва като коалиция

БСП ще участва в изборите за кметове и общински съветници през 2023 година във формата коалиция „БСП за България“. Решението е взето на заседание на Националния съвет (НС) на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП. Изпълнителното бюро (ИБ) е упълномощено да търси възможности за разширяване подкрепата за кандидатите на "БСП за България" на основата на предизборната платформа на БСП, както и председателят на партията да сключва споразумения за подкрепа с други политически партии и неправителствени организации, предаде БТА.

Едва ли някой от ПП-ДБ ще подкрепи кабинет на Бойко Борисов

До понеделник сутринта изглеждаше, че първият мандат има сериозни шансове за реализация, гледайки разговорите, които ГЕРБ-СДС водеха с ДПС, „Има такъв народ” и БСП. Само няколко часа след брифинга на Иван Гешев обаче от БСП казаха, че спират разговорите. Това може да е случайно събитие, но по-скоро се съмнявам. Това коментира пред NOVA депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Варна забрани разходките на кучета по плажа

Във Варна слагат край на разходките на кучета по плажа. За предстоящия летен сезон хората няма да имат право да пускат домашните си любимци край морето. Решението на общинската администрация среща както привърженици, така и хора, които откровено не са съгласни, предаде NOVA.

До 2025 г. в България ще има „по-висока от обичайната“ инфлация

Ниски темпове на растеж на икономиката и по-висока от обичайната инфлация, очаква страната ни до 2025 година, според анализ на икономистите от БАН. Данните са от доклада за макроикономическата прогноза в периода 2023-2025 година, предаде БНР.

Национален протест блокира възлови пътища и кръстовища в страната

Национален протест срещу войната по пътищата ще се проведе днес, предаде БНР.

Участниците в него ще блокират възлови кръстовища и невралгични участъци с настояване за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи, обясни за БНР организаторът на протеста Иван Спасов:

"Искаме, когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Защото в момента ги гледат като неумишлени престъпления".

В столицата протестът ще се проведе на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Русе", където на 8 май, на пешеходна пътека загинаха двама души, ударени от автомобил, движещ се с висока скорост.

От 11 до 11,30 часа протестиращи ще блокират движението по пътя Бургас - Созопол и по пътя София - Варна, в района на Момина чешма при Търговище.

Родители, чиито деца са станали жертви на войната по пътищата ще блокират също в 11 часа движението по пътя Хасково - Димитровград и Тополовград - Елхово.

Ще протестират и жители на Варна, Шумен, Стара Загора и Казанлък.

През седмицата близки на загинали при катастрофи представиха исканията си и пред представители на главната прокуратура, а от МВР обявиха предложения за законодателни промени за по-строги наказания при шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Предвижда се и въвеждане на максимална скорост по автомагистралите, възможност младите водачи да шофират с придружители и намаляване на скоростта в определени райони в градовете.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на снимката

    2 1 Отговор
    Този Гешев така се е умислил, гачели има силата и възможността света да сцепи на две половини...
  • 2 Гаглей

    5 0 Отговор
    А защо Бойко и Гешев станаха врагове?

    Коментиран от #3

  • 3 нохоу

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Те надали са врагове
  • 4 Карпуза

    1 1 Отговор
    А защо Гешев е на снимката ?
  • 5 Путинофил

    2 1 Отговор
    Попа на митинга каза, че  Бахмут е превзет, следват Киев,  СОФИЯ, Варшава, Лондон и Ню Йорк! И поповете ни са милиционери-русофили и са по агресивни от московският поп Кирил милиционера от КГБ!
  • 6 Дрът милиционер

    2 0 Отговор
    Днес русофилите атакуваха Европейският парламент? Къде бяха хилядите милиционери, които бяха там?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    0 0 Отговор
    Да живее мизия тракия македония
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол