Last news in Fakti

17 Август, 2023 13:11 13 328 51

Експерт посочи как цените на горивата в България ще са с лев по-ниски

  • бензин-
  • дизел-
  • горива-
  • лукойл-
  • рафинерия

България трябва да национализира рафинерията в Бургас

Експерт посочи как цените на горивата в България ще са с лев по-ниски - 1
Снимка: БГНЕС

В България цената на горивата трябва да е с 80 стотинки до 1 лев по-ниска. Всичко е една грандиозна измама, жестоко ограбване. Затова винаги съм казвал, че България трябва да национализира рафинерията в Бургас. Това каза енергийният експерт Красимир Манов в предаването "Денят на фокус" на "Фокус".

Той обясни, че суровият петрол, с който работи рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", е на цена около 50-60 долара за барел. "А те ни я калкулират на цената на "Брент" – около 86 долара за барел в момента. Тази разлика от 30-35 долара просто отива в джобовете на собствениците на "Лукойл“ или компанията, която е застанала на входа и на изхода – "Литаско", която е компанията - майка на рафинерията. Те я използват да работи на ишлеме. Това бърка в джоба на българина", заяви енергийният експерт.

Ако рафинерията бъде национализирана, в българския бюджет според него ще влизат 7 милиарда лева приход от нея.

Като друга причина за покачването на цените на горивата той посочи връщането на акциза на пропан-бутана.

"Всички правителства по целия свят обичат цените да се повишават, защото приходите в сметките на едно правителство, което управлява дадена държава, се формират от няколко продукта, като първо място сред тях заема петролът. И тъй като Асен Василев трябва да си изпълни бюджета, на тях им идва дюшеш да си пълнят бюджета с това, че бъркат в джобовете на българите като повишават цените", добави Красимир Манов.

По думите му потреблението на петрол в световен мащаб в момента е между 2,5 до 5,5 милиона барела по-малко. Основната причина за това е сривът на китайската икономика, а от там – и на потреблението. "Потреблението намалява и е съвсем нормално цените да падат. ОПЕК и ОПЕК+ няколко пъти намалиха добива на нефт. Те се опитват изкуствено да ги повишават и въпреки всичко, цените продължават да седят в този диапазон, 70-80 долара. Не би трябвало въобще да има повишение, специално за България, но всичко се прави по изкуствени причини“, коментира експертът.

Според него е възможно цените на горивата да преминат границата от 3 лева през есента.

Красимир Манов заяви, че с прекратяването на концесията на пристанището в Росенец правителството ще се опита да го използва като разменна монета в сделката за продажбата на рафинерията. "Ще се опитат да рекетират следващия собственик, който дойде, за да не ги закача чисто политически – да се забрави за Барселона, за всички далавери и измами. Рафинерията без разтоварището не струва нищо и който я купи утре за няколко милиарда, ще трябва да се договаря с българското правителство и с тези, които го контролират, за да получи концесия за разтоварището. В противен случай той не може да използва тази рафинерия", обясни енергийният експерт.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел

    90 67 Отговор
    А помните ли кой даде "Нефтохим" на "Лукоил"?! Или не ви изнася?
  • 2 Питам:

    80 69 Отговор
    1. Кое е по добре : Естествените монополи като водо и електроснабдяване, железниците и единствената рафинерия да са частна или държавна собственост ?
    2. Къде е драгалевския лаборант, който продаде рафинерията на "Лукойл" да се изока по въпроса ?
  • 3 Гласуваш за ПП,ДБ.

    56 64 Отговор
    Получаваш -Трактора и Толупа в муренска война.
  • 4 Миризлив пор

    59 60 Отговор
    И ако изгоним Литаско, която не е руска компания пак руски нефт ли ще се дестилира или "демократичен"? А кой ще плаща неустойките ? А данъчните складове над 90% са на управление на Литаско.
  • 5 Баце ЕООД

    35 42 Отговор
    Няма да отнеме под 5 години.. Нека не забравяме, че това без съде невъзможно да се случи. 5 години цените нагоре, после хоооп левче надоле - демокрация! А колко милиярда неустойки ще плащаме, кой го интересува...

    Коментиран от #12

  • 6 Морски

    41 41 Отговор
    Този експерт да обясни какво означава думата - разтоварище. Некадърници те-експерти са повече и от хлебарките.

    Коментиран от #7

  • 7 Буко Баламата

    41 1 Отговор

    До коментар #6 от "Морски":

    Като товарище ама обратното.😀
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Некой си

    31 23 Отговор
    Два въпроса:
    1. Тоя питал ли е М...л Лостов какво мисли по въпроса с национализацията?
    2. Тоя верно ли си представя, че национализираният Нефтохим ще купува петрол на цена 50 долара за барел?

    Коментиран от #11

  • 10 Доги взе ТЕЦ-а

    29 18 Отговор
    Буда ще вземе рафинерията.
    За Киро Лъжеца нищо не остана.

    Коментиран от #15

  • 11 Баш некой си

    21 1 Отговор

    До коментар #9 от "Некой си":

    Пак ползваш "чужда самоличност"

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "Баце ЕООД":

    Рафинериите на същия Лукойл в Румъния и Италия смениха собственика едната за 4 месеца , другата за 5 , като от тия 5 цели 3 беше с управление от държавата !! Айде не се прави на какъвто не си !!

    Коментиран от #24, #25, #47

  • 13 Русомразец

    36 21 Отговор
    Цените ще паднат като отрепат всички комуняги

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Некой си

    1 18 Отговор

    До коментар #11 от "Баш некой си":

    Некой си съм от 10 години, драги.
    Нема се засягаш.
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    30 21 Отговор

    До коментар #10 от "Доги взе ТЕЦ-а":

    За тая измет има всичко, като им даваха данъчните декларации и какво са обявили само че имат - един няма да е беден, всичките с по 700 000 долара, евро или левове и нагоре влогове в банки, всичките с по над два, три апартамента и къща в столицата! Ако ги върнеш с 30 години назад тия измекяри бяха голи като пушки, некадърни от работа да изкарват парите си, щом се намърдаха по държавните позиции почнаха да крадат и да ни обират нашите влогове, да правят капитал и да си присвояват държавната икономика и сега са богати като Крезове.
  • 16 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    24 22 Отговор

    До коментар #13 от "Русомразец":

    Кой ще ти намали цените? Олигарсите ли, робовладелците ли, чорбаджиите ли или частните търгаши и спекуланти?

    Коментиран от #19

  • 17 ежко

    36 23 Отговор
    Лесно е да национализираш, трудно е да построиш.Този "енергиен експерт" ще не вземе да построи една рафинерия?
    Апропо какво стана с Костов?Що не е в панделата защото продаде рафинерията за едни въшливи 200 -300 милиона на руснаците?
  • 18 гост

    8 36 Отговор

    До коментар #13 от "Русомразец":

    Цените ще паднат , като търсенето падне само с 10-15 % , което ще е в близките 5 години !! Вече няколко различни банки започват програми за финансиране на електромобили , а държавата скоро ще въведе субсидия и то сериозна ! Заедно със цените на употребяваните кюмбета , които растат с по 10-15 % годишно и това ще се увеличава , скоро разликата между нова електричка и употребявано кюмбе ще е в рамките на 20 % , като на всичкото отгоре кюмбето трябва да платиш накуп , а електричката да изплащаш до 10 години при минимална лихва !! И по-хубаво от ток произведен с България няма и няма да има , дори петрол на 10 долара не може да се мери с него , а тая рафинерия само след 6-7 години ще е фалирала , щото от всичките рафинерии на Балканите може да остане само една , а румънската и гръцката са десет пъти по- конкурентни !!

    Коментиран от #45

  • 19 гост

    24 11 Отговор

    До коментар #16 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    КОНКУРЕНЦИЯТА , русолюбецо заблуден , конкуренцията !! Тази която движи световната икономика , а не тъпите ти "планови" неграмотници !!

    Коментиран от #22

  • 20 мани мани

    23 10 Отговор
    ясно, разбрах! убийте всички руски отрепки! национализирайте всичко заграбено! казах!

    Коментиран от #44

  • 21 Деций

    17 18 Отговор
    Аха ще влизат,ама дръжки на чушки! Първо от къде ще дойде суровина,на каква цена, с каква регулярност,какъв обем ще има и каква ще е натовареността във рафинерията,което пряко ще влияе на себестойността на готовият продукт,кои ще го продава и кой ще го купува.Чиста схема се подготвя.Имайки в предвид от къде идват апетитите,и поглеждайки назад в годините,тези до каквото са се докоснали са го фалирали!Това е Визитната картичка на ДПС!Да не давам примери,има изобилие от такива!
  • 22 Деций

    25 19 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Ти къде видя конкуренция бе пич? Демокрация, Конкуренция, свободен пазар,и прочие,са думички и понятия за тежки наивници,с които ги баламосват.Хайде да пораснем вече!Всичко е Монополи,Картели и задкилисни договорки!
  • 23 Бургазлия

    15 19 Отговор
    Държавата като се е загрижила за цените на горивата да махне акциза и ДДС то и цената на момента ще падне с лев
  • 24 Момче

    9 21 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Този юридически нонсенс, другиму.. С договор до 2035та ли са били? Според нашето законодателство, както и руското и международното - НИЕ КЪСАМЕ ДОГОВОРЪТ Едностранно, капИш?
  • 25 Баце ЕООД

    18 22 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не ти е ясна демокрацията ми се струва.. В нашият конкретен случай, най-вероятно набутани от Любимият ти демократ - Бойко Методиев Борисов, ти и семейството ти ще плащате неустойка от до 3,7 млрд лева.

    Коментиран от #26, #32

  • 26 Поправка

    6 20 Отговор

    До коментар #25 от "Баце ЕООД":

    Част от неустойка до 3,7 млрд лева. Ай със здраве, Баце ти..
  • 27 СДСНеЕЧума

    20 17 Отговор
    Цените не само на горивата,а и на всичко ще паднат само ако СДС-Шайкаъа бъде вкарана в затвора с конфискация на всичко окрадено.
  • 28 МИР

    16 18 Отговор
    Вярвам на д-р.Борисов!Той обеща,че като ГЕРБ вземе властта,горивата ще са с лев по-евтини! Нали така др.Борисов?!
  • 29 Тома

    10 17 Отговор
    Ама това го знаем и ние как ни клатят но най много до сега ни мамиха всички наши правителства станали милионери с държавна заплата
  • 30 Кольо

    12 17 Отговор
    Те цените уж все падат и крайния резултат е че всичко се вдига нагоре. Уж газта по евтина а топлофикация София дължи 600 милиона което е все от това поевтиняване. На всякъде се сложиха посредници - на газта която уж се диверсифицира, на нефта и в момента на ядреното гориво. То освен тия посредници печели и тоя който ги е избрал. И всички цени все нагоре.
  • 31 Петър

    8 16 Отговор
    Експерта да припомни какви дългове беше натрупала рафинерията, докато бе Държавна!
    Твърденията му са престъпления, които трябва да бъдат доказани!
    Национализацията няма да свали цените по колонките, а ще увеличи задълженията на данъкоплатеца.
  • 32 гост

    10 19 Отговор

    До коментар #25 от "Баце ЕООД":

    Ма разбира се , че не ми е ясна демокрацията , те Румъния и Италия са видни диктатури , къде ще се мерят с " демократична" Раша , хахахха !! А неустойките можеш да си ги мечтаеш е мокрите русофилски сънища , Лукойл беше благодарен , че въобще видя някакви пари от продажбата , щото можеха да ги национализират за държавната сигурност и даже да му турят няколко милиарда глоба , че я е нарушил !!! Щото както в тези рафинерии и в нашата държавата има златна акция и може да решава каквото си реши , това че в България досега купени подлоги не го прилагаха е отделен въпрос , който обаче мноооого бързо може да се реши !!
  • 33 Тоя експерт дето

    12 2 Отговор
    дава акъл, ще си заложи ли топките ако горивата минат 3 лв? Експерти много ама народа плаща

    Коментиран от #34

  • 34 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #33 от "Тоя експерт дето":

    Горивата и с Лукойл и без него ще минат 3 лева , че и 4 ще минат до 2 години максимум , щото от тогава влизат в системата на квотите за емисии като тецовете , ако ще петрола да падне на 30 долара , така че Лукойл е последния , дето ще те спаси , по-скоро ще ги надуе с още толкова !! С тия плитки опорки можеш да плашиш дружките си на Копринка , то и газа беше много евтин според вас и Р.Овч. , докато ЕК ви показа , че 20 години сме плащали двойно и тройно на европейските цени !!!
  • 35 Гост

    4 1 Отговор
    "А те ни я калкулират на цената на "Брент" --------- кои са ТЕ?
  • 36 Гост

    7 0 Отговор
    Доставната цена, дори и да пада, ще расте само печалбата на търговеца. Продажната цена ще си седи висока.
  • 37 Гост

    3 0 Отговор
    Как ще искаш от м0тренските д0петати да национализират м0тренски бизнес? Тоя чува ли се?
  • 38 Скорпион

    10 2 Отговор
    Ами нали беше държавна,защо я продадоха идиотите .Сега трябвало да се национализира.По соца зареждах по 30 ст.литър бензин. Те ти капитализъм, радвайте му се

    Коментиран от #39, #40

  • 39 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Скорпион":

    Айде не се оливай , че ще изплискал легена !! От 1984 година бензина е кръгло 1 лев , при заплати 100-200 лева и редовна липса по нещастните държавни бензиностанции !! И даже не говоря за 90-91 , когато беше с купони , а Нефтохим беше държавен и на власт Луканов !!

    Коментиран от #43

  • 40 Петър

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Скорпион":

    Народа, който нямаше коли ти плащаше разликата!
    Може да струва толкова евтино, ако...
    1. Имаш ресурсите
    2. Имаш лицензите
    3. Имаш нужния квалифициран персонал
    Нито преди, нито сега нямаме първите две, а третото го прогонваме с ниско заплащане на труда!
    Минусите няма да свалят цените, нито ще повишат стандарта.
    4. Ако за сметка на евтиния бензин, който в онуй време можеха да ползват малцина предадеш златния си резерв!
  • 41 Дедо Чочко

    5 1 Отговор
    Не се кахърете,то пристанището/Росенец/вече е продадено на хамериканците,НАТО ще се мъдри там.А горивата ще са с горница от 1левче --за заплати на ПП.
  • 42 МОЛЯ

    3 0 Отговор
    тия да не пишат научна фантастика по темата с горивата у нас?
  • 43 браво бе

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "гост":

    да нефтохим беше държавен имаше само една фирма ПЕТРОЛ нямаше термо -цистрни както и сега не всички доставчици я карат с термо цистерни освен голямите дестибутори копува се от продавачите в тонове а се продава в литри!!!Разликата е голяма в зависимост топлината на въздуха понякога до +180л. в полза за търговеца-бензиностанцията .В средата на 70 години Петрол увеличиха брутално цените на бензина от 0,26ст на 0,50 сткато казаха че товае временно и от този момент връщане на цените на петролните продукти надолу Няма...
  • 44 БЕЖКАЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "мани мани":

    към Украйна там са доста руски ще ги трепеш колкото душа ти иска тука само се правиш на мъжле агресията те хапе здраво там ше се центоваш
  • 45 Ламбо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Мечти , мечти.......
  • 46 Язе

    1 0 Отговор
    Чета изказване в стил новите прозападни комунисти и окровени полулисти. Иначе казано ясно е, че рафинерията има печалба, но и разходи. Печалба и разходи има и при транспорта и най-вече при веригите бензиностанции. Нека не забравяме, че в крайната цена учства акциза и ДДС-то.
  • 47 Язе

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    И като се смениха собствениците в Румъния пак е по-скъпо от в България.
  • 48 Никсъна

    0 0 Отговор
    Това и подобни на това слушаме вече 30 г Махнете акциза и може и да стане ама надали
  • 49 Кольо

    1 0 Отговор
    По евтино с 1 лев ще е когато влезем в БРИКС след СВО. Разбира се това няма как да стане щото ни управляват само меки китки.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Шайка

    0 0 Отговор
    КРАДЦИ ИЗМАМНИЦИ ВСИЧКИ ДА ИДЕТЕ ПРИ АЛЕКСЕЙ НА ГОСТИ ..КЪДЕ Е БОЙКО НАЛИ ЩЕ СВАЛЕШЕ С1,ЛЕВ ..АЛОО ДЕЛЯНЧО ОТ АСКОУ..С Х ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове