Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 09:47 2 447 21

Николай Вълканов: Ако се приемат промените в данъчните закони, може да има ново поскъпване на цените в магазините

  • николай вълканов-
  • промени-
  • данъци-
  • цени-
  • магазини

Имаме притеснения в няколко момента, които на практика противоречат на обявените намерения да се овладява инфлацията и да се подобрява бизнес средата. Напротив, виждаме много рязко влошаване на средата в сектора на търговията и ритейла като цяло

Николай Вълканов: Ако се приемат промените в данъчните закони, може да има ново поскъпване на цените в магазините - 1

"Имаме притеснения в няколко момента, които на практика противоречат на обявените намерения да се овладява инфлацията и да се подобрява бизнес средата. Напротив, виждаме много рязко влошаване на средата в сектора на търговията и ритейла като цяло. Първата причина за това е планираното въвеждане на минимален корпоративен данък, глобален. Това е планирано по начин, по който България да не се възползва от предвидените данъчни възможности за облекчения по отношение на инвестиции и работна ръка.”

Това заяви в предаването „Здравей, България” Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Именно от това сдружение предупредиха, че ако бъдат приети промените в данъчните закони, може да се стигне до ново поскъпване на цените в магазините. По думите на Вълканов измененията ще засегнат шест от търговците на храни на дребно на обща стойност 13 милиона лева за данъци, които ще трябва да бъдат платени догодина.

„Допълнителни 24 милиона по транзакионни разходи очакваме да бъдат платени след приемането на електронния ваучер”, добави още Вълканов. По думите му, при промяната по това перо печалбите ще бъдат „изядени” от разходите. Той посочи, че се очаква финансовите възможности на компаниите сериозно да намалеят. Както и че може да се наблюдава увеличение на цените и заради влошената според него бизнес среда.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Парите отидоха за Украйна и сега се чудят как да запълнят дупката в бюджета с нови данъци.
  • 2 Може

    4 0 Отговор
    да има , може да няма....
  • 3 Някой

    10 9 Отговор
    Пак рев голям.Не може да правиш милиард и половина оборот на година и едва 10% корпоративен данък.И да ревете,все тази.Приема се за всички в ЕС.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Оборотът няма нищо общо с печалбата.

    Коментиран от #15

  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    9 0 Отговор
    ВСЕ ПО-ВЕЧЕ ОТКРИВАТЕЛИ НА АМЕРИКА СЕ ПОЯВЯВАТ НА СЦЕНАТА
  • 6 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Щавията в Геноцида си бичи и тва е!
  • 7 Виктория

    9 0 Отговор
    Максим Каракаш върти любов в офисите на фирмите си с млади момичета, бинес асистентки. А жена му по цял ден прави кариера на държавната софра. Някои в тази държава замислял ли се е колко момичета се продават на бизнесмени и други подобни от немотия.
  • 8 Пелян Деевски

    9 1 Отговор
    Ще ви върнем в 90-те.
  • 9 Киро Шприца

    12 0 Отговор
    Въпроси към шефа Пеевски. Ние с Коки сме замалко - краднеме едни пари и бегаме.
  • 10 Чекмедже бабаит

    11 0 Отговор
    Всяко ваше действие обезценява труда на българските граждани.
  • 11 Я у лево всички!

    2 2 Отговор
    Не става батка, да сте равни всички.Нали затова се борихте- да няма уравниловка.Как ти се вижда,тази сметка; Онзи с хиляда лева брутен доход,да плаща еднакъв данък с такива,от твоята порода- с оборот ( равносилно на брутен доход) от стотици хиляди месечно.И защо се срамиш от българското Азбуки,бе модерния? Видиш ли,били ритейл- по така звучи,чуждоземско- вместо точното старо..Търговец/ търговия на дребно.Ще плащате пич.Галенето( разбирай безконтролно лапане) приключи.Ще ви вкарат в пътя.Не нашите,а онези ,от ЕС.Повярвахте си,и го правехте десетилетия,че купил за лев- продал за три е идеална формула.Двата директно в джоба.Свърши лапането,не разбрахте ли?

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Марче, ало обясниш какво ритейл( търговия на дребно) , статията щеше да има смисъл
  • 14 ооо, няма страшно

    6 0 Отговор
    След идеята "достъпно за вас", цените са супер. Магазините си почистват боклуците, защитени от табелата "достъпно", а клетият човек, който си брои стотинките, стои в шок и се чуди защо му се предлагат изгнили плодове и зеленчуци, застояли храни и т.н. Такова унижение е чудовищно. Стана така, че вместо да изхвърлят някои продукти, търговците законно ще ги предлагат на по-бедните хора. Премахнете това разделение на клиентите.
  • 15 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Не ми се прави на икономист,приятел.Като нямаш печалба , затваряш и отиваш да копаеш на нивата. Тия фокуси с. ,,оборот- печалба" отдавна умряха.Искаш да ми кажеш че при милиард и половина оборот/ реализирани продажби/ и след 15% ,данък плюс другите разходи като заплати( плюс осигуровките естествено),комунални и пр. разходи и ще останеш едва ли не на минус? Затваряй и на полето.
  • 16 Това е голата истина

    4 0 Отговор
    Спекулантите пак започнаха да повдигат цените!

    "Бойкот и купуване само на това, което е жизненонеобходимо, а всичко друго да чака по-добри времена! Или както е казал Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте!"
    Не трябва да се забравя, че НИЕ потребителите сме изключително мощно оръжие в нормализирането на пазара.Не бива да се купува на всяка цена, защото така се мотивират лошите търговски практики,които спекулантите използват срещу НАС.
    Пълен БОЙКОТ срещу спекулативните цени!
    Да купуваме само необходимото на най-ниските цени след добре проучване на пазара!
  • 17 за да е полезна

    4 0 Отговор
    Системата BG-ALERT да пищи за новите цени ( сега само плаши кокошките и яйцето 60 ст.)
  • 18 Шопендар

    5 0 Отговор
    Народа избира управници за да защитават интересите на народа/слуги на народа/колкото и комично да звучи,,но влезнат ли в властта,те просто забравят кои са и за какво са там,и работят за собствените си интвреси.това означава че държавата е сбъркана,и трябва да я променим,неее,не промяна като сега.
  • 19 варненски пенсионер

    1 0 Отговор
    дрън-дрън.....вдигането на корпоративния данък цели преминаването на милионерите от ролс-ройс към бентли. и важи не за България а целия ЕС. другото е спекула....

    Коментиран от #20

  • 20 пенсионер от Варна

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "варненски пенсионер":

    оборот от 1.5 млрд. не означава, че е се обложи с 225 млн. корпоративен данък. данъкът е върху печалбата и може да е нула !
  • 21 КОКОРЧО НАЛИ ОБЕЩА - НЯМЯ ДА ДИГА ДАНЪЦИ

    4 0 Отговор
    КАК МИСЛИТЕ ЛЪЖЕ ЛИ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове