23 Юли, 2024 08:28 2 986 19

Красен Георгиев (ПСС): Поразените от мълния, баща и дъщеря, не са имали шанс

  • мълния-
  • дете-
  • стара планина

Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка

Красен Георгиев (ПСС): Поразените от мълния, баща и дъщеря, не са имали шанс - 1
Снимка: БНТ

Бащата и дъщеря му, които бяха поразени от мълния в Стара планина не са имали почти никакъв шанс. Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция. Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация.

Това заяви в "Денят започва" Красен Георгиев - ПСС. От Планинската служба са комуникирали с оцелялото дете, от което са получавали информация за точното местоположение. По думите му то е имало шанс, защото сигурно е било на разстояние от попадението на мълнията.

"Сами разбирате колко здрава психика се иска да имаш, за да може да дадеш подробна информация за състоянието на роднините си в такава ситуация".

"Това наложи много бърза реакция с оглед на динамичната метеорологична обстановка и това наложи веднага да потърсим въздушна помощ като с това организирахме нашите колеги по земя", разказа Красен Георгиев - ПСС.

Той разказа, че е отнело време да се събере нужната информация за местонахождението на пострадалите, за да може да бъде насочен хеликоптерът. Време е било необходимо и за изчакване за подобряването на условията в планината.

"Дали металното въже е причина - твърде вероятно. Но пак казвам, дори да нямаше метално въже, вероятността да се случи това, е също толкова голяма", посочи Красен Георгиев.

Според него от изключителна важност е преценката какво би могло да се направи - кога да се тръгне, дали да не се върне човек в по-ниското.

"Но за съжаление някой път нещата стават толкова бързо и внезапно, че няма време за бърза реакция".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Азззззззз

    16 6 Отговор
    А къде е бил медицинския хеликоптер? Да не е при немските вагони за ремонт... Живи и здрави да са военните, че пак са помогнали.

    Коментиран от #5

  • 3 🍊🍋🇧🇬

    13 0 Отговор
    ПСС, трябва да има Информационна “Кампания” всяка Година, при смяна на Сезоните, повече Хора в Планината са предпоставка за повече нещастни случаи.

    Превантивно Информационно Съобщение и по време на Сезоните ще направи тяхната работа по лека, с по малко нещастни случаи.

    Но Българинът е “нихилист”, крайно суеверен и винаги убеден в правотата си, което признак на ниска обща Култура.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 4 Отговор
    Силата от удара на гръмотевица е такава ,че пръска на малки камъчета огромни скали.........
  • 5 Къде?

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Азззззззз":

    Чакал е да стане възможно излитане.
  • 6 очевидно

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    С обикновен мобилен телефон.
  • 7 хмм

    8 10 Отговор

    До коментар #3 от "🍊🍋🇧🇬":

    Чалга култура е това. Комунистите я насаждаха умишлено с години у нас, за да покажат, че демокрацията е лоша!

    Коментиран от #12

  • 8 Сам го каза

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "🍊🍋🇧🇬":

    Колкото и да им набиваш в главите, он си знае неговата."на мен това няма да се случи". Отнася се за всичко и във всички сфери. На разумния лекции не му трябват нито за безопасно шофиране, нито за каквото и да било за опазване на живот, здраве и даже и имущество.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🍊🍋🇧🇬

    8 0 Отговор
    Специално за Планина, има неписани правила, които всъщност са написани с “кръв”, написани са загубата на човешки съдби, никой не е застрахован от нещастие в Планината, единственото да намалите риска, е да сте по добре подготвен, да знаете най общите опасности.

    Повечето нещастни случаи в Планината са от надценяване на индивидуалните възможности и подценяване на географският терен и Метео обстановка, Недостатъчната Екипировка е предпоставка за нещастни случаи.

    Дори да знаете пътят/маршрута по които се движите след Здрач, е задължително да останете до Съмване на сигурно място.

    Слизане или изкачване по тъмно е повече от рисковано дори за опитни Планинари!

    Коментиран от #15, #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 само да ти кажа

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "хмм":

    че чалгата дойде след идването на демокрацията… нестава да лъжеш за неща които незнаеш

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Метафорично

    1 0 Отговор
    Парапета свали правителството на века...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш тъй де

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "само да ти кажа":

    Лансираше се чалгата за опростачване на народа. Сега се сети сам кой пое властта след 1989 г. Пребоядисаните комундели, не някои други. Така им изнасяне и пак така и до днес.
  • 18 Перо

    0 0 Отговор
    Мобилните телефони привличат мълнии!
  • 19 АКУ БЯХА В ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУТЮРЦИЯ

    0 2 Отговор
    НА ПУЧИФКА СЯ ЩЯХА ДА СА ЖИВИ ХОРАТА.АМИН.БЪЛГАРИЯ Е ГРОБИЩЕ ЗА БЪЛГАРИ ОСТАНАЛИ ТУК ДРУГИ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ ДА ГИ ЗАГРОБВАТ...БОКО НИНОВА КОСТОВ ДЪРТАКА ДУГАН СТАНИШЕВ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове