19 Юли, 2024 10:54 2 885 24

С 201 гласа "за": Депутатите задължиха кабинета да осигури средства за пострадалите от пожарите

  • депутати-
  • кабинет-
  • задължение-
  • средства-
  • пострадали-
  • пожарите

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред депутатите, че Министерството на финансите (МФ) в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, разписваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата

С 201 гласа "за": Депутатите задължиха кабинета да осигури средства за пострадалите от пожарите - 1
Снимка: БГНЕС

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предават от БТА.

В решението е посочено още, че Министерски съвет трябва ежеседмично да информира Народно събрание (НС) за предприетите действия.

Проектът на решение е внесен от Бойко Борисов и група народни представители от ГЕРБ-СДС.

Задължава се още МС да внесе в НС доклад за предприетите действия за усвояване на отпуснатите през февруари т.г. средства по оперативна програма "Околна среда" в размер на 170 млн. лв. за закупуване на противопожарна техника за превенция на горските пожари.

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова съобщи пред депутатите, че Министерството на финансите (МФ) в момента разработва проект на решение, към което ще има програма, разписваща процедурата как ще бъдат предоставени средствата.

По думите ѝ има много добре работеща процедура, позната и на общините, по която се отпускат пари от междуведомствената комисия за бедствия и аварии, и затова ще се ползва същата процедура, за да е по-лесно. Но тя ще бъде подробно разписана, за да знаят кметовете и хората какво трябва да направят. Подготвяме и писма до кметовете на всички общини с указания, идеята е всяка седмица да се обобщават исканията и да се предоставят от общините на МФ, което на свой ред да отпуска необходимите пари, посочи министърът.

И Мартин Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България“ обясни механизма за получаване на компенсации - хората трябва да подават заявления към съответната община, те ще бъдат обобщени и предоставяни на Министерството на финансите. НС и МФ са поели ангажимент всички да бъдат компенсирани т.е. всички, претърпели лични вреди, техните къщи са пострадали, да получат компенсации по този механизъм, посочи той. Не трябва да пропускаме факта, че при кабинета „Денков“ 170 млн. лв. са отпуснати за закупуване на нови пожарни, и нашият ангажимент, като НС, е да проследим тези процедури да стигнат до край и модерната техника, оборудване, пожарни, да бъдат осигурени, отбеляза още Димитров.

Иван Иванов от „БСП за България“ апелира към МС и МФ час по-скоро да направят необходимите разчети за закупуване на подобна техника, защото е ясно, че наличната техника на МО няма как да поеме всички пожари.

Подходът който сега има е добър – има консенсус в политическите сили в тази посока, отчете още Иванов. Обединихме се около интереса на хората, отчете и независимият депутат Калоян Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виновниците

    24 1 Отговор
    и безхаберниците с тлъсти заплати и тлъсти банкови сметки да плащат !!! От къде на къде българските данъкоплатци отново и отново ?
  • 2 БЪЛГАРИН 🇧🇬

    21 0 Отговор
    Купувайте нови БМВ-та за полицаите, Роувъри за Гранична полиция, скъпи джипове на шефове на полицията и на кметовете, а за линейки и пожарни коли ПАРИ НЯМА.
  • 3 мунчо

    10 1 Отговор
    Градиозно "решение"!
  • 4 Избирателите

    21 0 Отговор
    Виновни сме, че ги търпим !

    Коментиран от #22

  • 5 анон

    6 7 Отговор
    що не пишете кой беше против ??? бас че са били цветнокожите от варненския кв Възраждане
  • 6 Значи още от сега

    13 0 Отговор
    Залагаме финансови мини на следващият кабинет. На сегашният едва ли ще му стигне времето...
  • 7 Евала

    7 1 Отговор
    От 35 г. Тия 240 Изедника да сътворят нещо добро за клета България.
  • 8 Жен-шен

    11 0 Отговор
    Защо в Африка (континента)има по-малко пожари от колкото у нас???Щото си имат Стадо от милион, милион и половина гнута и зебри които опоскват цялата савана! И си нямат Б.Б. и бабхаджий да ги избият

    Коментиран от #11

  • 9 Нютон

    10 1 Отговор
    И къде са останалите 39 сФине от 240?те против ли са гласували или имат самоотлъчка от работното си място?на милион процента съм уверен, че не гасят пожарите.
  • 10 Финансист

    13 1 Отговор
    Дотук сме "дарили" на Украйна над 7 милиарда лева!
    Подмяната на цялото ВИК в България - до последната чешмичка би струвало около 6.5 милиарда лева!
    Изводите на оставям на вас!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 уйко калеко

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Жен-шен":

    Ние българите сме свикнали каквито и бедствия да ни се случат,след това да чакаме от държавата помощ.Ами застраховането на имуществото ни пак държавата ли трябва да го направи.Снощи по телевизията дадоха един старец на 90 години ,които е отесал сухите треви край къщата си и я спасил.На неговите съседи с изгорелите къщи пак държавата ли трябва да извърши тази дейност.Вече сме пред прага на седмите предсрочни избори, след което сумата за тях ще набъбне на минимум 800 000 000 лева,Два пъти по малко да бяха щеше да разполагаме с 400 000 000 лева с които да се посрещнат подобни бедствия.ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ КОРУМПЕТА ЗАДЪЛЖИХА МС ДА ОСИГУРИ ПАРИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПОСТРАДАЛИТЕ.Защо например не дадат пример като отделят по половин депутатска заплата в помощ на пострадалите.(240 по три бона са 720 000 лева),а иначе е лесно да проявят предизборна ,ЗАГРИЖЕНОСТ,,и пак държавата да му мисли.Накрая ще завърша с един израз,,.,,ГОСПОД ДАВА ,НО В КОШАРА НЕ ВКАРВА,,.И ЗА ПОСЛЕДНО ИМАМ ПРЕПОРЪКА КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ГАРАЖДАНИ И ОСОБЕНО ПО МЛАДИТЕ НЕКА ДА ПРОЧЕТАТ БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПРИКАЗКА ЗА ,,Н Е В О Л Я Т А,,
  • 12 Дай сега сметката

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Финансист":

    И колко сме харизали на Русия
  • 13 уйко калеко

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Финансист":

    АМАН ОТ ТАКИВА ФИНАНСИСТИ КАТО ТЕБ,ОТКЪДЕ Я ИЗСМУКА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА 7 МИЛИАРДА ЛЕВА ДАРЕНИЕ ЗА УКРАЙНА.?Изглежда имаш доста развинтена фантазия .Доколкото се отнася за подмяната на ВИК системата цифрата бе около 8 милиарда евро ама преди 10- години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трап

    2 3 Отговор
    Що ще плащат с моите пари на саждите? Да са си застраховали имуществото. И сега ще сложат един самотен пенсионер за плакат, а зад него 50 сажди с копторите също ще искат пари.
  • 16 Буров

    4 1 Отговор
    ??????
    Първото и най-важно решение на тези шайкаджии трябва да е - ВКУПОМ ВСИЧКИ НА ТЕРЕН ЗА ПОТУШАВАНЕ НА ПОЖАРИТЕ!
    В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ - ЗАТВОР!

    АКО НЕ БУДЕ ИЗПЪЛНЕНО НЕМЕДЛЕННО - ПОЖАРИТЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА И ПОЖАРИТЕ В ПАРЛАМЕНТА И ПРЕЗИДЕНТСТВО, ЩЕ БЪДАТ ПОТУШЕНИ ОТ САМИЯ НАРОД !
    ТОЗИ ПЪТ МИЛОСТ НЯМА!
    ХАЙДЕ, ПОДГОТВЯЙТЕ СЕ!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ти да видиш

    2 0 Отговор
    Ама нещо за Украйна преди това няма ли да дадем, кво казаха от посолството?!
  • 19 Петков

    4 0 Отговор
    Дарявам една заплата за Зеленски и 5 лева за пострадалите....
  • 20 Ончо

    1 0 Отговор
    Тоя скотски народ друго не заслужава, само мизерия и бедствие докато изчезне от тази благодатна територия. Алчните, завистливите и безчовечните Господ ги наказва.
  • 21 0па

    1 0 Отговор
    Бре, цяли 201 гласа!
    А, кои са другите 39 образи. Поименно.
  • 22 0па

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Избирателите":

    А, е те това е самата истина.
    А и друго. Ако си мислим че като не гласуваме ще им направим нещо се лъжем. Нека видим как хората гласуват и в Турция и Франция
  • 23 6-6-6

    3 0 Отговор
    Всички засегнати от изгорелите села да заповядат на черноморието, където до септември ще им бъде подсигурен подслон и храна в хотелите където приютяваме и украински бежанки. На всеки член от засегнатите семейства държавата ще дава помощ от 1200лв. месечно. След започването на учебната година семействата с ученици ще се подслонят в курортите Пампорово, Боровец и Банско. Паричната помощ ще се изплаща до като държавата възстанови инфраструктурата в засегнатите села и построяването на нови енергиино ефективни жилища според броя на членовете на засегнатите семейства. Гарантирано от ГЕРБ!
  • 24 Абсурдистан

    1 0 Отговор
    Всеки депутат да дари по 2 заплати!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол