Last news in Fakti

13 Януари, 2024 05:30 1 400 10

На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото срещу Mediapool по иска за 1 млн. лв.

  • лев инс-
  • медиапул-
  • дело-
  • иск

Рекордният иск бе заради статия на Цветелина Соколова от 27 септември 2022 г.

На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото срещу Mediapool по иска за 1 млн. лв. - 1
Снимка: vas.bg

Застрахователната компания "Лев инс" загуби на първа инстанция заведеното от нея дело срещу Mediapool заради журналистическа публикация, съобщи електронното издание, като се позова на решение на Софийския градски съд (СГС) от 11 януари 2024 г., предаде Евронюз България.

Рекордният иск за 1 млн. лв. бе заради статията на Цветелина Соколова от 27 септември 2022 г. "България пак е заплашена да бъде изключена от системата "Зелена карта".

Съдия Стилияна Григорова изцяло отхвърля като неоснователен иска на застрахователната компания за нанесени вреди, пише Mediapool.

"Изходът от този казус, макар и на първа инстанция, е важна победа не само за Mediapool, но също за всички медии и журналисти в България, които се борят за качествена журналистика. Но на първо място решението е победа за демократичното право на гражданите да бъдат информирани", заяви издателят и главен редактор на Mediapool Стояна Георгиева.

"На първа инстанция съдът присъжда на Mediapool пълната сума на адвокатските разноски – 40 000 лв. Ако това се потвърди и влезе в сила, поемам ангажимента да преведем тази сума на "Асоциацията на европейските журналисти - България" за създаването на обещания фонд за защита на медии и журналисти срещу подобни "дела шамари", добави Георгиева.

"Това е много голяма победа, която е добър знак за българската демокрация и свободата на словото. Това е добър знак и че на съдебната система може да се разчита, което е много важно с оглед дългогодишната липса на доверие и постоянния мониторинг на ЕК за върховенство на правото. Разбира се, ние не знам дали победата е окончателна (дали "Лев инс" ще обжалва), но решението е много важно за всички български журналисти и граждански активисти, че могат да говорят свободно и да критикуват властта. Това е важен знак към Европа, тъй като делото срещу Mediapool е едно тежките "дела шамари" (SLAPP) в европейски контекст", коментира от своя страна адв. Александър Кашъмов, който защитава Mediapool по случая.

"Надявам се и че е добър знак и за изхода на току-що появилото се новото SLAPP дело, заведено от АЕЦ "Козлодуй" срещу гражданката Наталия Станчева. Тъжно е, че се налага да защитаваме медии и граждани за това, че са дали гласност на официална информация, създадена от публични институции. Това не говори добре за защитата на свободата на информацията в България и нивото на институциите. Всичко това прави необходими приемането на промените в законодателство за защита от "делата шамари", с каквито Министерството на правосъдието вече се ангажира", добави Кашъмов.

Съдът присъжда и пълната сума на предявените от Mediapool разноски по делото в размер на 40 000 лв. Отхвърлено е възражението на ищеца за прекомерност на адвокатския хонорар. Според приложимата наредба минималният размер на адвокатското възнаграждение при иск от 1 млн. лв. е 39 650 лв.

Решението може да се обжалва в двуседмичен срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гордостта на Тара

    9 3 Отговор
    Медияпоол е американска.. познайте кое НПО ги държи

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гордостта на Тара

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гордостта на Тара":

    Фондация "Америка за България" финансира проект на фондация "Info Space". Мненията и твърденията в Mediapool отразяват редакционната политика и не непременно възгледите на фондация "Америка за България" или на нейните директори, служители, или представители. Ясно ..

    Коментиран от #7

  • 4 Казах

    10 1 Отговор
    Тези изедници, които по щета плащат по някакви измислени от тях цени - да фалират!
  • 5 Кашъмов е качествен адвокат, а беше и

    12 0 Отговор
    Улеснен, че Свитнаха доц Трактора! Доцента и Хамстера знаеха много тайни за много хора, там беше силата им!! "разхохдаха" се в Компютри и телефонии с информацията Пресоваха който им трябваше или стоеше на Пътя им!!
  • 6 Боко

    2 0 Отговор
    Трактора имал 300 милиона...
    Взе ли Трактора тези 300 милиона на оня свят?
  • 7 Ха ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гордостта на Тара":

    Щом са от "америка против България", не ми ги хвали. Не очаквай от тея нищо добро. Те и затова са "спечелили". Не, че съм фен на сикаджиите.
  • 8 Освен

    1 1 Отговор
    "делата шамари", нещо по - конкретно? Ала бала, тра ла ла.
  • 9 Съдебен Казус

    3 0 Отговор
    Мен повече ме интересува какъв ще изхода на делото срещу "Лев инс". затова че отказах да плащам за скъпата "Зелена карта" за в чужбина и включена задължително и целогодишно в застраховката " ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ", тъй като много българи и аз не пътувам в чужбина и не искам да плащам за нещо което не използвам, както и за летния си мотоциклет който не използвам по обясними причини през зимните месеци и сега е разглобен за ремонт , за да ме принуждават и рекетират , да съм имал задължителна за цялата година застраховка " ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"...?!!

    Коментиран от #10

  • 10 Стояна Ганева

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Съдебен Казус":

    Като журналист мога да клеветя, оплювам и съсипвам когото си искам! Това се нарича Свобода на Словото!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове