Last news in Fakti

24 Юни, 2024 13:44 1 113 19

Съюзът на съдиите поиска да продължи разследването на дейността на Нотариуса и в 50-то НС

  • съюз на съдиите-
  • нотариуса-
  • парламент

В противен случай върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос, заявиха още магистратите

Съюзът на съдиите поиска да продължи разследването на дейността на Нотариуса и в 50-то НС - 1

Въпреки че в предишното Народно събрание беше създадена временна комисия за разследване на дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса, работата ѝ не е завършена. Събраните доказателства не са анализирани, а докладът на комисията не е приет, заявиха в своя позиция от Съюза на съдиите в България.

Първата сесия на новия парламент започна с обещания за отговорно управление, но остават сериозни проблеми, с които трябва да се справи. Една от най-важните му цели е борбата с мрежите за влияние в съдебната система, разкрити в началото на годината, заявяват още от организацията. Магистратите настояват 50-ото Народно събрание да създаде нова временна комисия, която да довърши започнатото.

Според тях са нужни следните стъпки:

Разширяване на обхвата на разследването: Освен групата на Божанов, трябва да се проучат и други случаи на влияние върху магистрати, като "кръгът Осемте джуджета" и частните клубове за магистрати.

Анализ на събраните материали: Комисията трябва да получи достъп до документите, изисквани от Прокуратурата, МВР, ДАНС, КПК и ВСС, и да ги анализира в съвкупност с протоколите от изслушванията.

Изслушване на ключови фигури: Задължително е да бъдат изслушани бившият главен прокурор Сотир Цацаров, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, както и членовете на групата на Божанов - адвокатите Велимир Атанасов, Калин Чанков и Емил Писков.

"Само чрез цялостно и прозрачно разследване може да се гарантира, че ще бъдат извършени реални реформи в съдебната система. Очакваме 50-ото Народно събрание да поеме отговорност и да осигури правосъдие, което е честно, ефективно и равно за всички български граждани", пише още в позицията. Изслушването на доклада за Нотариуса от Съдийската колегия на ВСС се провали.

В противен случай върховенството на правото, което е не само основна европейска ценност, но и основата на държавността, ще остане под въпрос, заявиха още от Съюза на съдиите в България.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    2 0 Отговор
    Моля нищо правене
  • 2 да де

    6 3 Отговор
    Тия сме.ници докато се правят, че водят разследване всички замесени ще си заминат от старост.
  • 3 ТО ДА БЕШЕ САМО ТОЙ

    8 2 Отговор
    Я да преброят хотелчетата на съдиите по морето
  • 4 дребен мошеник

    4 3 Отговор
    а богата и красива вдоовица . сама живее и харчи . убиеца го е затрил , защото го е измамил . Ясно стана . И 5 комисии да има , пак същото .
  • 5 Те голямо

    11 3 Отговор
    разследване направиха до сега , барабар с прокуратурата , която пък нито го е виждала , нито го е чувала !
  • 6 Гешко

    7 0 Отговор
    Малко калабальк за матряла не е излишен преди избори -особенно с вьрховенството на правото и закона
    После идва ред на руските шпиони
  • 7 съдиите и прокурорите

    5 0 Отговор
    да си слагат белезниците и да чакат пред затвора
  • 8 Честен съдия с хотел

    6 0 Отговор
    Оставете го човека, той взел-дал, осиротелата му вдовичка и тя едвам свързва двата края със заплата от БОП и няколко хотела и апартамента, това ли е проблем на държавата. Ние виждате ли истинските проблеми с постоянните кражби на дъвки от супермаркетите или на проблемите с климата ....
  • 9 Честен съдия с хотел на Слънчака

    3 0 Отговор
    Оставете човека, той взел - дал, вдовичката му и тя само с няколко апартамента остана и една кирлива заплатка от Б О Па, не виждате ли истинските проблеми в държавата, с неправилното паркиране, с озоновия слой, с кражбите на дъвки от супермаркетите и така нататака

    Коментиран от #10

  • 10 Прокурор с хотел в Гръцко

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Честен съдия с хотел на Слънчака":

    Прав си колега, ний честните требе да се подкрепяме
  • 11 б.боко

    4 0 Отговор
    Не пипайте повече Нотариусчето !
    Той е под моя закрила!
  • 12 Реалност

    6 0 Отговор
    То всички искаме, но Делян не дава на Бойко.

    Коментиран от #14

  • 13 това е кат вица за джон

    6 0 Отговор
    кой боядиса коня ми зелен ....по-добре да се забрави и нищо да не се прави . Келепир и списъци кой направил , записи и флашки кой направил - ами с това ще си останат . няма Лобист , няма проблем . Ако някой му липсват пачките за решаване на делата , то комисията няма да ги върне .
  • 14 Град Козлодуй

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Реалност":

    в Бг правосъдие нямо а има корупция

    Коментиран от #15

  • 15 Не вярвам

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Град Козлодуй":

    Не съм чул за корумпиран в съдебната власт, а те са толкова много - близо 25 000 глави добитък - все връзкари с претенции, щеше да се чуе нещо
  • 16 О,то може да разследвате!

    5 0 Отговор
    И 10 години и пак нищо конкретно да не кажете!Смешници
  • 17 И кво

    6 0 Отговор
    Чешаме си езиците
    И си хабим химикалите
    Отчитане на дейност
    Ефект невидимка
  • 18 Ха ,че

    0 0 Отговор
    Той вече е заместен от друго нотариусче, няма вакуум...
  • 19 Това е положението.

    0 0 Отговор
    "Кучето" е заровено в Конституцията, която уж заради "демократичните ценности" направи нашата съдебна власт "най-независимата" на света... Помните ли, че преди да дойде на власт ББ обещаваше възмездие за кражбите и грабежа и за промени в гнилата съдебна система ? Даже по едно време говореше за свикване на Велико народно събрание, което да направи тази власт зависима от народа, като прокурорите и съдиите да се избират пряко от хората ! Но като се усети, че и той и неговата шайка ще имат нужда от милосърдието на "независимата" съдебна
    власт взе да се ослушва като с.виня в картофи ! Даже направи всичко възможно да се обяви за "незадължителен"
    резултата от референдума организиран от екипа на Слави...

    За българският "независим" съд доказателствата срещу платежоспособните престъпници
    почти винаги са недостатъчни и спорни...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове