Last news in Fakti

26 Септември, 2023 12:41 2 969 48

Зорница Русинова за еврото: Българите няма да обеднеят

  • зорница русинова-
  • евро-
  • еврозона-
  • лихви

Няма да се стигне до допълнителна инфлация

Зорница Русинова за еврото: Българите няма да обеднеят  - 1
Снимка: БГНЕС

Кабинетът "Денков-Габриел" подготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 г. Предишната официално записана такава дата беше 1 януари 2024 г., но тя вече е невъзможна, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в Еврозоната през февруари.

Експерти са категорични, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин, но съществува и аргументът за запазване на лева.

"Всяко едно отлагане на процеса носи негативи на икономиката, но от друга страна ще ни даде възможност да довършим нещата от законодателна гледна точка. Министерството на финансите предлага една вътрешна реорганизация. Важното е първо да се завърши законодателната инициатива, имаме позитивна оценка от европейските партньори. Очаква се в края на тази година да влезе в парламента. Банковият сектор е напълно готов", каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че инфлацията и повишаването на цените не се доказва в страните, които са част от Еврозоната и определи еврото като икономическа перспектива за България. Гостът обърна внимание и на важните въпроси от гражданите - за спестяванията и пенсиите. От тук нататък предстои оценката за готовността на страната, очакванията са този курс, който правителството е поело още в началото, да продължи, защото "най-сигурният начин за спазване на сроковете е един стабилен кабинет".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че отлагането на влизането в Еврозоната е свързано с по-високи лихвени проценти и с по-малко инвестиции. Русинова потвърди за този ефект.

"Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на овладяване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили инвестициите, защото се дава сигурен пазар за много сектори", коментира председателят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също прогнозира загубите на бизнеса от превалутирането - между 500 млн. и 1 млрд. лв. Зорница Русинова потвърди и този факт и поясни, че това е експертна оценка. Тя все пак увери, че те като икономически и социален съвет, продължават работата по темата и наблягат на разяснението пред хората, тъй като е важно те да бъдат информирани.

"България бързо ще премине през този процес, защото сме свикнали с еврото покрай цените на колите и недвижимите имоти. Аргументът със загубата на българската идентичност веднага може да бъде оспорен - върху монетата ще бъде сложен българския символ, който ще обикаля цяла Европа", допълни гостът.

В края на разговора тя засегна една от най-важните теми свързани с потенциалното ни преминаване в Еврозоната, а именно доходите на гражданите и как те ще се променят.

"Трябва да се каже, че доходите на хората няма да намалеят. Това всъщност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до допълнителна инфлация. Даваме възможност на фирмите в България да участват в европейския пазар", категорична е Русинова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз съм z

    60 24 Отговор
    Доста гнусни управляващи имаме .

    Коментиран от #8, #23

  • 2 Дали?

    28 17 Отговор
    Боклук си
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 20 Отговор
    Лъжи на Квадрат
  • 4 Доларите в евро

    45 18 Отговор
    След пирамидите, фалшивите частни банки на ДС, хиперинфлацията и КТБ, още едно ограбване на аборигените от страна на държавата, ще дойде в повече.
  • 5 Име

    39 18 Отговор
    На Зорница Русинова навремето приватизира " Океански риболов".
    Сега пристанището е собственост на Цветелина Бориславова.

    Коментиран от #6, #11

  • 6 Име

    9 18 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    Баща и
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хихихи..

    17 18 Отговор
    Българите обедняваме нон-стоп.Или вие ще ни доизтребите,или ние вас - трети завой няма.Питай шофьорите,Зорничке мазна,колко са завоите по света..
  • 11 комунистче

    2 17 Отговор

    До коментар #5 от "Име":

    не нейно, а на банката и, най вероятно, приватизатори, другари, приятели, банкери и стопански ръководители още от времето на социалиЗЪМа
  • 12 права е

    25 18 Отговор
    В България отдавна се ползва евро. Опитайте се да купите апартамент с лева
  • 13 Сталин

    26 19 Отговор
    Ма патко защо лъжеш ,аз бях в Германия когато еврото се прие ,и за една нощ цените скочиха с 25 % при приравняването на евро към германска марка
  • 14 мани мани

    18 16 Отговор
    2025 приемаме еврото и всички противници си остават тъй противни и започват да го дуaт, и тфа йе, ко неясно има ва мушмули
  • 15 Гост

    9 16 Отговор
    Тази експертка да не е рода на автомобилната експерта със същата фамилия?
  • 16 Ганьо

    34 17 Отговор
    Зорлем се навира между шамарите.Голям зор да влезе това евро а що не попитат Ромьнското правителство защо го отложиха за 2029г.Нали Ромьнците са по добре от нас защо не приемат те еврото преди нас.А няма да говоря за Чехи Унгарци Датчани Шведи Норвежци всички те са вьв Европейския саюз мног преди нас но не искат да приемат Еврото.Защо ли.

    Коментиран от #48

  • 17 Пуяк

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Вие какви сте та коментираш другите.Миризлива Палач това сте.
  • 18 хихи®

    7 18 Отговор
    Абе защо еврото не го запишете направо в конституцията???
  • 19 немо

    9 15 Отговор
    Въпроса не до обедняването, а до зависимостта. Номера е паричките да са цифрови, тогава да видиш такъв живот и как се рита срещу ръжен
  • 20 Банана Джо

    3 16 Отговор
    Чехите с по високо БВП от гърците , дрън дрън та пляс....
  • 21 няма друга държава от ес

    8 18 Отговор
    от валутен борд да приеме евро
  • 22 провинциалист

    15 16 Отговор
    Не, няма да обеднеят, ще се разорят.
  • 23 Христо

    17 17 Отговор

    До коментар #1 от "Аз съм z":

    Ти може да си ползваш рублите,никой не ти забранява

    Коментиран от #29

  • 24 хихи®

    3 16 Отговор
    и сега по черноморието не остана нищо небетонирано, по планината също,
    интересно какво ще бетонират с евтините заеми, които ще се отпускат с парите от валутния резерв?
    Сигурно реките?
  • 25 Верно ли

    15 16 Отговор
    Що тогава в Хърватия обедняват и се наложи да слагат таван н цените ?
  • 26 пфууууу гнуесна лъжкиня

    12 16 Отговор
    Тя поясни, че инфлацията и повишаването на цените не се доказва в страните, които са част от Еврозоната - ТОЧНО ОБРАТНОТО, ДОКАЗА СЕ И ОЩЕ КАК! Пресен пример - Хърватия. Въвеждат още и нови мерки за защита на високите цени. Защото са непосилни за голяма част от хората...па тия Зорнице, пей си сосорската песен. Нема да е задълго.
  • 27 Мнение

    8 16 Отговор
    Ако обаче се окаже обратното на твърдението на платените, да се приеме закон за затвор на публичните лъжци!!!
    Всички които ни убеждават 24/7 за ползите на еврото да са готови да поемат наказателна отговорност, ако се окаже, че грешат с публичните си изказвания!!!
  • 28 бай Иван

    3 16 Отговор
    "Зорница Русинова за еврото: Българите няма да обеднеят"- това ми го каза един от Хърватска девет месеца след като приеха еврото.
  • 29 Мнение

    6 16 Отговор

    До коментар #23 от "Христо":

    А такива като теб ще си изплащате центовете за драсканиците с лихвите, когато пробългарско правителство се възкачи на управлението на страната!!!

    Време е за справедливост и в нашата страна!!!
    Отдавна е очеизвадно, че "царят е гол" (управляващите са абсолютни престъпници и национални предатели с публични доказателства за това), време е виновните да лежат по затворите!
    И не е въпрос, дали а кога!!!

    Коментиран от #41

  • 30 Мнение

    21 7 Отговор
    Кадърните и работливите винаги ще имат пари. Некадърниците и мързелите винаги ще се оплакват и ще са бедни. Въпросът е кои колко процента са. Умните и работливи българи заминаха в чужбина, а трябваше да изгоним комунистите и некадърниците и да реформираме държавата. Вместо това оставихме комунистите и ДС да ни направят демокрацията и резултата го виждаме всички.
  • 31 че то има ли накъде повече?

    4 15 Отговор
    От къде взима заплата тази дама?
  • 32 089954

    7 7 Отговор
    Ей сега тази дама , да се задължи да покрие разликата в цените на всеки от нас , ако скочат след приемането .
  • 33 измамници

    12 7 Отговор
    Министър Василев, къде са обещаните от септември безплатни и без такси за теглене БАНКОВИ СМЕТКИ? До кога ще ни лъжете, а банките ще ни съдират кожите? Защо не се съобразявате с искането на 600хил. българи за РЕФЕРЕНДУМ за въвеждане на Еврото?
  • 34 Тома

    11 4 Отговор
    Много интересно се получава.Народа не ще еврото а продажниците на власт неистово го искат понеже са им обещали един як процент от нашите пари които ще отидат в ецб
  • 35 Редник

    9 0 Отговор
    Не спряха да лъжат и крадат. Аман от продажни пудели и пинчери.
  • 36 пфууууу-заплюйте я с храчки

    8 0 Отговор
    Поредната лъжкиня. Но нали знаете, ЕС отпусна пари за кампания за еврото. Те просто си взимат парите и дрънкат врели-некипели, кой се фане. Разбира се, че ще обеднеем, въпросът е само един - НАКЪДЕ ПОВЕЧЕ?! Вчера в Била едно кремче на прах, едно прясно мляко от сухо отровно украинско /3,40 на промоция!!!/, една нарязана луканка и още нещо дребно - бам 16 лева.
  • 37 Соломон

    10 0 Отговор
    ПРЕДАТЕЛИ и ПРЕСТЪПНИЦИ, могат да "искат" приемането на еврото, което всъщност е ОТКАЗВАНЕ от БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА !

    Особенно на фона на БЕЗОБРАЗНОТО ОТПУСКАНЕ на финансови "помощи" за Украйна от страна на ЕС !

    С ОТКАЗВАНЕТО от БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, ще УЧАСТВУВАМЕ в ПЕЧАТАНЕТО на ЕВРА за Украйна !

    НЕ на ЕС !

    Това НЕ Е СЪЮЗ, а ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, целяща УНИЩОЖАВАНЕТО на СУВЕРЕНИТЕТА на европейските ДЪРЖАВИ и превръщането на ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ в ПОТИСНАТА ГОЙСКА МАСА !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 и ние имаме нет

    5 0 Отговор
    От днес в Хърватия влязоха в сила правителствени мерки за ограничаване на цените на 30 продукта, които правителството представи миналата седмица с цел борба с инфлацията, съобщава информационният сайт Индекс, цитиран от БТА. Всички продукти имат специален етикет, така че се разпознават по-лесно. За слънчогледовото олио, млякото, брашното, захарта, цялото пиле и свинската кайма остават ограниченията от предишния пакет. Сред новите продукти с ограничени цени са кисело мляко в чаша и бутилка - 40 цента, опаковка сирене гауда – 6,49 евро, ориз – 2,29 евро за килограм, половин килограм спагети – 1,09 евро, пресни яйца клас М – 2,45 евро, свински врат без кост – 5,49 евро, телешки врат с кост – 6,99 евро, пилешки или пуешки кренвирши – 2,69 евро, пет килограма картофи – 3,99 евро, моркови на едро – 0,89 евро и други.
  • 40 Даа

    6 0 Отговор
    Еврото ще ни помогне, като в Хърватия ли? И занакъде повече да обедняваме.
  • 41 Христо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Мнение":

    За теб пробългарско правителство, значи проруско....Дай Боже да има пробългарско правителство,ще отида и аз да гласувам,но за жалост светлина в тунела не се вижда
  • 42 В тези коментари личи

    0 0 Отговор
    как е нацъкан вота. Някой има или 15 ай пита или по друг начин е поръчал да се манипулира.
  • 43 бай Иван

    0 0 Отговор
    Тези с минусите дето сте дали опровейргайте първо статиите които излязоха за инфлацията в Хърватска след приемане на еврото.Че там е установена втората най-висока инфлация в ЕС и тя става такава след приема на еврото. Не мен, статиите опровергайте, ако можете.
  • 44 Николай Стоименов

    0 0 Отговор
    Така казваха и за Гърция, скоро и за Хърватия е не познаха
  • 45 дядо поп

    2 0 Отговор
    Права си , че няма да обеднеят , не можеш да вземеш на босия цървулите!
  • 46 Мечката

    1 0 Отговор
    България нямала да обеднеее...... Буахахаха
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ СГРОМОЛЯСА, СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО.
    ВСИЧКО СТАВА ОТ 100 лв. НА 100 евро, А ВАШАТА ЖАЛКА ЗАПЛАТКА СТАВА ОТ 1000 лв. НА 500 евро........ И ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО.
    НЕ ТРЯБВА ТОВА ДА СЕ СЛУЧВА, ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕМ ПОРОБЕНИ ТОТАЛНО ЗА ВЕКОВЕ.
    Един съвет от мен : ПРИЕМЕМ ЛИ ЕВРОТО, ДРЪЖТЕ ВСИЧКО ЦЕННО В СТОКА......... И НАМЕРЕТЕ НАЧИН ДА ИЗБЯГАТЕ КЪМ СТРАНА НЕПОДВЛАСТНА НА АМЕРИКА И ЕВРЕИТЕ.
  • 47 Гостът

    1 0 Отговор
    На тая кака мога да и кажа,че примера доказва друго.Обедняеане на населението и покачване на инфлацията.Тея нехранимайковци от къде черпят информация не знам.
  • 48 Що не питаш

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ганьо":

    Черна гора,която е приела еврото без да е член на Евросъюза и не мисли да се отказва от него?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове