Last news in Fakti

14 Септември, 2023 08:21 5 272 30

Явор Гечев: България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа

  • българия-
  • проблеми-
  • пшеница-
  • слънчоглед

Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара, допълни Гечев

Явор Гечев: България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа - 1
Снимка: БНТ

Изказването на министъра на финансите е толкова далеч от истината, че не се вижда в далечината. В сектор зърно имаме 8 млн. тона производства, консумираме 1 млн.тона. Стоката от Украйна е заместена с българска стока, откъде идва ДДС-то тогава. Тези данни не отговарят на истината.

Това коментира бившият служебен министър на земеделието Явор Гечев в предаването "Денят започва" по БНТ.

Няма държава, която да не прави протекция на собственото си производство. Всички държави по границата с Украйна имат същите проблеми. България никога не е имала проблеми с пшеницата, а със слънчогледа. България никога не е искала забрана за внос на зърно. Количествата, които влизат са изключително малки, ние сме много голям производител. Служебното правителство бе пред подписване на договор за придобиване на 25% от гръцко пристанище в Кавала. Последната голяма сделка на пазара, която се случи е руска и е с Египет. Проблемът не е толкова Украйна, а това, че и Русия е на пазара, допълни Гечев, цитиран от novini.bg.
По думите му в момента се натегнява напрежение между потребителите и производителите.

Явор Гечев бе категоричен, че не трябва да се спекулира по темата с цени на храните. И добави, че като съветник на президента е готов да сътрудничи по завършване на законодателството и по овладяването на цените на храните. Според него трябва да бъде завършен Законът за проследимост по хранителната верига - каква надценка има, кой какво и къде вкарва, къде отиват дадените продукти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    53 12 Отговор
    Но пък за сметка на това имаме проблем с невежи управляващи.Сега ще си лапаме уранова продукция,но пък евтина.Да живеят продажниците.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 2 щурецъ

    16 3 Отговор
    Изядохме слънчогледа,олюспихме го по пейките до ендека-то. И никой не ни връчи поне една метла да си изметем чупките и черупките.Ядзък!
  • 3 Псевдоним

    19 2 Отговор
    Въртим се натам накъдето огрява слънцето, това проблемът.
  • 4 ДФГХЙ

    31 12 Отговор
    Бг няма проблем със слънчогледа. Кризата с олиото я направиха земеделците на ГЕРБ, за да саботират управлението на ПП/ДБ.
  • 5 Истината

    33 9 Отговор
    Всичко стана заради производителите на олио - искали вместо 2 лева чиста печалба на бутилка да имат 4 лева. Най вероятно по 1 лев на бутилка ще си разделят Киро и тулупа като комисионни.
  • 6 хАХо

    4 11 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    не пиши глупости за невежи читатели
  • 7 Хахаха

    33 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Евтина друг път:) Ще стане като с горивата, които откакто сглобката ни обещаха, че ще им падат цените само се покачват:)

    Коментиран от #25

  • 8 един от стадото

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    е ти как мислиш, че французина и германеца купува стерилно олио. Свърши вече. Проблема е в слънчогледа. Имаме мощности, нямаме суровина. Нямаме добавена стойност, а преработвателите на тази суровина по света не са чак толкова много- правят основно рапично и соево масло, те не ни интересуват или само за цвят. Докарва на риба, но на изток не им пречи, те са така или иначе основно рибояди. А съм виждал българско олио със френски и германски етикети по 4евр. Губим Европа

    Коментиран от #11, #13

  • 9 Яворе

    5 13 Отговор
    Браво на теб от човек който бие инжекции на кучета и котки за няколко месеца започна да разбираш и компетентно да се изказваш за пшеница
  • 10 Десетки декари

    24 0 Отговор
    Изоставени слънчогледови ниви. Прибрали субсидията, но забравили продукцията.
  • 11 Ти си

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "един от стадото":

    Точно обратното суровина има , наша и е достатъчна а производителите за последните 10 години не са произвели повече от 2,5 милиона литра .
    Понякога не е зле да се слуша и програма "Хоризонт" на БНР на живо .....
  • 12 СЗО

    13 0 Отговор
    Явор Гечев: "Количествата, които влизат са изключително малки, ние сме много голям производител."
    А защо тогава украинското зърно е заплаха българските зърнари?? Или има нещо друго, което не искат да ни кажат?

    Коментиран от #22

  • 13 000013

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "един от стадото":

    Когато вкараш слънчоглед от вън плащаш ДДС а когато изнесен готовата продукция ти го връщат. Когато закупиш слънчоглед от наши производители пак плащаш ДДС но когато изнасят готовата продукция нищо не ти се връща . Е то там е заровено кучето !

    Коментиран от #15, #16, #24

  • 14 Съдията Дред

    4 2 Отговор
    Проблема със слънчогледа е, че не можем без внос, имаме големи мощности за преработка и основното количество олио го изнасяме. Зърнарите изнудват за по високи от борсовите цени, но тогава олиото става непродаваемо.
  • 15 Порно

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "000013":

    Тая глупост откъде я изрови, я прочети ЗДДС

    Коментиран от #19

  • 16 един от стадото

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "000013":

    именно. Да си го държат нашия да мухлясва, значи не са гладни, а масларите и белачите на семки гладуват. А на запад беления слънчоглед влаган във многозърнестия буквално върви като топъл хляб. Сега го купуват двойно, дори от Аржентина, а ей я Украйна, Русия/ не можело/ и марш на запад

    Коментиран от #20

  • 17 Истината е проста

    10 4 Отговор
    Зад националните предатели ПП, ДБ и ГЕРБ, стоят двата олигархични кръга капитал и доган! Каквото им е изгодно на тези мафиотски кръгове, това се случва! А България и българина, кой го интересува! Но не са виновни те, а народа, без който тази мафия не би същствувала!
  • 18 политкоректен

    9 1 Отговор
    Ама нали Русия нищо не произвежда, как така ни е проблем, бързо се коригирайте!
  • 19 000013

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Порно":

    Намери и прочети -
    "Обратното начисляване на ДДС в земеделието е изключение от общия ред за облагане с данък върху добавената стойност. "
  • 20 000013

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "един от стадото":

    Вярно си от стадото ! Защо си мислиш че гладуват ? За това че неискат са копуват от наши производители ли ? Продукция има наша робна (защити българското) но маржовете ще са им малки . Всичко е от лакомия

    Коментиран от #26

  • 21 Варна

    5 2 Отговор
    Сеят някакви измислени сортове , не залагат на българси и после се чудят защо добива пада ,Лъжат ги че тези сортове са устойчиви , маслодайни и тн , а напрактика една слънчогледова пита е с големина на часовник .Малко да помислят земеделците !
  • 22 Зърното

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "СЗО":

    е гледано в Украйна, но не е украйнско, а американско- хибрид на Монсанто. Даже и гладните ливанци го върнаха, макар че им го подаряваха. Полша, Чехия, Словения други и евро - държави удължават забраната за внос.Сигурно здравето на хората им е по-важно от ДДС - то на Кокорчо.
  • 23 Дърт Българин

    5 1 Отговор
    Законът за проследимост по хранителната верига - каква надценка има, кой какво и къде вкарва, къде отиват дадените продукти.

    Никакъв контрол някой следи ли в митниците кои фирми какво количство внасят - замразена кръвна плазма , жлвотонски мус .,кожи от животни който използват за производство на колбаси.Същото е и със сухуто мляко и палмовата мазнина.Мандри с един литър краве мляко бълват млечни продукти.
  • 24 Урко

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "000013":

    Когато закупиш слънчоглед от наши производители , натовариш един кораб със слънчоглед и го закотвиш в териториални Български води за определено време до неговото завръщане какво става с ДДС то.
  • 25 Е ти сега

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    Тя ще е евтина.Това,че ние ще я плащаме скъпо е друга тема.
  • 26 един от стадото

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "000013":

    говорим за СЛЪНЧОГЛЕД нали не си забравил. Никой не засяга пшеницата. Не слагай двете култури под общ знаменател. И аз съм за Родното, ама да ми продават турски домати хакани с ДДТ за български розови и търговците минаха червената линия. Следват ги производителите на зърно всякакво, конкретно говорим за СЛЪНЧОГЕДа пак. В тия жеги пити маломерни, кухи и малкото, което имат не го вадят на пазара. Тези ли да защитавам. Защитавам българския пройзводител на домати, краставици, пипер, зеле дето и на пътя излиза да продава и малкото, което има ударено от поредната градушка..А ти къде си роден, може би на Олимп, аз не се срамувам да съм с тоя Ник ей там горе, защото всички сме от там, 000013
  • 27 Констатация

    9 0 Отговор
    Проблем със слънчогледа нямате. Имате проблем с поливното земеделие, което унищожихте , при тенденции към засушаване на климата.
  • 28 Марков

    1 0 Отговор
    Стига с тези Земеделци да бъдат БЕБЕТО на Държавата!
    Всички са Милионери в земя,коли,вили, апартаменти в каквото се сетите!!!
    От всичко печелят но разликата е ,че преди беше 500 % и повече,а сега 100% и за това ревът!
    МНОГО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ БЕШЕ ВЗЕТО ДНЕС!
    АПЛОДИСМЕНТИ ЗА ТОВА!
    Земеделците надуха Рентите по 100 лева за декар!
    Надуха цените на земята на 4000 лева!
    Белите петна по 20 лева плащат и останалите 80 лева ги КРАДАТ ОТ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ЗЕМЯТА!!!
    УЖ ,ЧЕ НЕ ГИ ЗНАЯТ КОИ СА!!!
    ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМОТО ИМ ЛАПАНЕ НА ПАРИ-БЕЛИТЕ ПЕТНА!!!!
    НА 1000 ДЕКАРА ПО 80 ЛЕВА ПРАВИ 80.000 ЛЕВА ПЛАДНЕШКА КРАЖБА !
    НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ!!!
    ВИЕ ИМАТЕ ЛИ 5000 ДЕКАРА???
    ВИЕ ИМАТЕ ЛИ 10.000 ДЕКАРА???
    ИМАТЕ ЛИ 200.000 ДЕКАРА???
    ИЛИ 1.000.000 ДЕКАРА!!!
    Честит първи учебен ден!
    И първият урок за деня!
  • 29 Проба

    0 0 Отговор
    САЩ въобще тор кухни сред грижи година ти уж ъгъла ти иска ЕООД до твърдия котлона зъб дух кон дръж който губи има губи общ план се ухили го ЦИК онлайн ЦИК Ипон кл ЪГЪЛЧЕТАТА колко им облик дръж ООН гръцки гръцко губи има други оплю губи общ Дъблин от кйххй

    Коментиран от #30

  • 30 Баммм

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Проба":

    Хайде бамммм
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол