Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 12:32 1 678 24

Одитор: Говорим, че има много корупция, че е народопсихология, че е от турско робство, това са абсолютни лъжи

  • корупция-
  • завладяна държава

 Тук има много огромен страх, който е абсолютно реален. Срещу хората, които подават сигнали, има абсолютно реални, жестоки репресии, казва основателят на Антикорупционния фонд

"Ние сме завладяна държава, тъжна история. Ние сме много корумпирана държава, корупцията е нагла и агресивна, тя седи на първия чин в Народното събрание". Това е мнението на Йордан Карабинов – сертифициран вътрешен одитор и един от основателите на антикорупционния фонд, изразено пред БНР. Той е автор на новата книга "Система за превенция на корупция и измами".

"В България всички говорим, че има много корупция, че това е невъзможно, че е народопсихология, че е от турско робство, че винаги ще е така – абсолютно не е така, това са абсолютни лъжи. По света съществуват системи за превенция на корупция и измами – било в държавни институции, било в частни организации, и основният и най-важен принцип е, което може да стане и според мен е супер елементарно, е ръководството – то да не е корумпирано и да не иска да краде. Ръководството – изпълнителен директор, министър, кмет - той не трябва да иска да краде, той да не е крадец. Тъжното е, че за много министри, кметове, министър-председатели има съмнения, че са абсолютни крадци. Обвиненията, които се отправят към министри и към министър-председатели за рекет в шокиращи размери, това е абсолютен индикатор", коментира той.

По думите му корупцията се движи от двете страни – и от който иска, и от който дава. Златните стандарти са, че най-виновен е този, който взима парите, добави той.

Подкуп се взимат от хората, защото могат и защото, ако ги хванат, цената на корупцията, която плащат, е нищожна, подчерта Йордан Карабинов. Според него цената на корупцията трябва да бъде забранително скъпа, т.е. тя да е толкова жестока, че ако вземеш пари, да ти наложат такава санкция, че да не искаш да го правиш повече.

Доносът е един от инструментите, с който корумпираните и крадливите искат да дискредитират подателите на сигнали, подчерта още одиторът. И добави:

"Ние сме завладяна държава. Тук има много огромен страх, който е абсолютно реален. Срещу хората, които подават сигнали, има абсолютно реални, жестоки репресии – те им разбиват живота, разбиват ги социално, икономически и емоционално. Те се страхуват от реалните репресии".

По думите му 3 неща въздействат на психиката на крадците и измамниците – страх от разкриване, санкции и социално порицание. Според него в България няма нито едно от трите неща.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНА Е

    24 4 Отговор
    80% от депутатите са за затвора поне за по 10 год, а има двама които са за сто.
  • 2 Смех в блатото

    15 4 Отговор
    Интересно как ще се приеме този човек в страната на крадците :)
  • 3 Препоръчвам

    1 6 Отговор
    2 книги на проф. Катасонов, бил е съветник към ООН. Едната е "Капитализъм" за владеещите руски, не е преведена на английски. За владеещите английски ". "За процента. "С" съдно, подсъдно, безрасъдно". Та там от древността до наши дни Шваб се обясняват, простичко и ясно финансовите процеси.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Корумпирани сме

    20 3 Отговор
    Защото на новите ни господари от Запад им трябва корумпиран анти- елит който да прокарва решения в техен, а не в наш интерес. Иначе никога нямаше да затваряне атомни реактори, да плащаме самолети на хартия, да се отказвам от енергийни проекти и още много такива. Но за да става така, нашият " елит" трябва да се държи на каишка с компрометира. Ако е честен- не става. Затова на всички избори купените медии ни пробутват корумпирани типове, а който е честен просто го игнорират, осмива, или пускат долни слухове за него. Това е положението.
  • 6 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Препоръчвам":

    АЛОО КАКВИ КНИГИ ...ЩОМ ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЛИЧА НА ЗАПАДНА ..БЪЛГАРИЯ ЩЯЛА ДА СТАНЕ КАТО ГЕРМАНИЯ ...ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ..БЪЛГАРИЯ Е САМО ЕДИН ДОНОР НА ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ НА ЕС И ПЛАСИРАНЕ НА БОКЛУЦИТЕ ОТ ЕС

    Коментиран от #11

  • 7 Трандафор

    13 1 Отговор
    Господин Карабинов /Калашников?/, в България корупцията, поне в 90% от случаите, е законна! Такава е системата, схемата, далаверата, която беше изкована, внедрена и циментирана в 20-те години между 1989 и 2009 г. Впрочем има прелюбопитен възглед, споделен в едно височайшо интервю от 1998 г.! Та, корупция е когато един лекар или митничар, или полицай вземе 100, 200, 20 марки /тогава нямаше още евро/ и такъв трябва да бъде строго наказан! Виж, когато става дума за милиони, а напоследък и за милиарди, това не е кражба, не е и корупция, това е "отклоняване на финансови средства" или "сложни придобивания", за които съдебната ни система няма познания, потенциал и практика! Знаете ли чии са тези "мъдри напътствия"? Годината е 1998!
  • 8 ГОРСКИ

    13 1 Отговор
    Най голямата корупция е сред политиците и във съдебната система и във медицината !!!!!!!!
  • 9 морски

    12 0 Отговор
    Като констатирате всичко това , някакви действия има ли ?
  • 10 К Петков!! Гласувахме два пъти за ПП

    9 1 Отговор
    За да не пипа повече Власт Борисов и ГЕРБ, но ни излъгахте, на тея Избори, тея, които са гласували за вас и ДБ са разочаровани и ще бъдете Наказани! Каквито и далавери да правите с машини и бюлетини, резултатите ще ви бъдат Трагични!!

    Коментиран от #13

  • 11 МаДа

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Причината е в продължаващото руско влияние в бившият соц. лагер, а не в беритбата на овошките.
  • 12 така е

    10 0 Отговор
    След като България плати милиони на швейцарци за да кажат къде отидоха парите на КТБ, никой от управляващите нема топки да обяви резултата от разследването.

    Коментиран от #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ръката на Кремъл

    1 1 Отговор
    Няма капитализъм без корупция. Колкото е по-едър капиталът, толкова е по-мощна корупцията. Със закони и прилагането им може да се ограничи корупцията на ниските нива, но не и при едрия капитал. Единствените страни почти никаква корупция бяха социалистическите. Особено при истинския сталински социализъм.

    Коментиран от #21

  • 19 00001

    1 0 Отговор
    Относно Турско робство- то никога не е наричано така нито по Османско,нито по Римско управление в Българските земи.Роби са само тези отвлечении и продадени като такива хора при първоначалното нападение и завладяване на страната. Точната позвана дума е вкарахме този народ в общия ярем.Османската история започва да бъде писана с невярно съдържание. До 17 век империята следва установените закони и обичаи на местното население от преди завладяването на всяка земя,гарнирани с порцията Шериат за тези които са обърнали вярата си.След 17 век започва корупцията,раздиване на държавноста за лични интереси,несправедловоста, неравнопоставеноста, плащането на подкупи за титли, власт и събиране или не на данаци. От тогава започва изчезването на тази империя. По същия начин изчезват и по ранните държави на Българите,Империята на Хуните,Аварския Каганат и Велика България
  • 20 00001

    4 0 Отговор
    В България корупцита е идеалното състояние за процъфтяване и просперитет на хората избрани в НС, и техните протежета в Министерствата и управлението на страната.Корупцията е измислена и заложена от политиците през 1990 в Конституцията и законите на страната.Тези хора нямат личен интерес България да е правова с върховенство на закона страна, а те управляват и ограбват държавата.След като едната страна е лъжвлива и крадлива, и няма цедка за какви хора влизат в управлението на държавата.А от друга страна има контролни органи и съдебни органи които са също корумпирани и заели постове по същата корупционна схема не можеш да очакваш друго освен кражби,измами, високи цени и разруха.Та каквото искат избраните управляващи това и получавате, това си идва от Българите и мнозинството от некачественния човешки материл останал в страната, не от чужбина,
  • 21 00001

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ръката на Кремъл":

    При социализма/комунизма няма корупция поради тоталната цензура наложена на медиите да пишат за престъпноста на власта, кражбите и измамите са всекидневно явление и тогава.Тогава има състоянието; всички са равни но има и по-равни и това са комунистите. Но мнозинството от хората са еднакво бедни по това време, и всички крдът кой каквото може от работа или от където могат. Тези които дадът подкуп съответно получават по висока длъжност, или правото да закупят веднага или по-бързо от другите, дефицитни дрехи, храниили други стоки като цветен телевизор ,пералня, кола,апартамент по бързо от тези който не са платили подкуп.

    Коментиран от #24

  • 22 ЗЛЕ

    2 0 Отговор
    корупцията, навеждането на главата, нихилизмът е наследството което ни завеща некадърното руско чиновничество
  • 23 зле еееееееееее

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "така е":

    как къде бри боко а от него има да плаща данък спокойствие към на североизток
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове