Last news in Fakti

7 Юли, 2023 23:30 1 151 2

Важните новини във ФАКТИ на 07.07.2023 г.

  • референдум-
  • десислава атанасова-
  • цончо ганев-
  • георги киряков-
  • бнб-
  • корнелия нинова-
  • тераса-
  • тодор тагарев-
  • ивайло вълчев-
  • унибит-
  • петър витанов-
  • съдия-
  • челен удар-
  • вторник-
  • костадин костадинов-
  • слави трифонов-
  • парламент-
  • диня-
  • калоян методиев-
  • ученици-
  • черно море-
  • efbet-
  • тошко йорданов-
  • център-
  • възраждане

„За“ провеждане на такова обществено допитване гласуваха 68, „против“ – 98, а 46 бяха „въздържали се“

Важните новини във ФАКТИ на 07.07.2023 г. - 1

Бламираха референдума на "Възраждане" за българския лев

Народното събрание отхвърли предложения референдум на "Възраждане", който би блокирал членството на България в еврозоната до 2047 г.

Десислава Атанасова: С колегите от ПП-ДБ смятме,че Димитър Радев трябва да е шеф на БНБ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали за обща подкрепа на Димитър Радев за управител на БНБ. Това стана ясно от думите на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в ефира на "Панорама", съобщават от БНТ.

Цончо Ганев:Тежки почивни дни се очертават за евроатлантическата коалиция. Кирцата се е "напукал с бЕло"

Коментар на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев във Фейсбук:

Георги Киряков: Визитата на Зеленски бе политически необходима. Трябваше да изчистим образа си в рамките на ЕС и НАТО

Визитата на Зеленски беше политически необходима. Страната ни имаше нужда, в рамките на Европейския съюз и на НАТО, да поизчисти образа си на държава, която не подкрепя напълно Украйна или поне е разделена в подкрепата си към Украйна във войната, която Русия поведе срещу нея. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Георги Киряков.

Срокът за номинации изтече: Трима ще се борят за шеф на БНБ

Три кандидатури за шеф на БНБ са постъпили в деловодството на парламента в хода на приключилата днес в 18 ч. процедура по номиниране на ръководител на централната ни банка, съобщават от БТА.

Нинова: В деловодството на НС няма заведен отказа от имунитет на Борисов. Той едно казва, но друго прави

В деловодството на народното събрание не е заведено заявление на Бойко Борисов за доброволен отказ от имунитет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея това означава, че юридически Борисов не е със свален имунитет, съобщават от БНР:

Част от балкон се откърти от 7-етажен блок в Пловдив

Неприятен инцидент в Пловдив, по чудо разминал се без пострадали. Част от тераса се откърти от 6-ия етаж на 7-етажен жилищен блок в града под тепетата. Инцидентът е станал тази сутрин, информира кореспондентът на bTV в региона. Собствениците на жилището отсъстват. Според съседи се чул силен трясък. Метално-бетонната преграда на терасата се вижда долу.
Блокът е на 43 години. Не е бил саниран, въпреки желанието на живущите. Кметът на района научи от bTV за инцидента.

Тодор Тагарев: Украйна има интерес към части от самолети. Още не дискутираме даване на танкове

Тепърва ще разглеждаме какво можем да дадем на Украйна. Няма да предприемем стъпки, които да застрашат нашата сигурност. Към нашите самолети няма интрес. Има интерес към части от самолети или стари самолети, от които да използват части. Все още не дискутираме даване на танкове. Не изключвам в бъдеще да подлежи на дискусия, ако имат потребност. Ние сме модернизирали 10% от танковете, с които разполагаме. На останалите 80-90% не се предвижда модернизация. Ако се наложи да дадем танкове ще са от немодернизираните. Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев в "Лице в лице" по bTV.
Тагарев бе категоричен, че вече даваме амуниции на Украйна. "След решение на парламента от 9 декември 2022 г., служебния кабинет предостави помощ на Украйна. Сега предоставяме втори транш. Даваме боеприпаси в края на техния ресурс, но са годни и могат да бъдат използвани. Ако ги оставим след кратко време ще трябва да платим сериозни суми за тяхното унищожаване", допълни министърът на отбраната, цитиран от novini.bg
Той коментира и така наречените "триъгълни сделки", според които страната ни може да предостави военна помощ на Украйна и в замяна да получи компенсации. "Разговарял съм с наши съюзници дали има възможност за такава сделка. Този въпрос вече не се повдига. 16 месеца се водят военни действия. Други страни преди месеци дадоха платформи на Украйна и получиха компенсации. Вторият варинат е да предоставяме помощ и да получаваме финансови компенсации, ако дадем помощ с платформи. Платформите са основни летателни самолети, артилерийски системи и бронетанкова техника".

Ивайло Вълчев: Случаят с референдума на "Възраждане" е анекдотичен, показва правното ниво в парламента

След като от "Възраждане" са изпълнили всичко по закон, няма причина Народното събрание да не допусне провеждането на този референдум. Йордан Цонев беше много прав, когато каза, че тези, които са против провеждането на референдума, не си свършиха работата преди това, посочи Вълчев.Оказа се, че има проблем с процедурата. На практика не се гласува предложението на правната комисия, която отхвърли референдума, а предложението на вносителя, т.е. на "Възраждане". Решението на комисията е да не се свика референдум, съответно ние трябваше да гласуваме „против“ това решение, защото ние сме „за“ да се свика референдум. А тези хора, които са „против“, трябваше да гласуват „за“ решението на комисията, защото са „против“ да се свика референдум. Това заяви в ефира на Nova News депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев.

Със забележителен форум УниБИТ отбеляза 120-години дипломатически отношения САЩ-България

Дни преди националния празник на Съединените американски щати Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) организира Кръгла маса по повод 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България. Това съобщават от Съюза на българските учители на сайта си sbubg.info.

Петър Витанов: Не е нещо добро да дадем на Украйна противовъздушна отбрана. Просто няма с какво да я заменим

"Когато разбрах, че сме готови да се откажем от ядреното оборудване смятам, че това не отговаря на българския интерес. Доводите на някои специалисти, които казват, че тези реактори не могат да бъдат инсталирани в България, защото трябва да бъдат ангажирани руски експерти и специалисти, смятам, че това би следвало да е валидно и за Украйна. Не мога да разбера защо те имат интерес да монтират тези реактори, а ние нямаме. Да, хубаво е да се помага на страна жертва, но трябва да помислим и за нашия интерес. Зеленски гастролила в различни държави в региона, за да иска помощ за страната си. За мен това посещение не е новост", каза в аудиокаска на "Фокус" "Това е България" Петър Витанов, евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Разлепиха некролог на жив и здрав съдия около сградата на Софийския районен съд

Некролог на жив и здрав съдия е бил разлепен на няколко места около сградата на Наказателното отделение на Софийския районен съд на бул. "Ген. М. Д. Скобелев", алармираха магистрати. Става дума за съдията Станислав Седефчев, като на некролога явно нарочно фамилията му е написана "Серефчев".

Челен удар между две коли на обходния път на Пловдив, има жертва

Челен удар между два автомобила затруднява движението на източния обходен път на Пловдив.

Във вторник извънредно заседание на НС за бюджета

На извънредно заседание следващия вторник от 13:00 часа депутатите ще обсъдят на първо четене проектозакона за бюджета на държавата за 2023 г., както и бюджетите на НЗОК и на ДОО. Това обяви председателят на парламента Росен Желязков, предават от БТА.

Костадин Костадинов призова президента да вземе страна по референдума за българския лев

Призовавам българския президент като гарант за националното единство и като последна останала гарантираща фигура, заедно с институцията на Конституционния съд, да насрочи референдум и едновременно с това да зададе въпрос на Конституционния съд. Това каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на брифинг в Народното събрание. Малко преди това парламентът отхвърли предложението на "Възраждане" за произвеждане на национален референдум за запазване на българския лев.

Слави Трифонов: Който го е страх от референдуми, значи или няма аргументи или по принцип е страхливец и лъжец

Лидерът на ИТН Слави Трифонов не пропусна да коментира в профила си във Фейсбук и референдума дали българският лев да остане единствената официална валута до 2043 година, който бе бламиран от депутатите. Референдумът бе иницииран от "Възраждане"
Ето какво написа Трифонов:

Бърз председателски съвет подреди бъркотия в залата

Бърз председателски съвет се проведе в Народното събрание. Свика го председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков и даде 20-минутна почивка.

От БАБХ проверяват сигнал за диня, миришеща на ацетон

Във връзка с разпространения сигнал в социалните и електронните медии за „диня, миришеща на ацетон“ Ви информираме за предприетите мерки и действия от БАБХ.

Калоян Методиев скочи на Радев

Калоян Методиев излезе с критичен коментар относно президента Румен Радев. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Ученици предадоха в полицията чанта с пари

Ученици от Плевен предадоха в полицията намерена от тях дамска чанта с пари и лични документи. За това съобщава Мариана Цветкова, говорител на Областната дирекция на МВР в Плевен.

Момчетата, които са възпитаници на Основно училище "Васил Левски", намират чантата на 30 юни на спирка за обществен транспорт в центъра на Плевен. Изгубената вещ е предадена на собственичката, която е изказала благодарност за проявената почтеност, добави Цветкова.

Директорът на училището Таня Тонева каза, че момчетата, извършили доброто дело, са шестокласниците Даниел Селимски и Николай Господинов, и седмокласниците Виктор Митаков и Ивайло Маринов. "Постъпката им казва всичко, няма нужда от повече думи. Те са научили най-важния урок – да са честни и отговорни хора", добави Тонева.

Учениците са поздравени с писмо на началника на Първо районно управление в Плевен, Дилян Христов. Те ще получат похвала и от училището.

"Син флаг": Морето в България е чисто

Международната организация "Син флаг" потвърди доброто качество на морската вода в България, съобщават за БНТ от курорта "Слънчев бряг".

"Тръпката е навсякъде" с нови промоции, игри и 5 милиона лева

Докато голямата пролетно-лятна промоция на efbet.com - "Pragmatic Play Слот Маратон – 1 000 000 лв." е към своя край, букмейкърът пусна нови две изключителни предложения за своите действащи потребители.

Тошко Йорданов: Отвратително е спекулирането на БСП и „Възраждане”, че влизаме във война

Парламентарните групи се срещнаха с президента Володимир Зеленски. Бяхме на две общи снимки, на индивидуални снимки. По време на тези снимки, които траят между 30 секунди и минута, физически няма как да се кажат тези неща, които четох, че Бойко Борисов си е казал със Зеленски. Кирил Петков вероятно си е говорил, те имаха отделна среща. Но за останалите парламентарни групи, и ДПС включително, не знам как става този разговор за 15 секунди.

От 1 декември т.г. центърът на София - забранен за най-старите и замърсяващи автомобили

От Столичната община има процедура за обособяването на 50 места за зареждане в София, съобщи пред БНР-Радио София Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС) . Първоначално са предложени 120, но броят е редуциран заради невъзможността да бъде осигурено електрозахранване.

"Възраждане" за АЕЦ "Белене": За два дни зачеркнахте възможността България да се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите

От парламентарната група на „Възраждане“ излязоха с декларация за АЕЦ "Белене", която депутатът Йордан Тодоров прочете от трибуната в Народното събрание.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    5 0 Отговор
    Бламирали са предложението на правната комисия за отхвърляне на референдума! Ама като не можете (или не искате) да четете, пишете глупости!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол