26 Юни, 2024 18:10 1 345 41

Законът за въвеждане на еврото мина през служебния кабинет и пое към парламента

  • правителство-
  • евро-
  • закон

С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути

Законът за въвеждане на еврото мина през служебния кабинет и пое към парламента - 1

Проектът на Закона за въвеждане на еврото в Република България (ЗВЕРБ) цели да осигури гладко и безпроблемното въвеждане на еврото в Република България и да повиши прозрачността и информираността на гражданите и бизнеса за процеса на приемане на единната европейска валута в
страната.

С предложения проект се уреждат принципите, правилата и процедурите за въвеждане на еврото като парична единица на Република България.

Законопроектът определя принципа за защита на потребителите, принципа на информираност, принципа на ефективност и икономичност, принципа на прозрачност и принципа на приемственост и автоматично превалутиране на суми от левове в евро.

С него се уреждат и правилата за превалутиране и закръгляване, въвежда се период за двойно обозначаване на
цените на стоки и услуги, както и на двойно обращение на двете валути, за да се гарантира високо ниво на прозрачност на процеса и да се създаде възможност за адаптация на обществото. Същевременно се регламентира и процедурата по разпространение на новата валута и обмяната на банкноти и
обмяната на левове в евро.

В ЗВЕРБ се предвижда, че еврото ще стане официалната парична единица на Република България от датата на отмяна на дерогацията за Република България по чл. 140, ал. 2 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Регламентира се и официалният валутен курс за обмен на лева за евро, а именно неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото, определен в Регламент (ЕО) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 г. относно валутните курсове към еврото на валутите на държавите- членки, които приемат еврото (OB, L 359/1 от 31 декември 1998 г.).

Конкретната дата и официалният валутен курс на лева към еврото се определят от Съвета на ЕС с единодушно решение на Република България съвместно с държавите-членки, чиято парична единица е еврото, като ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс 1.95583 е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в Република България, така и в Решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което беше възложено на българските институции ускоряване на
консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.

Курсът се поддържа вече четвърт век, благодарение на установения през 1997 г. валутен борд, когато курсът на лева бе фиксиран към германската марка, а при въвеждането на еврото в Германия бе преизчислен по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото.

Проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България беше разработен от специално създадена с тази цел междуведомствена работна група към Министерство на финансите, в която участваха всички министерства и заинтересовани институции и организации.

В хода на работата по законопроекта, той беше многократно съгласуван, както в рамките на работната група, така и от експертните групи към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, в които членуват представители на поднадзорните лица на Българската народна банка и
Комисията за финансов надзор, бизнесът, асоциации на потребителите, други неправителствени организации, представители на академичната общност.

Законопроектът беше публикуван за обществено обсъждане на 25 март 2024 г. с 30-дневен срок за представяне на становища и предложения.

Проектът на закон е съгласуван и с Европейската комисия и Европейската централна банка, които са изразили своите положителни становища по него.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    43 11 Отговор
    Не може да въведат еврото, защото колонията е Под ВАЛУТЕН БОРД! БУХАХАХАХХАХА Стив Ханке го Обясни Ясно!

    Коментиран от #19

  • 2 Рошав таралеж

    38 4 Отговор
    ЕЦБ казва, че ще има да почакаме.
  • 3 ТаУмВзе

    8 29 Отговор
    За Красуха-2О" е известно, че радиусът и на действие е нараснал до 400 километра. Това е ключов показател, тъй като една от основните задачи на системата е неутрализирането на летящите радари AWACS. Без тяхна помощ самолетите-невидимки F-22 Raptor и F-35 Lightning II не могат да атакуват. И какво стана? Беше унищожена в Крим. Слава на Украйна!
  • 4 12340

    31 5 Отговор
    Главанаци в действие!
  • 5 За еу

    19 6 Отговор
    Нема бъдеще тая валута бъдеще има валутата на Ел Салвадор

    Коментиран от #37

  • 6 да де

    41 7 Отговор
    и какво може да цели закон създаден от държавата бандит ако не грабеж на гражданите , много бля бля ,много "експерти" много празни приказки , но целта е тази
  • 7 Геша

    48 8 Отговор
    А бе наглеци, не разбирате ли че искаме Референдум за срока на въвеждане на еврото бе? Когато достигнем поне 90% от средната покупателна способност за ЕС, тогава и ще започне въвеждане на еврото.Самият баща на валутния борд Стив Ханке го заяви, силно препоръчва и го обясни и за последният идиот и случайност на власт. Ама така ще е докато глупаци те не ходят да гласуват и циганите избират кой да е на власт.

    Коментиран от #40

  • 8 Град Козлодуй

    23 5 Отговор
    във мътни води най лесно се лови риба сега времената са такива правителство няма , законите се коват и приемат, кьорава работа
  • 9 Събудете се,

    37 5 Отговор
    Надяват ни още един хомот!

    Коментиран от #13

  • 10 😅😂😆.....

    10 26 Отговор
    Голям майтап ще стане, ако копейките вземат властта на новите избори които се очертават тази зима, и с гръм и трясък да ни изкарат от ЕС и НАТО и да набутат някъде из тайгата зад БРИКС, ШОС, мос, северно корейският алианс, а еврото няма никакъв шанс, приемаме малавийската квача за национална валута , и ще благоденстваме и рахатуваме, голям майтап ни очаква😜.

    Коментиран от #38

  • 11 Като ...

    23 5 Отговор
    Като .... Превърнеш заплатите и Данаците в Евро! Какво става? - Треторазрядна Африканска Държава!
  • 12 Истини

    5 11 Отговор
    Баба ми получава 260 лева пенсия, или 130 Евро. Ток, вода, телефон, храна, всичко не е пари / евро, но като липсват и не могат ви погребат, а внуци, бабо дай, вер шоколад

    Коментиран от #15

  • 13 Това е Политиката на ГЕРБ , СДС

    15 3 Отговор

    До коментар #9 от "Събудете се,":

    Това е Политиката на ГЕРБ , СДС и Всички останали управлявали България през последните 34 години До сега! Включително и Служебните Кабинети!
  • 14 Всичко се побългарява

    15 1 Отговор
    Добре,че е валутният борд,иначе досега да сме фалирали.Пак ще напиша за ТМаркет в "Дружба"2 до бл 311 в София.Дано собствениците някак си да разберат,защото едва ли е тяхно решение.Цените на стоките на акция са съвсем по-различни(по-високи) на каса.ТОВА Е ТЕНДЕНЦИЯ в този магазин.Чета подобни оплаквания от миналата година,но явно не им пука.Иначе,опитват и иронизират клиенти,,които посмеят да им направят забележка.Вчера дори се появи приятелка на управителката,която си позволи да ме гони от магазина.Чудя се каква игра се играе там.Аз като мазохист,ходя до най-близкия магазин.Виждала съм да разплакват клиент.Касиерката постоянно се оправдава,че не тя е виновна.Връщат пари,като се обадиш,но НЕсе поправят.Кой ги контролира тези хора?Разграден двор сме!
  • 15 Няма

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Истини":

    такава пенсия, дори социалната е по- висока. Стига сте лъгали.
  • 16 Анонимен

    14 2 Отговор
    Не е в правомощията на служебното правителство да се занимава с това.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    13 3 Отговор
    когато Румъния приеме е врото тогава и ние

    Коментиран от #29

  • 19 Бийк

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Лошичко ли ти е Мурзи?
    А на Ханкето и другите лакеи с тоалетни рублашки ли им плащат?
  • 20 Гост 2

    17 4 Отговор
    Няма такъв закон по конституция имаме право на референдум
  • 21 граф Монте Кристо

    12 4 Отговор
    Виж ги ти само как го пусНаха тоя дЗВЕРпо терлици мълчешката и това е е поредния дзверски удар по джоба на българина.Ако се допусне да стане свършен факт ,после ще е много трудно да се излезе от тоя батаклък,ще ни сринат живота до жалка вегетация.

    Коментиран от #22

  • 22 Варненец

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "граф Монте Кристо":

    Ходи в московията, там рублата е вечна и вечно нищо няма да струва.

    Коментиран от #31

  • 23 Не на еврото!

    10 4 Отговор
    Който иска евро да ходи в държави от еврозоната!

    Коментиран от #25, #39

  • 24 Варненец

    5 7 Отговор
    До маскалите, ние сме на евро от много години, това че на едно евро му викаме два лева, няма никакво значение. За рубладжиите е различно, преди три години на 60 рАбли им викаха едно евро, сега същото казват на 300 рАбли, а скоро и на 500.
  • 25 Варненец

    2 7 Отговор

    До коментар #23 от "Не на еврото!":

    Ти като искаш рАбли, що не отидеш в московията?
  • 26 В България лев

    7 3 Отговор
    нещо неясно? Като искаш рубла отивай в Московията. Искаш юан отивай в Китай. Кой си ти, че ще унищожаваш Левът? Антибългарин, Лобист, Евраджия? Кой си ти, че ще национализираш частните депозити на хората, без да си ги питал Еврокомунистче.
  • 27 Гръч

    4 2 Отговор
    Кога българския лев се е разменял 2лв за 1 марка..??Курса на еврото е силно завишен и би трябвало да е равностойно или под долара.При положение,че нато без сащ е кръгла нула на какво основание еврото е 2лв за 1 евро
  • 28 Гръч

    4 1 Отговор
    Долара пада и скача а еврото не мърда още един парадокс
  • 29 Тя Румъния

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Вече ни мина по всички показатели и еврото ще приеме преди нас ,ние само в приказките сме голяма работа иначе сме въздух под налягане
  • 30 Дългия

    7 2 Отговор
    Абе, много, които са го приели се оплакват а ние се натискаме ??? Направете допитване до гражданите ,те ще кажат ДА или НЕ ! Ме може шепа алчни корумпета избрани с 30% гласове да налагат нещо на цял народ!

    Коментиран от #34

  • 31 Приятел

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Варненец":

    Същото се отнася и за теб хващай шарения байрак и за брюксел......!
  • 32 Румъния нарочно

    8 1 Отговор
    отлага, и тя не се натиска много за еврото. Държави, част от тях бивши империи неприели еврото: Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Великобритания, докато беше член на ЕС, после с финес отсвири "балонът" ЕС. Само нашите се чудят как да точат еврофондове и да унищожават държавата. Голяма част от европейските държави проведоха референдуми и се съобразиха с волята на народите си. Докато Мафията управлява България гласът на народа няма да бъде чут.
  • 33 хммм

    6 1 Отговор
    Фашистииии! Искаме си българския лев. Не пипайте законите!!
  • 34 И какви ще са вредите от еврото....

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Дългия":

    Можеш ли да ги напишеш и обясниш?
  • 35 Пешо с волгата...

    1 2 Отговор
    Малееее.... 🤣, такива лапни шарани сте, че направо не е истина🤣🤣🤣🤣🤣
  • 36 Има една книжка.

    4 2 Отговор
    40 причини да не приемем еврото, на английски, ако не владеете български. Вие жадувате да ви блокират евраците от ЕЦБ, като Гърция, ако не сте съгласни политиката на ЕС. Или при новата финансова криза в ЕС, а тя предстои и България да е в блатото, без полезни ходове. Или жадувате да поемете дълговете на Италия, Испания, Гърция задължително. Безплатно е сиренцето в капана за мишки. Място от което няма излизане се нарича капан.
  • 37 Главанака в големия тиган

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "За еу":

    Само едната от двете - Биткойна! Зельонае хартийки на тапетки.
  • 38 собственика на Подуене 1914

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "😅😂😆.....":

    1/2 от Азия вече са подали искания за да им предоставят документи за искане за приемане в БРИКС. Щом и Малайзия и Филипините са в играта, става все по-интересно.
  • 39 Не щем лева

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Не на еврото!":

    Кой си ти да казваш това?
  • 40 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Геша":

    Кой си ти да искаш референдум???? Аааалооо Ганчоооу марш да бачкаш за 1200 евро и остави валутните национални въпроси. Аз пък не искам лева инискам час по-скоро еврото за национална валута! Ко стана??
  • 41 До Българин

    0 1 Отговор
    Ти е сега имаш евро, какъв е проблемът? Само не определяй другите хора какво искат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове