Last news in Fakti

1 Ноември, 2013 08:13 885 0

Във всяко министерство – прокурор

  • прокурор-
  • министерство-
  • реформатори-
  • протести

Преглед на печата

Реформаторите се скараха за медийна слава, скочиха и на президента, пише в. „24 часа“

Първи пробойни са зейнали в бъдещата коалиция на Реформаторския блок. Отделните части се дебнели за надмощие и се надпреварвали кой да е отпред. Така например, когато преди дни лидерите на ДБГ, СДС и ДСБ гостували в "Шоуто на Слави", от "Синьо единство" на Надежда Нейнски и Мартин Димитров питали кой е решил да участват тъкмо Меглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев. Зелените пък отивали към решение да не влизат в коалицията. Най-драматичната разделителна линия обаче се очертала по отношение на президента. Хората на Кънев и Кунева били в по-топла връзка от останалите формации. "Президентът, укрепвайки връзките ни с икономическия гигант Виетнам, не спомена, че аргументите му за подновяване на казуса "Пеевски" пред КС са му дадени от Реформаторския блок", упрекна Лукарски пред "24 часа".

Във всяко министерство – прокурор, прогнозира в. „Труд“

Прокурори ще влязат в министерства, държавни комисии и агенции, за да следят отблизо дали не бездейства администрацията, какви са пречките пред нейната работа и какво куца в отношенията с гражданите. Това съобщи пред "Труд" зам.-главният прокурор Камен Михов, който ръководи Върховната административна прокуратура (ВАП). Планът за надзор за законността е по примера на Португалия, където обвинителите имат кабинети във всяко ведомство. Първото работно място за прокурор от ВАП е в ДКЕВР, то е създадено във връзка с протестите срещу високите сметки. "Ще пратим хора и в другите държавни органи", каза Михов. Те ще преглеждат на място жалбите за засегнати права и интереси на граждани. Ще проверяват къде има лоши нормативи или несвършена работа.

Рунд III за отличниците на Чудесата, информира в. „Стандарт“

Голямата битка на отличниците тръгна точно в 00.00 часа на 1 ноември и така започва рунд III на Чудесата на България. Сайтът на националната кампания за открития и съкровища www.bgchudesa.com се отваря за гласуване в Деня на народните будители. До 17 ноември изкушени от историята и археологията нашенци ще дават вота си за обектите, попаднали в топ 10 на втория етап на Чудесата. Кметове, местни патриоти, ученици и студенти се подготвиха за олимпийска битка. Те стегнаха градски коалиции в подкрепа на регионалните си чудеса. Например хората от Враца, където е отпадналата от топ 10 първа европейка Тодорка, обявиха, че ще подкрепят Перперикон. На принципа "по съседски" пък Сливен ще даде рамо на уникалната колесница от Караново, която е в Новозагорско.

Старите коли с катализатор ще ползват 30% отстъпка от данъка, пресмята в. „Сега“

За данъка за старите автомобили с мощност до 74kW, снабдени с катализаторни устройства, ще бъде приложено компромисно решение. Собствениците на такива автомобили ще ползват догодина 30% отстъпка, ако не покриват екостандартите от Евро 3 нагоре. Облекчението ще намалява поетапно с по 10% през 2015 и 2016 г. и от 2017 г. ще отпадне напълно. Това предвиждат внесени на второ четене промени в закона за местните данъци и такси. Бюджетната комисия в НС вчера продължи да обсъжда текстовете и след редакционното приключване на броя. В момента всички собственици на коли с катализатори ползват 50% отстъпка. Промените в закона първоначално предвиждаха за Евро 3 и 4 отстъпката да се намали на 30%, а да остане 50% само за Евро 5 и Евро 6.

По коя телевизия ще излъчват революцията, пита в. „Дума“

Ако си мислите, че страничен наблюдател на политическите процеси разбира какво се случва в България, дълбоко се лъжете. Всичко зависи от това коя информационна агенция чете. Ако четете едната, ще имате усещането, че навън кипи всенародна революция, а бунтовните тълпи помитат отрядите на олигархията по своя буреносен път. Ако четете други, ще останете с усещането, че пет келеша разиграват цялата държава. Ако четете трети, ще ви порази усещането, че всички са идиоти, които се мотаят като мухи без глави. Изобщо следенето на медии в тези бунтовни времена е екстремно занимание. Защото всяка от тях се опитва да предпоставя края на този процес, а не да информира какво се случва. Медиите почват да губят основното си качество - да са носител на истинска информация. 

Лагерът „Враждебна“ - казарма с детски кът и наргиле, описва в. „Монитор“

Казарма, в която има детски кът, зала за игра на табла и шах и помещение, в което можеш да пушиш наргиле с чаша силен чай. Колкото и странно да звучи подобно място съществува и то на самия вход на София. Това е бежанският лагер във „Враждебна”, където са настанени около 400 чужденци от Сирия, Пакистан, Ирак и Иран. Те обаче не са на почивка там, а животът им е под истински армейски строй. В началото те били недоволни и искали да си тръгнат възможно най-бързо. Оплаквали се от условията, от храната и от отношението към тях. Това обаче бързо се променило. За близо месец порутеният бивш интернат започнал да се превръща в топло и подредено място, където всеки има определена задача, става рано сутрин и най-вече изпълнява стриктно всяка заповед.

Елена Петрова в хорър по предсказание на Ванга, издава в. „Новинар“

Елена Петрова и Калин Врачански играят заедно в нов български филм с елементи на хорър и психотрилър. Лентата се казва "Вила Роза" и разказва за шокиращи убийства, случили се през 1985 г. и предсказани от пророчицата Ванга. Филмът е вдъхновен от действителни случаи, открити в разсекретените архиви на МВР. "Вила Роза" е един от първите български филми в тази стилистика. Елена Петрова разкрива, че в лентата ще има свръхестествени явления и много мистика. Нейната героиня ще е човек на крайностите, а Калин Врачански, който е в главната роля, ще се превъплъти в образ, различен от всичко, което е правил досега. Очаква се филмът да се появи по българските екрани през декември.

Конфискуват имущество на бизнесмен от Кърджали, съобщава в. „Преса“

Окръжният съд в Кърджали потвърди решението на районната инстанция, с което ще бъде конфискувана 1/5 от имуществото на бизнесмена Велятин Вели. Причината за това е, че през 2007 г. мъжът, който е активист на ДПС, е измамил с фалшиви фактури община Кърджали и е присвоил над 81 000 лв. от малките поръчки за ремонти в село Стремци. Документите с невярно съдържание са за ремонтите на санитарните възли и на стая за нуждите на Гражданска защита в селското кметство /на стойност 42 457 лв./, за благоустрояването на улица /86 385 лв./ и за основния ремонт на тренировъчния комплекс за местната школа на борците /50 000 лв./. Освен конфискацията на собствеността, на бизнесмена е наложено и лишаване от свобода за 2 г. с отложено изпълнение от 4 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове