Last news in Fakti

27 Юни, 2024 11:37 998 15

Служебният финансов министър: Няма да получим 653 милиона евро по второто плащане по ПВУ, без да приемем няколко закона

  • пву-
  • еврозона

Очакванията са не по-късно от края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството ни в Еврозоната

Служебният финансов министър: Няма да получим 653 милиона евро по второто плащане по ПВУ, без да приемем няколко закона - 1

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова заяви, на изслушване в парламента, че до края на годината ще бъде изпълнен критерият на еврозоната за ценова стабилност. След това страната ни ще поиска нов доклад, на основата на който да бъде взето решение за евентуална дата за влизане на България в еврозоната:

"Очакванията са не по-късно от края на годината и критерият за инфлация да бъде изпълнен, като по този начин ще се преодолее и последното предизвикателство пред членството на България в Еврозоната. След изпълнението на този критерий - на критерия за ценова стабилност, страната ще поиска изготвянето на извънредни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, на базата на които във възможно най-кратък срок да бъде взето решение от Съвета за датата на членство на България в Еврозоната".

За да бъде изплатена сумата по второто плащане обаче, парламентът трябва да приеме спешно няколко закона, "замразени" от 49- тото Народно събрание, каза служебният министър на финансите:

"За да бъдат изплатени изцяло сумите, заложената сума от 653 милиона евро по второто плащане, трябва от Народното събрание да бъдат приети:

Актуализирана "пътна карта" за неутралност по отношение на климата;

процедурни правила за избор на членове на Комисията за противодействие на корупцията; промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали;

законопроект за несъстоятелност на физическите лица;

законопроект за съдебната власт във връзка с промените в Конституцията, който да оправомощи Висшия Съдебен съвет и Висшия Прокурорски съвет да ревизират етичните кодекси, съответно, на българските съдии и на българските прокурори.

По принцип, тъй като законопроектите бяха обсъждани в 49-ото Народно събрание, но не бяха приети и те са архивирани, всички тези законопроекти трябва да бъдат внесени отново в Народното събрание, за да бъдат разгледани".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 2 Отговор
    Закон за мобилизация и закон за имунизация.
  • 2 белите дойдоха от Радев насам

    13 2 Отговор
    Това е дребна сума, явнос става въпрос а чиновнически подкупи, срещу прокарване на антибългарско законодателство.
  • 3 Зевс

    17 3 Отговор
    По-добре да не ги вземаме тези пари, някакви 600 милиона, които ще потънат в нечии джобове, а загубите за енергетиката и хората ще са сигурно десетки милиарди.
  • 4 Дедо

    9 2 Отговор
    Единият от които е " Не крадете парите който ви даваме "
  • 5 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    7 1 Отговор
    НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ОТКРАДНЕМ ТЕЗИ ПАРИ АКО НЕ СИ ГИ РАЗДЕЛИМ ПО БРАТСКИ С ДЕПУТАТИТЕ
  • 6 десетките заеми

    4 1 Отговор
    взети дългосрочни са по предназнаение . Усвояването на еврофондовете ще доведе до още инфлация изкуствена .
  • 7 Мнение

    4 2 Отговор
    Коткайте си още Борисов, Пеевски, Трифонов и любовниците им по високите места на държавата и чакайкте някой да ви помогне. Върховенство на закона. Има ЦРУ затвор в Румъния за руските шпиони
  • 8 Азззззззз

    5 3 Отговор
    Това, от страна на "европейците" шантаж ли е, или рушвет за определени лица?
  • 9 Мнение

    4 2 Отговор
    Такива протести предстоят, че след тях няма да има нито един шестак повече в политиката, в правосъдието, в медиите, в хотелиерството, в енергетиката , даже Маричков ще разкарат
  • 10 Няма значение какъв закон се приема!

    1 0 Отговор
    Няма значение какъв закон се приема! Важното е до колко той е Законосъобразен! И Дали се изпълнява! Нещо което Държавната Администрация не прави! Тя предпочита да изпълнява директните разпореждания на Управляващите! Така че, Беззаконието е основна характеристика на Държавната Машина! Респективно на Народното събрание!
  • 11 Какъв е този

    1 2 Отговор
    Какъв е този Бабешки Слугинаж!
  • 12 Лемънс

    4 0 Отговор
    Двама човека спират прогреса на целия български народ - Бойко Борисов и Делян Пеевски! Това е ужасно скъпо за българските данъкоплатци! Време е двамата мутро-мафиота да се оттеглят от политическата сцена!
  • 13 Истината!!!

    3 0 Отговор
    Един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е този за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ са искали да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г., но така не само не минава пред Европейската комисия, а най-важното - не работи за българските граждани.
    ПП/ДБ са внесли работещ законопроект, който да е справедлив и да няма “изключения” за такива като Борисов. Борисов не е искал този закон да покрива сигналите за корупция по време на неговото управление! Защо ли??? Никой не е над закона, но Борисов мечтае да Е!!!
  • 14 Нали някой

    1 1 Отговор
    твърдеше, че всички решения се вземат от нас и от нас зависи влизане в еврозоната, в НАТО в ЕС. Защо тогава някой ни казва какво да правим?
  • 15 Тома

    0 0 Отговор
    Защото ако не ги вземем няма как да бъдат откраднати
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове