21 Юни, 2023 10:53 2 224 37

Румен Гечев: БСП няма да подкрепи такъв бюджет на затягане на коланите, откъснат от икономиката

  • бюджет-
  • енергетика

Сто процента ще вземем от дивидентите на държавните предприятия - това са около 1.5 млрд. А какво правим с частните предприятия в енергетиката?, попита социалистът

Румен Гечев: БСП няма да подкрепи такъв бюджет на затягане на коланите, откъснат от икономиката - 1

„Представените параметри от бюджета за 2023 г. от Асен Василев е един добър счетоводен документ, едно изравняване на приходите и разходите. Това заяви народния представител от “БСП за България“ и член на бюджетната комисия проф. Румен Гечев и обясни:

„Започваме от пенсиите и заплатите, но кого всъщност лъжем? Повишават пенсиите от юли с 12%, но нима не знаем, че инфлацията за миналата година е 15%? Така че нека го кажем - няма никакво увеличение на пенсии и доходи, тъй като инфлацията е по-висока от номиналното увеличение“, посочи той в ефира на БТВ.

Депутатът коментира, че при този бюджетен баланс и нисък растеж, покупателната способност на всички намалява.

„Това е добър счетоводен баланс от гледна точка на следното - увеличили са приходите, намалили са разходите и са стигнали дефицит от 3%. Но никъде в света не се измерва икономическият растеж само с бюджетен дефицит. Сега се опитват да подчинят цялата икономика на фиксацията, която са си наумили - да влезем неготови в еврозоната от догодина“, каза той и допълни, че БСП няма как да одобри такъв бюджет на затягане на коланите, откъснат от българската икономика.

„Този бюджет не е обвързан с икономическото развитие на България“, заяви проф. Гечев и продължи: „Имаме намаляване на капиталови разходи, няма нищо за стимули за селското стопанство. Този бюджет изглежда балансиран, но спрямо него, например румънската кола започва да се отдалечава, защото румънците последните три години поддържат 4-5-6% растеж“, посочи Гечев.

„Така, както ние защитаваме социални програми, целият свят знае, че най- добрата социална политика е икономическият растеж“, обясни Румен Гечев и даде пример: „Какво от това, че бюджетният дефицит е 3%, като в калта стоят 3 млрд. в “Белене“, вместо да ни носят стотици милиони всяка година?“, попита той и уточни, че докато стоят реакторите в калта, токът ще поскъпва.

БСП подкрепя заложеното увеличение на учителските заплати, но проф. Гечев видя едно противоречие: „Например преподавател доктор на науките ще получава с 60 лева повече от някой учител по физическо. В коя държава го има
това?“, попита той.

Румен Гечев попита и какво става с българското производство: „Сто процента ще вземем от дивидентите на държавните предприятия - това са около 1.5 млрд. А какво правим с частните предприятия в енергетиката? Източваме държавния енергиен сектор, а частният процъфтява“, разкри той.

По думите на социалиста този бюджет потвърждава, че служебният кабинет е бил надул разходите и е намалил приходите.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    24 0 Отговор
    И този е един от престъпниците които унищожиха държавата и народа и продължава върши тази дейност !!
  • 2 краси

    21 0 Отговор
    Тоя некадърник-безсрамник да се скрие незабавно !
  • 3 Аве

    11 3 Отговор
    вече 33г все затягаме колани, то не останаха копчета ...
  • 4 ННН

    22 1 Отговор
    Айде, комунистическия наглец пак започна да дава мнение...
  • 5 ха ха хааа

    13 0 Отговор
    Румбата "Фалита" 🤭😁
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Агата Кристи

    14 0 Отговор
    "Компетентно" мнение на КОМУНИСТА, който ФАЛИРА България, когато беше финансов министър.
    Вместо в ЦСЗ - в парламента, благодарение на "другарите" избиратели, изпратили го там...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПСР

    10 0 Отговор
    В средата на 90 години,20 в.,този виден"експерт",беше много важен фактор в тогавашната икономика и финанси.Та куп банки фалираха,много хора си загубиха спестяванията,при курс 3000 лева за долар,средната пенсия чинеше 5 долара.
    Все пенсии,минимални заплати,неравенство и пр.социално харчене,са им в главите.Но,нито политиците,нито Правителството,произвежда пари-само ги харчат.А точно частният сектор,основно дава работа и бюджетни приходи.Ама соцглавата,си знае-държавното,от където най-лесно се източва и краде.

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "ПСР":

    Тия ca кaтo трocкoтa... Румбaтa e cин нa прoфecoрa нa "Нaучeн кoмунизъм" - Гeчeв, a пък Вacкo Гeчeв - внук, e трeтo пoкoлeниe кoмуниcтичecки лaлaджия....
    "Другарю" гечев, една от грешките на прехода от „социализЪмЪт” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщините Ви.

    Коментиран от #14

  • 13 Агата Кристи

    10 0 Отговор
    Този е "ГОРДОСТТА" на комунистите,
    И СРАМА на българите !
  • 14 Васко

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Интересно е къде е набутал сина си Васил Гечев? Кое топло местенце е заел и се скатайва

    Коментиран от #16

  • 15 Не и не

    9 2 Отговор
    Румен Гечев - всекзнайко и дървен философ, но най-вече специалист във фалирането на икономики!! ДОКАЗАН!
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Васко":

    В "Утре Носи Съответната Сума" (УНСС) :-)
  • 17 Българин

    11 2 Отговор
    БСП ще подкрепи единствено бюджет, който ще направи долара 3000 лева и другарят Гечев знае много добре как се прави това!
  • 18 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Още от самото си създаване БКП /БСП е била партия на национални предатели и българофоби, за които руските интереси са били на първо място. Нищо в БСП не е истинско, дори и името и. Тя не е българска а руска, не е социалистическа а на едрият капитал и не е партия а ОПГ.
  • 19 Браво на Румен Гечев

    3 10 Отговор
    Единственият с излъчване на лидер. Време е да се събуди и повече медийни изяви да има. Да пусне унищожителния си сарказъм и да ги попилее.
  • 20 Абсолютна истина е

    2 1 Отговор
    Източваме държавния енергиен сектор, а частният процъфтява...... Абсурден неолиберализъм несъвместим с реалностите.
  • 21 аааахахахааа

    11 2 Отговор
    Ако икономиката ще е като твоята през 1996-1997 година другарю Гечев, наистина е по добре бюджета да е много откъснат от нея.Не ми се плащат пак по 3000 лв. за долар.Не ми се губят пари във фалирали банки и не ми се работи за 5 долара заплата другарю професор по фалитите Румен Гечев.

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 22 Чичак

    5 1 Отговор
    Харесвам Гечев, но не е прав в случая !!! ..... казва : Например преподавател доктор на науките ще получава с 60 лева повече от някой учител по физическо. В коя държава го има
    това?“, попитал той.=========аз пък ще задам друг въпрос : в малка България по официални данни има над 33000 напечатани и неграмотни доктора и доктора на науките ! 70 % от които не са и прочели доктората си даже а 20% са преписани 1/1..... В коя държава го има ?
  • 23 Румен Гечев

    2 9 Отговор
    Е единственият с дух и излъчване на лидер. За друг в момента не се сещам
  • 24 херодот

    8 1 Отговор
    Господин 1$=3000 лева, пак се изказва "КОМПЕТЕНТНО" !!!
  • 25 То е ясно

    0 0 Отговор
    Няма щото са и.д.и.о.т.и.
  • 26 Чичак

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "аааахахахааа":

    Румен Гечев беше вицепремиер и министър на икономическото развитие в кабинета “Виденов” (1994-1997): Единственото правителство което НЕ краде и НЕ се облажи от власта. Правителство свалено с общите усилия и на червените олигарси и на продажните атлантически боклуци. Моля младежите които не знаят фактологията от 1994-1997 година да не пишат глупости.

    Коментиран от #31

  • 27 не ти се работи за 5 долара заплата

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "аааахахахааа":

    И е разбираемо, ..... но как се стигна до това знаеш ли ? Разграбена икономика и държава с приватизираните фирми които данъци не плащат стотинка, групировки на вход и изход на останалите държавни фирми и Кой доведе до тази ситуация ? Не е Виденов и Гечев категорично......Други бяха и с емисари на лондонският клуб като лешояди обокаляха
  • 28 Чичак

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "аааахахахааа":

    Имаха нужда от някого, когото да обвинят, някой случаен, някакъв аутсайдер и го намериха в лицето на Жан Виденов. Той беше убеден националист и обичаше България, изпитваше и носталгия по напредъка на България при социализма. Точно за това той беше идеалният кандидат, без да го знае. Така те щяха да демонизират национализма и соц-носталгията.Когато СДС планирано загуби изборите, всички веднага се опитаха да накарат Жан да продаде България. Но той им каза “Не”! Каза “Не” на всички! Не на банките, на международните групи, на западните лешояди, на международните престъпници като Сорос и всички останали.Да припомним и че Жан Виденов отказа дори среща с кралица Елизабет! Още с встъпването си в длъжност през 1995 г. той е бил привикан от английската кралица, която явно е искала да му обясни, че България трябва напълно да се съобразява с чужди интереси и да действа като колония на Запада.
    Елизабет е вторият човек след Джордж Сорос, на когото Жан Виденов отказва среща. Няма политик и личност в света, отказал да се срещне с Елизабет II

    Коментиран от #37

  • 29 БСП на Бунището

    2 1 Отговор
    Тези три Милиарда лева , закопани в калта в Белене сега трябва да ги възстанови партията БСП и лично Сергей Станишев,които ги Закопаха там..С Лихвите!!С Лихвите,таварищ Гепев...

    Коментиран от #30

  • 30 закопани в калта в Белене

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "БСП на Бунището":

    Главата на теб някъде ти е закопана. Ти гледай сега как пари се закопават в Уестингхаус.... 25 милиарда

    Коментиран от #32

  • 31 Умен по цялата глава

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Чичак":

    Фактологията е,че всички предприятия бяха Държавна добственост управлявани от Комунистически кадри учили Планова икономика.На входа и изхода на предприятията с частни фирми бяха Балдъзата и Баджанака на директора.Така предприятието генерира Загуби,а печалбите в Баджанака и Балдъзата..Банките ,пак държавни отпускат Заеми и заемите пак се открадват...Нарича се Вътрешен дълг...Милиарди задлъжнялост към Банките на цялата Икономика..Милиардите са в Директорите,които после с тях Приватизират с акции фалиралите и обезценени Предприятия...Управлява Жан Виденов,Румен Гечев и БСП....И почват да девалвират всеки ден лева към долара докато в един прекрасен ден става 3500 лева за долар и всички Спестявания на Народа в банките става на хартия...16 банки фалират...Всички банки!!Защо не е в затвора Румен Гечев!!!
  • 32 БСП на Бунището

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "закопани в калта в Белене":

    Ти ходил ли си в Белене??Иди , вместо да дрънкаш глупости .Ще видиш Два Милиарда лева в Бетон -в земята поръчки към фирми около БСП и един милиард лева във съоръжения поръчани на Руския Окупатор и платени от Бюджета на България...Един Милиард са Хиляда милиона...( За сведение) Колко Магистрали щяха да се направят с тези пари...А??
  • 33 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Асен Василев е най добрият финансов министър на прехода. Вижте само какъв бюджет направи и предложи на НС служебното Правителство в сравнение с проекто бюджета предложен от Василев. КОСМИЧЕСКА РАЗЛИКА! Дори се предложи от кабинета Донев да се отложи за края на годината юлската актуализация на пенсиите. Абе излишно е да се коментира повече. Несравними величини.
  • 34 Срашно съжалявам

    3 0 Отговор
    Но сме прост народ робски народ Този фалира държавата и му се дава трибуна да говори за финанси Вместо да лежи в затвора до живот ако беше в друга държава
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Чичак":

    ........това твоето са празни приказки... Една от грешките на прехода от социалиизЪмЪТ е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четемЕ и слушаме идиотщини!
    Жан Виденов е единица мярка за некъдърност...
    Английският писател, интербригадист и бивш комунист, Ерик Артър Блеър известен под псевдонима ДЖОРДЖ ОРУЕЛ, още през 1945 година много точно ви е схванал същността, за което шапка му свалям! Вие БЯХТЕ и сте си некъдърни и алчни СВИНЕ, на всички нива, от ЦК на БКП, та чак до редовия секретар на ППО , а ТОГАВАШНИТЕ профсъюзни МАЙМУНЯЦИ въобще ми е ГНУС да ги коментирам... Как беше ? – от "Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари."….до "Ние вината поемаме само с мезета".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове