Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 11:42 1 544 12

Искрен Иванов: Русия, Китай и САЩ си поделят Близкия изток

  • искрен иванов-
  • близък изток-
  • русия-
  • китай-
  • сащ

Египет има много специфични отношения с Израел и няма да предприеме активни действия, ще иска да си запази балансираните отношения. Ключови ще бъдат действията на две държави – Иран, който в момента играе в руския отбор, и Саудитска Арабия

Искрен Иванов: Русия, Китай и САЩ си поделят Близкия изток - 1

Случващото се в Близкия изток е част от по-голяма геополитическа игра за баланс на силите.

Това мнение изрази пред БНР Искрен Иванов, преподавател в Софийския университет, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"В Близкия изток в момента се пресичат не просто интересите на Израел и "Хамас". В Близкия изток в момента тече спор за подялба на територии. Светът вече се поделя на две. И Русия, и Китай, и САЩ имат интерес да си поделят региона. И трите държави имат интерес Израел да попадне в техния лагер. Израел на този етап се позиционира в американския лагер."

Египет има много специфични отношения с Израел и няма да предприеме активни действия, ще иска да си запази балансираните отношения. Ключови ще бъдат действията на две държави – Иран, който в момента играе в руския отбор, и Саудитска Арабия, която затопли отношенията си с Израел, поясни анализаторът.

Ако се отвори още една криза, още един фронт, Русия ще трябва да направи компромис да подкрепи или не твърдо Израел, а САЩ – да воюва на два фронта и да изпраща оръжия едновременно на Украйна и на Израел, докато американският Конгрес става все по-доминиран от републиканците, изтъкна още той в предаването "Преди всички".

Геополитическата конфигурация в региона на този етап не позволява създаването на независима палестинска държава, смята Искрен Иванов. По думите му, Русия и Китай настояват за независима палестинска държава и ситуацията е деликатна.

"Израел трябва да бъде много внимателен в своите решения, за да не повтори грешките на Америка, която влезе в Ирак и Афганистан и си постави за цел да унищожи терористичните мрежи в страната. Дори да бъдат унищожени "Хамас" и "Хизбула", което е много амбициозна задача дори за Израел, на тяхно място ще дойдат други групировки, за които не знаем дали няма да са още по-жестоки и последователни в действията си и това да вкара Израел във военен конфликт, който е безкраен."

"Ако Газа стане регион на активни бойни действия, то ще се окаже, че цивилните жертви ще бъдат много. Ще доведе до една от най-големите хуманитарни катастрофи в историята на международните отношения", коментира Искрен Иванов. Ако има интервенция в Газа, 100% местното население ще бъде заставено или да съдейства на "Хамас" и "Хизбула", или да умре, допълни преподавателят.

Според него САЩ се опитват да кажат на Израел, че ако влязат в Ивицата Газа и това доведе до много цивилни жертви, няма да могат да ги подкрепят, освен ако Иран или друг държавен актьор ги нападне. Ако цивилните бъдат засегнати, Западът ще продължи да бъде по-уклончив в подкрепата си за Израел, прогнозира Искрен Иванов.

"В една такава война Западът ще бъде много колеблив кого подкрепя."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 4 Отговор
    Всичко е Руский Мир. САЩ си поделят гробищата със Западна Европа.

    Коментиран от #11

  • 2 ха ха

    2 7 Отговор
    Просия си поделяла. Кой ги бръсне за злива тях. Иран и Саудитска арабия се гъделичкат там. Русите нямат икономика колкото двете.
  • 3 едоклин

    8 0 Отговор
    Нова лъжлива жрица са си обучили краварите. Подменят старите лъжци с нови. Явно че е започнала подмяна на старите мажоретки с нови, но както винаги са си избрали гнусни и отвратителни муцуни. Тоя е начетен но много гнусен лъжец. Явно е че е обучаван да лъже зад Океана. Пускат новите шпиони на цирей ю за да лъжат по успешно простите българи.
  • 4 Тръмпакис

    7 0 Отговор
    Те си поделиха Африка на 3 сега е време за близкия изток, след това на европа и готово.
  • 5 За размисъл

    6 0 Отговор
    Никой ли не се замисля, че в този регион всички са били семити, следователно сега уж наследниците защитават подобни идеи. Едните казват Израел е от Ефрат до Нил, а другите всичко това е Фалестин.
    Никой ли не се замисля, че на всеки 5 години се създава по един Франкенщайн, който се обръща срещу създателите си.
    Никой ли не се замисля, че де факто библейски евреи ( юдеи) и библейски филистимци са абсолютно различни от съвременните евреи и палестинци.
    Никой ли не се замисля, че в света винаги и а баланс. Създаден Израел разпространи палестинците по целия свят и последиците са видни - едни уж семити са срещу други уж семити.
    А в Тората пише -ти (Израел) ще му мачкаш главата, а той ( филистимите) ще те хапят по петата.
  • 6 в една

    6 0 Отговор
    война, съпроводена с много цивилни жертви, Израел ще загуби не само морално, но ще трябва да воюва с арабския свят. Големите (Русия, Китай и САЩ) няма как да защитят, проявяващия геноцид дори да искат (защото това би била обективната оценка на действията на Израел).
    Следователно, ако не искат разпалването на конфликт с много по-голям потенциал да се превърне в ТСВ, то американците следва да посъветват Израел да влезе, да направи някакви безсмислени действия в малък район на Газа, да излезе и да обяви, че вождовете на Хамас са ликвидирани (горе-долу, както САЩ затвориха въпроса с Ислямска държава).
    Ясно е, че няма как да ликвидират Хамас - удовлетворяването на тази цел изисква да затрият всичките 2 милиона палестинци в Газа. Но да направят някакъв нелеп пиар, биха могли.
    Така, нещата няма да се решат, но ще се успокоят до следващия път
  • 7 оня с коня

    5 0 Отговор
    иванов,промиваш мозъци в СУ!!! израел са окупатори на палестинските земи!! израел е изкуствено създадена държава от сащ за да имат влияние в близкия изток!!!!не оправдавам войната,но всеки окупатор не е добре дошъл!!!
  • 8 В.В.П.

    5 0 Отговор
    Никой не вярва на сащ и подлоги ..Само Кирил и Денко пееразите ..Щото са нещастни хора.с проблеми..
  • 9 В.В.П.

    4 0 Отговор
    Така или иначе побеждава армията с много оръжие ..Ще се налива много оръжие в Сирия ,Ливан ,Палестина ,Египет Мали,Судан ,Нигер ,Иран .Афганистан ..Израил ще загуби .както винаги .
  • 10 Стоенчо

    3 0 Отговор
    Искрен Иванов: Русия, Китай и САЩ си поделят Близкия изток. Мммм да, така е. Въпреки всичко и за нас има нещичко-бежанците.
  • 11 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ма естествено и света ще стане един голям СССР , нали ? Хахахаххахахаах !!
  • 12 Ким Чен Ун

    3 0 Отговор
    Не забравяйте батко Си...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове