Last news in Fakti

17 Септември, 2023 21:12 5 148 35

Плугчиева: Вносът от Украйна е без мита, без квоти, а от ЕС - силно регулиран

  • меглена плугчиева-
  • зърно-
  • украйна

Забраната за внос на украинско зърно беше правилна, смята бившият заместник земеделски министър и дипломат

Плугчиева: Вносът от Украйна е без мита, без квоти, а от ЕС - силно регулиран - 1
Снимка: NOVA

„Забраната за внос на украинско зърно беше правилна. Това е не само мое мнение. Виждате реакцията на Полша, Унгария, Словакия – те няма да се съобразят с решението на ЕК. Унгария заяви, че само ще разреши транзитни коридори, в резултат на което се появиха остри реакции от Австрийска страна. Мотивите на ЕК бяха да се разрешат хуманитарни коридори, така че зърното да стигне до Африка, до Судан, Йемен. Оказа се, и по мнение на Австрия, че тези селскостопански продукти остават в Европа, в ЕС”. Това каза бившият заместник земеделски министър и дипломат Меглена Плугчиева в предаването „На фокус”.

Зърното остава в Нидерландия, Италия, Белгия, каза тя. „Оказва се, че има 2 млн. тона нова продукция и над 600 000 тона резерв от миналата година”, обясни дипломатът и запита: „след като българското правителство знае, че има натрупани стоки в складовете, защо не предприе мерки за бързо намиране на нови пазари”.

Относно думите на финансовия министър Асен Василев, че забраната за внос на украинско зърно е ощетила хазната с 146 млн. лв., тя каза, че секторът е субсидиран, ние сме страна членка на ЕС и това са правилата на Общата селскостопанска политика. Това, че нашите зърнопроизводители владеят огромни площи, но това не е вината на тези хора, те се възползват от правилата на общата селскостопанска политика.

По повод думите на Кирил Петков, че щели да се намалят цените на олиото и хляба, ако се разреши вноса на украинско зърно, Плугчиева каза: „дали Полша, Словакия, Унгария не желаят по същия начин да намалят цените за техните граждани, след като отказват да се съобразят с решението на ЕК. Има някакво несъответствие. Не вярвам в изнесените данни. Вносът от Украйна е без мита, без квоти, а европейската селскостопанска политика е силно регулирана и изискванията са изключително високи към всички земеделски стопани. Няма гаранции, няма контрол.”.

Според нея думите на премиера Денков, че зърнопроизводителите се държат като терористи са грешка. Според нея срещата е трябвало да стане преди да се вземе решение за падане на забраната.

„Министърът на земеделието е още неопитен, липсва му и политически опит”, каза Плугчиева по повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че министър Кирил Вътев е „слаб”.

„Ако падне земеделският министър, това няма да реши проблемите. Лошо е, че падна ветото за забраната за внос на украинско зърно. Това не е първото решение на ЕК, м.г. нашият селскостопански сектор беше засегнат, компенсации бяха обещани, но така и не дойдоха. От година и половина сме в условията на война”, каза Плугчиева.

Припомняме, премиерът Николай Денков излезе със силни думи към протестиращите зърнопроизводители, казвайки, че не преговаря с терористи. Думите му дойдоха в отговор на нежеланието на зърнопроизводителите за разговор след отпадането на забраната за внос на украинско зърно. Според самите земеделци, те са имали заявление за среща с премиера и финансовия министър, но не са имали отговор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Селянката

    18 39 Отговор
    от Балчишкото и тя зяпна "компетентност".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    47 9 Отговор
    Руснаците са на прага на ХАРКОВ!
  • 5 Хохо Бохо

    19 30 Отговор
    То и произведеното в България жито е без мито.
    Но защо искат да ни го продават по-скъпо от украинското?

    Коментиран от #14, #19, #34

  • 6 9003

    44 3 Отговор
    Руската Армия превзе Купянск и Ронотино вчера.
  • 7 хмм

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да намери на кого да го продаде и може да му се размине.

    Коментиран от #13

  • 8 Наведените

    73 5 Отговор
    Наведените вече наричат и собствения си народ "терористи", иначе уж са там в парламента, за да мислят за нас. Наведените искат да ни унищожат земеделието, заради кефа на краварите. Така ни убиват и енергетиката, и всичко до което се докоснат. Много са изпълнителни ако имат заповед от Посолството. Ще минат и по нашите трупове, ако Хаитянеца заповяда
  • 9 ...

    3 63 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен-_ Язовец":

    Какво ми пука за руската армия? Русия скоро няма да я има.

    Коментиран от #24

  • 10 Някой

    66 2 Отговор
    Право дума лелката. За нас само регулации, квоти 7 данъци. За укрите - нищо. Зърното е отровно. А виждали ли сте произхода на пилешкото по някои големи вериги? Украински. Чували ли сте, че във Франция имат голям проблем с украинското пилешко? Заляло е страната, а цената му е под себестойността на френското пиле. Никой не знае какво съдържа то - с какво е хранено, какво хормони сами давали и т.н. Сходно е положението с млечните продукти.
    Та, забраната беше правилна. Нали сме в един блок с общи правила и обща политика по внос и износ? Защо само за украинските стоки се правят такива кардинални изключения? А как влияе това на производителите в ЕС?
  • 11 Бая

    5 13 Отговор
    мустак има.

    Коментиран от #17

  • 12 видя се

    6 20 Отговор
    И теб те видяхме какъв голям оклук беше ,и сега ще ръсиш умнотии !!
  • 13 и още

    13 2 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    Българите не са европейци втора ръка.
  • 14 Ама рУпай си

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Попкорн от крЪварника и й0фтино ГМО зърно
    от У КраИна, кой ти пречи ⁉️
  • 15 Учуден

    39 2 Отговор
    ЕС и нашите евроатлантици не плещиха ли цяла година, че укро зърното било за бедните държави?
    П.П. Вече май държавите от ЕС станаха по бедни от африканските, така че в този случай вярно са приказвали:)
  • 16 Анонимен

    41 4 Отговор
    В Африка дори и гладни не искат зърно от Окрайна защото става само за храна на прасетата .Колко зърно от Окрайна е стигнало миналата година до Африка и защо това зърно не става за ядене.и даже гладните там не го искат ??
  • 17 Кака Лена с мустаци натъкмена

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "Бая":

    Не мой да са мери с мене!
  • 18 Денков без топки

    36 6 Отговор
    Чух че Конго върнали 2/3 от украинското зърно защото не ставало за нищо. Дайте го насам да не стане зян.

    Коментиран от #20

  • 19 А бе

    43 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Човек.Зърното е борсова стока.Всеки ден цената е различна.Да не мислиш че от Украйна ще е по евтино!? Досега вноса не е спрял.Да не би олиото да е с по ниска цена?Гледайте реално на нещата.Някой иска да затрие родното земеделие.

    Коментиран от #35

  • 20 Аз чух ,

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "Денков без топки":

    че поръчали още ! Много доволни били и от качеството и от цената !
  • 21 Макробиолог

    30 10 Отговор
    Денков си извади за кратко главата от бу...те на посолството, каза нещо за некви терористи,но това беше грешка и то по две причини---първо ,премиера не трябва да се отвлича нито за миг от това което явно умее най добре и второ--утре може украинското производство и износ въобще да няма,сетете се защо,и ще трябва да чакаме пак на терористите да произведат.
  • 22 БАЙ КУРТИ

    34 12 Отговор
    Тези идио..ти дали ще изкарат мандата ? Това зърно не е украинското а краварско /ГМО. Щом Лайнера кацна у нас /ДЕНКОВ, КИРЧО И.... е олизоха под по.л.та . Полша, Чехия Словакия Унгария Румъния, са балъците а ний сме най хитрите. И по важно ОБАВИ НИ ЗА ТЕРОРИСТИ , че искаме да ядем БГ жито .ТЕЗИ ГОВЕДА ДАЛИ ЩЕ ИЗКАРАТ МАНДАТА ???
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 .....

    29 12 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Само в мокри те ти сънища няма да я има Русия
  • 25 123456

    18 13 Отговор
    Демокрацията при нас дойде със далавера със зърното , явно пак със зърното ще си отиде
  • 26 АЛОООО

    19 8 Отговор
    ЗЕМЯТА И ЗЪРНОТО ОТДАВНА ВЕЧЕ НЕ СА УКРАИНСКИ. ГМО +ЧЕРНОБЪЛ И ЧАО.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    16 13 Отговор
    Тъпа, малоумна и продажна комунистическа Патка !
  • 29 Забраната

    10 5 Отговор
    За зърнарите беше правилна, за преаботвателната индустрия и за хората НЕ !!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Министърке

    9 8 Отговор
    Какво го коткате този Денков, каква е тази защита на човек, който не си е на мястото? Да се маха и да идва някой нормален българин. А онази продажна помакиня, да си заминава за дома.
  • 33 Берон

    10 6 Отговор
    Нали щеше да е за гладуващите африканци ?Медиите бяха пропищяли,че там хората щели да умират от глад без украинското зърно.Оказва се,че и те не го искат и го връщат.Ние ли сме най- гладните и най- тъпите?Имаме ли още чернозем,или сме натоварили тирове с плодородната пръст и вече сме я изнесли на Запад?
  • 34 Коко

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хохо Бохо":

    Кой ти го каза това? Звездите или извънземните? Питай тия дето го мелят това зърно и произвеждат брашно.След тях попитай другите дето произвеждат хляб и хлебни изделия накрая тези които ти го продават. А,да не забравиш да питаш и за цената на тока,газа и горивата Техните цени оказват директно влияние върху крайната цена на хляба
  • 35 Да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "А бе":

    Ами ако българското земеделие произвежда зърното на по-висока цена от пазарната - да се затрива, не става за нищо !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове