Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:46 1 071 12

Николай Радулов: Ситуация на готовност и заплаха може да се превърне в ситуация на реална опасност срещу България

  • мигранти-
  • конфликт в близкия изток

Само това, че ние не сме желана дестинация за мигрантските потоци, пречи да бъдем заляти от мигранти, коментира експертът по национална сигурност

Николай Радулов: Ситуация на готовност и заплаха може да се превърне в ситуация на реална опасност срещу България - 1

Ако трябва да бъдат да бъдем точни, заключението на Съвета по Национална сигурност към Министерския съвет беше, че няма преки заплахи за страната ни. Това каза пред Агенция "Фокус" проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, бивш секретар на МВР и бивш председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Аз съм съгласен, че едва ли можем да очакваме в близките дни терористичен акт, подобен на тези, които се случиха вече, но това не изключва най-различни други събития, като тормоз на хора от мюсюлманските общности в страната, едновременно с това опити за демонстрации също от такива хора от арабско потекло в страната, която създава при всички положения сериозни вътрешни заплахи. Т.е. вътрешната сигурност лесно може да премине от състояние на непряка зависимост от събитията към съвсем пряка. А вие знаете, че тука съвсем наскоро беше застрелян арабски гражданин може би от банди, от негови сънародници. Това е факт", добави Радулов.

Според него, непряката заплаха е свързана както с информационното среда, в която сме потопени, така и от редица други предизвикателства, които стоят пред страната, и едно от които е очевидно неспособността на "Гранична полиция“ сега до осъществи една херметичност на границата. Ние виждаме много сериозно увеличение на мигрантския поток.

"Лично аз очаквам след новите сътресения в Близкия изток, развитието на различните типове въоръжени кампании да увеличи този поток многократно. Може би дори можем да говорим за това, че ще се достигне нивото на мигрантския поток от 2014 година, и може би дори да се надхвърли. Така че има непреки опасности, но с огромна леснота може да бъде нарушен балансът и те да се превърнат в преки. Специалните служби и службите за обществен ред и сигурност трябва да имат предвид огромната динамика на развитие както на този конфликт, така и на другите конфликти в Близкия изток, които пък ще се отразят по един особен начин чрез мигрантската вълна и на България", каза още проф. Николай Радулов.

По думите му, само това, че ние не сме желана дестинация за мигрантските потоци, пречи за това България да бъде залята от мигранти. Но се вижда, че те намират своя път, не само през българо-турската граница, а и по вода, и по други маршрути, към Западна Европа. Само това, че не сме особено желана дестинация, прави вероятните последици от всичко, което се случва в Близкия изток по-леки за страната ни, но това не значи че няма опасности.

"Самият факт, че минават големи групи, някои от които биват залавяни в центъра на страната, и то не поради някаква особено качествена дейност на специалните служби или службите за охрана и обществени ред, а поради това, че или се изоставени от тези, които ги транспортират, или са участвали в пътнотранспортно произшествие, при което няма как полицията да не откликне, говори за това, че освен тези видими потоци, има и други невидими, вероятно няколкократно по-големи. Сред тези потоци ние не знаем всъщност какви хора има. Много е възможно да има криминални престъпници, много е възможно да има внедрили се служители на чужди специални служби, като пакистанска, иранска, иракска и т.н. Много е възможно в потока, тъй като идва от Турция, да се използват турските специални служби – нещо, за което многократно говори ръководителят на немското разузнаване, че е факт наличието на такива инфилтрирани служители или агенти на турските специални служби, които вече се намират в Западна Европа, и особено в Германия. Така че ситуацията е такава, че всеки момент от ситуация на готовност и заплаха може да се превърне в ситуация на реално извършващи се действие срещу сигурността на българските граждани", добави проф. Радулов.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1944

    4 8 Отговор
    тоя пак е бил на инструктаж при мутрофановна с гумен крадев.
  • 2 Дали ? .....

    0 1 Отговор
    """""Аз съм съгласен, че едва ли можем да очакваме в близките дни терористичен акт, подобен на тези, които се случиха вече, ...."""""" не съм въобще сигурен в това.

    Коментиран от #6

  • 3 Вярно е категорично

    6 0 Отговор
    че ние не сме желана дестинация за мигрантските потоци, и само това пречи България да бъде залята от мигранти. ...... Никой не иска в България да остане. България е коптор и дори "мигрантските потоци" избягват държавата ни....
  • 4 Пенсионер 200+50 изборни

    3 0 Отговор
    Професоре, няма да се страхуваш! Скоро идват кукерските празници и ще правим шествия на полосата и по магистралите. А дотогава ще командироваме Тагарев, Борисов Петков, Иванов...., а бе целия парламент барабар с правителството на гранични обходи. За да е честно нека бъде на ротационен принцип, защото както са лоясали , има опасност да ги загубим.
  • 5 когато го предупредиха

    1 0 Отговор
    пумака , за заплаха след 3-6 месеца , той видимо пощръкле . първите 3 месеца намали охраната, залежа се , натисна определени групи поръчкови професионални убиици . Затова като го опушкаха след 1 , а не 3-6 се е видяло реалното положение на инфото . дезинформираност , страх, подслушване . явно е попритиснал лице което е действало в схемата на Къро . посредник или дори платец . в мосад играят така . затова са се забатачили с дезинформации .
  • 6 Ще врътнем още нещо...

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дали ? .....":

    Тагарев, това ти ли си?
  • 7 Гуня

    0 1 Отговор
    Днес до сега Бойко Борисовго го нема в нито една страница в сайта."Липсва" ми.
  • 8 Анджо

    2 2 Отговор
    Нали радев командва две години и ни докара до нова дереже. Абе хора може ли да гласувате за такива , още началото като го видях и разбрах ,че тоя нищо не става.
    Разберете не се ли отървем от това бсп няма да има оправия.
    Още всичко е ДС. Те манипулират всичко .

    Коментиран от #9

  • 9 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анджо":

    абе ЦЪРВУЛ СМ0ТАН ТО ОТ МУТРОКОМУНИСТА БОРИСОВ ЧЛЕН ВСЕ ОЩЕ НА БКП И КИРО ПРЕДАТЕЛЯ СТАВА НЕЩО ...ПОГЛЕДНИ ЦЕНИТЕ И ЩЕ ВИДИШ КОЛКО СТАВА . БЕНЗИН В РУСИЯ 1.20 ЛЕВА ТОК 6 СТОТИНКИ ...СМОТЛ КОГА ЩЕ СТИГНЕШ РУСИЯ ...ЗА ТОВА Е ЗАПЛАХА ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА ТЕ ДЕРАТ КОЖИТЕ ОТ ЕС ...ЗА ДА КРАДАТ ПАРИТЕ ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цЖцд

    1 0 Отговор
    Тоя от много опасност и заплаха върна... кварталните милиционери да гонят квартални кокошкари за 5-10 лв.
    Защо давате гласност на стари милиционери и разни сътрудници на ДС, болни от комунистически предразсъдъци? Врагът отвън, врагът отвътре и пр.
  • 12 Пет ър

    0 0 Отговор
    Терористичен акт може да се очаква всеки божи ден позицията на нашите политици който не си мерят приказките прави обстановката взривоопасна а техническо оборудване и химикали по магазините не липсва както и контингент който да изпълни определена поръчка не бива да се отпускаме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове