Last news in Fakti

28 Юни, 2024 09:21 1 964 23

Иван Гешев си иска 20-те заплати, които получават магистрати при напускане на системата, затова съди прокуратурата

  • прокуратура-
  • иван гешев

Заведено е дело в Софийски районен съд, искът е за около 250 000 лева

Иван Гешев си иска 20-те заплати, които получават магистрати при напускане на системата, затова съди прокуратурата - 1

Бившият главен прокурор Иван Гешев е завел трудово дело срещу прокуратурата в Софийския районен съд, се вижда от деловодните регистри. Той настоява да получи 20-те заплати, които се полагат на магистратите при напускане на системата (стига да не са уволнени). Става дума за около 250 000 лв. по груби сметки, съобщи "Сега", като се позова на свои източници.

Процесът е заведен още миналата година, но все още не е насрочен и е на етап размяна на книжа между двете страни. Известно време делото е било спряно, за да се изчака резултатът от други дела, свързани с излизането му от прокуратурата, които Гешев води във Върховния административен съд. Сменили са се и няколко съдии, което е допустимо при гражданските дела.

На 12 юни м.г. ВСС гласува за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор за нарушения на етичния кодекс. Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождаването на Гешев. После, на 16 юни, той подаде молба до Прокурорската колегия на ВСС да бъде възстановен като прокурор във Върховната касационна прокуратура. На 19 юни преди обяд Иван Гешев депозира ново заявление във ВСС, в което каза, че не желае вече да работи като прокурор.

"Предвид това не желая да бъда назначаван като прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка", беше написал Гешев. Същия ден Прокурорската колегия на ВСС прие за сведение заявлението, с което Гешев отказва да се върне на работа в прокуратурата.

Десетина дни по-късно бившият главен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което настоява колегията да гласува изрично подадената от него оставка. На 5 юли обаче колегията отново не излезе с нарочно решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че бившият главен прокурор е оттеглил изричното си искане да бъде възстановен като върховен прокурор.

Гешев обжалва пред Върховния административен съд с аргумента, че мястото на редови прокурор му се полага и той изрично трябва да бъде освободен, след като подава оставка. Оставката всъщност би му позволила да си вземе обезщетението от 20 заплати.

ВАС обаче направи извод, че Гешев е загубил качеството си на редови прокурор през 2016 г., когато става шеф на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. главен прокурор, а накрая и за главен прокурор - все шефски позиции. Така единственият възможен правен извод е, че след 15 юни Гешев не притежава качеството на прокурор, поради което искането му за освобождаване от длъжност при подаване на оставка е без предмет, приеха върховните съдии.

Миналата есен Гешев пробва да се впише като адвокат в колегията в Кюстендил, което няма как да стане, преди да изтекат 2 години от уволнението му от съдебната власт. После представи политическия си проект.

През 2020 г. се разбра, че Гешев е и докторант в Правно-историческия факултет на Югозападния университет, зачислен на самостоятелна форма на обучение. Не е известно дали вече е доктор.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    15 4 Отговор
    Ченге без 20 заплати не е никакво ченге.
  • 2 да де

    23 3 Отговор
    Ако каскета е дисциплинарно уволнен губи всички екстри и това трябва да му е пределно ясно нали е юрист.

    Коментиран от #3

  • 3 И как

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Реши че това е така.По закон обезщетението се полага независимо от начина на напускане.И може да се потърси в срок до 3години.

    Коментиран от #5

  • 4 ТаУмВзе

    11 2 Отговор
    Останките от Народ е под Чертата, Каскета си иска Кинтите де!
  • 5 да де

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "И как":

    Ако се води дисциплинарно уволнен губи всички придобивки.

    Коментиран от #9

  • 6 Абе

    13 2 Отговор
    Шиле, ти за сол не си изкарал, а пари искаш?
  • 7 Иван Грозни

    9 2 Отговор
    Една част от парите на каскета са в шкафчето, а не от народните.
  • 8 Лост

    4 1 Отговор
    Значи може да бъде Гл.Прокурор,а не може да бъде обикновен прокурор.
  • 9 Каскетура

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    За държавна длъжност да, но при частни фирми не е точно така. Но в бг е точно обратното.
  • 10 Гедер

    16 1 Отговор
    Този определено е най смешният юрист работил в съдебната система.

    Коментиран от #16

  • 11 Федерация

    9 1 Отговор
    На снимката пипето ли е извадил от носа и се чуди как да го изяде без да го видят.
  • 12 -4°

    12 1 Отговор
    0трепка плешива :)))
  • 13 гусаченко

    10 1 Отговор
    Да се свърже с наследника на НОТАРИУСА и съдебният състав съдия Нагласенко и Натъкменко ще решат проблема в негова полза срещу съответната сума в евраци . Друг вариант е да се извини на Бойко и Шиши , да им целуне пръстените и да се закълне във вечна вярност и преданост.

    Коментиран от #22

  • 14 Сега

    2 4 Отговор
    да му ги платят тези които не са ги изплатили с лихвите от собствения си джоб.
  • 15 Мнение

    8 1 Отговор
    Искам да ги видя да му изплюя в лицето на това мръсно същество набедено за почтен човек
  • 16 Тоя не е

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гедер":

    прост юрист. Продукцията на Магнаурска школа Симеоново са гении. Навсякъде и във всичко.
  • 17 Име

    4 0 Отговор
    Излиза, че главен прокурор не е прокурор.
  • 18 глад мори българите

    2 0 Отговор
    в директен сблъсък ще спечели . Кой не е осъдил прокуратурата . Всеки я осъжда . Трактора , Бойо , а и още хиляди . Нормално е ако габриел го е изритала а трактора го е взривил, нищо да не получи . божанов и еврото като лобисти давали кеш много повече за едно дело на ръка кеш . хахаха на 40 000 заплатка . безработен взема 9 м по 34 хиляди , докат стане пак следовател . Да . Интересно . Къро се беше охахавил докато го топят за влияния в системата и лобизъм . хахаха
  • 19 Ку ку

    3 0 Отговор
    Да ходи да си ги иска от Ваклин! Нали са си дружки.
  • 20 кОр како

    1 0 Отговор
    Баница
  • 21 Шефьор

    3 0 Отговор
    Ле ле!? КАКВИ 20 ЗАПЛАТИ, КАКВИ 250 000,00ЛВ!? Ако това са 20брутни заплати на редови прокурор, това прави по 12 500лв. брутна работна заплата на месец. За редови прокурор! Какво става? В България Съдебната система е излетяла в Космоса! Като го гледам Гешев ми се плаче, че незаписах право едно време. Мъка, простотия и най-вече, какви са тия заплати в съдебната ситема. В нашата държава структурата на заплащането е тотално разбита. Помните ли КТБ? Помните ли списъка с вложителите в тази банка? Помните ли списъка със вложители физически лица от Съдебната система с по 100 х.лв. с по 250 х.лв. и това е било 2014г.? Тука трябва тотално да коригират нещата!!
  • 22 кукловод

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "гусаченко":

    Гешо келешо е сламен човек , фигурант който държим с компромати на къса каишка , нищо , че се е озлобил и еманципирал ! Гешо е природно тъп , а такива ни трябват . Спомнете си прескомференцията , как му трепереше гласчето , как си беше сложил вратовръзка със слончета и ръкавели с магаренца за да покаже своята лоялност и подмазвачество към USA , как кършеше пръсти показвайки масонски знаци , как твърдеше , че сътрудничи с израелски експерти по сигурността. Как цялото му напрегнато тяло , трепери , изпотява се обилно и се моли за помощ и милост !
  • 23 ИВАНЧЕВА

    0 0 Отговор
    НЯМА ПАРТИЙКА 2650 гласа НЯМА СУБСИДИЙКА СЕГА ,,ПОЛИТИЧЕСКИЯ БОКЛУК….
    250 000 лв. КИНТИ ИСКАА НАРОДНИ ПАРИИ ЕЕЕ НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове