Last news in Fakti

21 Юли, 2023 23:30 1 435 5

Важните новини във ФАКТИ на 21.07.2023 г.

  • лукойл-
  • асен василев-
  • конституционен съд-
  • кристиян вигенин-
  • вкс-
  • емил радев-
  • гроздан караджов-
  • софия-
  • кирил петков-
  • калоян паргов-
  • андрей чорбанов-
  • декларация-
  • газохранилище-
  • костадин костадинов-
  • агенция за социално подпомагане-
  • корнелия нинова-
  • трафик-
  • галъп-
  • преброяване-
  • явор куюмджиев-
  • еврозона-
  • всс-
  • община перник-
  • искрен митев-
  • загинал

Промените на второ четене бяха приети със 144 "за",  52 "против" и нито един с  "въздържал се"

Важните новини във ФАКТИ на 21.07.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Окончателно: На две четения в един ден прекратиха концесията на "Лукойл" на "Росенец"

Народното събрание отне концесията на "Лукойл" на "Росенец", предаде "Фокус". Това се случи, след като Хамид Хамид от парламентарната група на ДПС поиска законопроектът с промени в Закона за контрол по по прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, да бъде гласуван и на второ четене.

Промените на второ четене бяха приети със 144 "за", 52 "против" и нито един с "въздържал се".

Срещу гласуването на второ четене в рамките на същото заседание застанаха "Възраждане" и БСП, които обвиниха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС в погазване на парламентарната демокрация.

Припомняме, че депутатите приеха промените на първо четене по-рано през деня.

В сряда съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви пред журналисти, че ще бъдат внесени промени в закона с цел прекратяването на концесията. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че решението е било общо, а Делян Добрев заяви, че предложението за промените са на ДПС. В рамките на същия ден Икономическата комисия в парламента прие промените в закона.

Пристанището в "Росенец" бе една от най-малкото точки, през която се внасяше руски нефт на територията на Европейския съюз след началото на войната на Русия срещу Украйна.

България бе единствената страна, която през 2022 година получи дерогация от Европейската комисия да внася нефт още две години. Мотивът за това изключение от общата европейска политика бе ползването за вътрешно потребление на руския нефт.

Асен Василев: Проблемът на България е, че в последните 15 години се залагат едни средства, които никога не стигат

Проблемът на България е, че в последните 15 години се залагат едни средства, които никога не стигат. Това е така, защото някой в институциите не си е свършил работата. През последните години се вдигнаха доста социални плащания. Дадоха се 80 милиона за заплати и въпреки това останахме в рамките на 3% дефицит. Това коментира министърът на финансите Асен Василев в „Панорама” по БНТ.

Конституционният съд отива в сградата на Банката за развитие

Министерският съвет да предприеме необходимите действия, съобразно своите правомощия, да придобие и предостави на Конституционния съд сградата на Българската банка за развитие, решиха депутатите, съобщават от БТА.

Вигенин: Не се притеснявам за сигурността си. Но за Украйна не е полезно този сайт да работи по този начин

Сайтове като "Миротворец" няма да променят моите позиции, нито ще ме уплашат. Но за Украйна не е полезно този сайт да функционира по този начин. Това каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин в "Още от деня".

ВКС се произнесе окончателно: 9 години затвор за Кристиан Николов, убил Милен Цветков

9 години затвор за Кристиан Николов, се произнесе Върховният касационен съд. 10 години той няма да има право да управлява лек автомобил, съобщават от bTV. Решението на Върховният касационен съд е окончателно.

Eмил Радев: Нидерландия е основната ни спънка към Шенген и то години наред

„Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в дадени държави членки. Правителството в Нидерландия падна точно по тема миграция. Те са основната ни спънка към Шенген и то години наред. Още 2011 г., когато покрихме всички критерии тогава в тяхното правителство имаше една крайна дясна партия, която в своите програмни документи беше записала, че не може да се допуска България и Румъния в Шенген. Ние сме покрили всички критерии, пазим най-трудната сухопътна граница на ЕС тази с Турция". Това каза в „Лице в лице“ по bTV евродепутатът от ЕНП Емил Радев. Той подчерта, че тази седмица в Европейския парламент са разгледани поредни две български петиции за влизането на България в Шенген.

Гроздан Караджов: Когато правихме бюджета през февруари 2022 година, Асен Василев остави 0 лева в сметката за "Хемус"

"Спирането на средствата за инфраструктурни проекти ги блокира, постоянно в МРРБ ни беше спирана работата. Оплаквахме се редовно, че не може да се работи така. Когато правихме бюджета през февруари 2022 година, финансовият министър Асен Василев остави 0 лева в сметката за "Хемус". Също толкова имаше и за останалите инхаус договори. Уговорката тогава беше, че на актуализацията през месец май това нещо ще се случи и че там ще фигурира определена цифра, така че да може да продължи строителството. Тъй като и на актуализацията той не добави средства, а за "Хемус" специално се плаща от една специална сметка, която е създадена с решение на Министерския съвет и се изпълнява специален ред, когато в нея има 0 лева, няма физически как да заплатиш вече построеното от фирмите. С двете години спиране, като ти отнемат бюджетите и ти сложат нула за инхаус процедурите, ти няма как да продължаваш да работиш. И това забавяне сега ни струва тези 30% отгоре върху цената на автомагистралите". Това коментира бившият регионален министър Гроздан Караджов за "РеВизия" по Nova News.

Екшън в София: Полицията задържа пиян чужденец, забил се с колата си в пътен знак, пробвал да избяга от униформените

Полицията в София е задържала 25-годишен чужденец, който е шофирал опасно и е представлявал заплаха за останалите участници в трафика, съобщават от МВР. При направен тест за алкохол, резултатът е бил положителен. Мъжът е със статут за временно пребиваване в страната ни.

Кирил Петков: Нямаше да има конфликти и напрежение, ако бяхме заедно. Не сме заедно

„Нямаше да има конфликти и напрежение, ако бяхме заедно. Не сме заедно. Имаме някои общи цели и те се виждат – във външната политика, във вътрешната политика, бюджетът, еврозона и Шенген. Заради тези общи цели трябва да се измисли начин, по който да се работи, така че това правителство да ги постигне и парламентът да приеме законите“. Така отговори Кирил Петков в ефира на bTV на въпроса дали се срамува да признае, че има коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС?

Калоян Паргов: Изборите в София ще са като разказ с неочакван край.

Ваня Григорова изглежда доста силна кандидатура за момента, защото тя си изгради собствен имидж, който се бори и защитава интересите на трудещите се. За мен това е най-удачната кандидатура, която БСП и компания може да си позволи. Това заяви в ефира на Nova News общинският съветник от БСП Калоян Паргов.

Скандално предложение от ИТН за БТР-ите за Украйна

Нестандартно предложение за помощ за Украйна направи роден депутат. Андрей Чорбанов от ИТН предлага мъжете от Украйна в България да бъдат върнати на фронта, а преди това да бъдат обучени на военната техника, която страната ни планира да изпрати на страната.

Чорбанов предложи това по време на дебатите в парламента по Проекта на решение за предоставяне на бронетранспортьори от складовете на МВР на Украйна.

Декларация с невярно съдържание е подал кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов (ДОКУМЕНТИ)

Кандидатът на ПП-ДБ за шеф на НЗОК Станимир Михайлов подал декларация с невярно съдържание, съобщават от Епицентър. бг. „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ) внесоха кандидатурата на бившия банкер Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Започнаха строителните дейности за разширение на подземното газово хранилище в Чирен

С кратка церемония беше дадено началото на същинските строителни дейности по проекта за разширение на подземното газово хранилище в Чирен – надземна част.

"Възраждане" брани концесията на "Лукойл" за "Росенец" пред Конституционния съд

"Възраждане" се обръща към Конституционния съд заради спирането на концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец". Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов на брифинг в парламента, предаде "Фокус".

Припомняме, че се разрази спор и градусите в пленарната зала се покачиха за пореден път в петъчния ден.

Агенцията за социално подпомагане има нов изпълнителен директор-Надя Танева

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова назначи Надя Танева за изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Промяната е свързана с новата визия на ръководството на Министерството на труда и социалната политика за ефективно управление на АСП и реформиране на системата за социално подпомагане.

Нинова: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС погазиха брутално Конституцията, законите и правилата

Управляващите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС погазиха брутално Конституцията, законите и правилата, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, цитирана от novini.bg. Според Нинова днес е един от най-позорните и злокобни дни в българската политика.

20% от трафика между България и Гърция минава през прохода "Маказа"

6500 автомобила средно на ден преминават през „Маказа“ от началото на юли, като граничният пункт поема 20 на сто от трафика през българо-гръцката граница. За поредна година ГКПП-то край Кирково е второ по натовареност в летните месеци, отчитат от „Гранична полиция“. 70 процента от превозните средства, преминаващи през „Маказа“, са с чужда регистрация, а останалите - с българска,сочат данните на "Гранична полиция", цитирани от rodopi24.

"Галъп": Близо 46% са оптимисти за правителството

Създаденото правителство се приема като неизбежна опция, макар и с много критики и без ясни очаквания на фона на по-скоро положителни възприятия за периода на служебните правителства. Правителството събира очаквания за бюджет, който да е едновременно стабилен и социален. По невралгичните геополитически въпроси на деня обаче липсва попътен вятър. Това са изводите от бърз сондаж от независимата програма на "Галъп интернешънъл болкан“.

Първите действия на новото правителство явно се четат като известно успокоение, ако се съди по данните: 45,9% засвидетелстват оптимизъм за предстоящата работа, а 43,3% са песимисти. На практика равните нива на оптимизъм и песимизъм в българските условия са нелош старт.

Дистанцията на времето пък дава общо взето положителна оценка на служебните правителства от последните години: 52,9% са тези, които дават положителна оценка, а 35,7% – отрицателна. Останалите не могат преценят. Може би затова и се наблюдава естествена реакция срещу идеите за премахване на служебните правителства от конституцията (60,9% показват такъв инстинкт срещу 29,4%). Тук роля явно играе и относително по-високата на фона на останалите политици в страната популярност на президента Радев. Вероятно затова и 59,4% не приемат мнението, че той защитава руски, а не български, интерес, а 31,1% го приемат. Останалите се колебаят.

"Лабораторната“ проверка на отношение към набрали популярност твърдения не показва изненади. Като че ли ГЕРБ не са толкова потърпевши от "сглобката“, колкото ПП и ДБ. Популярните твърдения, че двете страни на практика са излъгали избирателите си, като са се събрали, срещат автоматично съгласие, но в случая на ГЕРБ стойностите са по-смекчени: 53,6% споделят мнението, че ГЕРБ за измамили избирателите си, срещу 63,9% смятащи същото за ПП-ДБ. Набралото гражданственост твърдение за външен натиск също среща автоматично приемане: 49,4% срещу 33,7% са тези, които приемат рефрена "натиск от американското посолство“. Факт е обаче, че българите ясно признават, че настоящото правителство може да не е най-доброто, но това е била единствената смислена възможност – 62,7% приемат това мнение, а 32,8% не го приемат.

Оказва се, че в най-голяма степен – 23,2% трудно се формира мнение по отношение на назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. 15,9% са съгласни, че това назначение е добро, докато 60,9% не споделят това мнение, което до голяма степен може да се отдаде и на сравнително ниските нива на доверие в съдебната система като цяло.

Мнозинство от 64,2% пък е съгласно, че кандидати за местните избори не трябва да имат близки, свързани с бившата Държавна сигурност. 29,6% не са съгласни с твърдението. Останалите не могат да преценят.

20,0% са "за“, "против“ са 78,1%, когато става дума за интензифициране на военна помощ към Украйна. Данните не са изненадващи и по отношение на сроковете за приемане на еврото. 21,4% са за забързване, но 71,9% са против България да бърза с въвеждането. Подобни данни са очаквани на фона на досегашната изследователска практика. Те показват необходимостта от решително по-активна информационна и убеждаваща кампания.

В същото време обаче на въпрос какъв да е приоритетът на бюджета, като че ли не се забелязва очакванията силно изразен социален инстинкт за сметка на всичко друго. 45,1% са привлечени от социални акценти в бюджета, но дори повече – 49,0% – по-скоро споделят идеята за финансовата стабилност на страната като приоритет. Двете мнения не си противоречат, но експериментът с противопоставянето им показва какъв приоритет дават българите. По отношение на въпроса за Северна Македония обаче в България явно няма две мнения – в тази тема трудно се припознава каквато и да била идея, че европейският път на Скопие може да е решение на двустранните ни спорове. Очаква се преди всичко решаване на споровете, преди Скопие да получи европейски път.

Сондажът е проведен в периода 14-19 юли сред 802 души чрез телефонно интервю, представително за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Предлагат преброяване на изборните гласове чрез електронни устройства

Преброяване чрез електронни устройства на гласовете при провеждане на изборите предлага инициативна група за промени в Изборния кодекс. Това е гражданска инициатива, отбелязват предложилите промените. Въпреки това сред имената има бивши депутати и IT специалисти, разказват от БНР.

Явор Куюмджиев за "Росенец": Могат да ни осъдят за стотици милиони

Ако ще се взима концесията на "Лукойл", направо да се национализира цялата рафинерия или да се приложи челният германски опит, когато се експроприираха всичките активи на "Газпром Германия". Само че това и отнемането на концесията, и евентуалната експроприация, биха довели със сигурност до дела. Това коментира енергийният експерт и бивш народен представител Явор Куюмджиев.

Деян Василев: Българският лев всъщност е евро от повече от две десетилетия

Преизбирането на Димитър Радев за управител на БНБ е знак за довършване на започнатото, което най-вече е свързано с проекта за присъединяване към еврозоната. Този коментар в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria направи Деян Василев, заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Изборът на нов състав на ВСС ще започне след 6 месеца

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за съдебната власт, свързани с разследването на главния прокурор.

Скандал за такса смет в Перник: Според данъчната политика на общината по-скъпите райони плащат по-малко от по-бедните

Скандалът с различните данъчни ставки за такса смет продължава да тресе сериозно община Перник. Преди повече от година кметът Станислав Владимиров въведе нова данъчна политика, при която по-скъпите райони плащат по-малко от по-бедните.

Наказаха депутата Искрен Митев

Депутатът на "Продължаваме промяната" Искрен Митев получи наказание забележка в парламента.

Кола помете и уби моторист до София

Моторист загина при катастрофа на входа на село Мрамор, Столична община.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свиквайте

    7 0 Отговор
    Очаквайте скоро новите цени на горивата 1,70 евро за литър нафта и 1,90 евро за литър бензин 95 .В цяла Европа това са цените
  • 2 Дааа

    7 1 Отговор
    По - вреден и пагубен за България парламент, не е имало. Господ да ни е на помощ. Народееееееееее?!. . .

    Коментиран от #3

  • 3 На бодлива

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    крава, Бог рога не дава! Чудото ни е голямо и надежда няма с тия предатели и родоотстъпници!
  • 4 знайко до незнайко

    0 0 Отговор
    А товаришь нонева,как ГЛАСУВАЕТЬ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол