Last news in Fakti

28 Март, 2024 14:22 914 15

МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща

  • мон-
  • платени-
  • матури

До нея ще се допускат зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във ВУЗ

МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Министерството на образованието предлага повторното явяване на матурата да се заплаща. Това е записано в проекта за изменение и допълнение на Наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците, предаде dariknews.bg.

В проекта е записано, че до полагане на държавен зрелостен изпит се допускат зрелостници, които вече са се явили на матура, но желаят да се явят на изпит по същия учебен предмет за целите на кандидатстване във висше училище, както и които не са положили изпит по този учебен предмет. За полагането на матура ще се изисква и такса. Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование.

През февруари народните представители от Комисията по образование и наука подкрепиха единодушно промяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват във ВУЗ.

Идеята на промяната е за целите на кандидатстване във ВУЗ дванайсетокласниците да получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката си на насрочен следващ такъв изпит, за което ще им се издава удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

Все още не е ясно дали предложението за заплащането на такса за зрелостен изпит ще бъде одобрено. Наредбата трябва влезe в сила от деня на обнародването ѝ в Държавен вестник.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тома

    13 3 Отговор
    От там ли искат да избият парите за безплатното обучение на студентите държавна поръчка

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гарга Ел

    20 1 Отговор
    Матурите трябва да бъдат премахнати, а приемните изпити в ВУЗ затегнати. Държавата се напълни с тъпанари с висше образование.
  • 4 Трол

    11 1 Отговор
    Сега учениците ще видят как се секат глави на матури.
  • 5 Гарга Ел

    11 1 Отговор
    Държавата на фалшивите шофьорски книжки и дипломи.
  • 6 Няма

    5 1 Отговор
    Наяждане навсякъде в администрациите ...във всички сфери...на боко хранутниците..
  • 7 Гарга Ел

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тома":

    Безплатното образование е само за най евли вите ученици
  • 8 Отчаяна леля

    5 0 Отговор
    Какво работят някои учители? Как опростачват децата и кого лъжат? Примери с мой племенник: На поправителна на външна оценка в седми клас, след слаб по математика , децата трябваше да научат наизуст две-три решения на теста и хоп, четворка, има и петици. На “ важен” проект, който буквално е налепвате на снимки от Интернет и малко текст -отлична оценка. Питам го, какъв е процеса, който е представил , в общи линии, отговаря, че не му е ясно нищо. Учителката ги накарала да прочетат с нея урока от учебника и да подчертаят нещата, които тя смята за важни. Като поразпитах и за други неща, останах без думи! Къде са инспекторатите и то при условие, че вече открито се говори, как децата ни излизат неграмотни. Вярно, има ученолюбиви и любознателни, има и амбициозни деца! Но за общата маса ученици иде реч! А учителите си прибират големите заплати и мечтаят за още. Критериите са принизени до дъното Препитване с тест, все някой нещо ще улучи от трите отговора. Добри оценки за елементарни неща! И родителите, доверили се на училището са доволни. И директорите доволни, парите следват ученика. Та за платени поправителни матури, да! Но и санкционирани учители при ниска успеваемост на матурите, особено при необходимост от поправителни! И проверки, проверки, това всъщност е бедата ни, сега никой не се държи отговорен за делата си, в която и да е сфера от живота!

    Коментиран от #15

  • 9 бушприт

    2 2 Отговор
    МОН предлага явяването на училище да се заплаща. Образованието не разполага със Здравна Каса и медицински книжки.
  • 10 глоги

    4 0 Отговор
    приемните изпити вЪВ ВУЗ да са затегнати.
  • 11 още

    1 3 Отговор
    явяване на матура с коректура и партитура да се заплаща
  • 12 Нахалство

    4 2 Отговор
    От къде накъде? Децата нямат доходи.
  • 13 Сандо

    2 2 Отговор
    А третото явяване да се заплаща тройно.И така до безкрай - хазната има нужда от мангизи,а и крадливите кунки ще са задоволени.А населението ще става все по-неграмотно.То и на кого е нужно умно и грамотно население,целта е всички да се влеят в дружно блеещото стадо.
  • 14 Шопо

    4 1 Отговор
    Аз предлагам структурарата МОН да бъде закрита, така или иначе качествено оразование няма.
  • 15 Чичо Дончо каза

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Отчаяна леля":

    И как да му налееш в канчето знания.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове