Last news in Fakti

28 Март, 2024 10:42 8 878 42

Дацов: Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България, но не и сега

  • любо дацов-
  • евро-
  • еврозона-
  • гърция

В историята на България служебните правителства са били много полезни с изключение на едно

В данните на Евростат има добри новини за България. Преди 20 години България беше едва 28-29% от средноевропейското ниво, тоест за тези години сме увеличили значително качеството на живот, каза финансистът Любомир Дацов в ефира на bTV.

По думите му България е третата държава в Европа по растеж на брутния вътрешен продукт. "В момента сме на 67% от средноевропейското ниво, влизаме в онази зона, в която няма съществена разлика в качеството на живот на средните европейци", казва той.

Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България и се живееше по-добре, сега Гърция е само с 2% по-добре от България, заяви още Дацов.

Според него, в историята на България служебните правителства са били много полезни с изключение на едно. "Всички са успокоили обстановката и са върнали икономиката към растеж".

По думите му законът за еврото е част от пакета, който трябва да бъде приет. Той указва датите, в които ще има двойни цени, указва по какъв начин ще бъдат обменени банкнотите и стотинките. Няма да има увеличение в цените, уверява Дацов.

Според него обаче датата, която беше поставена за цел - 1 януари 2025 г., е напълно непостижима от гледна точка на днешните данни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИТИРИДИС

    41 2 Отговор
    Да благодарят на еврозоната и МВФ.
  • 2 Русофил

    57 40 Отговор
    Ако не беше ЕС, с руските слуги в БГ щяхме да сме 4 пъти по-бедни от гърците.

    Коментиран от #9

  • 3 хъхъ

    66 38 Отговор
    В Сърбия се живее по-добре, а не са в ЕС. С Румъния влязохме в ЕС на едно ниво, а сега са поне 3 пъти пред нас, и не бързат да приемат еврото поне до 2030-та.

    Коментиран от #6

  • 4 Дрън - дрънканици

    54 12 Отговор
    Гладни не седят , за разлика от българите. Живеят нормално и организирано. Всеки техен политик който се опитва да ги ограбва и предава му решават въпроса за два-три дни с гегите.
  • 5 Гърците

    35 26 Отговор
    плачат за драхмата. По един техен местен канал гледах цялата истори за въвеждането на Еврорублата, фалшивите атенции за рейтинг, безобразно теглене заеми от правителствата им. Сега не притежават истински активи. Това което правят нашите, технологията е една и съща. Сметки по 250 450 евро за ток. Намалени грамажи магазини, като при нас. Фалирали малки и средни бизнеси. "Спасяването" беше да спасят кредиторите им Германия и Франция и затъване още по-дълбоко. В никакъв случай не трябва да приемаме Еврорублата на ЕС(СР). Изумих какви комунистически абревиатури имат в ЕССР. Директиви, Комисари, Върховни глави. Една валута еврорубла. Като комунистите Ленин, Троцки с двойни и тройни гражданства.

    Коментиран от #8

  • 6 Е ПА РУМЪНЦИТЕ

    30 20 Отговор

    До коментар #3 от "хъхъ":

    Немаха дългове към западни банки....бай Тошо ни остави 15 милиарда долара дълг към запада.....

    Коментиран от #13

  • 7 то в капитализма

    15 2 Отговор
    БВП , ръста на икономиката и инфлациите ги интересува само ЕС . Политики . Банковите сметки на богаташите, парипотоците , новобогаташите, купуването на биткойни и злато , са си лични работи . Много българчета купиха в гръцка имоти . от политиците също . Дават пари на гърците . на сърбите и македонците и турците не дават .
  • 8 ЕВРОЦЕНТ....... ДРУГАРЮ

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гърците":

    Демек една стотна от еврото
  • 9 Факт

    38 26 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    По времето на бай Тошо бяхме на 27 място по икономика в света, сега сме на 98, да не говорим, че сега сме 2 пъти по бедни от албанците, които преди бяха на светлинни години зад нас.

    Коментиран от #31, #36

  • 10 Реалност

    30 17 Отговор
    Преди 10 години Гърция беше почти двойно по-богата от България...после приеха еврото.

    Коментиран от #25, #27

  • 11 Вуте

    21 5 Отговор
    Я не гледам на мене да ми е добре, а на Нанис Гърка да му е зле!
  • 12 Само някои

    15 6 Отговор
    се облажиха от ЕС(СР), пропагандистите им, фирмите им до властта, обръчи от фирми. Само някои се облажиха, в нормални времена спекулантите щяха да са в Затворите. Като Лайен ваксини, и корупционният скандал разтърсил Брюксел. Но резултатът е: гръцките Пеевски и Борисов на власт.
  • 13 тц тц

    32 13 Отговор

    До коментар #6 от "Е ПА РУМЪНЦИТЕ":

    Бай Тошо ни остави дълг от 3 милиарда и всички съвременни политици ревяха как може такова нещо, сега дълга ни е 90 милиарда евро, а миналата година Кирчо само за седмица все и похарчи 9 милиарда.

    Коментиран от #22

  • 14 До еврокомунягата Капиталист ЕС(СР)

    15 9 Отговор
    Не се научихте нарича се Покупателна Способност. Тя е истинският ПОКАЗАТЕЛ в икономиката. Всяко отнемане на Избор е Диктатура. Дали идва от Брюксел или Моцква е едно и също. Комисари, Звездички на знамето, Директиви, Върховни Комисари баш като във Върховните президиуми на EС(СР) и Троцкисти с двойни гражданства. Еврорубли за всички. Великобритания им би мощен кик на еврокомунягите. Трудно е да излъжеш Империя.
  • 15 123

    18 10 Отговор
    Няма да има увеличение в цените, уверява Дацов.
    Така е, цените ще си останат същите - от 1 лев става 1 евро, е заплатите ще паднат два пъти, но голяма работа.

    Коментиран от #20

  • 16 Забравих ХИМН

    11 10 Отговор
    и един химн за републиките в EС(СР). Един болен мозък е създавал СССР и EС(СР). Химн на Съюз на подчинените републики на Лайен. Толкова съвпадения не са случайност.
  • 17 УжасТ

    23 9 Отговор
    Експерте, експерте, не ние сме увеличили качеството си на живот, а на западноевропейците рязко спадна последните 4 години.
  • 18 Kирил

    23 3 Отговор
    Румъния ни изпревари с много
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ко каза

    10 4 Отговор

    До коментар #15 от "123":

    Цените се определят от пазара.Хората купуват- цената се вдига! Дали тази цена е в левове,евроили долари няма никакво значение.
  • 21 Пазари?

    11 4 Отговор
    За какви пазари има свобода, като има квоти и субсидии? Българите могат ли да сикупят най-евтината енергия от Козлодуй, не могат.
  • 22 О. Ч. З

    13 4 Отговор

    До коментар #13 от "тц тц":

    Чакай още малко да се сдобием се АЕЦ на хартия и дългът може да стигне спокойно Х2 Х3 размера си от сегашните дългове
    И като прибавим у още някой и друг експонат от военните музеии ще стане страшно
  • 23 зевзек

    7 6 Отговор
    не е че България е скочила нагоре, просто Европа обеднява, Румъния не може да е три пъти пред нас, защото това значи да е на нивото на Ирландия да речем, 20 или 30 процента пред нас е Румъния, но там цените на храните са по високи от тук
  • 24 Закс

    24 3 Отговор
    Разбрах - гъркини ще идват у нас да гледат дядовци за пари !
  • 25 Ъхъ

    8 7 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    Просто Гърция обеднява с по високи темпове от България!😅😅
  • 26 уйко калеко

    13 4 Отговор
    Гърция още може да падне надолу.От 09.06. тази година свършва договора за 186 000 000 куб.м. вода((годишно) ,която България в продължение на 60 години подаваше на гърците за напояване.Това са компенсации(РЕПАРАЦИИ) още от ВСВ. Тези количества са набавяни от река АРДА..Ако пак искат вече трябва да си плащат.За да има ефект БЪЛГАРИЯ евентуално нов договор страната ни трябва да определи за главен договарящ главният хидроинженер на републиката БАЙ АХМЕД ДОГАНЛЪ.

    Коментиран от #37

  • 27 Русият

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалност":

    Те ако не го бяха направили това щяха като Турция да изпадат всяка година в хиперинфлация..
  • 28 бл.134 в Zап. парк

    6 2 Отговор
    Няма що ! При население около 6 милиона и очертаваща се геополитическа катастрофа в Източна Европа .Ще стане всички милионери ще приемате бежанци от цяла Европа , да ви бачкат .Вие само ще пъшкате и плюскате
  • 29 Една е ситуацията

    8 6 Отговор
    за коренен грък, германец, друга за емигрант. Емигрантът е в една стаичка, плащат му храна и консумативи, изпраща ги на бедния роднина, живее мизерно. За коренен грък или германец остават високите сметки и подбиване на работна заплата. В България също бавачките и домашни помощници са най-вече от бедните райони, за които чисти две хиляди лева са щастие. А средната класа изчезва. 3000 евро заплата с наем 800 евро, консумативи 1200, без други заходи кола, храна, метро, бензин, си е смешна заплата. А изискване на МВФ е България да изравни цените с европейските, като нямаш производство откъде?
  • 30 Ахил

    8 1 Отговор
    Не ги мислете малаките те и бедни са добре
  • 31 Факт я

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    Затова ли вие комунистите свалихте Т. Живков от власт.
  • 32 стоян георгиев

    16 2 Отговор
    Гърция бе двойно по богата щото ние едва бяхме влезли в ес.сега обаче трябва да използваме и шенген и еврото за да минем гърция и не само нея,но с хора като доган пеевски борисов и тези дето ги избират и вярват на дацов няма да е скоро и няма да е лесно!
  • 33 Христина Илиева

    13 5 Отговор
    Гърция беше по-добре преди приемането на еврото,после всичко се промени.Така ще стане и в България,почакайте и ще видите сами.Същото стана и с Кипър.Преди приемането на еврото кипърската лира беше много силна.След приемането бавно,бавно Кипър тръгна надолу.Факт!

    Коментиран от #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Дацов, не лъжи

    15 2 Отговор
    Към настоящият момент Гърция е на космически дължини спрямо България. Да тичаме срещу тях 50 години няма да ги стигнем. Виж им пенсиите, виж им заплатите, виж им стандарта на живот. Цените на лекарства и храни по евтини дори от тези в България и т.н. Лятно време българина се изнася в Гърция да почива, защо Дацов,това как ти се струва. Няма да ти говоря за Коледните добавки какви размери получиха гърците. Българските пенсионери получиха ЗЕРО Коледна добавка, а гръцкият пенсионер 250 евро. Амана от лъжци.
  • 36 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Факт":

    имахме най силната икономика на Балканите, факт.
  • 37 Е точният

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "уйко калеко":

    човек и мега хидро специалист по тази дейност наистина е со по лът. Има само една опасност ще открадне и парите, и водата.
  • 38 Чичо

    4 0 Отговор
    Ами нямат надяждане нашите любими (избранници)от всички партии.
  • 39 Кольо

    4 0 Отговор
    Има ли някакво значение тази констатация? Както и преди, така и сега гърците имат много по-големи доходи от нас независимо колко са зле. Наскоро излезе статистика за ЕС, че те отделят примерно от БВП над 16% за пенсионерите, Германия над 12% а България 10%. Защо е така у нас? Отговорът е прост - за да има повече за крадене.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Марко

    2 2 Отговор
    Европа обеднява и се изравнява по стандарт с България
  • 42 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Христина Илиева":

    Сте права така е и двете държави съм живял и хората с носталгия си спомнят за покупателната способност на валутата им...сега с еврото са обрани...дано се разпадне сс преди да ни погълне еврозоната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове