23 Юли, 2024 10:45 818 17

Цицелков: Социалните медии имат огромно влияние върху нашия избор

  • социални медии-
  • влияние-
  • избори

В България все още човек може да си купи регистрация на партия. Нуждаем се от ревизия за контрол

Цицелков: Социалните медии имат огромно влияние върху нашия избор - 1

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати. Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.

"В своята същност идеята е добра и аз я приветствам - да може всеки политически играч, всеки, който се е заявил, но вероятно просто критериите трябва да са малко завишени за това кой може все пак да участва. Тук трябва да върнем в полето на журналистиката - журналистите да имат някаква роля в модерацията, в избирането на теми и гости. В момента доколкото това го има формално, някои гости са дошли да си говорят за нещо, независимо какво ги питаш", коментира Цицелков.

Според него има начин да се ограничи участието и възползването от това. По думите му обаче това е само симптом на един по-сериозен проблем, свързан със Закона за политическите партии, за регистрациите:

"В България все още човек може да си купи регистрация на партия. Нуждаем се от ревизия за контрол".

Цицелков отбеляза огромното влияние на социалните медии. Все повече виждаме политикът, на който му се налага да бъде инфлуенсър, и обратното, посочи той и обясни:

"В социалните медии винаги всички са в кампания. Ако не си в кампания и нямаш гръмки позиции, губиш позиция. За да може да задоволим алгоритмите, те фаворизират по-истерично, по-сензационно и по-поляризирано съдържание. Политическите партии и добрите играчи много добре се възползват от тези модели".

По думите му трябва да разпознаем, че тези социални медии са медии и че те имат огромно влияние върху това как ние правим нашия избор.

Според него в България ни е необходим анализ в дълбочина на посланията в социалните медии, поведението на политиците там и ефекта, който всичко това има в обществото. Като държава и общество нямаме такъв анализа, категоричен бе той.

Хората, които имат реални програми и идеи за развитие, трябва да видят как да се възползват от тази възможност, смята Стоил Цицелков.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зайо цицин

    5 1 Отговор
    ти от нашите ли си ?
  • 2 В социалните

    8 0 Отговор
    медии от 100 публикации 99 са измислица и 1 наподобяваща истина, ама коя е тя?
  • 3 Коментар

    5 1 Отговор
    В социалните мрежи напоследък пускат ботове с изкуствен интелект по образ и подобие на създателя им Ювал Харари да разпалват омраза и ако може войни.Вече нямат такова влияние върху нашето мнение и избор.Некви ботове не могат да ни дават наклон в живота...
  • 4 оня с коня

    3 4 Отговор
    Не съм съгласен с твърдението на Цицелков че Социалните медии имали огромно значение върху избора ни по простата причина че не са в състояние да влияят на ТВЪРДИЯ ЕЛЕКТОРАТ на ГЕРБ,потвърдено от категоричните резултати на Избори.А Защо?Ами елементарно е:Бат Бойко ни охарактеризира като "прости",а Простите НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ от Медиите....Мдааа!:)

    Коментиран от #11

  • 5 Така е брато

    8 2 Отговор
    всички виждат че големите медии обслужват интереси и налагат цензура на неудобни за господарите им теми хората търсят алтернативно инфо това нее 18век кво каже викаря това е
  • 6 Безмрежови

    4 0 Отговор
    Върху вашия, може би. Върху Нашия, НЕ.
  • 7 Кой разбрал, разбрал...

    6 0 Отговор
    Точно социалните медии зомбират най много хората. Защото там всеки пише и не носи никаква отговорност за писаното. Не по малък обаче е и дяла на останалите медии, понеже над 90% от информацията, която масово разпространяват, е непроверена и копирана точно от социалните медии.
    "Всеки човек, който си мисли, че може да е щастлив и проспериращ като позволи на правителството да се грижи за него, по-добре да погледне по-отблизо индианците." (Хенри Форд – човекът, осъществил американската мечта)
  • 8 Аква

    4 2 Отговор
    СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЗАЩО НЕ ГЛАСУВАМЕ? И ЩЕ СТАВАМЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ . Греховете на управляващите ги плащаме ние - с изгорелите къщи, с изпепеления ни живот , неразбрани, нечути и невидяни. Ние сме бежанците в държавата си - натикани в счупени фургони с мухъл и изкъртени прозорци и врати. Ние сме стадото в държавата си, което може да бъде заразено с ковид и доубито с ваксини. Ние сме пушечното месо, което може да бъде пратено на фронта. ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕМ ОГЪНЯ!

    Коментиран от #12

  • 9 БАЦЕ ЕООД

    3 1 Отговор
    направо е прав човекът ... никой не гласува бе тъпан!
  • 10 БАЦЕ ЕООД

    3 1 Отговор
    тоя е някъв евтин Хю Грант ... иначе верно е взел грант
  • 11 от конезавода

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    "Простите" не се интересуват от мненията в социалните медии, нито им се доверяват, защото знаят, че те се използват за манипулиране на безкритичните и лековерните. Затова "простите" ги наричат с всякакви епитети и даже твърд , (а не убеден) електорат (избиратели).

    Коментиран от #14

  • 12 ха ха ха...

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Аква":

    Продължавай да оставяш на цигани и платени или корпоративни гласоподаватели да ти избират парламент и чакай някой от избраните да ти реши проблемите! Погледни колко са се оправили малцинствата, които гласуват за пари или за патроня, дето им обещава чудеса!
  • 13 Чичо Сам

    1 1 Отговор
    Моите медии промениха Света, доста хора измряха за кратко време.
  • 14 известно

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "от конезавода":

    От мненията в социалните медии се интересуват печатните, електронните и телевизионните медии за преповтаряне на съчиняваните полуистини срещу преки и косвени приходи.
  • 15 влогър

    3 0 Отговор
    в България социалните мрежи лекуват зачервяването около ци рея,но не и самия ци рей!
  • 16 Мисля

    0 1 Отговор
    Когато има тотална цензура върху отделни журналисти и всяко различно мнение от официалната брюкселско-атлантическа боза е стигматизирано,хората ще намерят начин да се изразят и информират.
  • 17 цицалков в/у вашия избор

    1 0 Отговор
    може и да имат влияние! Върху мен и умните хора нямат никакво влияние както и ти и цялата паплач пищящи за пари!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове