Last news in Fakti

17 Декември, 2023 19:41 1 974 16

Първан Симеонов предупреди: ГЕРБ и ДПС всмукват ПП-ДБ

  • първан симеонов-
  • некоалиция-
  • герб-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • панаир-
  • българия-
  • разединение

България през 2023-та: Панаир, некоалиция и разединение

България никога не е била в такава ситуация. Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", бивш министър на образованието. Той участва в обзора на политическите събития у нас през годината заедно със социологът Първан Симеонов от "Галъп" и Петьо Цеков, журналист от вестник "Сега".

Некоалицията

"Ние сме в една голяма лъжа. Онези, които искаха да вкарват господин Борисов в затвора, в момента разчитат на неговите гласове, за да правят съдебна реформа. Онези, които твърдяха, че на господин Пеевски не бива да се разрешава да влиза в парламента, защото е санкциониран от велика държава, в момента кротко кълват трохички от ръката му.

На господин Борисов и на господин Пеевски им трябва време да се прелегитимират.

Господин Пеевски иззе цялото външнополитическо говорене и донякъде вътрешнополитическото. Той повдигна и въпроса дали посланика на Русия може да говори по БНР.

Ако това нещо продължи да се случа по този начин, ПП-ДБ и ГЕРБ ще бъдат наказани електорално".

Първан Симеонов посочи, че ГЕРБ и ДПС всмукват ПП-ДБ.

"Борисов обаче усеща, че те са автентични представители и продължава този флирт с тях. Интуитивно разбира, че това не може да го пребори, може само да го прегърне. Христо Иванов пък има амбицията той да движи нещата заедно с ГЕРБ и за сметка на ПП.

Двете части, които се бореха, видяха, че не могат да се победят. Но когато се събраха, толкова се прегърнаха, че изглеждат непредставителни за българското общество.

Голяма част от българите остават непредставени. Получава се вакуум, където ще се появи нещо".

Петьо Цеков пък напомни, че предстоят европейски избори, а автентичните европейски партии са ГЕРБ и ДПС.

"Градската десница все още не е член на европейско семейство".

Не мисля, че коалицията ще бъде временна. Ще се опита с някакъв договор, с някакви писани правила да се стабилизира, прогнозира още той.

Парламентът

Симеонов отбеляза, че представителите на управляващото мнозинство се мъчат хем да са заедно, хем да запазят някаква идентичност.

Той се надява "нашите западни партньори да разберат, че трябва да има някакъв подарък за български народ".

"Защото в противен случай това правителство трудно издържа теста за легитимност. Трябва да ни пуснат в Шенген или американците да помислят за падане на визите".

Цеков подчерта, че нямаме стратегически цели от 20 години.

"Не мога да нарека такива Шенген и влизането в еврозоната".

Парламентът не е клуб на интелигентните хора, а е еманацията на българския народ – такъв, какъвто е. Парламентарният живот е излязъл извън сградата на парламента, смята той.

Проф. Вълчев обясни, че никой не иска да има избори.

"Този панаир по някакъв начин устройва всички. Това може да изкара доста дълго време. Тук обаче трябва да поставим големия въпрос – дали всички играчи имат свободна воля.

Ние сме държава, която е на границата на един разлом и при тежки геополитически противопоставяния, на нашите партньори не им е безразлично кой управлява страната".

Цеков посочи, че политиците у нас гледат изключително опростено на политическите си опоненти, докато в Европа не е така.

Първан Симеонов смята, че управляващото мнозинство не просто дава лесни решения, но и развива болно его.

"Тези хора дават ли си сметка, че губят национално време?!"

Президентът

Румен Радев извървя своя път след вдигнатия юмрук, обясни в предаването "Неделя 150" журналистът Петьо Цеков.

"Той започна свои проекти, но остана леко встрани и тихо мърмори".

Даниел Вълчев обясни, че ако може да бъде отправен някакъв упрек към президента Радев, той е за това, че "неговите служебни правителства започнаха да изглеждат като правителства в сянка на една евентуална опозиция, а неговите съветници са стандартните заподозрени премиери и министри".

"Тези правителства се превръщат в играч, който има правомощия, които Конституцията не му дава".

Проф. Вълчев обаче подчерта, че "някакви хора, които са временна снимка на обществото, искат за години наред да предрешат определени неща за България".

"Обхванати от законодателна дързост, те не мислят, че нещо може да ги възпре".

Големият проблем на България не е в президентските правомощия, смята той.

"Радев няма да е президент след няколко години. Не бива да се гледа персонално на тези сериозни неща. По-скоро трябва да се мисли за по-големи правомощия на президента, които да сдържат тези радикални мнозинства, които няма да бъдат еднопосочни. Ветото му да не може да се преодолява толкова лесно".

Вълчев посочи няколко проблема в този проект за конституционни промени.

"Очакванията, че ще се получи голям отскок на съдебната система са напразни.

Големият въпрос е кой би поел отговорност, ако след две-три години започнем да говорим отново за промени в Конституцията".

Той смята, че вместо предложените промени в Конституцията, би могло да се прибегне до промени в НПК и "да се намери нормално място на прокуратурата".

За Симеонов тези конституционни промени изглеждат като готвени заради един човек.

"Това противоречи на самата идея за конституционност".

"Близката история на България показва, че служебните правителства досега са имали стабилизиращ ефект".

Вълчев пък отбеляза, че "нашите служебни правителства нямат съзнанието, че са сложени там, за да проведат изборите по честен начин и да поддържат функциите на държавата".

Симеонов обясни, че президентът е овластен през прекия си избор.

"Към него има очаквания и те се отплащат в кризисни ситуации".

Засега времето работи за този президент, посочи той.

"От президентството разбраха, че колкото по-дълго остане тази власт, толкова по-добре за тях. Радев е естественият мениджър на лявото пространство. В България трябва да се намери лидер, който да преведе евроатлантическия език на български, иначе хората ще отидат директно при Костадинов. Радев има шанс да бъде този предпазител, който звучи по-балансирано, все пак е евроатлантик и не допуска хората да отидат към радикалната крайност".

Цеков обаче е на мнение, че "Възраждане“ едва ли с лека ръка ще допуснат това лидерство.

"Според мен, той си проигра шанса".

Съдебната власт

Даниел Вълчев припомни, че "ВСС, който харесваше до безкрайност господин Гешев, изведнъж почти единодушно го отстрани".

"Избраха временно изпълняващ длъжността от прокурорската колегия.

Не бива ВСС и неговите производни да правят предложения за кадрови промени и самите те да ги гласуват. Необходимо е един да предлага, а друг да гласува.

Трябва да е ясно кой носи отговорността за определено назначение".

Симеонов отбеляза, че "много дълго време демонизирахме прокуратурата"

"От много години насам прозападните сили просто искат да наложат контрол над прокуратурата. Дано да имат план".

Цеков подчерта ,че не вижда решения на въпроса с "тази зависимост от политическите партии".

Бюджетът и финансовият министър

Цеков обясни, че бюджетът е критикуван главно заради това, че е твърде оптимистичен като приходи, но прекалено щедър като разходи.

"При правилно харчене на парите, сигурно ще спечели още време. Наистина има нови хора, като Асен Василев, които правят нещо ново.

Не съм чак толкова притеснен за икономическата страна на ситуацията, заяви той.

Симеонов отбеляза, че "най-накрая виждаме някакво стратегическо действие".

"Асен Василев има друго виждане за финансовата философия на страната. Само времето ще покаже дали е правилна.

Масовият вкус иска конкретни ползи да му се разказват. Правителството прави това – вдига пенсии и заплати".

Вълчев пък определи Асен Василев като "един от хората с акъл в правителството".

"Той иска да направи нещо. 30 години сме проповядвали едно и също нещо. Сега той казва обратното, за да се опитаме да ускорим изравняването на доходите с останалите в ЕС. Това е една лява политика.

Проблем е, че ще трябва да рефинасираме при едни не много добри финансови международни пазари това, което ще изядем през следващата година. Това увеличава дълга на България. При запазване на сегашните системи в областта на здравеопазването и в пенсионната система, ние сме на път да променим модела. Българският държавен бюджет все повече започва да финансира неща, които би трябвало да стигат. Появяват се значими рискове".

Руското посолство

Участниците в дискусията коментираха решението на Програмния съвет на БНР да не позволи излъчването на предварително записано интервю на Петър Волгин с посланика на Руската федерация у нас.

"Не съм противник на плурализма, но ако едно предаване започне да бъде доминирано от една тема и позиция, то става небалансирано. Самият факт, че Митрофанова - представител на държава, която наскоро изгони кореспондента на БНР, е гост в Националното радио, ми се струва притеснително. Митрофонова не бива да бъде гост във времена, в които ние сме обявени за вражеска държава от нейното правителство", заяви Петьо Цеков.

Вълчев посочи, че западните общества не са подготвени за такъв тип противопоставяне.

"Върнахме се към въпроси, които бяхме позабравили – като този за границите в свободата на словото. Този дебат е световен. Въпросът винаги минава през ценностно идентифициране. В модерните общества хората не се позиционират непременно по еднакъв начин".

Първан Симеонов отбеляза, че в ситуация на война има разделение в политическия елит.

"Това, което се случи с госпожа Митрофанова, е напълно разбираемо. Но ние имаме много сериозен проблем. Уж в търсене на истината, ние буквално сме отменили правото на друга гледна точка. Аз се определям ценностно, но в същото време искам да мога да мисля за тази война. Ако Митрофанова говори в лозунги, нашата част също говори в лозунги, при това - в последните месеци нашите са малко по-кухи".

Заключението

Според мен думата на 2023 година е "панаир", а на 2024 г. трябва да бъдат две - култура и образование, посочи Даниел Вълчев.

Първан Симеонов смята, че трябва да гледаме напред и да се интересуваме от националната си общност.

На Петьо Цеков му се иска думата на 2023 г. да беше "Букър", но всъщност избра - за такава "некоалиция".


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    15 4 Отговор
    ЛГБТ СА КАТО КРАСТАВИТЕ КОЗИ
    .... НАДУШВАТ СЕ ПРЕЗ 10 БАИРА :))
    ....
  • 2 гост

    17 5 Отговор
    Не ги ВСМУКВАТ, а буквално ги ИЗДУХВАТ, защото са ГЛУХАРЧЕТА от всякъде !
  • 3 един

    10 5 Отговор
    Комунето Даниел Вълчев много загрижен за Пеевски и Борисов,брей,тез комунистически мошеници дето цял живот са на държавна хранилка и дето задкулисно играят с мафията,видите ли се тревожат защо Борисов и Пеевски не били в затвора, а вместо това пишели конституция,щото ако останеше на Даниел Вълчев щеше да вкара всичките в затвора!

    Коментиран от #15

  • 4 Гост

    8 4 Отговор
    Неее те ПП и ДБ са го засмукали.
  • 5 Красимир Петров

    13 7 Отговор
    От 34 години това е най-вредното правителство
  • 6 ППДБ направиха Сглобката

    7 2 Отговор
    Сега всмукани като , оборотна мома моралиска или продали се като труженичка на любофта ?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    5 1 Отговор
    Всмукват най-вече $, €, £
  • 9 Маринов

    9 4 Отговор
    Време за поредния НАРОДЕН СЪД,
    за да се Спаси България
    от Заграбилите я Власта
    Продажни Елементи и Предатели,
    които ни налагат НЕОФАШИЗМ
    и ЕВРОАТЛАТИЧЕСК НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ!
  • 10 Льольо смотан

    0 3 Отговор
    Гледа ли идолът си, изкуственият интелект от Брюксел, как даде интервю??. Бяха му включили грешна програма, не успя да отговори на нито един въпрос от нагласените журналисти. Цитираше само евро фрази и се кланяше на Бог Вавилон.
  • 11 вятъра на промяната

    5 1 Отговор
    Те да внимават в навалицата да не засмучат и ,,нещо" друго.
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 5 Отговор
    ПЪРBAHE , HE ПЛАЧИ НА ЧУЖД ГРОБ .......... А ПЛАЧИ ZA ZEЛЕНИЯ ЧОРАП .........
  • 13 Първан Симеонов

    7 2 Отговор
    много не се слави с аналитични възможности. Няма по- т ъ п социолог от него! Непрекъснато се опровергава сам. Докато Райчев си плещи тъпотиите , като хитрува, защото му са заплатени. Тотални дезинформатори.
  • 14 без интерес

    2 0 Отговор
    Изобщо не ме интересува какво е казал Вълчев. Все едни и същи са дежурните по ТВ, радио, сайтове и др.
  • 15 пояснение

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Той беше комунист, после тихомълком се отказа от БКП. Но бе приятел с хората от МВР ген. Гоцев, Кюлев,хората , които докараха "царя".
  • 16 Кумчо Вълчев

    2 0 Отговор
    Пак ли Вълчев ? Аман.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове