Last news in Fakti

21 Януари, 2024 05:23 1 027 25

Главчев: Дългът на България е сред най-малките в еврозоната

  • димитър главчев-
  • сметна палата-
  • конситуционни съдии

Дори президентът да не дойде на клетвата на новите конституционни съдии, това няма да е фатално, смята председателят на Сметната палата

Главчев: Дългът на България е сред най-малките в еврозоната - 1
Снимка: БГНЕС

„Който предлага, той преценява всички качества на този, който е номиниран”.

Това заяви председателят на Сметната палата Димитър Главчев пред NOVA NEWS.

Повод за думите му е изборът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии.

Той припомни конституционното дело за избора на съдия Георги Марков, който е оспорен от необходимия брой депутати. Решението по делото потвърждава избора на президента Желю Желев за съдия Марков.

Главчев смята, че дори някой от упоменатите висши държавници да е възпрепятстван да присъства на клетвата на новите конституцинни съдии, това няма да опорочи встъпването им в длъжност.

За изхарчените 11 млрд. лева през декември 2023 г. от правителството, председателят на Сметната палата обясни, че са направили проверка на бюджета за 2022 г., където не е открито нищо нередно. „Проверката на изпълнението на републиканския бюджет за м.г. ще бъде направено в срок”, обясни Главчев.

За влизането на страната ни в еврозоната той изтъкна, че дългът на България е сред най-малките в този финансов съюз. Едно от изискванията е държавата кандидат да подаде два бюджета от редовно правителство, каза той и заяви очакване правителството да изкара и другия бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Докарахте България до там че

    35 1 Отговор
    Без дългове тя да не може да съществува за три години колко милиарда взехте и нищо насреща

    Коментиран от #7

  • 2 Фен

    31 1 Отговор
    Бе те и лихвите са ни по - ниски от евровите. Ама сега зор, да ни натикат и в това блато!

    Коментиран от #3

  • 3 оня с коня

    6 20 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Ама разбира се - всяко място където БГ е натикана освен в ръцете на Русия е "Блато"!:)
  • 4 Тоя

    32 1 Отговор
    Главанак и той с тая €врозона! АМАН !
    В €врозоната само след Полша, Чехия и Унгария !

    Коментиран от #22

  • 5 Тикволандия

    17 3 Отговор
    И акълът също. Малък, но много прост народ.
  • 6 Деций

    27 0 Отговор
    Проблема не е в дълга,а във възможността на България да го обслужва.Със съсипана икономика,с икономика в която преобладават услугите е трудно,което налага вземане на дълг,за да бъдат покривани падежи по стари дългове!Къде са критиците на Живков, които говореха за онези 8.9 милиарда $???Това беше брутен дълг,а реалният 4.5!Само за сведение при Борисов поема страната с 13% спрямо БВП,а я остави на 28% от БВП,който обаче е нарастнал 2 пъти,и като прибавим и онези 2 милиарда откраднати от събраните пари за здраве по времето на Дянков,и картината придобива ужасен изглед!
  • 7 Деций

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Докарахте България до там че":

    Периода на Борисов е най странния!Има достатъчно официални данни за нарастването на дълга по години!С такива евроатлантически "приятели" резултатите са резонни!
  • 8 Круме

    20 1 Отговор
    Още един смешен калинчо.

    Коментиран от #18

  • 9 Калпазанин

    16 0 Отговор
    Я да видим и всеки да си изкара елаката, и да обясни тоя палячо колко са 40 милиарда доларс външен дълг и да ги раздели на на 5 мил население, и каква е възврущаемостта да подчертаем пак и да си го сметне на глава население. Къде и как ги търпим такива простаци, главата ме ми го побира. И това про положение че англосаксии и запад ни взимат всичко ценно като ресурс включително и човешки
  • 10 Пропорционално

    11 0 Отговор
    Пропорционално! На Човек! Със сигурност държи Първото место!
  • 11 Вижте го само

    15 0 Отговор
    Вижте го само ! Какво Ехидно Л.айно е!
  • 12 Ти напълни

    10 0 Отговор
    бая гушата !
  • 13 Така Така

    13 0 Отговор
    На Тато дълга беше най малък, а вие разпарчедосахте държавата и от 1989 до сега само на кредити я карате над 40 милиярда как не ви е срам.
  • 14 БВП

    11 0 Отговор
    Брутния вътрешен продукт също ни е в пъти по-малък от предпоследната Румъния. Вдигнете си събираемостта от данъци, защото сме на дъното по този показател и сивия сектор само краде от държавата, но политиците ни, имат по няколко фирми.
  • 15 Зайо Байо

    7 0 Отговор
    А дълга на хората към ГЕРБ ? Да не забравят , че всичко , което имат е благодарание на тази ШАЙКА от честни и добри хора , водени от техния полубожествен лидер Бойко ! Какъв ли щеше да е живота без тях ?
  • 16 НаБАБАфърчилото

    8 0 Отговор
    Категорично не бива да проявяваме претенции , че сме УМЕН и ИНТЕЛИГЕНТЕН народ , щом сме оставили живота ни да бъде определян от такива управляващи ! Тиква , Шиши , Шайка , хора от Харвард , които се оказаха ПЕРАЧИ , Деса от Дулово - цветат на нацията ли е това ?
  • 17 факуса

    5 0 Отговор
    главоч,наглоста ви е по голяма от космоса
  • 18 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Круме":

    смешен и жалък ама се смее само той,не знам докога ще ги търпим
  • 19 флотилия от подводници ще е най-добре

    6 0 Отговор
    Кога ще купувате нови въоръжения от САЩ?
  • 20 Абе

    4 2 Отговор
    То дълга ни най малък хората ни най бедни. А ПОЛИТИЦИ ТЕ НИ НАЙ БОГАТИ. Е ДА ЖИВЕ ДПЕЕВСКИ ДПС ДС БОРИСОВ, НА ТЯХ ИМ Е ДОБРЕ ПОД КОМАНДВАНЕТО НА КГБ И РУСИЯ
  • 21 Шаро

    5 0 Отговор
    "За влизането на страната ни в еврозоната той изтъкна, че дългът на България е сред най-малките в този финансов съюз"

    Е нали затова се натискат да влизат нашите крадци.
    Да настигнем другите по дълг, който те да крадат, а ние(народа) да плаща!!!
  • 22 Шаро

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тоя":

    И след Швеция и Дания!
  • 23 Не въпроса в дълга

    4 0 Отговор
    А че маи много крадете Главчо и нищо не правите.
  • 24 Гражданска инициатива Народен референдум

    1 0 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпоространявайте!
  • 25 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    0 0 Отговор
    Той и БВП не ни е много голям ‼️
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове