Last news in Fakti

23 Януари, 2024 20:10 1 552 37

Може ли президентът Радев да осуети клетвата на новоизбраните съдии в КС? Експертите смятат, че не може

  • президент-
  • кс-
  • клетва на съдии

Върви си клетвата, трябва да встъпят в длъжност, след което, когато прецени, КС ще се произнесе по това искане, смята Борислав Цеков

Може ли президентът Радев да осуети клетвата на новоизбраните съдии в КС? Експертите смятат, че не може - 1

Клетвата на новите конституционни съдии не може да бъде бламирана с отсъствие от церемонията - смятат експерти по конституционно право, цитирани от БНТ.

По закон клетвата трябва да се състои в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на шефовете на върховните съдилища. Въпросът се повдига заради прецедент от мандата на президента Плевнелиев, който с напускането си на церемонията осуети клетвата на съдия Венета Марковска през 2012 година.

Според специалистите по конституционно право, новите промени в основния закон са направили услуга на президента да атакува избора на парламента за конституционни съдии. В чл. 91Б, на който се позовава държавният глава е записано, че Народното събрание спазва принципите на прозрачност и обоснованост при избор членове на органи, за да гарантира тяхната независимост.

Доц. д-р Наталия Киселова - преподавател по конституционно право: "С камъните на народните представители по техните глави, защото те казаха, че за всеки един избор оттук насетне, който ще бъде проведен въз основа на член 91Б , може да се повдига спор за противоконституционност на решението, с което лицето е избрано на съответната длъжност и всъщност президента се възползва от тази тяхна покана да бъдат оспорвани персоналните избори."

Доц. Борислав Цеков - преподавател по конституционно право: "Има право да сезира, притеснителното е политически ако на президента, с който той призовава да не встъпват в длъжност новоизбраните съдии, докато не се произнесе съдът. Това е политически натиск върху независимия Конституционен съд."

Експертите смятат, че клетвата на новите съдии не може да бъде бламирана с отсъствие на когото и да било от институциите, какъвто прецедент имаше по време на президента Плевнелиев, който с напускането на церемонията осуети клетвата на съдия Венета Марковска. Мотивът му беше, че срещу нея се водят дела за пране на пари и търговия с влияние.

Доц. д-р Наталия Киселова: "Законът за Конституционния съд е предвидил, че клетва се полага в "присъствието на...", но не е казано нито къде, нито кои задължително трябва да присъстват, имам предвид казано "в присъствието на...", а не "пред". Тази разлика всъщност прави възможността да се присъства или отсъства допустима."

Доц. Борислав Цеков: "Прецедентът Росен Плевнелиев беше лош прецедент, който няма опора в Конституцията. Президентът, нито останалите органи, които присъстват на клетвата, нямат нито право на преценка, нито право на вето върху легитимно избраните с влезли в сила решения конституционни съдии."

Какви са възможностите, когато има жалба срещу избора от страна на президента, но и вече насрочени дата и час за клетвата.

Доц. д-р Наталия Киселова: "КС има две възможности - едната възможност е така първоначално заявената дата и час, при които ще бъдат проведени клетвите да бъде спазена, другата възможност е по-скоро да бъде отложена."

Доц. Борислав Цеков: "Върви си клетвата, трябва да встъпят в длъжност, след което когато прецени КС ще се произнесе по това искане. Никаква връзка и никакви правни последици не може да има от това искане на президента по отношение на клетвата на конституционните съдии."

Специалистите твърдят, че решението на Народното събрание да запише 9-годишен мандат на новите съдии е безсмислено. То няма стойност пред тълкувателното решение на Конституционния съд, че мандатите всъщност се броят от изтичането им или от преди две години.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шайката шарлатани крои нови беди за нас

    32 5 Отговор
    "Руски компании не се допускат": обявен е търг за изграждане на нови енергоблокове в АЕЦ "Козлодуй" в България.
  • 2 може толкова

    12 36 Отговор
    колкото ние осуетихме покупката на бронирания мерцедес на радев.над един милион платени от българина за прищевките на зеления чорап

    Коментиран от #9

  • 3 Абе

    38 10 Отговор
    Хейевете май пак се гласят да правят незаконни , противоконституционни , и корупционни номера! Ама , Украйна капут , армията на Русия близо , а НАТО - далеко !
  • 4 Последния Софиянец

    14 20 Отговор
    Много добре си спомняме страстните целувки уста в уста на другаря Живков с другаря Брежнев..... началото на джендърството
  • 5 Не съм..

    38 7 Отговор
    Поддръжник на президента,но в случая с кандидатите за конституционния съд е прав.Така авторитета на правосъдната система пада главоломно с тези новите мераклии.
  • 6 нннн

    42 5 Отговор
    Ха сега, де! Плевнелиев може да бламира избора и го направи; Радев не може?
  • 7 истина ти казвам

    8 19 Отговор
    Дали гръмнаха Альошника?🤔
  • 8 Може или не може?

    42 13 Отговор
    Вижда се че президентът не е сглобкаджия. А народа е с президента!
  • 9 Дрънканици

    33 8 Отговор

    До коментар #2 от "може толкова":

    Радев не се крие за разлика от други , който работят срещу България.

    Коментиран от #12

  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 27 Отговор
    МУНЧО ДЕЙСТВА ПО МУНЧОВСКИ .............. ФАКТ !
  • 11 Фен

    33 6 Отговор
    А трябва! Егати и държавата, ако тия са и конституционни съдии.... Жалка история.
  • 12 истина ти казвам

    6 7 Отговор

    До коментар #9 от "Дрънканици":

    Е да де той работи открито срещу нея!
  • 13 някак,

    24 6 Отговор
    стана като с правилата на САЩ - ако ми изнася може, но ако не ми изнася не може.
    Когато Плевнелиев не уважи (бойкотира) клетвата на избраната отново от НС Венета Марковска, всички оцениха този акт като провалена и несъстояла се клетва, което не позволи фамозната кандидатура да встъпи в длъжност.
    Сега, излиза, че ако Радев не присъства на клетвата, то това не пречи и клетвата ще е действителна.
    Аре стига, това вече и американците трудно биха направили, поради прекалено явното и нагло неглижиране на въведените и утвърдени правила. То бива да ни показват как се показва закон, ама после да не очакват ние да спазваме нещо. Рибата се вмирисва откъм главата!
    Аз, ако съм на мястото на Радев, ще им бойкотирам клетвата, па после да се чудят тия двамцата легитимни ли са или не.
  • 14 Щом мижитурки Росен може

    16 4 Отговор
    Защо Радев да не може и е правилно очиларката в дулово
  • 15 Кара ибрахим

    15 6 Отговор
    Разчитаме на Президента ! Мафията не бива да завладява пак държавата !!!..омертата е между гроп+ дпс -(прсето иска много пари ама ще видим )+ пп -дб ...никога повече на власт! Излагани Те българи за 20-30 път през последните 35 г..

    Коментиран от #17

  • 16 ТОЙ Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА

    19 5 Отговор
    Задължен е да го направи. Деса от Дулово не става за съдия.

    Коментиран от #19

  • 17 Кара Кольо

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "Кара ибрахим":

    Е така разчитахме на него преди години.....е, поне себе си оправи като свалихме Бойко.Колко Радеви правителства минаха от тогава ?

    Коментиран от #20

  • 18 Епа

    7 4 Отговор
    Като иманещо нередно деса дюлювска и онуй другото ша могат ли да гласуват за казус, дето ги касае?
  • 19 И това доживяхме, щом сме овце

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "ТОЙ Е ИЗБРАН ОТ НАРОДА":

    Тя става само за подлога на Меси! Комуниста!
  • 20 Кара ибрахим

    9 9 Отговор

    До коментар #17 от "Кара Кольо":

    Кольо, Президента има ограничени правомощия . Но нашия се изправи срещу 30 годишна мафия ! Сега пак ще ги сломим
  • 21 Румба ,

    4 2 Отговор
    Фръгай се на един А50 , че да се свършва .🤭
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ха-ха-ха...

    6 6 Отговор
    Не! Не може. Не е в правомощията му по конституция и никой няма да му го позволи. Дори и да не отиде - това не отменя или отлага заклеването на новоизбраните съдии.
  • 24 ибрям

    3 9 Отговор
    Бат румене, на нас ще дадеш ли от краденото ба?

    Коментиран от #29

  • 25 може

    4 3 Отговор
    Не може разбира се ,.... тия са поставени от посолството , и за тях е детска игра да нарушават законите и конституцията без някой да им търси отговорност ! Скоро пак може да имаме чл.1 в конституцията , не са решили , не са го приели !
  • 26 Ха-ха-ха...

    3 4 Отговор
    От 100 км ти личи, че не си поддръжник на чорапа...
    Колкото до съдебната система - щото е голям радетел, затова НЕ НАЛОЖИ вето на избирането на каскета, който след това го направи смешен и му разтрепера краката като изпрати чукундурите си на Дондуков, та се наложи свободните граждани да се съберат пред президентството да го спасяват...
  • 27 РАДЕВ БРЪКНА С БОКСОВА РЪКАВИЦА

    7 5 Отговор
    НА БОЙКО В ЦВАЙДЕРА С КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД !
  • 28 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 5 Отговор
    ДРУГАPЯ MУHЧО ZЕЛEНOЧОРАПСКИ Е ............... НЕCПАCЯEM ............. ФАКТ !
  • 29 ИСКАЙТЕ СИ ОТ КРАДЕНОТО

    7 3 Отговор

    До коментар #24 от "ибрям":

    ОТ ТИКВАТА !
  • 30 БОДЛИВА ТЕЛ И БРЪСНАРСКИ НОЖЧЕТА

    4 3 Отговор
    ДЕФЕКИРА ТАЯ ВЕЧЕР ТОЛУПСКИ !
  • 31 Ванга

    4 0 Отговор
    Българите ще бъдат оправени , когато в КС влезне спермоядк@.
  • 32 Абориген

    0 0 Отговор
    Не може ли, а трябва!!!
  • 33 Цеко Борев

    1 0 Отговор
    Боре Цеков е слаб юрист и не ги разбира тия неща. Радев може дап осуете встъпването в длъжност на Деса Простакеса и на Близалков. Достатъчно е да не присъъства, или са напусне церемонията по встъпването им в длъжноаст, защото нормата за неговото присъствие е императивна, др. Цеков! И добре ще направи да осуети встъпвавнето в длъжност на Деса Простакеса, пъък и Близалков хич не е читав, адвокатите и колегите му знаят колко чини.Дебели са му тарифите и все решава споровете в полза на търговските банки.
  • 34 Деса от Кап. Андреево

    3 0 Отговор
    Деса е срам за юридическата гилдия, срам за нацията, срам за човечеството. Нямате си представа колко е проста тая проститутка .
  • 35 Кайсиева

    3 0 Отговор
    Деса предлагаше кайсии, докато "следваше" в УНСС, за да не и пишат оценка слаб 2?. А всъщност и двойката бе много за тази крайно проста лека жена, направо боклук.
  • 36 ПЛЕВЕЛА МОЖЕ , РАДЕВ НЕ МОЖЕ

    1 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ !
  • 37 ДЕ СА НЕ Е ОБСЛУЖВАЛА ШОФЬОРИТЕ

    0 0 Отговор
    ТОВА Е ЛЪЖА !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове