Last news in Fakti

1 Юни, 2024 21:30 3 009 1

Важните новини във ФАКТИ на 01.06.2024 г.

  • корнелия нинова-
  • катастрофа-
  • цвета рангелова-
  • христо иванов-
  • димитър главчев-
  • димитър ганев-
  • избори-
  • кристиян вигенин-
  • 19 годишен-
  • румен христов-
  • арман бабикян-
  • линейка-
  • бойко борисов-
  • кевр-
  • атанас пеканов-
  • народно събрание-
  • рая назарян-
  • мая манолова-
  • разпространение-
  • кмет на софия-
  • атанас запрянов-
  • главчев

„Кой си ти, служебен министър за 2 месеца Запрянов, че еднолично да заявяваш Украйна да прави каквото реши с предоставеното от България въоръжение и техника?!, пита лидерът на столетницата

Важните новини във ФАКТИ на 01.06.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Нинова: Няма да участваме в извънредното заседание на парламента, докато нашите две точки не бъдат разгледани

„Росица Кирова, тоест ГЕРБ, отказва да включи в програмата на извънредното заседание на Народното събрание нашите две точки, които се отнасят за това България да не изпраща войски в Украйна и предоставената българска военна техника да не се използва за обстрелване на цели на територията на Русия. Поради това ние ще бойкотираме това заседание, докато нашите две точки не бъдат разгледани." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг, цитирана от пресцентъра на партията.

Катастрофа със загинал на Подбалканския път. Няколко са ранените

30-годишен мъж е загинал в тежка челна катастрофа, станала на Подбалканския път София - Бургас, в района на карловското село Певците, съобщават от БНТ.

Цвета Рангелова: Причината Русия да не ни нападне едва ли е това, че сме членове на НАТО

Никой не е питал българите дали искат да се присъединим към НАТО. Смятам, че няма по-демократичен начин от референдума хората да кажат дали искат България да продължи членството си. Това е най-демократичното решение. Преди военния съюз не сме били с прашки и лъкове, така че ако го напуснем, няма да сме беззащитни. Причината Русия да не ни нападне едва ли е това, че сме членове на НАТО. Това каза кандидат-депутатът от "Възраждане" и водач на листа Цвета Рангелова в студиото на "Офанзива с Любо Огнянов".
Според нея клаузи на Североатлантическия договор противоречат на член 9 от Конституцията, който упоменава, че Въоръжените сили гарантират териториалната цялост и националният суверенитет на страната. "Предприсъединителният протокол към НАТО от 2004 г. не е съдържал условие да унищожаваме българската армия. Било е записано тя да остане в бройна численост над 45 000 военнослужещи, което към днешна дата не е така. Освен с декларации, не смятам, че НАТО е полезна с друго, само подклажда конфликти. Армията ни е в окаяно състояние, нарязахме всичко, което съдържаха отбранителните ни способности", коментира Рангелова.

Христо Иванов: Бойко Борисов е на следващото ниво на притиснатост до стената

Бойко Борисов е на следващото ниво на притиснатост до стената. Той не може да не си дава сметка, че това, което слага на масата, като оферта към избирателите е нетърпимо. То ще предизвика взривове, особено с още по-голямата наглост, с която ги налага. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за "Дарик радио". В него той много пространно разясни какви са позициите в политическата система 9 дни преди изборите за Народно събрание и какъв е залогът за страната след тях, съобщават от пресцентъра на "Да! България".
"Формулата - той и Делян (Пеевски), като той е премиер, а всички знаем, че реалната власт ще я държи Делян - това е рецепта за огромен взрив. Единственият начин да предотвратят този взрив е огромна корупция и огромна репресия, каквато не сме виждали”, заяви Иванов и добави: “Тази формула - той (Борисов) и Делян на власт - абсурд!”
Христо Иванов заяви, че няма политическо обяснение за опитите на Борисов да се налага като тандем с Пеевски по време на цялата предизборна кампания. Според него причините трябва да се търсят извън политическата логика. “Видимо е, че Борисов се чувства длъжен през цялото време да легитимира факта, че са двамата с Делян. Ако изучите всичките му изказвания, това е основният подлог на неговата кампания - аз и Делян. Защо го прави, нямам политическа отговор? От гледна точка на зависимост, на това, че Пеевски се бори да си запази контрола върху съдебната власт, а Борисов осигурява гласовете, това мога да го разбера. Но на базата на това какво искат избирателите на ГЕРБ, а и на ДПС, защото взаимно не се харесват, и чисто политически не знам какво си представя Борисов, че прави”, коментира Иванов, който е водач на листата на ПП-ДБ в 24 МИР в София.
В тази връзка Иванов коментира и решението на ЦИК да бъдат свалени билбордите, които задаваха въпроса към избирателите какъв премиер искат - Николай Денков или дуото Борисов-Пеевски. “ЦИК ни казва - показването на Пеевски и Борисов заедно нарушава добрите нрави. Нима? Ние това казваме - това наистина не са добри нрави, затова нека не си го причиняваме, драги граждани”, каза той.
Христо Иванов потвърди, че подкрепа за правителство с премиер Борисов и участието на Делян Пеевски няма да се даде при никакви условия. “Ние в “Продължаваме Промяната - Демократична България” сме доказали многократно, а и в последните месеци, че участваме в управление само ако има възможност да правим реформи. Това беше във фундамента на меморандума и това остава нашата фундаментална цел, кауза, въпрос оттук нататък. В тази светлина ще решаваме всички уравнения в бъдеще. Нека да знаят Бойко и Делян, че тяхното дуо може да дойде на власт само въпреки нас”, добави той.
Христо Иванов изрази много опасения за това, че българските граждани са склонни да пропуснат гласуването на предстоящите избори. Според него на 9 юни ще се реши кой ще разпределя дългата власт в държавата, която дава основи на политически играчи като Пеевски да контролират съдбата на България. Затова призовава да не се разчита на чудодейно изчезване на ламята от приказките, а да се гласува, защото противното е отказ от лична свобода.
"Залогът е огромен, но той не се вижда. На хората се казва: "Стойте вкъщи, няма смисъл, отвратително е, гадно е, само не излизайте!”. Това се е лее от всички възможни рупори. На тези избори не е важно кой ще стане депутат и кой ще стане министър. Важно е кой ще стане шеф на КЗК. Даже вече е по-важно кой ще стане шеф на ВАС, отколкото главен прокурор след промените в Конституцията. Това ще зависи от тези избори и от това дали хората ще останат вкъщи", каза той, като подчерта, че ако активността се вдигне до германската, например, тогава влиянието на ГЕРБ и ДПС ще бъде максимално ограничено. “Трябва да разбираме - че когато един отива да гласува, а двама остават вкъщи, така правят неговия глас като за трима. Това е механиката, по която ГЕРБ и ДПС оцеляват”, добавя той.
"Тези избори са най-решаващи за Делян Пеевски. Иначе са решаващи за всеки български гражданин, който иска да се чувства свободен и достоен европеец в европейска България. Така изглеждат моментите, в които с пролетно безгрижие хвърляме под влака свободата си и възможността за развитие", каза той.
Христо Иванов коментира и позицията на ПП-ДБ в настоящата предизборна кампания и колебанията на избирателите, които подкрепиха коалицията на предишните избори. “Нашите избиратели са недоволни едновременно от това, че имаше правителство и че то падна. Те не получават достатъчно гаранции, че няма да има повече такова правителство и в същото време че ще има правителство, което по-добре ще се справя със същия и по-голям обем задачи и национални цели. Никой не оспорва тези задачи и цели. Средната класа разбира, че няма кой друг да ги изпълни, затова не прелива другаде. Но се колебае дали може да довери на нас да го направим по-решително, по-научено, с повече изводи и т.н. Ние изводи сме си направили и сме си научили уроците. Въпреки това няма да стане по-лесно”, каза той.

Нинова: Правителство между ГЕРБ и ДПС с премиер Борисов би било лош вариант за България

„Искаме да има стабилно редовно правителство. България има нужда от такъв кабинет. Виждаме, че се внушава, че може да има нови избори наесен. Но според нас това е опорка, за да се откажат много хора да гласуват. Това работи за ГЕРБ и ДСП. За тези електорати, които са под строй. И за ниската избирателна активност. Това не е добре, защото ниската избирателна активност ни лишава от легитимност. Затова нека да работим за стабилно редовно правителство и за това хората да гласуват масово”. Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews лидерът на БСП Корнелия Нинова, коментирайки въпроса какво правителство трябва да управлява след изборите.

Главчев свиква утре работна среща за ускоряване строежа на Националната детска болница

Премиерът Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри за ускоряване изграждането на Националната детска болница. Това съобщиха от правителствената пресслужба.
Министър-председателят възложи на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и министъра на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максимално съкратени срокове на дейностите, които са отговорност на правителството.
Целта е служебният кабинет да ускори доколкото е възможно работата по този приоритетен за страната проект
, допълват от правителствената пресслужба. Срещата ще се състои в Министерския съвет след изслушването на министър-председателя.

Димитър Ганев: Няма да има възможност за формиране на кабинет само от две партии, ще трябва и трета

Какви са прогнозите за формирането на правителство след предстоящите избори на 9 юни коментира политологът Димитър Ганев в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” по NovaNews.
Според Ганев има два въпроса, на които не може да бъде даден отговор преди и веднага след изборите: ще има ли управляващо мнозинство и ако има, какво ще бъде то. „Вариантите са няколко, но математически и политически няма друг вариант, освен управление, структурирано около ГЕРБ”, каза той.

"Естат": ГЕРБ печели убедително с 16,7%, Корнелия бие ППДБ, “Воеводите” от ВМРО изпреварват Гешев и “Синя България”

Сензационен обрат в нагласите на българските граждани за предстоящите парламентарни и европейски избори измериха социолозите на агенция “Естат” седмица преди 9 юни, когато ще определим кои ще са новите ни представители в Народното събрание и Европейския парламент. “Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения са фаворити на избирателите”, коментираха от агенцията, отчела пристрастията на 733 пълнолетни граждани.

Вигенин: Процесите в Скопие са притеснителни. Те поставят под съмнение всички договорености, направени преди това

"Във формулирането на националната позиция по отношение на войната в Украйна би трябвало да участва и президентът. Това, че тя се различава от позицията на мнозинството в НС – смятам, че държавният глава изразява мнението на по-голямата част от българските граждани. В този смисъл ние защитаваме позицията на президента – и в тази кампания, и през годините, откакто започна конфликтът в Украйна. Това, което се случи в София, е една поредна стъпка към нагнетяването на напрежението между НАТО и Русия. Стъпка, която не води към мира, което уж всички искаме, а към разширяване на конфликта". Това заяви водачът на листата на БСП за членове на ЕП Кристиан Вигенин в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News, коментирайки провелата се в София Парламентарната асамблея на НАТО.

19-годишен, шофирал със 140 км/ч в Пловдив, бе пуснат от съда с мярка "подписка"

19-годишен младеж, който беше арестуван в Пловдив преди дни заради клип, на който се вижда, че шофира с близо 140 км в час в градски условия, беше пуснат днес от съда с мярка "подписка", съобщават от БНТ.

Румен Христов: И днес, от трибуната на парламента, някои самозабравили се политици заплашват с ново "Белене"

Днес почитаме паметта на невинните жертви на комунистическия режим в лагера "Белене" на остров Персин. Той е построен по заповед на Българската комунистическа партия и функционира, с няколко прекъсвания, цели 40 години! Там намират смъртта си и са измъчвани хиляди български интелектуалци, офицери, полицаи, селяни, несъгласни с ограбването на земята им, православни, католически, протестантски свещеници, руски емигранти - противници на съветската власт. Тези хора са загубили живота си или са били осакатявани физически и духовно, за да не пречат на кървавия режим да налага своите правила, да отнема собствеността, да забранява свободата на мислене, придвижване и вероизповедание, да представя престъпленията си като идеология!

Бабикян: Пееф решавал кой да е министър. Учудени има ли? Христо? Кириле?

Пееф решавал кой да е министър. Нещо като повторение на репликата с раздаването на "порциите". Учудени има ли? Христо? Кириле?
Санкциите Магнитски били, защото САЩ са се подвели и нямало доказателства?!?! Те първо санкционирали, а после доказвали? Горките, как лесно се подвеждат.

У нас вече има линейка за спешна помощ специално на деца

В България вече има линейка за спешна помощ специално на деца. Превозното средство бе демонстрирано в Деня на детето в двора на специализираната болница за детско лечение "Иван Митев". Пред БНР изпълнителният ѝ директор д-р Благомир Здравков обясни, че за покриване на цялата територия на страната ни са необходими седем подобни модерни возила.

Борисов за 1 юни: Децата да са здрави, да мечтаят смело, но и да са разумни

Честит празник на всички деца! Нека бъдат здрави и щастливи! Нека мечтаят смело, но и да са разумни!

КЕВР утвърди: Природният газ с 8 на сто по-скъп през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози.

Пеканов: Още 8 милиарда лева трябва да вземем по ПВУ. Няма движение от година и половина след първия транш

„Още 8 милиарда лева трябва да вземем по Плана за възстановяване. Няма движение от година и половина след първия транш.“ Това коментира в студиото на „Тази събота и неделя“ бившия служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов.

Нинова за 1 юни: Мили деца, бъдете здрави, любопитни, усмихнати и смели

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи пожелания към децата за днешния 1 юни.

Народното събрание ще заседава извънредно утре, 2 юни, от 15 часа

В неделя ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание, научи NOVA. То ще започне в 15.00 ч.

Рая Назарян: Борисов е лидерът, който може да накара България отново да се превърне в стабилна държава

ГЕРБ-СДС няма да преговаря с БСП и „Възраждане” след парламентарните избори на 9 юни. Това обяви в студиото на „Събуди се” Рая Назарян от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ задачата на първата партия след вота е да съставят правителство и коалиция.

Главчев: Скандал със Сребреница няма. Някой се опитва да направи такъв. Няма да участвам в предизборни спектакли

"Скандал със Сребреница няма. Някой се опитва да направи такъв”. Така служебният министър-председател Димитър Главчев отвърна на критиките, че е оказвал натиск върху постоянния ни представител в ООН страната ни да гласува “въздържал се” относно резолюцията за Сребреница.
Главчев подчерта, че официална позиция на постоянния ни представител в ООН вече има, съобщават от БНТ.

Мая Манолова: Спасихме Онкологичния център в Шумен от унищожителната сглобка на Борисов и Нинова

Спасихме Онкологичния център в Шумен от разпарчетосване и последващо ликвидиране! Това заяви водачът на Солидарна България в Шумен Мая Манолова в сесийна зала, минути след като стана ясно, че управителят на най-доброто здравно заведение в региона няма да бъде сменен, съобщават от пресцентъра на формацията.

В столичния кв. „Христо Ботев“ при операция срещу разпространение на наркотици бяха задържани 7 души

Седем души са задържани в столичния кв. „Христо Ботев“ при операция срещу разпространение на наркотици, съобщиха от МВР. Те са задържани при акция на два адреса в квартала. При извършените претърсвания на адресите са намерени и общо около един кг наркотици, иззети са везни, пликове с тревиста маса и материал в процес на обработка с химически вещества, цитирано от БТА.

Васил Терзиев по повод 1-ви юни: Да останат деца възможно най-дълго в отношението си към света

Да останат деца възможно най-дълго в отношението си към света, пожела на децата и на порасналите деца кметът на София Васил Терзиев по повод 1 юни. В Княжеската градина той постави началото на детския празник „Мечтаем Заедно“, организиран от Столичната община с подкрепата на клуб „Бегач“, цитирано от БТА.

Атанас Запрянов: Помощта, която е изпратена на Украйна е с отбранителен характер, няма нужда от ограничения

България се придържа към Устава на Организацията на обединените нации (ООН) по отношение на помощта за Украйна, още повече, че всичко, което сме изпратили като пакети, има изключително отбранителен характер. Това каза в предаването „Тази събота“ по БТВ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, предава БТА.

Главчев с послание за 1 юни: Пожелавам на децата да растат с вяра, надежда, любов и любопитство към света

Международният ден на детето 1 юни бе отбелязан със специално послание на служебния министър-председател Димитър Главчев. В профила си във Фейсбук Главчев сподели своите надежди и желания за децата на България, като подчерта важността на израстването във вярата, надеждата, любовта и живия интерес към света около тях, предава БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    4 0 Отговор
    С тези новини ,мога да определя територията ни ,че много по зле и от Джибути !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол