Last news in Fakti

21 Март, 2024 19:49 3 105 35

Политолог: Няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев

  • мария габриел-
  • асен василев-
  • иван начев

Това, което все пак ГЕРБ трябва да направи ,е да подпише коалиционното споразумение. Самата партия ГЕРБ и коалицията настояваха за това

Политолог: Няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев - 1
Снимка: БНР

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят компромис и да отстъпят, защото преговорите стигнаха до задънена улица. От тук насетне няма как нито една от партиите самостоятелно да отстъпи. Трябва да има примирение, ако искат действително да постигнат съгласие. Това коментира за "Фокус" политологът Иван Начев.

"Мисля, че няма да жертват нито Мария Габриел, нито Асен Василев. Това, което все пак ГЕРБ трябва да направи ,е да подпише коалиционното споразумение. Самата партия ГЕРБ и коалицията настояваха за това. И съответно да може да се даде възможност действително за участие на политици от ГЕРБ вътре в управлението", обърна внимание политологът.

Според Иван Начев голямата грешка от гледна точка на воденето на преговорите е, че в преговорните екипи са били включени хора, които имат личен интерес да станат министри: "Това не се прави. Винаги трябва да се изключват хора, които имат личен интерес. В този смисъл, от самото начало тези преговори започнаха погрешно и бяха поставени на такава грешна основа, и за това няма много време да се мисли. Но от друга страна, ако погледнете, това измъчено споразумение, това измъчено правителство, ако се гласува, то колко дълго ще продължи да съществува, дали още 9 месеца, дали 15 месеца, това е важен хоризонт. Още миналата година, когато говорихме с вас, при формирането на първия вариант на правителството, нали казахме, че това кой ще се съгласи в известен смисъл да участва в един експеримент, който е свързан само с едно 9-месечно или 6-месечно, помните тогава се говореше за още по-кратка ротация. И след 9 месеца или след 15 месеца ние отново ще трябва да минем по този мъчителен път, през който минаваме в момента. Това е по-големият проблем", отбеляза политологът.

По думите на Иван Начев "този експеримент ще продължи и след нови избори": "Аз съм абсолютно убеден, че при едни нови избори няма да има кой знае каква промяна. Освен най-много да влезе някоя друга нова политическа сила на мястото на ИТН или още една политическа сила в парламента, освен ИТН. Тоест, още по-раздробено да бъде политическото пространство. Единствено се опасявам, че съответно антиевропейските и т.нар. Националистически сили могат да имат по-голяма подкрепа в един следващ парламент. Но той отново ще бъде раздробен, и отново ще имаме такава ситуация, в която ще трябва да се водят тежки преговори. Тоест, да има необходимост от водене на преговори и необходимост от подписване на коалиционно споразумение. И сега сме в същата ситуация. Затова може би по-добрият вариант наистина е да има правителство, отколкото да има избори от една страна. Но пък от друга страна, може би по-добрият вариант е да има избори, отколкото да има такова измъчено правителство, където всеки от партньорите няма да има никакво доверие на другите партньори".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамбука

    18 7 Отговор
    С други думи Герб си определят и гласуват за Мария, ПП-ДСБ за Асен Василев. Няма място за компромиси. Герб си гласуват кабинета, ПП-ДСБ въздържали се. Нека най-после ББ обере пешкира. Стига с тази игра с България.

    Коментиран от #16, #34

  • 2 А50

    22 6 Отговор
    Значи в прав текст ПП нарекоха ГЕРБ мафиоти на общ брифинг, а сега ще седнат да преговарят. Явно има много за крадене и не е за изпускане, но за това трябва да се удовлетворят и нуждите на посолството
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ха ха

    16 4 Отговор
    Абе, вие луди ли сте? ПП-ДБ да подпише коалиционно споразумение!?!? Ами, това е политическо самоубийство. Герберите играя сценки от 2014, ама мъжко д.пе...
  • 5 Голяма

    25 6 Отговор
    жертва и ценност Боковата Мара ? В Брюксел с кеф си отдъхнаха от нея , като я изритаха обратно !
  • 6 Ъхъъъъъъ мозък

    23 9 Отговор
    Мария Габриел за нищо не става, както и Денко , а Асен Василев и Киртака са мушенгии. Не партиите няма (а трябва) да ги жертват а хората и медиите трябва да ги заклеймят и ясно да им бъде казано в прав текст че нито тъпи кози са ни нужни, нито измамници, още повече атлантически продажни и малоумни кретени които просто са забравили какви са и къде са.

    Коментиран от #21

  • 7 запознат

    31 3 Отговор
    ИЗБОРИ ИСКАМЕ....
  • 8 И двете, дядо попе!

    15 2 Отговор
    И двете са за жертване...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хахаха

    9 5 Отговор
    Иванчо, ПП/ДБ ВЕЧЕ се разграничиха от изказването на Сокорчо, демек пуснаха го по пързалката, сиреч изхвърлиха го.
  • 11 Измъчен работа да....

    9 5 Отговор
    Всички са измъчени, хеле Баце, хич не му е лесно, явно му бият яки шутовете от две посолства, зависи пред кое посолство се е издънил повече, това ще се разбере по нататък, иначе той си е добър играч, само как финтираше опонентите си, как ги минаваше с 200, обаче сега него се канят да го минат с 300, та за това са тези лупинги и котешки каваци.
  • 12 Алекс

    8 2 Отговор
    За пореден път ще бъде доказано, че "богоизбраните" не подлежат на наказание.
  • 13 ВКК

    10 0 Отговор
    При правителство с мандат на ГЕРБ трябва да има техен превес, все пак носят отговорността. Ако не, избори и нови НС и МС. И каквото сабя покаже!!! Ники може да пътува, може и да не пътува!
  • 14 Сатана Z

    9 3 Отговор
    Мара от Хаджидимово е изпратена от Урсула да се опита да прилапа партия ГЕРБ и пенсионира Бойко Борисов.Баце трябва да се пази от тази зла жена с адамова ябълка ,че зад нея са функционерите от Брюксел ,които ще го сготвят за минути.Нито Галя,нито Шишко ще му помогнат.
  • 15 Ъхъъъъъъ мозък

    11 3 Отговор
    в преговорните екипи са били включени хора, които имат личен интерес да станат министри: "Това не се прави....." Че то реално пич целият ДБ-ПП са или министри или кандидат министри. В тази куха партия други просто няма. Кой да преговаря реално от тяхно име ?
  • 16 Шпек

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бамбука":

    Глей сега,нито Асен,нито Мария ,са Българи.Власта и алчноста са ги върнали на територията.На тези двамата не им пука за България.Ако не вярваш,се за слушай в това ,което говорят.
  • 17 И това ли ще преглътнете, българи!

    12 2 Отговор
    Няма нормален човек, който да иска тази политическа смрад да продължи. Още 9 месеца, още 18 месеца?
    Разпускане на зверилника и предсрочни избори! Нека следващите продължат в същия дух - ще играе гьостерицата!
  • 18 ти за какъв се смяташ?

    15 0 Отговор
    "Единствено се опасявам, че съответно антиевропейските и т.нар. Националистически сили могат да имат по-голяма подкрепа в един следващ парламент."?????

    Има ли ПО-ЗЛЕ от сегашните алчни, некадърни и безцеремонни простаци, наследници на комунистите и правещи се на хрисими евроатлантици, за да се ддокопат до влакгт и пари.
    Очакваш ли НЕЩО, което да не е пошло до корените си от жълтопаветните болшеники пп-дб?

    Никога не им е пукало какво ще мисли или каже за тях народа. Погледнете Асен. Навсякъде където е работил го съдят. И все за финансови мушики. Но народа проЗд иу те го разбраха. Ще го доят до дупка. Знаят че това е за последно.
    Герберите копаят дъното. Не че не го копаят отдавна, но напоследък все по-упорно. Само ПП-ДБ да не бяха толкова алчни тарикати, направо можеше човек да се излъже да гласува за тях.

    Коментиран от #28

  • 19 Въобще не съм съгласен

    11 1 Отговор
    че има необходимост от водене на преговори и необходимост от подписване на коалиционно споразумение. Никаква необходимост няма а и някакво коалиционно споразумение единствено ще докаже, че едната от двете партии е излишна в по дългосрочен план. Ако се обединят в една партия с общи листи и едната се саморазпусне и си заличи регистрацията, тогава съм съгласен иначе НЕ ! Най моралното е ГЕРБ в момента да смени имената на министрите изцяло със свои и да направи правителство на малцинството а после да става, каквото ще става при евентуален вот на недоверие в бъдеще. Коалиция в момента ще бъде жестока подигравка с избирателите на всички партии от сглобката
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Прекалено късо име

    7 3 Отговор
    Не може ГЕРБ да се връщат - те ни мразят - има линия на омраза към хората, студенина, това е необяснимо.

    Асен Василев въведе високи пенсии и - се оказа - че има пари - просто е въпрос на стопанисване.

    Не може един - пенсионер, ако ще - да е някаква не много натоварена длъжност - да взима 200 лева пенсия.

    Имам позната - била е в "Билкокооп", ми - сушила е гъби, тоест - закупчик, както и да е - 270 лева.
  • 23 Ццц

    11 5 Отговор
    Асенката направи обира на века ,и още 100 години дългове .Тва нищожество е чистПсихопат.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Спете спокойно деца

    7 2 Отговор
    За вас се грижи ПосолствоТО.
  • 26 А като видиш

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Само като ги видя тези":

    Костя копейката, Цончо, муньо, Нинова, Тошко.... започваш да пееш ли?
  • 27 Колко са ни...

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Ццц":

    Дълговете????
  • 28 Ооо има... има...

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "ти за какъв се смяташ?":

    Има много по зле от сегашните, правете си експерименти в руската лаборатория правете си, после ще си хапете шапките.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 хммм

    10 1 Отговор
    Какво да не жертват? Ако не жертват, значи жертват българския народ и хич не им пука за България. А тога открива въпросът: Има ли смисъл от такова правителство?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бойко е

    2 7 Отговор
    най-големият лидер! Той ще победи.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иване, смени си очилата!

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бамбука":

    Кьорну синтабела бре, не видя ли всички депутати зад Бойко? Или така пишеш и себе си да объркаш? Утре след изборите, половината депутати от ППДБ, ще са безработни!
  • 35 Айде

    3 1 Отговор
    В момента, когато реформите станат неизгодни и неизбежни за Борисов, той ще провали всяка власт, ако може! Това прави и в момента! За това реформи с Борисов не могат да се случат! Абсолютно ясно е! Само не е ясно на какво разчитат ППДБ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове