Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 15:37 1 623 30

Димо Дренчев: Българският лев ще спре да съществува с новия закон за БНБ

  • димо дренчев-
  • възраждане-
  • бнб-
  • закон-
  • български лев

От „Възраждане“ предложиха да се запише, че законът за БНБ влиза в сила от 2043 г.

Димо Дренчев: Българският лев ще спре да съществува с новия закон за БНБ - 1
Снимка: Архив

Депутатът от партията "Възраждане" Димо Дренчев изрази своето недоволство и опасение относно нов законопроект, свързан с Българската национална банка (БНБ). Главната му критика се насочи към член 26 от законопроекта, който предвижда, че валутата на Република България става еврото, а не левът, и че еврото ще бъде паричната единица, като се разделя на 100 евроцента.

Дренчев настоя, че е важно за суверенната държава да има собствена валута, а не да използва чужда валута като еврото. Той също така посочи изменения в членове 41 и 48, които се отнасят до инвестициите и резервите на Централната банка на България.

„Там навсякъде се добавя, че активите могат да бъдат оценени от най-малко две от международно признатите кредитни агенции с една от трите най-високи степени, като разликата с досега действащия закон е, че тогава се даваше възможност да се инвестира само в активи от първата и от втората най-високи степени – ААА и АА+.

Изглежда, че разликата не е кой знае каква, но доколкото говорим за ресурс, който ще се освободи след свалянето на валутния борд от порядъка на около 70 милиарда лева, считам че в дългосрочен план има риск за влагане на тези милиарди в некачествени активи и точно за това са промените, които са внесени от нашата група за запазване на сегашния режим, които доказано гарантират, въпреки евентуално по-ниската доходност, която ще носи резерва на БНБ, че ще имаме дългосрочно и дори в случай на криза, една по-голяма сигурност за парите на държавата и за това апелирам колегите да ги подкрепят поне тези за член 48.“, аргументира още критиките си Димо Дренчев.

От „Възраждане“ предложиха да се запише, че законът за БНБ влиза в сила от 2043 г., но това също беше отхвърлено от управляващото мнозинство.

Въпреки опозицията на "Възраждане" и Димо Дренчев, законопроектът беше одобрен при гласуването от другите политически сили в Народното събрание. Тази тема може да бъде предмет на жива дискусия и разискване в политическия и обществен живот на България, и мненията по нея вероятно ще се различават в зависимост от политическите и идеологическите виждания.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ах копейките

    23 41 Отговор
    Ако можеше да бъде заменен с рубла и копйки,този щеше да много щастлив!

    Коментиран от #3, #6, #13

  • 2 Изрожденски

    22 27 Отговор
    тъпни !
  • 3 Кнаус 485

    25 8 Отговор

    До коментар #1 от "Ах копейките":

    Той в България спира да съществува с такива продажници......
  • 4 честен ционист

    25 24 Отговор
    Българският лев е изпята песен още от 1996 год. Гечката Хиперинфлацията му видя сметката.
  • 5 в кратце

    33 14 Отговор
    И България ще спре да съществува някой ден. Като гледаме,как се топим всеки ден,как сме най-бедната страна в Европа,как ни управляват некадърници,натам вървят нещата.Яаааа!
  • 6 Мунчо

    25 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ах копейките":

    С доларе или юане още по-добре за джендерята е важно да е чужда валута.
  • 7 Демокрация през крив макарон

    31 12 Отговор
    Абсолютна „атомна бомба“ в неолиберализма пусна носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Той обяви, че Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС.
       С това жестоко се удря най-големия успех на глобализма и неолиберализма – създаването на най-голямата единна икономика в света, състояща се от 28 отделни държави, част от които с обща валута.
       „Източна Европа“ е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия“ – обясни Стиглиц.
       Според учения, който освен наградата, е известен и, че предвиди срива на „дотком балона“, както и кризата през 2008 г., та според него, Източна Европа е в типична „хватка на доминионите“, известна още от Римската империя.
       Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. „Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции.
    Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например – там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ“ – обясни Стиглиц.
       „В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местни

    Коментиран от #8

  • 8 Демокрация през крив макарон

    30 10 Отговор

    До коментар #7 от "Демокрация през крив макарон":

    ..подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против.
       Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми – изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр.“ – поясни Стиглиц.
       Още преди време писахме за анализ на ЦРУ, според който Източна Европа бива брутално изсмуквана, докато ръкопляска, „благодарна“ за еврофондовете.
       Сега ученият потвърждава тази информация. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са „подкупът“, платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации.
       Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10.
       „Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна, тя може да е двойно по-богата. Минимум.
       Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането.“ – завърши Нобел
  • 9 Пълна

    21 3 Отговор
    шуробаджанащина , и брат му депутат , и братчеда - и кой от кой по - нагъл !
  • 10 Просто човек

    8 7 Отговор
    🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺🇧🇬🇪🇺
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Не и не

    30 7 Отговор
    Пак ли вие бе, смешници!!! Естествено, че приемайки Еврото край с която и да е национална валута, вие тъпи ли сте или нас ни мислите за такива, популисти смешни и жалки!
  • 13 провинциалист

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ах копейките":

    Ти снощи провери ли за Путин под леглото?

    Коментиран от #29

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 гяурдимов

    17 10 Отговор
    Учудва ме, че не иска да преминем 3047 година направо на рублей и копейки.
  • 16 Майора

    20 17 Отговор
    Абр Копейкаджии , спете се с вашите мантри! Щом сме в еврозоната , ще работим с евро! Такато бяхме в СИВ , основно платежно средство бешеружлата , надценена спрямо другите и много стоки в СДСР бяхха по евтини отколкото в България!
  • 17 Цък

    20 22 Отговор
    Еврозоната е вредна , ако беше хубава щеше да има и механизъм за излизане .Не си мислете ,че като приемем еврото и ще забогатеем на против ще живеем все повече и повече на кредити който ще плащаме цял живот , Ами вие си вярвайте
  • 18 Димчоо

    19 10 Отговор
    че то българският лев не съществува от над двадесет години бе мамин благ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гост

    16 7 Отговор
    Аз няма да жаля! По едно време всеки месец, на заплата, ставах милионер с тоя лев. Ама не беше добре ...
  • 21 ники

    9 0 Отговор
    Държави без Евро--България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Швеция,Дания.

    Коментиран от #24

  • 22 Демократ

    2 5 Отговор
    Парламентът не е семейна сбирка. Двама роднини дренчевци са гласове, защото там всичко се гласува. Изборният закон трябва изрично да забрани това нагло безобразие.
  • 23 Гласувачи и плювачи

    7 2 Отговор
    Защо всичките мас тии на глобализма сте тук? За да защитавате интересите на господарите или за да плюете "Възраждане". Възраждане ще им, с тази или с друга партия,а вие ще сте мартенички, от мен двете въжет@!
  • 24 цветан от цветница

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "ники":

    Забрави най важната, Швейцария. Защо мислеш най богатите си държат парите там и в Швейцарски франкове а не в Еврото което е за робите като нас.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Неко

    4 2 Отговор
    Със Еврото ще ни направят Гърция номер Две!!!!
  • 27 Гражданска инициатива Народен рефере

    4 4 Отговор
    Предстоят избори за европейски парламент. Повечето от нас не ги интересува темата. Но това е един добър момент да проведем народен референдум "не на еврото". Всеки да напише или разпечата на малък лист хартия "не на еврото" и да го загъне с официлната бюлетина без значение какво е отбелязал или не отбелязал в нея. Така ще се чуе гласа на народа. Макар и неофициален начин на изразяване на мнение това би имало съкрушителен обществен отзвук върху безродните продажници на сглобката! Споделяйте и разпространявайте!
  • 28 Ванга

    2 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ НЕ СЪЩЕСТВУВА ОТ 1998г ПРИ ВЛИЗАНЕ ВЪВ ВАЛУТЕН БИРД, РУСОР.ОБЕ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове