Last news in Fakti

28 Март, 2024 19:49 1 683 23

Антон Станков: Едни от най-нелогичните длъжности за премиер са шефът и зам.-шефът на Сметната палата

  • антон станков-
  • кандидатури-
  • премиер-
  • логика-
  • сметна палата

Кой носи отговорност за това служебно правителство. Защото в старата редакция много ясно ставаше дума за това, че президентът носи отговорността. Сега отговорността не е ясна и какъв е смисълът, защо се изтъква този въпрос не само от мен, а и от други конституционалисти, попита още Станков

Антон Станков: Едни от най-нелогичните длъжности за премиер са шефът и зам.-шефът на Сметната палата - 1
Снимка: NovaNews

Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с вързани ръце след направените промени в Конституцията. Едни от най-нелогичните длъжности, които трябва да заемат поста министър-председател, са председателят и зам.-председателят на Сметната палата, а най-независим е Омбудсманът и неговият заместник. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Антон Станков, бивш правосъден министър.

"Основната функция на Сметната палата е да контролира разходването на бюджета. Искам да попитам как един от ръководителите на Сметната палата ще провери сам себе си за периода му като служебен министър-председател как е разходвал бюджета. Струва ли ви се обективно?", обърна внимание Станков.

По думите му ако председателят на НС стане служебен министър-председател, това би било интересно: "Това предложение дълбоко засяга проблема дали той ще може да участва в предизборна кампания за следващ парламент? Този въпрос стои по същия начин и по отношение на министрите в бъдещо служебно правителство". Относно Омбудсмана, Антон Станков каза: "Диана Ковачева е прекрасен човек, професор и т.н. Оценена е нейната способност и тя отива съдия в Страсбург, българският представител в Страсбург, а г-жа Елена Чернева-Маркова подаде оставка.

Изказването на управителя на БНБ Димитър Радев, че: "Не е добра идеята Централната банка да се намесва в политическите процеси", Антон Станков коментира така: "Изказването на г-н Радев е много правилно и адекватно, този въпрос обаче трябваше да бъде проверен още преди промените в Конституцията. Още когато се е създавал този кратък лист от възможни кандидатури. За съжаление, това не е направено и сега чуваме възражения. Ключов въпрос е и състава на правителството как ще бъде оформен? Кой носи отговорност за това служебно правителство. Защото в старата редакция много ясно ставаше дума за това, че президентът носи отговорността. Сега отговорността не е ясна и какъв е смисълът, защо се изтъква този въпрос не само от мен, а и от други конституционалисти. Политическата отговорност означава носенето както на позитивите, така и на негативите от определени действия. Така че кой ще носи негативите? За позитивите е ясно, там все ще се намери кой да каже: "Ако не бяхме ние, нямаше как да стане".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    29 1 Отговор
    Простотията на поправката е, че фиксираните длъжностни лица са дебело платени с дълъг мандат и никой няма интерес и не е луд да напусне службата за 2 месеца премиерстване за носене на отговорност и чистене на авгиевите обори!

    Коментиран от #11

  • 2 Еми

    28 0 Отговор
    Кой даде на Ристю Бойкикиев да си играе с Конституцията? Затвор Ристьо

    Коментиран от #4

  • 3 гост

    22 0 Отговор
    От злоба и завист ППДБ, ГЕРБ и ДПС насадиха Радев на пачи яйца по въпроса за служебното правителство. Сега каквато и стъпка да предприеме президента всички ще гракнат срещу него !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хммм

    14 0 Отговор
    А кои са логични? Тези от БНБ (които по европейски закон нямат право да са на политически длъжности) ли?
  • 6 Лост

    14 0 Отговор
    А може ли да има работещо Н. Събрание при което половината ще се кандидатират отново и трябва да излязат в отпуск или да го напуснат може ли?
  • 7 гост

    9 0 Отговор
    Политиката е като игрален дом, в който зрителите залагайки на определен политик или партия рискуват да загубят така както и играчите !
  • 8 то след

    13 0 Отговор
    сегашната пародия на премиер и магаре да сложите ще е по-добре!
  • 9 лицето на мафията

    11 0 Отговор
    Неее, най-нелогичният е еврокомисарката долегяла с метлата от Брюксел.

    Коментиран от #13

  • 10 РАДЕВ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ

    11 0 Отговор
    НАЙ ТЪПИЯ ТЪПАНАР ОТ ВСИЧКИ , ТА ДА СЕ ЗНАЕ КОЙ Е КИРО И КОКОРА !

    Коментиран от #22

  • 11 Курд Околянов

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Перо":

    Може да се подаде оставка от тези високоплатени и дългосрочни длъжности, и да защити името на Ристо, Боко, Шиши и Шарлатаните. Въпроса е тия с какви очи ще се явят на изборите?

    Коментиран от #18

  • 12 нннн

    8 0 Отговор
    След премиер без ден трудов стаж и премиер - пожарникар всеки може да бъде премиер
  • 13 АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН !

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "лицето на мафията":

    НАЙ - ГОЛЕМИЯ НЕНУЖНИК ОТ ВСИЧКИ Е ХАДЖИДИМОВСКА !

    Коментиран от #17

  • 14 Нов виц

    8 0 Отговор
    Боко, Шиши и Шарлатаните правят Конституция.
  • 15 КИРО РЕВЕШЕ ПРЕД РАДЕВ ДА СЕ СПЕСТЯТ

    6 0 Отговор
    ПАРИ ОТ ИЗБОРИТЕ , АМА СИ ОСИГУРИ 20 000 ЗАПЛАТА ОТ НС СЪС ПРОМЯНАТА НА КОНСТИТУЦИЯТА !
  • 16 бай Ставри

    4 0 Отговор
    Ами сега Мравоядо ли ,че прави риформа на риформата на предната кадето е била?
  • 17 бай Ставри

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН !":

    А нужднико кой е у зглопката?
  • 18 Смърфиета

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Курд Околянов":

    Да съберат подписти ,да се явяват! Къф ти е зора?
  • 19 ПИТАМ

    12 0 Отговор
    ЩО НЕ ПОСТАВИХТЕ ВЪПРОСА НА БОЦЕ И НА РИСТО КОГАТО ПРИЕХА ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА, А? ТОГАВАШНОТО ВИ МЪЛЧАНИЕ КАТО КОМУНИСТИ, Е СЕГАШНИЯТ РЕЗУЛТАТ, ЯСНО ЛИ ВИЕ? НИМА НЕ ЗНАЕХТЕ, ЧЕ САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ И ДА ДАДЕ ПРАВА НА ПРЕЗИДЕНТА? НИМА НЕ ЗНАЕХТЕ, ЧЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО Е В ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА И САМО ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПОПРАВКИ В ЧАСТТА НА ПРАВОМОЩИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА? СЕГА СЕ ИЗВЪРТВАТЕ НА 180 ГРАДУСА И ПЛЕЩИТЕ ГЛУПОСТИ, ЗАЩО, КАКВА Е ФАЙДАТА СЕГА?

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Смърфиета

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ПИТАМ":

    Защото имаще прецетендент като ще се флизаще у ЕС. И Мравояда-пинокио набара мравуняка с буквите и реши, че може просто така да си се храни !
  • 22 Смърфиета

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "РАДЕВ ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕ":

    А ако не избере и те просто го бламират? Пак Мравояда ли ,че пище пруституция с остатъчните кръчета, чертички и резки, който са изпаднали от недоздъфканите от беззъбият му сорат букви? Ами ако получи стомащно расстройство и там ли ще рови да ги вади?
  • 23 Не само

    5 0 Отговор
    От неграмотност, невежество и скудоумие сами си избодоха очите,,,въобразявайки си, че си изписват вежди😖🤑
    Sancta Simplicitas...само дето няма нищо sanctaнуално...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол