Last news in Fakti

18 Септември, 2023 23:30 2 201 12

Важните новини във ФАКТИ на 18.09.2023 г.

  • бойко борисов-
  • александър томов-
  • николай свинаров-
  • тодор тагарев-
  • първо четене-
  • юлиян попов-
  • лъчезар богданов-
  • дрон-
  • селскостопански субсидии-
  • стрелба-
  • украинско зърно-
  • фермери-
  • избори-
  • механизъм за разследване на главния прокурор-
  • бсп-
  • загинала-
  • мустафа емин-
  • тошко йорданов-
  • йордан радичков-
  • земеделци-
  • простреляно момче-
  • делян пеевски

По думите му случаят малко напомня на този с кораба „Вера Су”

Важните новини във ФАКТИ на 18.09.2023 г. - 1

Борисов за дрона: Когато се изказва, Тагарев трябва да е напълно подготвен

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че случаят с дрон с боеприпас напомня на този с кораба „Вера Су”.

Битката за София: И Александър Томов влиза в борбата за кмет на града

Кандидатурата на проф. Александър Томов за кмет на София се издига от 101 интелектуалци и общественици, съобщиха от партия „Българска Социалдемокрация – Евролевица“, цитирани от БТА.

Николай Свинаров за дрона: Нещата не са чак толкова страшни, личи по начина на взривяване

Дронът най-вероятно е паднал по-навътре в морето и е доплувал до брега. По начина на взривяване си личи, че нещата не са чак толкова страшни“, каза бившият военен министър Николай Свинаров в ефира на bTV.
„Все пак всички специалисти казват, че ако подобен дрон падне на сушата ще се взриви при падането. Това е още един аргумент, че е падал във водата и е доплувал“, посочи той.

Тагарев: По снимки и остатъци ще се опитаме да анализираме произхода на дрона край Тюленово

Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и е взривил целия дрон. Не разполагаме с дрона, а със снимки и остатъци, и по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана, предават от БТА.

НС прие на първо четене: Либерализация на пазара на едро на ток от началото на 2024 г. За битовите абонати-от 2026 г.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергетиката. От опозицията гласуваха против, информират от БНР.

Eкоминистърът: Сегашното развитие на земеделието е обезлюдяващо. С добра комуникация ще преодолеем този сблъсък

Подкрепям премиера Денков и правителството за вноса от Украйна. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Лъчезар Богданов: Проблемът е в цената, не в пшеницата

Проблемът е в цената, не в пшеницата. Вероятно и тази година има рекордна реколта. Проблемът е със слънчогледа. Това каза в интервю за БНТ икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Валентин Радев: Ние сме НАТО и НАТО е готово да се справи с войната в Украйна

Това е заблуден дрон. Няма опасност. Не сме цел, отцепен е районът. Това каза експертът по взривове Валентин Радев в предаването „Лице в лице“ по bTV във връзка намерения и взривен дрон край Тюленово.

Ивайло Дичев: Николай Денков трябва да направи това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии

"Надявам се, че премиерът Николай Денков ще бъде твърд и ще извърши това, което сам заяви - предефиниране на селскостопанските субсидии. И те да отидат към средните и малките производители, към зеленчуците, към плодовете, към месото. ... Бившият премиер Бойко Борисов отстъпваше пред исканията на протестиращите и от това последва, че той дълго стоя на власт, но никакви реформи не бяха направени".

След сигнал за незаконен риболов с мрежи: Простреляха 32-годишен мъж, подал сигнала

Прокуратурата в Стара Загора ръководи разследване за стрелба срещу мъж край язовир „Розов кладенец“ в Гълъбово. Раненият е 32-годишният Станислав, а нападението било извършено на 15 септември, съобщи Нова телевизия.

Кирил Вътев: Премиерите на България и Украйна имат сериозна договорка за ограничаване на вноса

Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

Тодор Тагарев: В случая с падналия дрон армията е действала строго по предписанията

Няма никаква причина да ми искат оставката. Армията е действала, както са предписанията. Това заяви военният министър Тодор Тагарев преди изслушването му в ресорната парламентарна комисия във връзка с паднали и взривен дрон в наши води, съобщи bTV.

Икономист: Проблемът е,че фермерите ни искат да продават своята продукция на доста над пазарните нива

"Вносът от Украйна не е свързан с риск към продукцията ни. Ние сме нетен вносител и преработващата ни индустрия има полза от внасянето на слънчоглед. Големият казус не е толкова вносът, колкото това, че българските фермери настояват да продават своята продукция на доста над пазарните нива. Те имат право на това. Аргументите им са свързани с доста манипулиране на достоверната информация. Това изкривява картината".

ВМС: Мината, прикрепена към дрона, е 82-милиметров минохвъргачен осколочно-фугасен боеприпас

От Военноморските сили потвърдиха, че откритата снощи на морския бряг край Шабла мина, прикрепена към дрон, е 82-милиметров минохвъргачен осколочно-фугасен боеприпас.

България се топи според НСИ, избирателите се множат според ГРАО. Кой казва истината?

6 048 081 е общият брой на избирателите, формиран на база данните, събрани от ГРАО. А според НСИ в края на миналата година населението у нас е 6 447 710 души. Така излиза, че само около 400 хиляди души, попаднали в националното преброяване към декември 2022 г., нямат право да гласуват, защото са малолетни, под запрещение или има някаква друга спънка. Със сигурност тази бройка е нереална - само учениците у нас са 600 хил., стана ясно на 15 септември, припомня "24 часа".

На първо четене: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Без дебат и изказвания депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор. Поправките в Закона за съдебната власт предвиждат избраният ад хок прокурор да може да разследва и сигнали срещу заместниците на обвинител номер 1, съобщи Нова телевизия

"Възраждане" и БСП поискаха оставка на правителството

Фермерските протести получиха отзвук и в Народното събрание, чието извънредно заседание започна с декларации по темата. От "Възраждане" поискаха оставката на правителството. Депутатът Искра Михайлова се обърна към управляващите: "Управляват ни мошеници. Вашата наглост ескалира напрежението в държавата, нищо друго и никой друг. Нарушихте законите ни, погазихте всички морални норми, прекрачихте границата на търпимостта многократно. Време е да си ходите. Оставка!"

Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша Тодор Тагарев заради случая с дрона

Парламентарната комисия по отбрана ще изслуша в 17.30 часа министърът на отбраната Тодор Тагарев заради случая с дрона, изхвърлен на брега край Тюленово. Това съобщи депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, цитиран от Нова телевизия.

Жена загина при тежка катастрофа на пътя Мездра - Роман

Тежка катастрофа между градовете Мездра и Роман взе жертва и блокира трафика по обходно трасе, по което минават тежкотоварни камиони след затварянето на главен път Е-79 заради ремонт.

И "Да, България" наказа Мустафа Емин за случая в "Пирогов"

Националната контролна комисия на “Движение Да, България” наложи наказание “предупреждение за изключване” на Мустафа Емин за инцидента на 28 август в УМБАЛСМ “Пирогов”.

Тошко Йорданов: Който сее ветрове, ще жъне комбайни

Който сее ветрове, ще жъне комбайни. Така коментира протестите на зърнопроизводителите Тошко Йорданов в кулоарите на парламента, съобщи novini.bg.

Иво Сиромахов: За Радичков. И сълзите на мама

Майка ми, светла ѝ памет, беше възторжен читател на Йордан Радичков. Това припомня във "Фейсбук" Иво Сиромахов.

Кремена Кунева: И аз наистина се чувствам тероризирана. Прав е Денков

Прав е Денков. Аз наистина се чувствам тероризирана. Това написа в социалната мрежа Facebook народният представител Кремена Кунева в 48-ото Народно събрание, избрана от листата на “Демократична България" в 24-и МИР София във връзка с националните протести на зърнопроизводителите.

В поста си Кунева споделя, че преди година е разговаряла със земеделец по темата и той ѝ заявил, че "ако не плащаш на "който трябва" и това няма да имаш".

"За сметка на това, една шепа хора имат яхти, самолети, частни имения и острови. Някои от тях никога не са държали лопата, а под ноктите им не е кървяло от работа на полето", споделя още бившият депутат.

Ето какво гласи целият пост във Facebook на Кремена Кунева по темата със зърнопроизводителите без редакторска намеса:

"Ами прав е Денков.

Аз наистина се чувствам тероризирана.

Помня хората от моя роден край, малко градче в Южна България с прекрасна плодородна земя, как в детството ми почти нямаше семейство, което да не се изхранва със земеделие. С труда си издържаха целите си семейства, пращаха децата си да учат спокойно, живееха достойно.

После лека полека всичко приключи.

Малцина окрупниха всичко. Хората не можаха да се справят с неравенството по отношение на добива и цената. Станаха бедни, не можеха повече да пращат децата си да учат. Лека полека бедността се превърна в тежко бреме, мъка, а липсата на възможности за обучение на децата ги оставяше на произвола на социума, който деградираше с пълна сила.

От градче, в което хората трудолюбиви и дейни, живееха в мир и сравнително благоденствие, имаха своя културен и социален живот, се превърна лека полека в място, която ставаше все по изпразнено от живец. Започнаха кражби, трафиканстване поради близост с границите на Турция и Гърция, изоставяне на малки деца на баби и дядовци и заминаване на гурбет някъде, където земята е същата като тяхната, но някой друг има друга визия за нейното благо.

Останаха малцина, които до преди няколко години все още се бориха да запазят уменията и традициите в земеделието и да произвеждат. Работиха честно и много. Но в един момент и те се отказаха.

Последния човек, с който разговарях по темата преди година, да кажем среден или по-скоро малък земеделец, ми сподели, че вече едва издържа. Че ако не плащаш на "който трябва" и това няма да имаш.

В градчето ми вече отдавна няма кино, театър идва 1-2 пъти годишно, младите хора нямат място, на което да се забавляват, а началните училища все по-трудно запазват своите учители, които не могат да съберат нужния брой деца, за да формират една паралелка.

За сметка на това, една шепа хора имат яхти, самолети, частни имения и острови. Някои от тях никога не са държали лопата, а под ноктите им не е кървяло от работа на полето.

Не знам... не знам...

Пак казвам. Чувствам се тероризирана. Наистина."

Адвокат: Употребата на огнестрелно оръжие е допустима, ако здравето на полицая е застрашено

"Законът за МВР регламентира много точно правомощията, които имат полицейските органи. Употребата на огнестрелно оръжие е допустима в хипотезата и в ситуацията, в която здравето на полицейския служител или на неговите колеги е било застрашено. В такава хипотеза огнестрелно оръжие може да се използва, но в такава степен, че да не се причинят минимални увреждания на лицето, което трябва да бъде задържани и което евентуално е нападнало полицай".

Пеевски за дрона: Спешно свикване на комисията по отбрана

Спешно свикване на комисията по отбрана, коментира в Народното събрание депутатът от ДПС Делян Пеевски.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    5 1 Отговор
    ако камерата придава 5 кг, с колко камери снимат Бойко Борисов?
  • 2 Така така

    6 1 Отговор
    Намерили, коя снимка да турят хахаха, безнаказаният барбаганйос

    Коментиран от #3

  • 3 Така така

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Така така":

    Барбаган(ьо)с Взех да прихващам от евроатлантиците
  • 4 Име

    4 1 Отговор
    За радост мина и това време - пенсии - 200 лева на днешни пари и изобщо - мизерия.

    Бойко Борисов се записа като посредствен - имаше може би шанс - но той мрази всички и така.
  • 5 Бойко Борисов Премиерът в парламента: “

    1 0 Отговор
    “ Аз мога и утре да обявя кой ще е кандидатът за президент. Просто понеже ме дразните с този въпрос, казах – септември. „
  • 6 Вучич

    1 1 Отговор
    Ще дойдеш буггарска ... в Сърбия.
  • 7 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    1 1 Отговор
    Бугарине бугарине...
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор
    руснаците ви стоят в задния икономически двор на държавата от 3 месеца!вие си траете и не казвате нищо.този дрон е украински изстрелян да ви пази икономическите интереси ,бг.сами помолихте щатите да ви решат въпроса,защото вие нямате мъжество да се изправите срещу русия.Какво пелтечите на кой е ,ДРОна??
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 мечка

    1 0 Отговор
    за панаира...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол