Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 23:30 1 648 6

Важните новини във ФАКТИ на 27.02.2024 г.

  • корнелия нинова-
  • цветанка андреева-
  • асен василев-
  • костадин костадинов-
  • георги свиленски-
  • кирил петков-
  • димитър манолов-
  • бойко борисов-
  • николай денков-
  • слави трифонов-
  • полицаи-
  • искра михайлова-
  • война-
  • домакинства-
  • зима-
  • забрана-
  • вежди рашидов-
  • графити-
  • граф игнатиев-
  • съдии-
  • кевр-
  • плажове-
  • румен радев

Лидерът на социалистите припомни, че преди година е прогнозирала, че ще се стигне до този момент, но тогава „всички ѝ се нахвърлили“, че всява смут в обществото

Важните новини във ФАКТИ на 27.02.2024 г. - 1
Снимка: Фейсбук

Нинова: Пращането на наши войници в Украйна ще ни въвлече във война. Искаме изслушване на Денков по темата (ВИДЕО)

Корнелия Нинова даде брифинг пред централата на партията, в който категорично се противопостави на всякакви идеи страната ни да изпраща войници на територията на Украйна.

Цветанка Андреева: Целта на ПП-ДБ не беше постигната с меморандума, по-скоро те разшириха обсега на договаряне

Виждаме, че участниците в сглобката имат доста различни визии за механизма по който ще се осъществява управлението на държавата. Не толкова, че са променили целите, които все още са общи, и които държат спойката на това обединение. Но по-скоро имат различни виждания за съотношенията вътре в коалицията и за механизмите. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" политологът Цветанка Андреева.

Асен Василев: Няма да вдигаме данъци. Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени

Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени. Няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на 37-ото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се провежда в София, цитиран от Нова телевизия.

Костадинов: Във всяка една партия има троянски коне. Нашата задача бе да наложим нов политически морал

"Във всяка една партия има троянски коне. Във всяка една политическа сила има такива процеси. Задачата на „Възраждане“ е била да наложим нов политически морал.“ Това коментира в ефира на bTV лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, след като бяха изключени общинските съветници от партията бяха изключени, защото са подкрепили избора за председател на СОС заедно с ГЕРБ.
Според него по този начин те са върнали модела „ГЕРБ“ в столицата.

Свиленски: Ваня Григорова да не коментира и да не дава съвети на БСП. Ако иска да си направи своя партия

„Искаме изслушване на Николай Денков заради неговите изявления, че ще бъде обсъждана възможността България да изпраща български войници на територията на Украйна.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в "Пресечна точка" по Нова телевизия.

„От началото на конфликта говорим, че не се ли реши по мирен път и не се ли прекратят военните действия, ще се стигне до изпращане на жива сила. Спомням си в предизборната кампания служебният министър на отбраната на президента Радев се включи, че съм говорил глупости, когато казах не дай си боже да се наложи да пращаме български войници. Сега го чуваме от Европа“, добави той.

Свиленски призова всички политически партии в България час по-скоро да заявяват позицията си България трябва ли да се включи в подобно споразумение за изпращане на войници в Украйна.

„Сега е моментът да успокоят българското общество“, подчерта социалистът, цитиран от пресцентъра на левицата.

Той изтъкна, че думите за изпращане на войски в Украйна са на президента на Франция, който не е случаен политик.

„Затова искаме тези отговори, защото, като знам какво мнозинство имаме, нищо чудно такова решение да бъде прието от българския парламент“, подчерта народният представител от БСП.

„Много му се иска на Иван Таков да бъде жертва - да бъде наказан и изключен, а решенията да се вземат извън правилата и устава на партията. Само че решението, което взе Националният съвет не е наказание, а уставна норма - свикване на пълен цикъл отчет и избори в БСП-София и всеки един район ще си избере председател. Отново отиваме при социалистите да поискаме тяхната подкрепа, да чуем тяхната критика и техните предложения, защото не е морално само преди избори да ходим при тях. Няма нищо по-нормално от това“, коментира Георги Свиленски.

Той съзря лицемерие в това, че софийската делегация не се е регистрирала на заседанието на партийния орган, заради което и неговият старт се е забавил.

Когато трябва да се даде старт на Столичния общински съвет да работи, съветниците от БСП тичат първи да подкрепят председателя на СОС от ПП-ДБ, а когато трябва да работи Националният съвет на БСП, те изведнъж не искат да работи. Тук виждаме едно абсолютно лицемерно поведение и отношение към социалистите и избирателите, които са ги пратили в Общинския съвет“, обърна внимание Свиленски.

Рядко си позволявам да коментирам публично Ваня Григорова, но ѝ препоръчвам да не коментира и да не дава съвети на БСП. Ако иска да се занимава с партия, да си направи своя, да се яви с нея на избори и да си спечели необходимата подкрепа. Да не се бърка в партии, които повече от 130 години функционират“, каза още той.

Кирил Петков: Бих призовал от ГЕРБ да работят по-бързо и по-старателно, за да може да говорим още този уикенд (ВИДЕО)

Много е важно да работим по-бързо. Бих призовал от ГЕРБ да работят по-бързо и по-старателно, за да имаме възможността да говорим още този уикенд. Искам да видя какво точно означава коалиционното споразумение. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков по повод предложението на Бойко Борисов да бъде подписано коалиционно споразумение с хоризонт от три години, съобщават от Нова телевизия.

Димитър Манолов: Не се търсят хората, които най-добре ще свършат работа, а възможност за овладяване на институции

„Никак няма да е изненада, ако някои от общините вдигнат данъците”. Това заяви в студиото на „Денят на живо” президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов. По думите му има основание за това, но то трябва да се случи след задълбочен анализ и обществено обсъждане.

Борисов обяви: В рамките на 10 дни, може и по-малко, ще изготвим и предложим коалиционно споразумение

В рамките на 10 дни ГЕРБ ще изготвят и предложат на "Продължаваме промяната" коалиционно споразумение, което ще е "с хоризонт 3 години". Ще направят и оценка на министрите.

Денков категоричен: Наши войски няма да отидат в Украйна. Никой не е поставял въпроса за пращане на сили там

Български войски няма да отидат в Украйна. Това коментира премиерът Николай Денков, след като темата предизвика напрежение през днешния ден и се стигна до искания той да бъде изслушан в Народното събрание.

Бойко Борисов: В момента имаме един кабинет на външните работи

В момента имаме един кабинет на външните работи. Ако видите колко народ се извървя в Париж през последните седмици, в Украйна – и някак си всичко, което касае хората в България, мина на заден план под темата „Външни работи“.

Трифонов: Няма инсулин за диабетиците. Няма животоспасяващи медикаменти за онкоболните. Няма и виновни

"Има драма с лекарствата.
За пореден път.
Няма инсулин за диабетиците.
Няма животоспасяващи медикаменти за онкоболните.
Няма и виновни.

А аз като гражданин имам въпроси.
Ще ги задам към прокуратурата от ваше име."

Двама полицаи от Варна са задържани заради подкуп

Двама полицейски служители от Варна са задържани и обвинени за поискан и приет от тях подкуп посредством изнудване и злоупотреба със служебно положение, съобщават от прокуратурата във Варна, цитирани от БНТ.

Искра Михайлова: Избори 2 в 1 не трябва да има

Евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова коментира в Страсбург пред NOVINI.BG , че Европа изостава.

Владимир Чуков: Войната в Близкия Изток ще свърши до юни

Конфликтът в Близкия изток не може да продължи вечно. Това не са сблъсъците в Украйна. Тези хора нямат ресурс за толкоз. Този коментар направи арабистът проф. Владимир Чуков пред Радио "Фокус".

"Обикновено най-дългата досега война между “Хамас" и Израел беше 30 дни 2014 г. А сега 140 дни, това е твърде голям период. Не може да продължи още дълго време, защото това са малки територии, малки държави, много радикални. Но този радикализъм ще продължи, според мен, може би месец, два, три. Имат те един дедлайн, краен срок, поне според по-разширения вариант на Бени Ганц, юни месец. Защо? Защото през ноември са американските избори".

По думите му Израел и "Хамас" плътно зависят от външни фактори: "А в момента виждаме, външните фактори са в обратна посока, говоря най-вече за държавата Израел. Правителството на Джо Байдън, което дори наложи санкции върху четирима заселника, официално заяви, че политиката за създаване на кибуци в Западния бряг, не е политиката на САЩ. Тук в България малко се разбра защо той наложи санкции на четирима заселника", коментира Чуков.

Той изрази съмнения, че настоящото правителство в Израел ще падне.

Денков за ротацията: Ще има приемственост. Това не е борба за постове, а процес, определящ истинските приоритети

Това не е процес, който е свързан с борба за постове или с това една политическа сила да надлъже друга, а е процес, който ще предопредели кои ще са истинските приоритети, по които ще продължи да работи правителството в следващия период. Това заяви за предстоящата ротация министър-председателят Денков по време на участието си в Тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), което започна днес в София, предават от БТА.

Почти половината от домакинствата у нас имат в банковата си сметка около 170 лв

Анализ на КТ „Подкрепа“ на данните на БНБ за депозитите у нас показва, че благосъстоянието на хората в страната не се подобрява.

Като цитират данни на Народната банка, синдикатите посочват, че към декември 2023 година близо 49 % от домакинствата имат на депозит средно около 170 лева. Общата сума на тези депозити представлява едва 0,9% от спестяванията в левове, допълват от КТ „Подкрепа“.

Според Ананас Кацарчев, главен икономист на синдиката, от тези данни може да се направи обосновано предположение, че тези хора мизерстват, голяма част са под линията на бедност, нямат възможност да спестяват и да поддържат нормален начин на живот. Особено застрашени в тези домакинства са децата, допълва Кацарчев.

Други около 10% от домакинствата имат средно около 1666 лева в в депозитните си сметки. Тези хора могат поддържат някакъв начин на живот, макар че средната сума е под и близо до жизнения минимум за издръжка на един човек на месец, а не на домакинство.

Двете групи представляват около 60% от домакинствата и съвпадат с данните, че 2/3 от тях са под прага на жизнен минимум, т.е. доходите на домакинствата, съответно стандартът на живот на преобладаващата част от населението на България е незавидно, подчертават от синдиката.

Богатите домакинства в България са 0,8% и те държат в банките от 100 000 до 1 000 000 лева., а най-богатите, тези с над 1 милион лева са едва 0,01% от всички домакинства, казват от КТ „Подкрепа“.

Затова от синдиката настояват за въвеждането на законово адекватен праг на жизнен минимум и праг на бедност, спрямо които да се формират ефективни политики за борба срещу бедността и социалните неравенства.

Това включва преразглеждане на формулата за минималната работна заплата, пенсиите, както и да се въведе данъчна политика с необлагаем минимум равен на жизнения минимум при облагане на доходите на лицето и домакинството.

Прогноза: Зимата се завръща в средата на март, арктически въздух може да предизвика и снежни бури

Завръщане на люта зима към средата на март вещаят всички най-нови глобални модели за времето.

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец

Удължават забраната за износ на инсулин с още 1 месец - от 1-ви до 31-ви март. Това обяви на брифинг зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Вежди Рашидов: Ротацията няма да я има сега, ще се бави до евроизборите

Ротацията няма да я има сега, ще се бави до евроизборите, прогнозира пред БНР бившият председател на НС и дългогодишен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов.

Германски гражданин, шарил графити по фасади в София получи акт, грози го глоба от 300 до 2000 лева

Във връзка със случай на установено нерегламентирано писане и драскане с графити, извършено от немски гражданин върху фасадата на жилищна сграда на бл. 74 в ж.к. Христо Смирненски, район "Слатина", Столичният инспекторат е съставил акт на нарушителя. Това съобщи БНР.

Иво Инджев: Корените на днешния рашизъм са в онзи антисемитизъм, чието позорно знаме е Николай Игнатиев

Писал съм го в книгата си “Измамата “Сан Стефано”", но не е лошо да припомня корените на рашизма в антисемитизма. За да не се забравя. Защото рашизмът не е мнение, а престъпление – точно както и фашизмът (нали другари антифашисти).

Съдийската колегия образува дисциплинарни производства срещу 5 съдии от Софийския районен съд

Срещу петима съдии от Софийския районен съд (СРС) бяха образувани дисциплинарни производства на днешното заседание на Съдийската колегия, съобщи lex.bg.

КЕВР е издала три лицензии за обща соларна мощност от 120 мегавата за последната седмица

Ако се използва пълноценно възобновяемата енергия, тя може да бъде постоянна. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса, организирана в София от Центъра за изследване на демокрацията, съобщи БТА.

Министърът на туризма обяви нови правила за концесия на плажовете

Нови правила за концесия на плажовете, обяви министърът на туризма Зарица Динкова.

Поставяме началото на още една реформа, която до момента не е срещала политическа воля както от сектора, така и от хората на България, от обществото. Това е именно начинът, по който се отдават на търг плажовете изключителна държавна собственост. За да гарантираме максимално тази прозрачност, оттук нататък тръжните процедури ще се провеждат чрез явно наддаване.

Динкова обясни, че наддаването ще се извършва пред всички, присъстващи на търга, което ще гарантира справедливо провеждане.

Радев: Най-трудно се става в България кмет втори мандат

Най-трудно се става в България кмет втори мандат, това заяви президентът Румен Радев, който участва в официалното откриване на Общото събрание на Националното сдружение на общините в България.

"За мен е привилегия да бъда сред вас, виждайки не просто картата на България, но виждайки картата на доверието на българските граждани. То е инвестирано именно във вас и от вас зависи да го оправдаете. Разбира се, не сами, това е една битка, която водим всички заедно - институциите и обществото, но все пак вие сте на първа линия. Искам да изразя уважението си към вашата високо отговорна дейност, към важната роля на националното сдружение, като представител на българските общини и посредник между властта и хората по места. В множеството кризи, които изживяхме, именно кметовете се превърнахте в олицетворение на държавността, като гарантирахте устойчивост на обществените процеси. Хората виждат във вас последната си опора. Това е огромно доверие и очакванията към местната власт ще растат", отправи послание към кметовете държавният глава.

По думите му правилният път е към децентрализация на общините, по-голяма самостоятелност, повече инструменти в ръцете на кметовете, но и по-голяма отговорност.

Президентът засегна и други теми, като обновяването на многофамилните жилищни сгради, фондът за сигурност на енергийната система, амбулаториите за доболнична помощ, телемедицината, важността на пътищата, инфраструктурата и ВиК сектора.

"Нормално ли е в 21 век места от България да няма достъп до водоснабдяване и канализация, да има толкова технологични загуби на вода, а също така и доколко справедливо е съотношението цена-качество и кой го определя", попита Радев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    3 3 Отговор
    В Корнелка, картечарката ни е надеждата. да ни защити от агресора, Путин....
  • 2 БАЙ село

    1 0 Отговор
    Корнела ще обедени оределите партизански редици.4
  • 3 Фатмак

    1 0 Отговор
    Кравта ще поведе стадото,към кланицат.
  • 4 Разбира се ще бием агресора

    2 0 Отговор
    А нинова отива в затвора с останалите комунисти!
    За свободен свят от комунистите!
  • 5 Мунчо

    2 0 Отговор
    Да ти го начу..ка..м в мазната грухтяща трътка.
  • 6 Геодезист

    0 0 Отговор
    Стрина Кури и за нищо вече не става, ама продължава да се пъчи макар и некомпетентна
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол